Είστε εδώ

Τεχνολογία

Michelin: Έφτιαξε ελαστικά που δεν τρυπάνε!

του Σωτήριου Χάλλα

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει ένας οδηγός αυτοκινήτου είναι το κλατάρισμα ελαστικού, κάτι το οποίο η Michelin και η Ford, θέλουν να εξαλείψουν.

Για αυτό το σκοπό η γαλλική εταιρεία δημιούργησε ένα νέο τύπο ελαστικών με την ονομασία Selfseal, λέξη που αν μεταφραστεί απευθείας στα Ελληνικά, σημαίνει αυτοσφραγιζόμενο. Η επιλογή της λέξης δεν έγινε τυχαία αφού το εν λόγω ελαστικό μπορεί να διορθώνει ολικώς ή μερικώς, τρύπες των οποίων η διάμετρος φτάνει μέχρι τα 6.35 χλστ.

Αν και τα 6.35 χλστ. φαντάζουν μικρό νούμερο, τις περισσότερες φορές που ένα ελαστικό κλατάρει οφείλεται σε αντικείμενο μικρότερης διαμέτρου, όπως είναι οι πρόκες. Η Michelin στο Selfseal έχει τοποθετήσει εσωτερικά ένα μονωτικό υλικό το οποίο όταν σκιστεί, το κομμάτι που βρίσκεται γύρω από την τρύπα γεμίζει το κενό.

Με αυτόν τον τρόπο επιβραδύνεται η διαρροή αέρα και σύμφωνα με τους Γάλλους η ροή μπορεί να περιοριστεί σε ρυθμό μικρότερο των 15 psi ανά εβδομάδα (οι συνήθεις τιμές πίεσης στα ελαστικά αυτοκινήτων είναι 30 – 35 psi).

Η εφαρμογή των νέων Selfseal θα γίνει για πρώτη φορά στο Explorer, ένα SUV της Ford το οποίο κυκλοφορεί μόνο στις Η.Π.Α., μέσα στο 2019 ή το 2020.

Σχετικά άρθρα

Γκραν Πρι Μόντε Κάρλο

Το ετήσιο ραντεβού των celebrities στο μικρό πριγκιπάτο της Μεσογείου, στο Μονακό, είναι προγραμματισμένο για τις 26 Μαΐου.

Ημερομηνία που συμπίπτει με τις Ευρωεκλογές.

Αλλά τι σχέση μπορεί να έχει το Μόντε Κάρλο με τις Ευρωεκλογές. Aπολύτως καμία.

Όμιλος Σφακιανάκη

Μάζεψε τις ζημιές τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και στη μητρική, η Σφακιανάκης, στο α' τρίμηνο του έτους ενώ εμφάνισε σημαντική βελτίωση των EBITDA, παρά την πτώση των πωλήσεων.  Ειδικότερα, οι ζημίες προ φόρων για τον Όμιλο ήταν €3,9 εκ.

ΥΠΑ

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την κίνηση των αεροδρομίων το Α’ τετράμηνο του 2019 προκύπτει άνοδος πτήσεων και διακινούμενων επιβατών σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας.

Ο Αλόνσο στο Indy 500

Ο Φερνάντο Αλόνσο σχεδίαζε να τρέξει στον φετινό αγώνα των 500 μιλίων της Ινδιανάπολης (Indy 500), όμως ο Ισπανός οδηγός δε θα καταφέρει να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του.

Renault

Το μύθο ότι τα πολυχρηστικά μοντέλα δε μπορούν να έχουν πιο σπορ παρουσιαστικό έρχεται να καταρρίψει η νέα έκδοση ονόματι Black των Renault Scenic και Grand Scenic.

Mercedes GLE

Δε χρειάζεται να μπορεί κανείς να προβλέψει το μέλλον, ώστε να γνωρίσει τα καινοτόμα συστήματα ασφαλείας που εξελίσσει η Mercedes, αρκεί να ρίξει μια ματιά στη συγκεκριμένη GLE.

Hyundai

Είναι ευρέως γνωστό ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, ευθύνεται για πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Skoda

Γνωρίζουμε ήδη ότι στις 23 Μαΐου η Skoda θα αποκαλύψει την ανανεωμένη Superb, ενώ η τσέχικη εταιρεία μας ενημερώνει ότι από τη γκάμα της ναυαρχίδας δε θα απουσιάζει η πρακτικότερη έκδοση Scout, με station wagon αμάξωμα.

Volkswagen

Παραδοσιακά η Volkswagen μας συστήνει στο “SOWO European Experience”, το οποίο πραγματοποιήθηκε φέτος από 18 έως 19 Μαΐου στην Πολιτεία της Τζόρτζια, πρωτότυπα βελτιωμένα σπορ μοντέλα από την υφιστάμενη γκάμας της.

Suzuki Vitara 1.0 Boosterjet 4WD

Μπορεί να μην είναι η πρώτη μας συνάντηση με το ανανεωμένο Vitara καθώς πριν λίγο καιρό είχαμε στα χέρια μας την έκδοση με τον βενζινοκινητήρα των 1.4 λίτ