Είστε εδώ

Τεχνολογία

Porsche - Hyundai: Οδηγική εμπειρία βγαλμένη από video game (video)

του Σωτήριου Χάλλα

Τα head-up displays ή εν συντομία HUD είναι στην αγορά πολλά χρόνια όμως μόλις τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να κάνουν δειλά την εμφάνισή τους σε πιο προσιτά μοντέλα ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων το μόνο που κάνουν είναι να μεταφέρουν κάποιες ενδείξεις του πίνακα οργάνων στο παρμπρίζ χωρίς να προσθέτουν κάτι στην εμπειρία του οδηγού.

Ωστόσο η Porsche και η Hyundai σκοπεύουν να το λλάξουν αυτό με την επένδυση που κάνανε σε μία εταιρεία που ονομάζεται WayRay και η οποία υπόσχεται ότι μπορεί να εξελίξει τόσο πολύ HUD που θα είναι σα να παίζουμε σε video game καθώς θα προσφέρει εμπειρία επαυξημένης πραγματικότητας δηλαδή θα ενσωματώνει εικονικά αντικείμενα σε αυτό που αντικρίζουμε.

Από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα είναι πως όταν το αυτοκίνητο είναι σε μια πίστα θα μπορεί να προβάλει πάνω στο παρμπρίζ ποια είναι η ιδανική γραμμή, πλήρη χάρτη της πίστας με το πού βρίσκεται το κάθε αυτοκίνητο που γυρίζει εκείνη τη στιγμή, ακόμα και να προβάλει ghost cars που έχουν κάνει γύρους πριν από εμάς ώστε να έχουμε άμεσα ένα μέτρο σύγκρισης των επιδόσεών μας.

Εκτός από τις πίστες, όμως, την καθημερινή οδήγηση θα μπορούν να προβάλλονται στο παρμπρίζ ειδοποιήσεις σχετικά με σημεία που πραγματοποιούνται έργα, διαθέσιμες ελεύθερες θέσεις στάθμευσης ή ακόμα και οι οδηγίες του συστήματος πλοήγησης ώστε να μη χρειάζεται να αποσπάται η προσοχή του οδηγού.

Η WayRay αναφέρει ότι πρόκειται για επανάσταση στο χώρο των HUD καθώς η μόνη διαφορά είναι ότι χρησιμοποιεί έναν μικρό προβολέα για την προβολή των πληροφοριών ενώ η τεχνολογία είναι έτσι δομημένη που μπορεί να απεικονίσει εικόνα σε όλο το πλάτος του παρμπρίζ.

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Ράλι Μόντε Κάρλο

Η στιγμή που θα ανοίξει η αυλαία για τις 14 φετινές παραστάσεις του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι φτάνει.

Την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου, από την πόλη Γκαπ και όχι μπροστά από το Casino του Μόντε Κάρλο, δίνεται η εκκίνηση του ράλι Μόντε Κάρλο, πρώτος γύρος της σεζόν.

Hyundai i20 WRC

Τους προβολείς Laser τους πρωτοχρησιμοποίησε η M-Sport στα Ford Fiesta WRC, με τον Οζιέ να δηλώνει την πολύ άσπρη δέσμη που εκπέμπουν.

Στο φετινό ράλι Μόντε Κάρλο όπως προκύπτει από τις δοκιμές τα Hyundai i20 WRC θα είναι αυτά που θα ακολουθήσουν την επιλογή της M-Sport.

Alfa Romeo Sauber F1 Team

Η Alfa Romeo στο μαγικό κόσμο των αγώνων το 2019 γυρίζει σελίδα στην ιστορία της καθώς από τη φετινή χρονιά εντάχθηκε στην ομάδα ένας οδηγός, από τους πλέον ταλαντούχους που έχουν περάσει το σκαλί της Formula 1.

Ferrari 360 Modena

Κατά καιρούς έχουμε δει αρκετά αυτοκίνητα να καταλήγουν στον πάτο της θάλασσας ή κάποιας λίμνης με τη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων να πρόκειται για λάθος όμως αυτό δεν ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Maserati Levante Vulcano

Μια «έκρηξη» στυλ, εξατομίκευσης και δύναμης έρχεται από τη νέα έκδοση ονόματι “Vulcano” της Maserati Levante.

Ράλι Μόντε Κάρλο

Στον πιο ιδιαίτερο αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι, το ράλι Μόντε Κάρλο (24-27 Ιανουαρίου), λόγω των καιρικών συνθηκών ο διαρκής πονοκέφαλος πληρωμάτων και αγωνιστικών διευθυντών είναι τα ελαστικά.

Καναδάς

Το να οδηγείς εν μέσω χιονοθύελλας είναι από μόνο του αρκετά επικίνδυνο ακόμα και αν ο δρόμος είναι καθαρισμένος οπότε σε περίπτωση που πρέπει να κινηθείς πάνω σε χιόνι τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα.

Tesla Model 3

Η Tesla έλαβε έγκριση τύπου για το πιο πρόσφατο μοντέλο της γκάμας της, το Model 3, το οποίο σημαίνει ότι πλέον μπορεί να ξεκινήσει και επίσημα την πώλησή του στην ευρωπαϊκή αγορά με την έγκριση να δίνεται από την αρμόδια υπηρεσία της Δανίας.

Renault

Στα στέκια της πόλης έχει ήδη αρχίζει να συζητιέται έντονα το Renault Twingo, καθώς ανανεώθηκε σε εμφανισιακό και εξοπλιστικό επίπεδο.