Είστε εδώ

Τεχνολογία

Συστήματα αποφυγής σύγκρουσης: Τελικά, πόσο αποτελεσματικά είναι;

του Σωτήριου Χάλλα

Συνεχώς οι κατασκευαστές αυτοκινήτων προσθέτουν στα μοντέλα τους ολοένα και περισσότερα συστήματα ασφαλείας με ένα από τα σημαντικότερα να είναι αυτό που ειδοποιεί τον οδηγό για επικείμενη σύγκρουση και αναλαμβάνει να φρενάρει το αυτοκίνητο για να την αποφύγει.

Φυσικά είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι ένα τέτοιο σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση των συγκρούσεων όμως ο αμερικάνικος οργανισμός Insurance Institute for Highway Safety θέλησε να μετρήσει την επίδρασή του έτσι έκανε έρευνα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μείωση των συγκρούσεων φτάνει το 43%.

Στην έρευνα λήφθηκαν υπ’ όψιν μοντέλα της General Motors των ετών 2013 – 2015 και το ποσοστό αφορά μόνο τις συγκρούσεις. Αν επεκταθούμε στους τραυματισμούς τότε το ποσοστό μείωσης είναι ακόμα μεγαλύτερο και φτάνει το 64%.

Τα παραπάνω ποσοστά αφορούν συστήματα που αναλαμβάνουν να φρενάρουν μόνα τους όμως ακόμα και τα πιο απλά τα οποία απλά ειδοποιούν τον οδηγό για την επικείμενη σύγκρουση φέρνουν μείωση των συγκρούσεων αν και σε μικρότερο βαθμό. Συγκεκριμένα οι συγκρούσεις μειώνονται κατά 17% και οι τραυματισμοί κατά 30%.

Σε μία άλλη έρευνα επί του θέματος η οποία περιλάμβανε μοντέλα των Chrysler, Honda, Mercedes-Benz, Subaru και Volvo τα αποτελέσματα δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση αφού οι συγκρούσεις μειώθηκαν κατά 50% και οι τραυματισμοί κατά 56%.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν έμπρακτα πόσο σημαντικό ρόλο στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων παίζουν τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού και αποδεικνύουν ότι μόνο ως θετική μπορεί να είναι δέσμευση αρκετών κατασκευαστών που έχουν υποσχεθεί ότι από το 2022 θα τοποθετούν ανάλογα συστήματα σε όλη την γκάμα τους.

Σχετικά άρθρα

Πιερ Γκασλί

Ο οδηγός της Toro Rosso, Πιερ Γκασλί, εντυπωσίασε με τα αποτελέσματά του τη φετινή σεζόν με αποτέλεσμα να πάρει προαγωγή για την ομάδα της Red Bull όπου θα βρεθεί να αγωνίζεται στο πλευρό του Μαξ Φερστάπεν.

SEAT

Το νέο SEAT Tarraco δε μεριμνά μόνο για την ασφάλεια των επιβατών του, αλλά και για τους πιο ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου. 

Monza rally show

Αυτό το τρομερό παιδί των δύο τροχών, ο Βαλεντίνο Ρόσι με συνοδηγό τον Κάρλο Κασίνα οδηγώντας το Ford Fiesta WRC, κέρδισε για 7η φορά τον αγώνα που διοργανώνεται στην πίστα της Μόντσα.

Dirt Games

Παρά τις πολλές συμμετοχές, οι θεατές δεν έδωσαν βροντερό παρών στο φινάλε των αγώνων του Dirt Game στην πίστα των Μεγάρων που είχε διαμορφωθεί κατάλληλα για την περίσταση σε μια μικτή διαδρομή.

Ίσως σε αυτό να επηρέασε και η τιμή του εισιτηρίου των 10 ευρώ ανά άτομο.

Ford Mustang GT500

Η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης κερδίζει διαρκώς έδαφος στην παραγωγή αυτοκινήτων, ενώ και η Ford ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να την εκμεταλλευτεί.

Bloodhound SSC

Το Project Bloodhound αναπτυσσόταν από το 2008 μέχρι σήμερα με σκοπό της ομάδας να σπάσει το ρεκόρ ταχύτητας στην ξηρά όμως όταν τελείωσαν τα χρήματα όλη η προσπάθεια πήγε χαμένη αφού το πρόγραμμα σταμάτησε.

Volkswagen

Η Volkswagen εντυπωσίασε με τη νίκη της στην ανάβαση Pikes Peak στην οποία συμμετείχε με το ειδικά κατασκευασμένο για αυτή την περίσταση ID R το οποίο κινείται αποκλειστικά ηλεκτρικά.

Nissan

Όντας στην παραγωγή από το 2010 έφτασε η στιγμή για τη Nissan να παρουσιάσει τη δεύτερη γενιά του Juke με τις μέχρι τώρα πληροφορίες να αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει το καλοκαίρι του 2019.

Toyota

Με αρκετό ενδιαφέρον γύρω από την Toyota θα ξεκινήσει το 2019, καθώς στα μέσα περίπου του ερχόμενου Ιανουαρίου θα αποκαλυφτεί η πολυαναμενόμενη Supra, αλλά και μια πρωτότυπη αγωνιστική της έκδοση.

Opel

Το 2019 η Opel συμπληρώνει 120 χρόνια παραγωγής αυτοκινήτων και στο πλαίσιο των εορτασμών αλλά και του εξηλεκτρισμού της γκάμας θα παρουσιάσει αρκετά μοντέλα του είδους που θα είναι είτε υβριδικά είτε αμιγώς ηλεκτρικά.