Είστε εδώ

Τεχνολογία

Michelin: Θέλει να κατασκευάσει ελαστικά από ξύλο

του Σωτήριου Χάλλα

Δεν είναι μόνο οι κατασκευαστές αυτοκινήτων που προσπαθούν να γίνονται ολοένα και πιο φιλικοί προς το περιβάλλον. Αυτή η τάση αφορά το σύνολο του χώρου του αυτοκινήτου και αυτό περιλαμβάνει και τους κατασκευαστές ελαστικών.

Τελευταίο παράδειγμα είναι η Michelin η οποία αποκάλυψε ότι ερευνά τις δυνατότητες δημιουργίας ελασστικών από ξύλο μέσω του υψηλόβαθμου στελέχους της, Σιρίλ Ροζέ.

Αυτή τη στιγμή το 80% των στοιχείων που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ενός ελαστικού προέρχονται από παράγωγα του πετρελαίου από το οποίο οι εταιρείες παραγωγής ελαστικών θέλουν να απομακρυνθούν.

Αυτό που προσπαθεί να κάνει η γαλλική εταιρεία είναι να δημιουργήσει ελαστομερή από τσιπς ξύλου τα οποία θα χρησιμοποιήσει για τη δημιουργία πιο φιλικών προς το περιβάλλον ελαστικών.

Η προμήθεια αυτών των τσιπς μπορεί να γίνει από τα κομμάτια που οι βιομηχανίες ξύλου δε χρησιμοποιούν. Με αυτόν τον τρόπο προκύπτει τριπλό όφελος. Πρώτον, θα χρησιμοποιείται το ξύλο που μέχρι τώρα πήγαινε χαμένο, δεύτερον, θα δημιουργούνται ελαστικά πιο φιλικά προς το περιβάλλον και τρίτον τα δέντρα φυτρώνουν σε όλον τον κόσμο οπότε δε θα υπάρχει η ανάγκη μεταφοράς της πρώτης ύλης σε μεγάλες αποστάσεις καθώς αυτή θα βρίσκεται κοντά στα εργοστάσια παραγωγής.

Μην ξεχνάμε ότι η εταιρεία έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το 2048 το 80% των συστατικών στα ελαστικά της θα είναι από μη επιβλαβείς για το περιβάλλον πηγές και ότι θα ανακυκλώνεται το 100% αυτών.

Πέρα από τα ελαστικά από ξύλο η Michelin ερευνά και της δυνατότητες της τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης όμως με την τρέχουσα τεχνολογία οι Γάλλοι δηλώνουν ότι απέχουμε χρονικά περίπου 10 με 15 χρόνια από κάποια σχετική υλοποίηση σε μαζική κλίμακα.

Φυσικά τα ελαστικά από ξύλο δε θα έχουν καμία διαφορά στην απόδοση σε σχέση με τα υπάρχοντα οπότε πρόκειται για μια ιδέα που αν υλοποιηθεί θα βγουν όλοι κερδισμένοι, και οι οδηγοί, και το περιβάλλον.

Σχετικά άρθρα

Ράλι Ακρόπολις

Ο πρόεδρος της ΟΜΑΕ Δημήτρης Μιχελακάκης παρέθεσε συνέντευξη Τύπου με θέμα το ράλι Ακρόπολις που δεν θα είναι σε κανένα διεθνές ημερολόγιο το 2019. 

Black Friday

Η  Peugeot για δεύτερη συνεχή χρονιά εφαρμόζει το  θεσμό Black Friday στην αγορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα με μοναδικές προσφορές! 

Ράλι Αυστραλίας

Τελευταίος γύρος του παγκοσμίου πρωταθλήματος στη χώρα των καγκουρό και η Michelin, αποκλειστικός προμηθευτής των εργοστασιακών ομάδων, ταξιδέψε στην Αυστραλία με 628 ελαστικά. 

Mercedes GLC F-Cell

Κατά καιρούς έχουμε δει διαφόρων ειδών υβριδικά συστήματα κίνησης μεταξύ των οποίων μπαταρίες και βενζινοκινητήρας, μπαταρίες και πετρελαιοκινητήρας και τις αντίστοιχες plug-in εκδοχές τους, μέχρι και συστήματα με πεπιεσμένο αέρα.

Ford GT Heritage Edition

Η μεγάλη ζήτηση για το Ford GΤ και ο περιορισμένος αριθμός παραγωγής του, δημιουργούν ένα μακρύ κατάλογο στη λίστα αναμονής.

YΠΑ

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ προκύπτει ότι το 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου διακινήθηκαν 58,7 εκατομμύρια επιβάτες.

Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 9,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017 όπου είχαν διακινηθεί 53.404.425 επιβάτες.

Ισπανία

Όσο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξελίσσονται και έρχονται πιο κοντά στην καθημερινότητα τόσο κάποιες κυβερνήσεις αρχίζουν να σκέφτονται την απαγόρευση εκείνων με κινητήρες εσωτερικής καύσης προκειμένου να μειωθεί η μόλυνση του αέρα, ειδικά στις μεγάλες πόλεις.

Hyundai

Πέρα από την έλευση της ηλεκτροκίνησης και των αυτόνομων αυτοκινήτων, παρατηρείται ότι στο πλαίσιο εξεύρεσης λύσεων κινητικότητας για το μέλλον ερευνώνται και οι εναέριες μεταφορές με νέα μέσα.

Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Η πορεία προς την ηλεκτροκίνηση δεν είναι εύκολη για τις αυτοκινητοβιομηχανίες καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές νέες προκλήσεις όμως μία από τις σημαντικότερες, αν όχι η σημαντικότερη, είναι η προμήθεια των μπαταριών που απαιτούνται για την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Mercedes

Μέχρι πριν λίγο καιρό όποιος ήθελε να πάρει τη νέα Mercedes A-Class με κινητήρα πετρελαίου είχε μόνο μια επιλογή και αυτή ήταν η A180d όμως τώρα η γερμανική εταιρεία προσθέτει δύο ακόμα επιλογές που φέρουν τις ονομασίες A200d και A220d.