Είστε εδώ

Τεχνολογία

Νέες τεχνολογίες: Καταργείται το κλειδί στα αυτοκίνητα;

του Σωτήριου Χάλλα

Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στο αυτοκίνητο όσο περνάνε τα χρόνια όμως ένα εξάρτημα μέχρι τώρα είχε εξελιχτεί πολύ λίγο. Αυτό είναι το κλειδί όμως φαίνεται πως ήρθε η ώρα να αλλάξει ριζικά και αυτό.

Για την ακρίβεια η αλλαγή θα είναι τόσο μεγάλη που θα οδηγήσει στην εξαφάνισή τοιυ καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες στρέφονται στην κατάργησή του κλειδιού με την παραδοσιακή του μορφή και στη χρήση του smartphone μας για να ξεκλειδώνουμε το αυτοκίνητό μας.

Μάλιστα σε κάποια μοντέλα όπως είναι η νέα BMW Σειρά 8 εφαρμόζεται ήδη αυτό το σύστημα ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν δημιουργήσει μία ένωση με την ονομασία Car Connectivity Consortium η οποία είναι υπεύθυνη για να ορίσει τα πρωτόκολλα που θα χρησιμοποιούνται στο νέο αυτό τρόπο κλειδώματος και ξεκλειδώματος του αυτοκινήτου μας. Το πρώτο πρωτόκολλο έχει ήδη οριστικοποιηθεί και λέγεται Digital Key 1.0.

Το σύστημα θα βασίζεται στην τεχνολογία NFC με την οποία όταν δύο συσκευές τη διαθέτουν, αν βρεθούν σε μικρή απόσταση μεταξύ τους μπορούν να ανταλλάξουν πληροφορίες ταχύτατα και χωρίς την παρέμβαση του χρήστη, αρκεί να έχει δώσει τις κατάλληλες άδειες.

Το NFC επελέγη γιατί η εμβέλειά του είναι αρκετά  μικρή οπότε με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι το αυτοκίνητο δε θα ξεκλειδωθεί κατά λάθος αλλά ότι θα ανοίξει μόνο όταν ο οδηγός βρεθεί όσο κοντά χρειάζεται.

Σύμφωνα με το πλάνο στις αρχές του 2019  θα παρουσιαστεί και το πρωτόκολλο Digital Key 2.0 το οποίο θα είναι πιο εξελιγμένο επιτρέποντας τον έλεγχο περισσότερων από ένα αυτοκινήτων με ένα smartphone.

Σχετικά άρθρα

Ράλι Ακρόπολις

Ο πρόεδρος της ΟΜΑΕ Δημήτρης Μιχελακάκης παρέθεσε συνέντευξη Τύπου με θέμα το ράλι Ακρόπολις που δεν θα είναι σε κανένα διεθνές ημερολόγιο το 2019. 

Black Friday

Η  Peugeot για δεύτερη συνεχή χρονιά εφαρμόζει το  θεσμό Black Friday στην αγορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα με μοναδικές προσφορές! 

Ράλι Αυστραλίας

Τελευταίος γύρος του παγκοσμίου πρωταθλήματος στη χώρα των καγκουρό και η Michelin, αποκλειστικός προμηθευτής των εργοστασιακών ομάδων, ταξιδέψε στην Αυστραλία με 628 ελαστικά. 

Mercedes GLC F-Cell

Κατά καιρούς έχουμε δει διαφόρων ειδών υβριδικά συστήματα κίνησης μεταξύ των οποίων μπαταρίες και βενζινοκινητήρας, μπαταρίες και πετρελαιοκινητήρας και τις αντίστοιχες plug-in εκδοχές τους, μέχρι και συστήματα με πεπιεσμένο αέρα.

Ford GT Heritage Edition

Η μεγάλη ζήτηση για το Ford GΤ και ο περιορισμένος αριθμός παραγωγής του, δημιουργούν ένα μακρύ κατάλογο στη λίστα αναμονής.

YΠΑ

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ προκύπτει ότι το 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου διακινήθηκαν 58,7 εκατομμύρια επιβάτες.

Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 9,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017 όπου είχαν διακινηθεί 53.404.425 επιβάτες.

Ισπανία

Όσο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξελίσσονται και έρχονται πιο κοντά στην καθημερινότητα τόσο κάποιες κυβερνήσεις αρχίζουν να σκέφτονται την απαγόρευση εκείνων με κινητήρες εσωτερικής καύσης προκειμένου να μειωθεί η μόλυνση του αέρα, ειδικά στις μεγάλες πόλεις.

Hyundai

Πέρα από την έλευση της ηλεκτροκίνησης και των αυτόνομων αυτοκινήτων, παρατηρείται ότι στο πλαίσιο εξεύρεσης λύσεων κινητικότητας για το μέλλον ερευνώνται και οι εναέριες μεταφορές με νέα μέσα.

Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Η πορεία προς την ηλεκτροκίνηση δεν είναι εύκολη για τις αυτοκινητοβιομηχανίες καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές νέες προκλήσεις όμως μία από τις σημαντικότερες, αν όχι η σημαντικότερη, είναι η προμήθεια των μπαταριών που απαιτούνται για την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Mercedes

Μέχρι πριν λίγο καιρό όποιος ήθελε να πάρει τη νέα Mercedes A-Class με κινητήρα πετρελαίου είχε μόνο μια επιλογή και αυτή ήταν η A180d όμως τώρα η γερμανική εταιρεία προσθέτει δύο ακόμα επιλογές που φέρουν τις ονομασίες A200d και A220d.