Είστε εδώ

Τεχνολογία

Νέες τεχνολογίες: Καταργείται το κλειδί στα αυτοκίνητα;

του Σωτήριου Χάλλα

Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στο αυτοκίνητο όσο περνάνε τα χρόνια όμως ένα εξάρτημα μέχρι τώρα είχε εξελιχτεί πολύ λίγο. Αυτό είναι το κλειδί όμως φαίνεται πως ήρθε η ώρα να αλλάξει ριζικά και αυτό.

Για την ακρίβεια η αλλαγή θα είναι τόσο μεγάλη που θα οδηγήσει στην εξαφάνισή τοιυ καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες στρέφονται στην κατάργησή του κλειδιού με την παραδοσιακή του μορφή και στη χρήση του smartphone μας για να ξεκλειδώνουμε το αυτοκίνητό μας.

Μάλιστα σε κάποια μοντέλα όπως είναι η νέα BMW Σειρά 8 εφαρμόζεται ήδη αυτό το σύστημα ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν δημιουργήσει μία ένωση με την ονομασία Car Connectivity Consortium η οποία είναι υπεύθυνη για να ορίσει τα πρωτόκολλα που θα χρησιμοποιούνται στο νέο αυτό τρόπο κλειδώματος και ξεκλειδώματος του αυτοκινήτου μας. Το πρώτο πρωτόκολλο έχει ήδη οριστικοποιηθεί και λέγεται Digital Key 1.0.

Το σύστημα θα βασίζεται στην τεχνολογία NFC με την οποία όταν δύο συσκευές τη διαθέτουν, αν βρεθούν σε μικρή απόσταση μεταξύ τους μπορούν να ανταλλάξουν πληροφορίες ταχύτατα και χωρίς την παρέμβαση του χρήστη, αρκεί να έχει δώσει τις κατάλληλες άδειες.

Το NFC επελέγη γιατί η εμβέλειά του είναι αρκετά  μικρή οπότε με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι το αυτοκίνητο δε θα ξεκλειδωθεί κατά λάθος αλλά ότι θα ανοίξει μόνο όταν ο οδηγός βρεθεί όσο κοντά χρειάζεται.

Σύμφωνα με το πλάνο στις αρχές του 2019  θα παρουσιαστεί και το πρωτόκολλο Digital Key 2.0 το οποίο θα είναι πιο εξελιγμένο επιτρέποντας τον έλεγχο περισσότερων από ένα αυτοκινήτων με ένα smartphone.

Σχετικά άρθρα

Volkswagen Polo R5

Με τον Ερίκ Καμιλί πίσω από το τιμόνι συνεχίστηκαν οι δοκιμές του Volkswagen Polo R5 επι Ισπανικού εδάφους στην περιοχή της Καταλονίας. Μάλιστα για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν τα ασφάλτινα ελαστικά P Zero της Pirelli και όπως έδειξαν οι τηλεμετρίες το κράτημα ικανοποίησε την ομάδα. Το αυτοκίνητο

P.I.C.K. Πάτρας

Στην γιορτή του καρτ, στο Διεθνές Σιρκουί Καρτ της Πάτρας, πιο γνωστό ως P.I.C.K., οι οδηγοί που συμμετέχουν στο θεσμό ΙΑΜΕ θα δώσουν το παρών. 

Kirkos lubricants & batteries house

Οι Δημήτρης και Μίλτος Κύρκος στην οδό Λένορμαν 184, στον Κολωνό, δημιούργησαν το Kirkos lubricants & batteries house.

EuroNCAP

H τεχνολογική υπεροχή του νέου Ford Focus αναδεικνύεται και στον τομέα της ασφάλειας, καθώς ο ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οργανισμός EuroNCAP το βαθμολόγησε με πέντε αστέρια.

ERC-Ράλι Ρώμης

Μερικές 10ετίες πριν τα Fiat 124 Abarth ήταν αυτά που έδιναν το τόνο σε κάθε μορφής αγώνων.

Ferrari Dino

Μπορεί να μην ήταν η πιο ισχυρή Ferrari που κατασκευάστηκε επί εποχής Έντσο Φεραρι, αλλά ήταν ίσως το πιο αγαπημένο μοντέλο του ιδρυτή της θρυλικής ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

EuroNCAP

Τη συνωνυμία της με τη λέξη ασφάλεια επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά η Volvo καθώς το νέο XC40, απέσπασε την ύψιστη διάκριση των πέντε αστέρων από τον ανεξάρτητο ευρωπαϊκό οργανισμό EuroNCAP.

Lamborghini Aventador και Huracan

Δε σταματά να μετρά επιτεύγματα στον τομέα της παραγωγής η Lamborghini.

Η ιταλική εταιρία των supercars λοιπόν ανακοίνωσε ότι η παραγωγή των Aventador και Huracan έφτασαν σε υψηλούς, για τα δεδομένα της Lamborghini πάντα, αριθμούς.

Toyota Supra

Όλα τα κεφάλαια από την ιστορία της Toyota Supra ενώθηκαν για πρώτη φορά κάτω από την ίδια στέγη.

Bentley

Ένα νέο διακοσμητικό υλικό δημιούργησε για τα μοντέλα της Bentley το τμήμα εξατομίκευσης Mulliner.