Είστε εδώ

Τεχνολογία

Nissan: Νέα τεχνολογία που βλέπει πίσω από κτίρια (video)

του Σωτήριου Χάλλα

Με την έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών (CES) να πλησιάζει η Nissan παρουσίασε μία πρωτοποριακή τεχνολογία η οποία αγγίζει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας.

Η ιαπωνική εταιρεία την ονομάζει Invisible-to-Visible (I2V) που σημαίνει από το αόρατο στο ορατό και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι τόσο πρωτοποριακή μπορεί να δει πράγματα πριν αυτά γίνουν ορατά στο ανθρώπινο μάτι. Μάλιστα, η Nissan αναφέρει ότι με αυτήν την τεχνολογία το αυτοκίνητο θα μπορεί να δει ακόμα και πίσω από κτίρια.

Προκειμένου να καταφέρουν κάτι τέτοιο οι Ιάπωνες έχουν συνδυάσει διάφορες τεχνολογίες οι οποίες είναι πολύπλοκες. Το γενικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν είναι ότι το αυτοκίνητο μέσω των αισθητήρων και των καμερών που διαθέτει φτιάχνει συνεχώς ένα χάρτη 360ο του περιβάλλοντος χώρου και στη συνέχεια τον συνδυάζει με στοιχεία που είναι ήδη ανεβασμένα στο cloud.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να δουν τι υπάρχει πίσω από κάποιο κτίριο ή μετά από μια κλειστή στροφή. Επιπλέον, το σύστημα θα μπορεί να προβάλει πληροφορίες σχετικά με την κίνηση, τον εκτιμώμενο χρόνο άφιξης, ακόμα και το ποια λωρίδα κινείται πιο γρήγορα σε περιπτώσεις μποτιλιαρίσματος.

Εκτός από τον περιβάλλοντα χώρο το σύστημα θα μπορεί να “διαβάζει” και τους επιβάτες ώστε να αναγνωρίζει αν χρειάζονται κάποια βοήθεια ή αν ο οδηγός είναι κουρασμένος και πρέπει να κάνει μια στάση για καφέ και ξεκούραση.

Τέλος, με τη βοήθεια των παραπάνω συστημάτων το αυτοκίνητο θα μπορεί να λειτουργεί και ως “ξεναγός” όταν κάποιος επισκέπτεται μια άγνωστη περιοχή αλλά και ως βοηθός προκειμένου κάποιος να εντοπίσει τα πιο δημοφιλή μέρη της πόλης στην οποία βρίσκεται.

Προς το παρόν η ανάπτυξη του συστήματος βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και δεν έχει ενσωματωθεί σε κάποιο αυτοκίνητο οπότε για την ανάπτυξή του οι δοκιμαστές φοράνε ειδικά γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας.

Σχετικά άρθρα

Volkswagen Golf GTi TCR

Από τις πίστες και τα δύο πρωταθλήματα στο θεσμό TCR στο δρόμο, καθώς η Volkswagen για να γιορτάσει την επιτυχία αυτή, παρουσιάζει μια ειδική έκδοση του Golf GTI με τα χαρακτηριστικά TCR. 

Με το νέο Kia ProCeed στη Βαρκελώνη

Το είχαμε διαπιστώσει από τις φωτογραφίες και τώρα που είδαμε από κοντά στη Βαρκελώνη το νέο Kia ProCeed, επιβεβαιώνεται η αρχική μας σκέψη.

Indy 500 miles

Αυτό είναι το βαρύτιμο κύπελλο που απονέμεται στον νικητή του πιο δημοφιλούς αγώνα αυτοκινήτου των ΗΠΑ, στο “Indy 500”.

Aλλιώς, στα 500 μίλια της Ινδιανάπολης.

Hyundai

Η Hyundai ανάμεσα στα πολλά μοντέλα που είχε το περίπτερό της στην έκθεση αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ παρουσιάζει και το αγωνιστικό Veloster N TCR.

Ράλι Σουηδίας

Μπορεί η αυλαία του παγκοσμίου πρωταθλήματος για το 2019 να ανοίγει στις 24 Ιανουαρίου από το Μόντε Κάρλο, η οργάνωση του Σουηδικού ράλι ανακοίνωσε τις συμμετοχές για τον 2ο αγώνα του θεσμού.

North American International Auto Show

Η Αμερική έχει και τα δικά της βραβεία με κάπως διαφορετικά κριτήρια από τα δικά «μας» τα ευρωπαϊκά.

Άλλος λαός, άλλες συνήθειες, άλλα αυτοκίνητα.

Στο πλαίσιο λοιπόν της έκθεσης του Ντιτρόιτ απονεμήθηκαν τα εξής βραβεία.

Skoda

Το τρίτο μέλος της οικογένειας των SUV αναμένεται να παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη στην έκθεση της Γενεύης τον προσεχή Μάρτιο (5-17 Μαρτίου) η Skoda.

Volkswagen

Η Volkswagen παρουσίασε στο πλαίσιο της έκθεσης αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ το νέο Passat στο οποίο προτίμησε να προβεί σε έντονες αλλαγές στον αισθητικό τομέα παρά στην πλήρη αντικατάσταση με κάποιο που θα έχει νέα πλατφόρμα.

Ντακάρ 2019, 8η Ειδική Διαδρομή

Την 4η από τις 8 Ειδικές Διαδρομές της φετινής περιπέτειας του Ντακάρ στο Περού κέρδισαν οι Λεμπ-Ελενά με το Peugeot 3008 DKR maxi μήκους 361 χλμ.

ΥΠΑ

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την κίνηση των αεροδρομίων το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου του 2018 προκύπτει σημαντική άνοδος στην αεροπορική κίνηση της χώρας.