Είστε εδώ

Τεχνολογία

Seat: Πώς και γιατί θα ελέγχει το πρόσωπο του οδηγού;

του Γιώργου Ψαρρά

Εκκολαπτήριο νέων τεχνολογιών αποτελεί για τη Seat το Τελ Αβίβ του Ισραήλ, καθώς εκεί δραστηριοποιούνται 6.800 νεοφυείς εταιρείες (startups), εκ των οποίων 800 ασχολούνται με την αυτοκινητοβιομηχανία.  

H Seat επενδύει σε αυτές μέσω του προγράμματος Xplora και μας δίνει μια πρόγευση από τις καινοτόμες μελλοντικές τεχνολογίες που αναπτύσσονται για τα μοντέλα της.

Ας δούμε για παράδειγμα την Eyesight Technologies εταιρεία, η οποία εξελίσσει ένα σύστημα το οποίο μέσω αλγόριθμου αναλύει τις κινήσεις του προσώπου του οδηγού (έλεγχος για ανοιχτά μάτια, θέση κεφαλιού και οπτικής γωνίας) και τον προειδοποιεί σε περίπτωση απόσπασης της προσοχής ή υπνηλίας.  Επίσης ανιχνεύει αν ο οδηγός καπνίζει, αν έχει βάλει τη ζώνη ασφαλείας του και αν μιλάει στο κινητό τηλέφωνο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 36% των τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται σε κάποια μορφή διάσπασης της προσοχής του οδηγού.

Παράλληλα το λογισμικό που αναπτύσσει η Eyesight Technologies μπορεί να αναγνωρίσει τον οδηγό και να προσαρμόζει διάφορες ρυθμίσεις στις προτιμήσεις του, όπως η θερμοκρασία της καμπίνας και τις θέσεις των πλευρικών καθρεπτών.

Η εταιρεία Gauzy τώρα ασχολείται με τη φωτεινότητα που περνάει από τις γυάλινες επιφάνειες (παρμπρίζ, παράθυρα, ηλιοροφή). Με το πάτημα ενός κουμπιού ο οδηγός θα μπορεί να προσαρμόζει τη φωτεινότητα που εισέρχεται στο εσωτερικό, ανάλογα με τις συνθήκες.  

Εντός μόνο 2 ετών η Seat συνεργάστηκε με περισσότερες από 200 νεοφυείς εταιρείες μέσω του προγράμματος Xplora. Στόχος είναι κάθε χρόνο να ελέγχονται τουλάχιστον 10 καινοτομίες για τον αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οχήματα και υπηρεσίες.

Σχετικά άρθρα

Όσο δύσκολος είναι ο κατ' οίκον περιορισμός τις μέρες της πανδημίας για τους ενήλικες είναι και για τα παιδιά, ίσως μάλιστα και περισσότερο, καθώς λόγω ηλικίας  δεν έχουν την ωριμότητα να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε περιοχή στάθμευσης δίπλα στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Νοτιοδυτικής Φλόριντα-Fort Myers- κατέστρεψε περισσότερα από 3.500 αυτοκίνητα, τα οποία όλα ανήκαν σε γραφεία ενοικιάσεων. 

Οι προσπάθειες της Ford να χτίσει για τους ανθρώπους ένα ισχυρό «τοίχος» προστασίας απέναντι στην πανδημία του Covid-19, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.

Η σύγχρονη ιστορία της Bugatti ξεκίνησε με την EB110, την οποία οραματίστηκε ο νέος ιδιοκτήτης της, ο Ιταλός Ρομάνο Αρτιόλι, έχοντας στόχο να βάλει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης την εταιρεία.  

Η Williams δεν διανύει την καλύτερη περίοδο στην ιστορία της.

Δεν είναι μυστικό ότι αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα που έχουν επηρεάσει την απόδοσή της, καθώς το 2019 όχι απλά ολοκλήρωσε τη σεζόν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας, αλλά ήταν η χειρότερη ομάδα του πρωταθλήματος. 

Η λίστα των παραγγελιών άνοιξε στη χώρα μας και αν διαθέτετε από 52.250 ευρώ για το νέο Sportback ή από 52.350 ευρώ για το επίσης νέο A5 Coupe, μπορείτε να …γραφτείτε.

Τα αυτοκίνητα θα εισάγονται στη χώρα μας με μια μόνο επιλογή από πλευράς κινητήρα. 2λιτρο βενζίνης 190 ίππων…

Μία νέα παραλλαγή της G-Class ετοιμάζει η Carlex Design, η πολωνική εταιρεία από την οποία έχουμε δει πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες, οι οποίες εστιάζονται κυρίως σε αλλαγές σε επίπεδο εμφάνισης, αλλά δεν περιορίζονται εκεί.

Υπάρχει άραγε καλύτερο κλίμα από αυτό της Ελλάδας για την Porsche 911 Carrera 4S Cabriolet, καθώς μπορεί να έχει σχεδόν όλες τις εποχές του χρόνου την υφασμάτινη οροφή της ανοιχτή.

Η Ford είχε πειραματιστεί τη δεκαετία του ‘60 με τη δημιουργία κάποιας έκδοσης του Mustang, όπου ο κινητήρας θα ήταν στο κέντρο, όμως τώρα αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα και αυτό είναι ότι κανένας στην εταιρεία δε θυμάται λεπτομέρειες, ενώ τα μοναδικά στοιχεία που υπάρχουν είναι τέσσερις φωτογ

Ένα από τα πιο εμβληματικά και ποθητά μοντέλα στην ιστορία της Mazda είναι αναμφισβήτητα το RX-7.