Είστε εδώ

Τεχνολογία

Porsche - Hyundai: Οδηγική εμπειρία βγαλμένη από video game (video)

του Σωτήριου Χάλλα

Τα head-up displays ή εν συντομία HUD είναι στην αγορά πολλά χρόνια όμως μόλις τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να κάνουν δειλά την εμφάνισή τους σε πιο προσιτά μοντέλα ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων το μόνο που κάνουν είναι να μεταφέρουν κάποιες ενδείξεις του πίνακα οργάνων στο παρμπρίζ χωρίς να προσθέτουν κάτι στην εμπειρία του οδηγού.

Ωστόσο η Porsche και η Hyundai σκοπεύουν να το λλάξουν αυτό με την επένδυση που κάνανε σε μία εταιρεία που ονομάζεται WayRay και η οποία υπόσχεται ότι μπορεί να εξελίξει τόσο πολύ HUD που θα είναι σα να παίζουμε σε video game καθώς θα προσφέρει εμπειρία επαυξημένης πραγματικότητας δηλαδή θα ενσωματώνει εικονικά αντικείμενα σε αυτό που αντικρίζουμε.

Από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα είναι πως όταν το αυτοκίνητο είναι σε μια πίστα θα μπορεί να προβάλει πάνω στο παρμπρίζ ποια είναι η ιδανική γραμμή, πλήρη χάρτη της πίστας με το πού βρίσκεται το κάθε αυτοκίνητο που γυρίζει εκείνη τη στιγμή, ακόμα και να προβάλει ghost cars που έχουν κάνει γύρους πριν από εμάς ώστε να έχουμε άμεσα ένα μέτρο σύγκρισης των επιδόσεών μας.

Εκτός από τις πίστες, όμως, την καθημερινή οδήγηση θα μπορούν να προβάλλονται στο παρμπρίζ ειδοποιήσεις σχετικά με σημεία που πραγματοποιούνται έργα, διαθέσιμες ελεύθερες θέσεις στάθμευσης ή ακόμα και οι οδηγίες του συστήματος πλοήγησης ώστε να μη χρειάζεται να αποσπάται η προσοχή του οδηγού.

Η WayRay αναφέρει ότι πρόκειται για επανάσταση στο χώρο των HUD καθώς η μόνη διαφορά είναι ότι χρησιμοποιεί έναν μικρό προβολέα για την προβολή των πληροφοριών ενώ η τεχνολογία είναι έτσι δομημένη που μπορεί να απεικονίσει εικόνα σε όλο το πλάτος του παρμπρίζ.

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Μεταγραφές

Silly season αποκαλείται το διάστημα που ακούγονται φήμες σχετικά με το μέλλον των οδηγών που το συμβόλαιό τους λήγει στο τέλος της εκάστοτε χρονιάς και μέχρι πριν λίγα χρόνια συνηθιζόταν να ξεκινάει στο καλοκαιρινό διάλειμμα.

Peugeot 308 GTi

Ο συνδυασμός αυτός καθηλώνει, καθώς το να αντικρίσεις μια τόσο όμορφη γυναίκα πίσω από το τιμόνι του Peugeot 308 GTi είναι σίγουρα ένα οπτικό υπερθέαμα.

Nέα Porsche Cayenne Coupe

Η coupe οροφή είναι μόδα ακόμα και στα μεγάλα SUV, ενώ πλέον την εν λόγω σχεδιαστική γραμμή αποφάσισε να ακολουθήσει και η Porsche Cayenne.

Skoda

Η Skoda επιδιώκει τα επόμενα χρόνια να μεγαλώσει ως εταιρεία και αυτό σκοπεύει να το κάνει παρουσιάζοντας πάνω από 30 νέα μοντέλα τα οποία θα τα δούμε σταδιακά μέχρι το 2022.

Πιερ Γκασλί

Το Γκραν Πρι της Formula 1 που γίνεται στους δρόμους του Μονακό κάθε χρόνο είναι το στολίδι του πρωταθλήματος χάρη στον κοσμοπολίτικο αέρα του Πριγκιπάτου αλλά και ένα από τα πιο δύσκολα λόγω των τοίχων που καραδοκούν δεξιά και αριστερά και του πολύ μικρού πλάτους της πίστας.

Ford

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα η Ford έχει σημειώσει ελαφρώς μικρότερη πρόοδο σε σχέση με άλλες εταιρείες, σε αντίθεση με την αυτόνομη οδήγηση όπου οι έρευνές της έχουν προχωρήσει σημαντικά.

Land Rover Discovery

Ένα ξεχωριστό ταξίδι ετοιμάζεται να κάνει το ειδικά τροποποιημένο Land Rover Discovery που βλέπετε, καθώς προορισμός του είναι να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.

American Airlines

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία του κόσμου, η American Airlines, από 4 Μαΐου έως και 29 Σεπτεμβρίου θα συνδέει για πρώτη φορά την Αθήνα με τη μεγαλούπολη των ουρανοξυστών, το Σικάγο.

Toyota - Suzuki

Η Suzuki και η Toyota υπέγραψαν το 2017 μνημόνιο συνεργασίας που αφορούσε την ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με τα υβριδικά κινητήρια σύνολα και τα μοντέλα που ανήκουν στις compact κατηγορίες.

Ηνωμένες Πολιτείες

Μπορεί να είναι αρκετοί αυτοί που δε θα εμπιστεύονταν εύκολα τη μετακίνησή τους σε κάποιο εντελώς αυτόνομο όχημα όμως όταν πρόκειται για μεταφορά αντικειμένων σίγουρα οι ενστάσεις είναι λιγότερες.