Είστε εδώ

Τεχνολογία

Νέες τεχνολογίες: Καταργείται το κλειδί στα αυτοκίνητα;

του Σωτήριου Χάλλα

Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στο αυτοκίνητο όσο περνάνε τα χρόνια όμως ένα εξάρτημα μέχρι τώρα είχε εξελιχτεί πολύ λίγο. Αυτό είναι το κλειδί όμως φαίνεται πως ήρθε η ώρα να αλλάξει ριζικά και αυτό.

Για την ακρίβεια η αλλαγή θα είναι τόσο μεγάλη που θα οδηγήσει στην εξαφάνισή τοιυ καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες στρέφονται στην κατάργησή του κλειδιού με την παραδοσιακή του μορφή και στη χρήση του smartphone μας για να ξεκλειδώνουμε το αυτοκίνητό μας.

Μάλιστα σε κάποια μοντέλα όπως είναι η νέα BMW Σειρά 8 εφαρμόζεται ήδη αυτό το σύστημα ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν δημιουργήσει μία ένωση με την ονομασία Car Connectivity Consortium η οποία είναι υπεύθυνη για να ορίσει τα πρωτόκολλα που θα χρησιμοποιούνται στο νέο αυτό τρόπο κλειδώματος και ξεκλειδώματος του αυτοκινήτου μας. Το πρώτο πρωτόκολλο έχει ήδη οριστικοποιηθεί και λέγεται Digital Key 1.0.

Το σύστημα θα βασίζεται στην τεχνολογία NFC με την οποία όταν δύο συσκευές τη διαθέτουν, αν βρεθούν σε μικρή απόσταση μεταξύ τους μπορούν να ανταλλάξουν πληροφορίες ταχύτατα και χωρίς την παρέμβαση του χρήστη, αρκεί να έχει δώσει τις κατάλληλες άδειες.

Το NFC επελέγη γιατί η εμβέλειά του είναι αρκετά  μικρή οπότε με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι το αυτοκίνητο δε θα ξεκλειδωθεί κατά λάθος αλλά ότι θα ανοίξει μόνο όταν ο οδηγός βρεθεί όσο κοντά χρειάζεται.

Σύμφωνα με το πλάνο στις αρχές του 2019  θα παρουσιαστεί και το πρωτόκολλο Digital Key 2.0 το οποίο θα είναι πιο εξελιγμένο επιτρέποντας τον έλεγχο περισσότερων από ένα αυτοκινήτων με ένα smartphone.

Σχετικά άρθρα

Πίστα Βαρκελώνης - 2η μέρα

Οι κόκκινες βολίδες από το Μαρανέλο ήταν οι ταχύτερες και στη 2η μέρα των επίσημων δοκιμών, αλλά με τον Μονεγάσκο Λεκλέρκ στο κόκπιτ της Ferrari SF90, αντί του Φέτελ. 

Jaguar E-Type

Τα σύγχρονα μοντέλα, όπως η Jaguar E-Type, διαθέτουν πληθώρα τεχνολογικών συστημάτων, τα οποία μαθαίνουν τις συνήθειες των οδηγών τους όσο αυτοί βρίσκονται πίσω από το τιμόνι.

Ράλι Σουηδίας

Η Pirelli είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών του jwrc με τα Ford Fiesta R2.

Τα αυτοκίνητα αυτά χρησιμοποιούν κινητήρα ενός λίτρου τεχνολογίας EcoBoost απόδοσης 200 ίππων. Συνδυάζεται με κιβώτιο της Sadev 5 σχέσεων με την κίνηση να μεταδίδεται στους μπροστινούς τροχούς.

Κιβώτιο ταχυτήτων

Το μέλλον της Formula 1 έχει πάρει το δρόμο της τυποποίησης των τμημάτων.

Χειμερινές δοκιμές

Οι χειμερινές δοκιμές στην πίστα της Βαρκελώνης συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, με το μεσημεριανό διάλειμμα να βρίσκει και πάλι τη Ferrari στην κορυφή με τον Σαρλ Λεκλέρκ πίσω από το τιμόνι.

Από το Λε Μαν στο πικάπ σας

Η Porsche αποφάσισε να κυκλοφορήσει μια σειρά δίσκων βινυλίου στην οποία θα αναλύονται οι 19 νίκες που έχει πετύχει στον πιο διάσημο αγώνα αντοχής, τις 24 ώρες του Λε Μαν.

SEAT

Ήδη τα σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας, όπως η αυτόματη πέδηση έκτακτης ανάγκης, συμβάλουν στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Lamborghini

Από τη στιγμή που όλη η αυτοκινητοβιομηχανία κινείται προς τα υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα, αναπόφευκτα το ίδιο θα συμβεί και με μάρκες που ειδικεύονται στην κατασκευή εξωτικών supercars όπως είναι η Lamborghini.

Subaru

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι επισκεφτούν το περίπτερο της Subaru στο φετινό 89ο Σαλόνι της Γενεύης δε θα βαρεθούν.

Αυτό διότι η ιαπωνική εταιρεία στην ελβετική πόλη, πέρα από δυο ηλεκτρικά μοντέλα τεχνολογίας e-BOXER, θα παρουσιάσει και το νέο Viziv Adrenaline Concept.

Apple

Ολοένα και περισσότεροι χρήστες εξοικειώνονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου που διαθέτουν αρκετά κινητά μέσω των οποίων αναγνωρίζουν τον κάτοχό τους και ξεκλειδώνουν.