Είστε εδώ

Τεχνολογία

Νέες τεχνολογίες: Καταργείται το κλειδί στα αυτοκίνητα;

του Σωτήριου Χάλλα

Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στο αυτοκίνητο όσο περνάνε τα χρόνια όμως ένα εξάρτημα μέχρι τώρα είχε εξελιχτεί πολύ λίγο. Αυτό είναι το κλειδί όμως φαίνεται πως ήρθε η ώρα να αλλάξει ριζικά και αυτό.

Για την ακρίβεια η αλλαγή θα είναι τόσο μεγάλη που θα οδηγήσει στην εξαφάνισή τοιυ καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες στρέφονται στην κατάργησή του κλειδιού με την παραδοσιακή του μορφή και στη χρήση του smartphone μας για να ξεκλειδώνουμε το αυτοκίνητό μας.

Μάλιστα σε κάποια μοντέλα όπως είναι η νέα BMW Σειρά 8 εφαρμόζεται ήδη αυτό το σύστημα ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν δημιουργήσει μία ένωση με την ονομασία Car Connectivity Consortium η οποία είναι υπεύθυνη για να ορίσει τα πρωτόκολλα που θα χρησιμοποιούνται στο νέο αυτό τρόπο κλειδώματος και ξεκλειδώματος του αυτοκινήτου μας. Το πρώτο πρωτόκολλο έχει ήδη οριστικοποιηθεί και λέγεται Digital Key 1.0.

Το σύστημα θα βασίζεται στην τεχνολογία NFC με την οποία όταν δύο συσκευές τη διαθέτουν, αν βρεθούν σε μικρή απόσταση μεταξύ τους μπορούν να ανταλλάξουν πληροφορίες ταχύτατα και χωρίς την παρέμβαση του χρήστη, αρκεί να έχει δώσει τις κατάλληλες άδειες.

Το NFC επελέγη γιατί η εμβέλειά του είναι αρκετά  μικρή οπότε με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι το αυτοκίνητο δε θα ξεκλειδωθεί κατά λάθος αλλά ότι θα ανοίξει μόνο όταν ο οδηγός βρεθεί όσο κοντά χρειάζεται.

Σύμφωνα με το πλάνο στις αρχές του 2019  θα παρουσιαστεί και το πρωτόκολλο Digital Key 2.0 το οποίο θα είναι πιο εξελιγμένο επιτρέποντας τον έλεγχο περισσότερων από ένα αυτοκινήτων με ένα smartphone.

Σχετικά άρθρα

Μίμης Γεωργίτσης

Έφυγε ο κύριος Μίμης των αγώνων, ή «Θωρ» όπως ήταν το ψευδώνυμο του όταν βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού. Από τους πλέον αγαπητούς στο χώρο των αγώνων. Ευγενής, πράος, και πάντα με μεγάλη διάθεση στο να βοηθήσει τους αγωνιζόμενους. 

Μαουρίτσιο Αριβαμπένε

Ο επικεφαλής της ομάδας της Ferrari στη Formula 1, Μαουρίτσιο Αριβαμπένε, δήλωσε ότι αναλαμβάνει προσωπικά όλη την ευθύνη σχετικά με τα λάθη που έχει κάνει η ομάδα τη φετινή σεζόν και την έχουν οδηγήσει στο να είναι δεύτερη τόσο στο πρωτάθλημα κατασκευαστών όσο και σε εκείνο των οδηγών με τον Σεμ

Μαρκ Μαρκέθ

Ο Μαρκ Μαρκέθ σε δηλώσεις του πριν το Γκραν Πρι στην πίστα της Αραγονίας εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα καταφέρει να κατακτήσει το πρωτάθλημα οδηγών του 2018 λόγω της πολύ μεγάλης διαφοράς που απολαμβάνει αυτή τη στιγμή στην κατάταξη από τον δεύτερο, Αντρέα Ντοβιτσιόζο.

BMW

Μετά την παρουσίαση της Ζ4 Μ40i First Edition, της πιο ισχυρής από τις εκδόσεις του νέου roadster της BMW, η γερμανική εταιρεία παρουσίασε τώρα ακόμα τρεις εκδόσεις στο πλαίσιο του Pebble Beach Concours d’Elegance.+

Porsche - Hyundai

Τα head-up displays ή εν συντομία HUD είναι στην αγορά πολλά χρόνια όμως μόλις τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να κάνουν δειλά την εμφάνισή τους σε πιο προσιτά μοντέλα ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων το μόνο που κάνουν είναι να μεταφέρουν κάποιες ενδείξεις του πίνακα οργάνων στο παρμπρίζ

Ferrari Monza SP1 και SP2

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης Capital Markets Day που διοργανώνει για να ανακοινώσει τα μελλοντικά σχέδιά της η Ferrari παρουσίασε δύο νέα, ιδιαίτερα μοντέλα τα οποία συνδυάζουν σχεδίαση από το παρελθόν με τεχνολογία του σήμερα.

Mercedes

Η Mercedes - AMG παρουσίασε μετά ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που βλέπαμε φωτογραφίες teaser το νέο μέλος της οικογένειας της A-Class η οποία είναι η πιο γρήγορη μέχρι στιγμής εκδοχή της, την A35 4MATIC.

Seat Tarraco

Στην Αρένα της Ταραγκόνας ο Λόυκα Ντε Μέο, ο δραστήριος αυτός πρόεδρος της Seat που στην κυριολεξία την έχει αναστήσει, μαζί με το επιτελείο του αποκάλυψαν το νέο Tarraco.

Renault - Nissan - Mitsubishi

Μέχρι τώρα ο πιο εύκολος τρόπος για να μεταφέρουμε ένα κομμάτι της εμπειρίας που έχουμε με το κινητό μας, στο αυτοκίνητο, είναι σύνδεση του smartphone με το infotainment μέσω Android Auto ή Apple CarPlay.

Porsche Cayenne Turbo

Όταν οι λέξεις ρεκόρ και Porsche Cayenne Turbo βρίσκονται στην ίδια πρόταση τότε περιμένεις να διαβάσεις για ένα νέο επίτευγμα του γερμανικού SUV.