Είστε εδώ

Τεχνολογία

Porsche - Hyundai: Οδηγική εμπειρία βγαλμένη από video game (video)

του Σωτήριου Χάλλα

Τα head-up displays ή εν συντομία HUD είναι στην αγορά πολλά χρόνια όμως μόλις τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να κάνουν δειλά την εμφάνισή τους σε πιο προσιτά μοντέλα ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων το μόνο που κάνουν είναι να μεταφέρουν κάποιες ενδείξεις του πίνακα οργάνων στο παρμπρίζ χωρίς να προσθέτουν κάτι στην εμπειρία του οδηγού.

Ωστόσο η Porsche και η Hyundai σκοπεύουν να το λλάξουν αυτό με την επένδυση που κάνανε σε μία εταιρεία που ονομάζεται WayRay και η οποία υπόσχεται ότι μπορεί να εξελίξει τόσο πολύ HUD που θα είναι σα να παίζουμε σε video game καθώς θα προσφέρει εμπειρία επαυξημένης πραγματικότητας δηλαδή θα ενσωματώνει εικονικά αντικείμενα σε αυτό που αντικρίζουμε.

Από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα είναι πως όταν το αυτοκίνητο είναι σε μια πίστα θα μπορεί να προβάλει πάνω στο παρμπρίζ ποια είναι η ιδανική γραμμή, πλήρη χάρτη της πίστας με το πού βρίσκεται το κάθε αυτοκίνητο που γυρίζει εκείνη τη στιγμή, ακόμα και να προβάλει ghost cars που έχουν κάνει γύρους πριν από εμάς ώστε να έχουμε άμεσα ένα μέτρο σύγκρισης των επιδόσεών μας.

Εκτός από τις πίστες, όμως, την καθημερινή οδήγηση θα μπορούν να προβάλλονται στο παρμπρίζ ειδοποιήσεις σχετικά με σημεία που πραγματοποιούνται έργα, διαθέσιμες ελεύθερες θέσεις στάθμευσης ή ακόμα και οι οδηγίες του συστήματος πλοήγησης ώστε να μη χρειάζεται να αποσπάται η προσοχή του οδηγού.

Η WayRay αναφέρει ότι πρόκειται για επανάσταση στο χώρο των HUD καθώς η μόνη διαφορά είναι ότι χρησιμοποιεί έναν μικρό προβολέα για την προβολή των πληροφοριών ενώ η τεχνολογία είναι έτσι δομημένη που μπορεί να απεικονίσει εικόνα σε όλο το πλάτος του παρμπρίζ.

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Αριβαμπένε

Όταν ο Σεμπάστιαν Φέτελ πήγε στη Ferrari το 2015 είχε δηλώσει ότι θέλει πάση θυσία να κατακτήσει τουλάχιστον έναν τίτλο με τη Scuderia όμως κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα.

JLR

Μπορεί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να κερδίζουν κάθε μέρα και πιο πολύ έδαφος όμως μέχρι στιγμής η μόνη εταιρεία που παράγει συμβατικά αυτοκίνητα αλλά έχει ανακοινώσει ότι θα στραφεί αποκλειστικά στην παραγωγή ηλεκτρικών είναι η Smart ωστόσο κάτι ανάλογο εξετάζουν και οι άνθρωποι της Jaguar.

CMR

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τα μονοθέσια να πηγαίνουν με ταχύτητες άνω των 300 χλμ./ώρα και θεωρούμε ότι η μέγιστη ταχύτητα που μπορούν να προσφέρουν αυτοί οι κινητήρες είναι περίπου στα 350 χλμ./ώρα.

Ιταλικό Πρωτάθλημα Ράλι

Τι σερί έχει αυτό το δίδυμο Πάολο Αντρεούτσι –Άννα Αντρεούσι με το εργοστασιακό Peugeot 208 T16 R5.

Κατέκτησαν το Ιταλικό πρωτάθλημα ράλι για 11η συνεχή χρονιά.

Renault Captur 1.5 dCi

Κόντρα στις διαρκείς εξελίξεις γύρω από τους πετρελαιοκινητήρες, εμείς για ακόμα μια φορά επιλέγουμε να μετακινηθούμε με το Renault Captur, αλλά όχι στη βενζινοκίνητη έκδοση του.

Mercedes

Η Mercedes παρουσίασε στην έκθεση αυτοκινήτου του Παρισιού την πρώτη από τις δύο εκδόσεις της A-Class που θα φέρουν τα σήματα της AMG όμως εκτός από τη hatchback εκδοχή του μοντέλου αντίστοιχη έκδοση θα υπάρξει και για την coupe εκδοχή του μοντέλου, τη CLA.

Rali 2 Valli

Η τελευταία παράσταση του έργου ιταλικό πρωτάθλημα ράλι, διεξήχθη στην Ιταλία, στην περιοχή της Βερόνας. Τρεις ήταν οι μνηστήρες του τίτλου.  Ο Σκάντολα  με 57,5 βαθμούς, έναντι 57,3 του Αντρεούτσι και 52,4 του Καμπεντέλι.

Βάτσλαφ Κλέμεντ

Η φετινή 16η μέρα του Οκτωβρίου έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Skoda, καθώς συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννηση ενός εκ των δυο ιδρυτών της.

Γκραν Πρι των ΗΠΑ, στο Τέξας

Στην υπερσύγχρονη πίστα του Ώστιν στο Τέξας διεξάγεται ο 2ος από τους 5 τελικούς του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου.

Polestar

Τον πρώτο της εκθεσιακό χώρο θα αποκτήσει η Polestar, η αυτόνομη εταιρεία της Volvo που θα κατασκευάζει ηλεκτροκίνητα μοντέλα επιδόσεων.