Είστε εδώ

Τεχνολογία

Όσλο: Πιάτσες ταξί - ασύρματοι φορτιστές

του Σωτήριου Χάλλα

Η υιοθέτηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τις σκανδιναβικές χώρες βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου και ένα ακόμα σημάδι αυτού είναι μία νέα πρωτοβουλία του Όσλο.

Σημαντικό μερίδιο των οδηγών ταξί της νορβηγικής πρωτεύουσας έχει προχωρήσει στην αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου όμως οι αρχές της πόλης θέλουν αυτή η τάση να γενικευτεί. Ωστόσο, υπάρχει ένας ανασταλτικός παράγοντας ο οποίος δυσκολεύει την αγορά ηλεκτρικών και από άλλους επαγγελματίες οδηγούς. Αυτός είναι οι μεγάλοι χρόνοι φόρτισης, διάστημα κατά το οποίο το αυτοκίνητο πρέπει να μένει σταθμευμένο.

Σε μία κίνηση προς την επίλυση του προβλήματος οι αρχές του Όσλο αποφάσισαν να τοποθετηθούν στις “πιάτσες”, ειδικές πλάκες οι οποίες θα επιτρέπουν την ασύρματη φόρτιση των ηλεκτρικών ταξί. Έτσι, οι οδηγοί θα γεμίζουν τις μπαταρίες τους όση ώρα είναι σταθμευμένοι περιμένοντας κάποιον πελάτη.

Μάλιστα, η φόρτιση θα γίνεται αρκετά γρήγορα αφού η ισχύς της θα φτάνει τα 75 kW.

Η πρωτεύουσα της Νορβηγίας έχει εκδώσει απόφαση σύμφωνα με την οποία από το 2023 και μετά όλα τα ταξί στο Όσλο θα είναι ηλεκτρικά. Με λύσεις όπως αυτή της ασύρματης φόρτισης οι αρχές προσπαθούν να επιταχύνουν και να κάνουν τη μετάβαση πιο εύκολη για τους επαγγελματίες οδηγούς.

Σχετικά άρθρα

SEAT

Με μια πρώτη σκέψη ο κόσμος του βιβλίου και του αυτοκινήτου δε συναντιούνται πουθενά, ωστόσο η SEAT μας εξηγεί ότι υπάρχουν κοινοί παρονομαστές.

IAME Series Greece

Ο 2ος γύρος του IAME Series Greece διεξήχθη στην πίστα «Kartmania», στα Βραχναίικα της Πάτρας με οργανωτή τον Αυτοκινητιστικό Όμιλο Πατρών (ΑΟΠ).

Audi E-Tron

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πλέον κατασκευάζουν λίγα τμήματα του αυτοκινήτου μόνες τους αφού για τα περισσότερα κάνουν μόνο τη σχεδίαση και τα αναθέτουν σε τρίτους προμηθευτές, τάση που θα ενισχυθεί με τα ηλεκτρικά που έρχονται.

Smart

Το μέλλον της Smart ως ανεξάρτητη εταιρεία έχει τεθεί αρκετές φορές σε αμφισβήτηση όμως η Mercedes – Benz, στην οποία ανήκει, έκανε μία συμφωνία με την Geely η οποία εξασφάλισε την παρουσία της στην παγκόσμια αγορά για τα επόμενα χρόνια.

Jeep Gladiator

Απόβαση στη Γηραιά Ήπειρο θα κάνει το ερχόμενο καλοκαίρι το περίφημο Gladiator, το pickup που επιστρέφει την Jeep στην κατηγορία αυτή.

Koenigsegg Jesko

Η Koenigsegg στοχεύει να σπάσει το όριο των 300 μιλίων/ώρα (482,8 χλμ./ώρα) με μια ειδικά προετοιμασμένη εκδοχή του πιο πρόσφατου μοντέλου της, του Jesko, που παρουσιάστηκε στο σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης τον Μάρτιο.

Citroen

Τον προηγούμενο μήνα στο Σαλόνι της Γενεύης η Citroen μας παρουσίασε ένα νέο πρωτότυπο μοντέλο της το Ami One Concept.

Lamborghini

Ενδιαφέροντα πράγματα συμβαίνουν στο μουσείο της Lamborghini που βρίσκεται στην έδρα της, στην περιοχή Σαντ'Αγκάτα Μπολονέζ.

Aston Martin

Η Aston Martin έχει ανακοινώσει ότι ετοιμάζει το πρώτο της SUV το οποίο θα ονομάζεται DBX και τώρα βρίσκεται σε φάση δοκιμών με τα τελευταία στάδια αυτών να γίνονται στην πίστα του Νίρμπουργκρινγκ.

Nissan

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Nissan που αποτελεί μέρος της συμμαχίας Alliance (Renault, Mitsubishi) προσφέρει 100.000 ευρώ στο πλαίσιο της αποκατάστασης των ζημιών στην Παναγία των Παρισίων (Notre-Dame de Paris) ύστερα από την καταστροφική πυρκαγιά που υπέστη.