Είστε εδώ

Τεχνολογία

Συστήματα αποφυγής σύγκρουσης: Τελικά, πόσο αποτελεσματικά είναι;

του Σωτήριου Χάλλα

Συνεχώς οι κατασκευαστές αυτοκινήτων προσθέτουν στα μοντέλα τους ολοένα και περισσότερα συστήματα ασφαλείας με ένα από τα σημαντικότερα να είναι αυτό που ειδοποιεί τον οδηγό για επικείμενη σύγκρουση και αναλαμβάνει να φρενάρει το αυτοκίνητο για να την αποφύγει.

Φυσικά είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι ένα τέτοιο σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση των συγκρούσεων όμως ο αμερικάνικος οργανισμός Insurance Institute for Highway Safety θέλησε να μετρήσει την επίδρασή του έτσι έκανε έρευνα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μείωση των συγκρούσεων φτάνει το 43%.

Στην έρευνα λήφθηκαν υπ’ όψιν μοντέλα της General Motors των ετών 2013 – 2015 και το ποσοστό αφορά μόνο τις συγκρούσεις. Αν επεκταθούμε στους τραυματισμούς τότε το ποσοστό μείωσης είναι ακόμα μεγαλύτερο και φτάνει το 64%.

Τα παραπάνω ποσοστά αφορούν συστήματα που αναλαμβάνουν να φρενάρουν μόνα τους όμως ακόμα και τα πιο απλά τα οποία απλά ειδοποιούν τον οδηγό για την επικείμενη σύγκρουση φέρνουν μείωση των συγκρούσεων αν και σε μικρότερο βαθμό. Συγκεκριμένα οι συγκρούσεις μειώνονται κατά 17% και οι τραυματισμοί κατά 30%.

Σε μία άλλη έρευνα επί του θέματος η οποία περιλάμβανε μοντέλα των Chrysler, Honda, Mercedes-Benz, Subaru και Volvo τα αποτελέσματα δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση αφού οι συγκρούσεις μειώθηκαν κατά 50% και οι τραυματισμοί κατά 56%.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν έμπρακτα πόσο σημαντικό ρόλο στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων παίζουν τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού και αποδεικνύουν ότι μόνο ως θετική μπορεί να είναι δέσμευση αρκετών κατασκευαστών που έχουν υποσχεθεί ότι από το 2022 θα τοποθετούν ανάλογα συστήματα σε όλη την γκάμα τους.

Σχετικά άρθρα

Lamborghini

Ενδιαφέροντα πράγματα συμβαίνουν στο μουσείο της Lamborghini που βρίσκεται στην έδρα της, στην περιοχή Σαντ'Αγκάτα Μπολονέζ.

Aston Martin

Η Aston Martin έχει ανακοινώσει ότι ετοιμάζει το πρώτο της SUV το οποίο θα ονομάζεται DBX και τώρα βρίσκεται σε φάση δοκιμών με τα τελευταία στάδια αυτών να γίνονται στην πίστα του Νίρμπουργκρινγκ.

Nissan

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Nissan που αποτελεί μέρος της συμμαχίας Alliance (Renault, Mitsubishi) προσφέρει 100.000 ευρώ στο πλαίσιο της αποκατάστασης των ζημιών στην Παναγία των Παρισίων (Notre-Dame de Paris) ύστερα από την καταστροφική πυρκαγιά που υπέστη.

Νew York International Motor Show

Έως και τις 28 Απριλίου διεξάγεται στο Jacob Javits Convention Center στη Νέα Υόρκη η έκθεση αυτοκινήτου.

Παγκόσμιο γεγονός στο σταυροδρόμι του παγκόσμιου εμπορίου, που αποκαλύπτει κατά κάποιον τρόπο το μέλλον και τις τεχνολογίες στους τέσσερις τροχούς.

Volkswagen ID.R

Άλλη μια δοκιμή, στο πλαίσιο της εξέλιξης του αμιγώς ηλεκτροκίνητου αγωνιστικού ID.R της Volkswagen, ολοκληρώθηκε στη γαλλική πίστα Πολ Ρικάρ.

4o Thessaloniki Auto Festival

Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται το 4ο Auto Festival, τη μεγάλη  γιορτή του αυτοκινήτου που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 6-9  Ιουνίου στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

Mercedes NECAR 1

Για τη νέα Mercedes GLC F-Cell σας έχουμε μιλήσει και εξηγήσει ότι κινείται χρησιμοποιώντας ηλεκτροκινητήρες, συνολικής απόδοσης 210 ίππων, οι οποίοι πέρα από μπαταρίες τροφοδοτούνται επίσης και από ενεργειακές κυψέλες που χρησιμοποιούν υδρογόνο ως καύσιμο για να παράξουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Ράλι Αργεντινής

Ενόψει του ράλι Αργεντινής, 4ος γύρος του παγκοσμίου πρωταθλήματος, η ομάδα M-Sport με τα Ford Fiesta WRC συμπλήρωσε δύο μέρες δοκιμών εξελίσσοντας ακόμα περισσότερο τα αυτοκίνητα για τον δύσκολο-χωμάτινο-αγώνα στη Λατινική Αμερική.

Chevrolet Camaro

Τον αριθμό 55 είχε φέτος πάνω της η τούρτα γενεθλίων του διάσημου Ford Μustang, ενώ  πέρα από τους χιλιάδες οπαδούς του, έλαβε ευχές και από έναν ανταγωνιστή, το Chevrolet Camaro.

Williams

Η κατάσταση στη Williams είναι η χειρότερη από το 1977 που συμμετείχε για πρώτη φορά σε αγώνα της Formula 1 και πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν τους ανθρώπους της βρετανικής ομάδας να εξετάζουν το ενδεχόμενο πώλησης.