Είστε εδώ

Τεχνολογία

Porsche - Hyundai: Οδηγική εμπειρία βγαλμένη από video game (video)

του Σωτήριου Χάλλα

Τα head-up displays ή εν συντομία HUD είναι στην αγορά πολλά χρόνια όμως μόλις τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να κάνουν δειλά την εμφάνισή τους σε πιο προσιτά μοντέλα ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων το μόνο που κάνουν είναι να μεταφέρουν κάποιες ενδείξεις του πίνακα οργάνων στο παρμπρίζ χωρίς να προσθέτουν κάτι στην εμπειρία του οδηγού.

Ωστόσο η Porsche και η Hyundai σκοπεύουν να το λλάξουν αυτό με την επένδυση που κάνανε σε μία εταιρεία που ονομάζεται WayRay και η οποία υπόσχεται ότι μπορεί να εξελίξει τόσο πολύ HUD που θα είναι σα να παίζουμε σε video game καθώς θα προσφέρει εμπειρία επαυξημένης πραγματικότητας δηλαδή θα ενσωματώνει εικονικά αντικείμενα σε αυτό που αντικρίζουμε.

Από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα είναι πως όταν το αυτοκίνητο είναι σε μια πίστα θα μπορεί να προβάλει πάνω στο παρμπρίζ ποια είναι η ιδανική γραμμή, πλήρη χάρτη της πίστας με το πού βρίσκεται το κάθε αυτοκίνητο που γυρίζει εκείνη τη στιγμή, ακόμα και να προβάλει ghost cars που έχουν κάνει γύρους πριν από εμάς ώστε να έχουμε άμεσα ένα μέτρο σύγκρισης των επιδόσεών μας.

Εκτός από τις πίστες, όμως, την καθημερινή οδήγηση θα μπορούν να προβάλλονται στο παρμπρίζ ειδοποιήσεις σχετικά με σημεία που πραγματοποιούνται έργα, διαθέσιμες ελεύθερες θέσεις στάθμευσης ή ακόμα και οι οδηγίες του συστήματος πλοήγησης ώστε να μη χρειάζεται να αποσπάται η προσοχή του οδηγού.

Η WayRay αναφέρει ότι πρόκειται για επανάσταση στο χώρο των HUD καθώς η μόνη διαφορά είναι ότι χρησιμοποιεί έναν μικρό προβολέα για την προβολή των πληροφοριών ενώ η τεχνολογία είναι έτσι δομημένη που μπορεί να απεικονίσει εικόνα σε όλο το πλάτος του παρμπρίζ.

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

18η ανάβαση Δημητσάνας

Στην καρδιά του καλοκαιριού, 20 και 21 Ιουλίου, διεξάγεται στην ορεινή Γορτυνία, η ανάβαση Δημητσάνας - Zυγοβιστίου με οργανωτή το σωματείο StartLine.

Ράλι Ρώμης

Ένας από τους Ιταλούς οδηγούς «πρώτης γραμμής» ο Ουμπέρτο Σκάντολα με τον μόνιμο συνοδηγό του Γκουίντο Ντ’ Αμόρε, πρωταθλητές Ιταλίας 2013, θα μοιραστούν τα bucket του Hyundai i20 R5 στο ράλι Ρώμης 19-21 Ιουλίου.

25ο ράλι Ηπειρωτικό

Από την Ελετά Sport, το σωματείο που διοργάνωσε το 25ο  Ηπειρωτικό ράλι λάβαμε από το Δ.Σ. μια σειρά απαντήσεων για το άρθρο που αναρτήσαμε στο motori.gr

Mercedes

Ένα από τα πλεονεκτήματα των ηλεκτροκίνητων μοντέλων είναι η εντελώς αθόρυβη λειτουργία τους που κάνει πιο χαλαρή την οδήγηση, ενώ ταυτόχρονα ξεκουράζει τα αφτιά στις πολύβουες μεγαλουπόλεις.

Ράλι Φινλανδίας

Η ατυχία κτύπησε τον Έβανς και οι γιατροί συνέστησαν στον εργοστασιακό οδηγό της Ford να μην συμμετάσχει στο ράλι Φινλανδίας.

Ο λόγος είναι ότι στο ράλι Εσθονίας μετά από ένα άλμα, και έτσι όπως προσγειώθηκε το Fiesta WRC, είχε σαν αποτέλεσμα να τρανταχτεί η σπονδυλική στήλη του Έβανς.

Silk Way Rally

Με τη δέκατη μέρα και ένατη Ειδική Διαδρομή ολοκληρώθηκε το Silk Way Rally, ένας αγώνας ο οποίος απλώνεται σε τρεις χώρες, Ρωσία (στο κομμάτι της Σιβηρίας), Μογγολία και Κίνα και περνάει από εξαιρετικά δύσβατα και αφιλόξενα εδάφη όπως η έρημος Γκόμπι.

Electrify America

Μία μόδα που έχει κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια στο internet και ειδικότερα στα social media και τις εφαρμογές instant messaging είναι τα emojis, δηλαδή μικρές εικόνες οι οποίες χρησιμοποιούνται από τους συνομιλητές για να συμπυκνώσουν το λόγο τους και να μη χρειάζεται να γράφουν μακροσκελείς π

ΥΠΑ

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την κίνηση των αεροδρομίων το α΄ εξάμηνο του 2019 προκύπτει ότι η αεροπορική κίνηση της χώρας μας παρουσιάζει άνοδο.

SEAT Tarraco 1.5 ΤSI ACT

Αρχικά νομίζαμε ότι τα αυτοκίνητα επιβράδυναν και μας κοίταζαν, καθώς σταματήσαμε πάνω σε μια στροφή (είχαμε πάρει μέτρα ασφαλείας, καθώς υπήρχε άνθρωπος που έλεγχε την κυκλοφοριακή ροή) προκειμένου να έχουμε τη μαγευτική θέα που βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία.

Honda

Ό,τι πιο “φρέσκο” έχει να παρουσιάσει η Honda στον τομέα των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι το μοντέλο πόλης Honda E όμως οι Ιάπωνες δεν πρόκειται να σταματήσουν εκεί.