Είστε εδώ

Τεχνολογία

Michelin: Θέλει να κατασκευάσει ελαστικά από ξύλο

του Σωτήριου Χάλλα

Δεν είναι μόνο οι κατασκευαστές αυτοκινήτων που προσπαθούν να γίνονται ολοένα και πιο φιλικοί προς το περιβάλλον. Αυτή η τάση αφορά το σύνολο του χώρου του αυτοκινήτου και αυτό περιλαμβάνει και τους κατασκευαστές ελαστικών.

Τελευταίο παράδειγμα είναι η Michelin η οποία αποκάλυψε ότι ερευνά τις δυνατότητες δημιουργίας ελασστικών από ξύλο μέσω του υψηλόβαθμου στελέχους της, Σιρίλ Ροζέ.

Αυτή τη στιγμή το 80% των στοιχείων που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ενός ελαστικού προέρχονται από παράγωγα του πετρελαίου από το οποίο οι εταιρείες παραγωγής ελαστικών θέλουν να απομακρυνθούν.

Αυτό που προσπαθεί να κάνει η γαλλική εταιρεία είναι να δημιουργήσει ελαστομερή από τσιπς ξύλου τα οποία θα χρησιμοποιήσει για τη δημιουργία πιο φιλικών προς το περιβάλλον ελαστικών.

Η προμήθεια αυτών των τσιπς μπορεί να γίνει από τα κομμάτια που οι βιομηχανίες ξύλου δε χρησιμοποιούν. Με αυτόν τον τρόπο προκύπτει τριπλό όφελος. Πρώτον, θα χρησιμοποιείται το ξύλο που μέχρι τώρα πήγαινε χαμένο, δεύτερον, θα δημιουργούνται ελαστικά πιο φιλικά προς το περιβάλλον και τρίτον τα δέντρα φυτρώνουν σε όλον τον κόσμο οπότε δε θα υπάρχει η ανάγκη μεταφοράς της πρώτης ύλης σε μεγάλες αποστάσεις καθώς αυτή θα βρίσκεται κοντά στα εργοστάσια παραγωγής.

Μην ξεχνάμε ότι η εταιρεία έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το 2048 το 80% των συστατικών στα ελαστικά της θα είναι από μη επιβλαβείς για το περιβάλλον πηγές και ότι θα ανακυκλώνεται το 100% αυτών.

Πέρα από τα ελαστικά από ξύλο η Michelin ερευνά και της δυνατότητες της τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης όμως με την τρέχουσα τεχνολογία οι Γάλλοι δηλώνουν ότι απέχουμε χρονικά περίπου 10 με 15 χρόνια από κάποια σχετική υλοποίηση σε μαζική κλίμακα.

Φυσικά τα ελαστικά από ξύλο δε θα έχουν καμία διαφορά στην απόδοση σε σχέση με τα υπάρχοντα οπότε πρόκειται για μια ιδέα που αν υλοποιηθεί θα βγουν όλοι κερδισμένοι, και οι οδηγοί, και το περιβάλλον.

Σχετικά άρθρα

Μίμης Γεωργίτσης

Έφυγε ο κύριος Μίμης των αγώνων, ή «Θωρ» όπως ήταν το ψευδώνυμο του όταν βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού. Από τους πλέον αγαπητούς στο χώρο των αγώνων. Ευγενής, πράος, και πάντα με μεγάλη διάθεση στο να βοηθήσει τους αγωνιζόμενους. 

Μαουρίτσιο Αριβαμπένε

Ο επικεφαλής της ομάδας της Ferrari στη Formula 1, Μαουρίτσιο Αριβαμπένε, δήλωσε ότι αναλαμβάνει προσωπικά όλη την ευθύνη σχετικά με τα λάθη που έχει κάνει η ομάδα τη φετινή σεζόν και την έχουν οδηγήσει στο να είναι δεύτερη τόσο στο πρωτάθλημα κατασκευαστών όσο και σε εκείνο των οδηγών με τον Σεμ

Μαρκ Μαρκέθ

Ο Μαρκ Μαρκέθ σε δηλώσεις του πριν το Γκραν Πρι στην πίστα της Αραγονίας εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα καταφέρει να κατακτήσει το πρωτάθλημα οδηγών του 2018 λόγω της πολύ μεγάλης διαφοράς που απολαμβάνει αυτή τη στιγμή στην κατάταξη από τον δεύτερο, Αντρέα Ντοβιτσιόζο.

BMW

Μετά την παρουσίαση της Ζ4 Μ40i First Edition, της πιο ισχυρής από τις εκδόσεις του νέου roadster της BMW, η γερμανική εταιρεία παρουσίασε τώρα ακόμα τρεις εκδόσεις στο πλαίσιο του Pebble Beach Concours d’Elegance.+

Porsche - Hyundai

Τα head-up displays ή εν συντομία HUD είναι στην αγορά πολλά χρόνια όμως μόλις τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να κάνουν δειλά την εμφάνισή τους σε πιο προσιτά μοντέλα ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων το μόνο που κάνουν είναι να μεταφέρουν κάποιες ενδείξεις του πίνακα οργάνων στο παρμπρίζ

Ferrari Monza SP1 και SP2

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης Capital Markets Day που διοργανώνει για να ανακοινώσει τα μελλοντικά σχέδιά της η Ferrari παρουσίασε δύο νέα, ιδιαίτερα μοντέλα τα οποία συνδυάζουν σχεδίαση από το παρελθόν με τεχνολογία του σήμερα.

Mercedes

Η Mercedes - AMG παρουσίασε μετά ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που βλέπαμε φωτογραφίες teaser το νέο μέλος της οικογένειας της A-Class η οποία είναι η πιο γρήγορη μέχρι στιγμής εκδοχή της, την A35 4MATIC.

Seat Tarraco

Στην Αρένα της Ταραγκόνας ο Λόυκα Ντε Μέο, ο δραστήριος αυτός πρόεδρος της Seat που στην κυριολεξία την έχει αναστήσει, μαζί με το επιτελείο του αποκάλυψαν το νέο Tarraco.

Renault - Nissan - Mitsubishi

Μέχρι τώρα ο πιο εύκολος τρόπος για να μεταφέρουμε ένα κομμάτι της εμπειρίας που έχουμε με το κινητό μας, στο αυτοκίνητο, είναι σύνδεση του smartphone με το infotainment μέσω Android Auto ή Apple CarPlay.

Porsche Cayenne Turbo

Όταν οι λέξεις ρεκόρ και Porsche Cayenne Turbo βρίσκονται στην ίδια πρόταση τότε περιμένεις να διαβάσεις για ένα νέο επίτευγμα του γερμανικού SUV.