Είστε εδώ

Τεχνολογία

Michelin: Θέλει να κατασκευάσει ελαστικά από ξύλο

του Σωτήριου Χάλλα

Δεν είναι μόνο οι κατασκευαστές αυτοκινήτων που προσπαθούν να γίνονται ολοένα και πιο φιλικοί προς το περιβάλλον. Αυτή η τάση αφορά το σύνολο του χώρου του αυτοκινήτου και αυτό περιλαμβάνει και τους κατασκευαστές ελαστικών.

Τελευταίο παράδειγμα είναι η Michelin η οποία αποκάλυψε ότι ερευνά τις δυνατότητες δημιουργίας ελασστικών από ξύλο μέσω του υψηλόβαθμου στελέχους της, Σιρίλ Ροζέ.

Αυτή τη στιγμή το 80% των στοιχείων που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ενός ελαστικού προέρχονται από παράγωγα του πετρελαίου από το οποίο οι εταιρείες παραγωγής ελαστικών θέλουν να απομακρυνθούν.

Αυτό που προσπαθεί να κάνει η γαλλική εταιρεία είναι να δημιουργήσει ελαστομερή από τσιπς ξύλου τα οποία θα χρησιμοποιήσει για τη δημιουργία πιο φιλικών προς το περιβάλλον ελαστικών.

Η προμήθεια αυτών των τσιπς μπορεί να γίνει από τα κομμάτια που οι βιομηχανίες ξύλου δε χρησιμοποιούν. Με αυτόν τον τρόπο προκύπτει τριπλό όφελος. Πρώτον, θα χρησιμοποιείται το ξύλο που μέχρι τώρα πήγαινε χαμένο, δεύτερον, θα δημιουργούνται ελαστικά πιο φιλικά προς το περιβάλλον και τρίτον τα δέντρα φυτρώνουν σε όλον τον κόσμο οπότε δε θα υπάρχει η ανάγκη μεταφοράς της πρώτης ύλης σε μεγάλες αποστάσεις καθώς αυτή θα βρίσκεται κοντά στα εργοστάσια παραγωγής.

Μην ξεχνάμε ότι η εταιρεία έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το 2048 το 80% των συστατικών στα ελαστικά της θα είναι από μη επιβλαβείς για το περιβάλλον πηγές και ότι θα ανακυκλώνεται το 100% αυτών.

Πέρα από τα ελαστικά από ξύλο η Michelin ερευνά και της δυνατότητες της τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης όμως με την τρέχουσα τεχνολογία οι Γάλλοι δηλώνουν ότι απέχουμε χρονικά περίπου 10 με 15 χρόνια από κάποια σχετική υλοποίηση σε μαζική κλίμακα.

Φυσικά τα ελαστικά από ξύλο δε θα έχουν καμία διαφορά στην απόδοση σε σχέση με τα υπάρχοντα οπότε πρόκειται για μια ιδέα που αν υλοποιηθεί θα βγουν όλοι κερδισμένοι, και οι οδηγοί, και το περιβάλλον.

Σχετικά άρθρα

Volkswagen Polo R5

Με τον Ερίκ Καμιλί πίσω από το τιμόνι συνεχίστηκαν οι δοκιμές του Volkswagen Polo R5 επι Ισπανικού εδάφους στην περιοχή της Καταλονίας. Μάλιστα για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν τα ασφάλτινα ελαστικά P Zero της Pirelli και όπως έδειξαν οι τηλεμετρίες το κράτημα ικανοποίησε την ομάδα. Το αυτοκίνητο

P.I.C.K. Πάτρας

Στην γιορτή του καρτ, στο Διεθνές Σιρκουί Καρτ της Πάτρας, πιο γνωστό ως P.I.C.K., οι οδηγοί που συμμετέχουν στο θεσμό ΙΑΜΕ θα δώσουν το παρών. 

Kirkos lubricants & batteries house

Οι Δημήτρης και Μίλτος Κύρκος στην οδό Λένορμαν 184, στον Κολωνό, δημιούργησαν το Kirkos lubricants & batteries house.

EuroNCAP

H τεχνολογική υπεροχή του νέου Ford Focus αναδεικνύεται και στον τομέα της ασφάλειας, καθώς ο ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οργανισμός EuroNCAP το βαθμολόγησε με πέντε αστέρια.

ERC-Ράλι Ρώμης

Μερικές 10ετίες πριν τα Fiat 124 Abarth ήταν αυτά που έδιναν το τόνο σε κάθε μορφής αγώνων.

Ferrari Dino

Μπορεί να μην ήταν η πιο ισχυρή Ferrari που κατασκευάστηκε επί εποχής Έντσο Φεραρι, αλλά ήταν ίσως το πιο αγαπημένο μοντέλο του ιδρυτή της θρυλικής ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

EuroNCAP

Τη συνωνυμία της με τη λέξη ασφάλεια επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά η Volvo καθώς το νέο XC40, απέσπασε την ύψιστη διάκριση των πέντε αστέρων από τον ανεξάρτητο ευρωπαϊκό οργανισμό EuroNCAP.

Lamborghini Aventador και Huracan

Δε σταματά να μετρά επιτεύγματα στον τομέα της παραγωγής η Lamborghini.

Η ιταλική εταιρία των supercars λοιπόν ανακοίνωσε ότι η παραγωγή των Aventador και Huracan έφτασαν σε υψηλούς, για τα δεδομένα της Lamborghini πάντα, αριθμούς.

Toyota Supra

Όλα τα κεφάλαια από την ιστορία της Toyota Supra ενώθηκαν για πρώτη φορά κάτω από την ίδια στέγη.

Bentley

Ένα νέο διακοσμητικό υλικό δημιούργησε για τα μοντέλα της Bentley το τμήμα εξατομίκευσης Mulliner.