Είστε εδώ

Τεχνολογία

Τεχνολογίες: Αυτοκίνητα που "μιλάνε" με τα φανάρια

του Σωτήριου Χάλλα

Η διασύνδεση των αυτοκινήτων τόσο μεταξύ τους όσο και με τις υποδομές θα αρχίσει τα επόμενα χρόνια να γίνεται κυρίαρχη τάση οπότε οι εταιρείες του χώρου έχουν αρχίσει έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να μην τις προλάβουν οι εξελίξεις απροετοίμαστες.

Αν και ο κοινός παρονομαστής είναι η αύξηση της διασύνδεσης και η μείωση των χρόνων ταξιδιού καθώς και της ταλαιπωρίας των επιβατών η κάθε εταιρεία επικεντρώνει σε διαφορετικό τομέα τις προσπάθειές της.

Για παράδειγμα οι Volkswagen, Honda, Ford και BMW αναπτύσσουν τεχνολογία η οποία σκοπεύει στην επικοινωνία του αυτοκινήτου με τα φανάρια προκειμένου να ξέρει πότε πρόκειται να είναι πράσινο και να ρυθμίσει με τέτοιο τρόπο την ταχύτητά του ώστε να μη χρειαστεί να σταματήσει καθώς αυτό θα αύξανε την κατανάλωση και τους ρύπους.

Η VW συνεργάζεται με τη Siemens για αυτή την τεχνολογία η οποία χρησιμοποιεί το WiFi αλλά και μια σειρά αισθητήρων προκειμένου να παράγει πιο ακριβή δεδομένα τοποθεσίας σε σχέση με το απλό GPS.

Από την άλλη η BMW χρησιμοποιεί ένα σύστημα αντίστροφης μέτρησης από το 5 μέχρι το 1 για να πει στον οδηγό πότε το φανάρι θα γίνει πράσινο ενώ η Mercedes ενημερώνει τον οδηγό για την ταχύτητα με την οποία πρέπει να κινηθεί προκειμένου να πετύχει όλα τα φανάρια πράσινα.

Όσον αφορά τη Honda έχει επιλέξει ένα σύστημα που χρησιμοποιεί τέσσερις κάμερες σε κάθε διασταύρωση οι οποίες στέλνουν δεδομένα στα αυτοκίνητα που πλησιάζουν.

Τέλος, η Ford έχει μια διαφορετική οπτική καθώς δεν εστιάζει στην επικοινωνία του αυτοκινήτου με τις υποδομές αλλά με άλλα αυτοκίνητα. Με αυτόν τον τρόπο θέλει να καταργήσει εντελώς τα φανάρια καθώς τα οχήματα θα “μιλάνε” μεταξύ τους ώστε να ρυθμίζουν την ταχύτητά τους με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει συνεχής ροή της κυκλοφορίας.

Σχετικά άρθρα

Ford

Πώς θα σας φαίνονταν η ιδέα ενώ κάνετε τα ψώνια σας να μπορείτε να κάνετε στάσεις και να θαυμάζετε ένδοξα κλασσικά μοντέλα;

Μεταγραφές

Silly season αποκαλείται το διάστημα που ακούγονται φήμες σχετικά με το μέλλον των οδηγών που το συμβόλαιό τους λήγει στο τέλος της εκάστοτε χρονιάς και μέχρι πριν λίγα χρόνια συνηθιζόταν να ξεκινάει στο καλοκαιρινό διάλειμμα.

Peugeot 308 GTi

Ο συνδυασμός αυτός καθηλώνει, καθώς το να αντικρίσεις μια τόσο όμορφη γυναίκα πίσω από το τιμόνι του Peugeot 308 GTi είναι σίγουρα ένα οπτικό υπερθέαμα.

Nέα Porsche Cayenne Coupe

Η coupe οροφή είναι μόδα ακόμα και στα μεγάλα SUV, ενώ πλέον την εν λόγω σχεδιαστική γραμμή αποφάσισε να ακολουθήσει και η Porsche Cayenne.

Skoda

Η Skoda επιδιώκει τα επόμενα χρόνια να μεγαλώσει ως εταιρεία και αυτό σκοπεύει να το κάνει παρουσιάζοντας πάνω από 30 νέα μοντέλα τα οποία θα τα δούμε σταδιακά μέχρι το 2022.

Πιερ Γκασλί

Το Γκραν Πρι της Formula 1 που γίνεται στους δρόμους του Μονακό κάθε χρόνο είναι το στολίδι του πρωταθλήματος χάρη στον κοσμοπολίτικο αέρα του Πριγκιπάτου αλλά και ένα από τα πιο δύσκολα λόγω των τοίχων που καραδοκούν δεξιά και αριστερά και του πολύ μικρού πλάτους της πίστας.

Ford

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα η Ford έχει σημειώσει ελαφρώς μικρότερη πρόοδο σε σχέση με άλλες εταιρείες, σε αντίθεση με την αυτόνομη οδήγηση όπου οι έρευνές της έχουν προχωρήσει σημαντικά.

Land Rover Discovery

Ένα ξεχωριστό ταξίδι ετοιμάζεται να κάνει το ειδικά τροποποιημένο Land Rover Discovery που βλέπετε, καθώς προορισμός του είναι να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.

American Airlines

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία του κόσμου, η American Airlines, από 4 Μαΐου έως και 29 Σεπτεμβρίου θα συνδέει για πρώτη φορά την Αθήνα με τη μεγαλούπολη των ουρανοξυστών, το Σικάγο.

Toyota - Suzuki

Η Suzuki και η Toyota υπέγραψαν το 2017 μνημόνιο συνεργασίας που αφορούσε την ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με τα υβριδικά κινητήρια σύνολα και τα μοντέλα που ανήκουν στις compact κατηγορίες.