Είστε εδώ

Τεχνολογία

Michelin: Έφτιαξε ελαστικά που δεν τρυπάνε!

του Σωτήριου Χάλλα

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει ένας οδηγός αυτοκινήτου είναι το κλατάρισμα ελαστικού, κάτι το οποίο η Michelin και η Ford, θέλουν να εξαλείψουν.

Για αυτό το σκοπό η γαλλική εταιρεία δημιούργησε ένα νέο τύπο ελαστικών με την ονομασία Selfseal, λέξη που αν μεταφραστεί απευθείας στα Ελληνικά, σημαίνει αυτοσφραγιζόμενο. Η επιλογή της λέξης δεν έγινε τυχαία αφού το εν λόγω ελαστικό μπορεί να διορθώνει ολικώς ή μερικώς, τρύπες των οποίων η διάμετρος φτάνει μέχρι τα 6.35 χλστ.

Αν και τα 6.35 χλστ. φαντάζουν μικρό νούμερο, τις περισσότερες φορές που ένα ελαστικό κλατάρει οφείλεται σε αντικείμενο μικρότερης διαμέτρου, όπως είναι οι πρόκες. Η Michelin στο Selfseal έχει τοποθετήσει εσωτερικά ένα μονωτικό υλικό το οποίο όταν σκιστεί, το κομμάτι που βρίσκεται γύρω από την τρύπα γεμίζει το κενό.

Με αυτόν τον τρόπο επιβραδύνεται η διαρροή αέρα και σύμφωνα με τους Γάλλους η ροή μπορεί να περιοριστεί σε ρυθμό μικρότερο των 15 psi ανά εβδομάδα (οι συνήθεις τιμές πίεσης στα ελαστικά αυτοκινήτων είναι 30 – 35 psi).

Η εφαρμογή των νέων Selfseal θα γίνει για πρώτη φορά στο Explorer, ένα SUV της Ford το οποίο κυκλοφορεί μόνο στις Η.Π.Α., μέσα στο 2019 ή το 2020.

Σχετικά άρθρα

Ματία Μπινότο

Μετά την κακή εμφάνιση στην Αυστραλία η Ferrari διατείνεται μέσω του επικεφαλής της, Ματία Μπινότο, ότι εντόπισε τα λάθη που την κράτησαν πίσω στον πρώτο αγώνα της χρονιάς και ότι τα διόρθωσε.

Cupra e-Racer

Με ασταμάτητους ρυθμούς η Cupra συνεχίζει την εξαντλητική εξέλιξη του νέου e-Racer, το οποίο είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αγωνιστικό στον κόσμο και στόχο έχει να λάβει μέρος στο νέο πρωτάθλημα ETCR.

Ώστιν, Τέξας

Σε ό,τι έχει να κάνει με την οδήγηση ενός αυτοκινήτου υπάρχουν κάποιοι απαράβατοι όροι όπως το να έχεις δίπλωμα, να είναι ασφαλισμένο το όχημα, να σέβεσαι τον Κ.Ο.Κ. και αν έχεις ατύχημα να μην προσπαθήσεις να ξεφύγεις αλλά να δώσεις τα ανάλογα χαρτιά ώστε να αναλάβουν οι ασφαλιστικές.

Lamborghini

Το 1986 η Lamborghini ξεκίνησε την παραγωγή ενός μοντέλου πολύ διαφορετικού από οτιδήποτε άλλο είχε φτιάξει μέχρι τότε ή έφτιαξε μετά από αυτό, ένα αυτοκίνητο με ξεκάθαρο εκτός δρόμου χαρακτήρα, την LM002.

Ford Ranger

Η μόδα της εξατομίκευσης δεν περιορίζεται στα επιβατικά μοντέλα, αλλά επεκτείνεται και στα pickup, όπως το Ford Ranger, το οποίο διευρύνει τις σχετικές του επιλογές.

Όσλο

Η υιοθέτηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τις σκανδιναβικές χώρες βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου και ένα ακόμα σημάδι αυτού είναι μία νέα πρωτοβουλία του Όσλο.

Rimac C_Two

Η Rimac είναι μια εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών hypercars από την Κροατία η οποία εντυπωσίασε τους πάντες με το πρώτο μοντέλο που είχε παρουσιάσει το 2011 με την ονομασία Concept One.

Bentley Continental GT

Toν τίτλο του ταχύτερου μοντέλου παραγωγής σκοπεύει να διεκδικήσει με την Continental GT η Bentley στην περίφημη διεθνής ορεινή ανάβαση «Πάικς Πίκ» του Κολοράντο, που θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 30 Ιουνίου. 

Skoda

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το Kodiaq είναι το μεγαλύτερο SUV της Skoda, ωστόσο αναμένεται να το δούμε να μετατρέπεται σε pickup.

Νέα Ferrari P80/C

Κάθε μοντέλο που δημιουργείται στο Μαρανέλο, όπου βρίσκεται η έδρα της Ferrari, είναι ξεχωριστό, όμως η νέα P80/C είναι κυριολεκτικά μοναδική.