Είστε εδώ

Τεχνολογία

Κινητήρες εσωτερικής καύσης: Θα εκπέμπουν 80% λιγότερους ρύπους

του Σωτήριου Χάλλα

Είναι πολλοί αυτοί που κάνουν λόγο για αφανισμό των κινητήρων εσωτερικής καύσης μακροπρόθεσμα όμως φαίνεται ότι τα κλασικά μοτέρ βενζίνης και diesel δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη όσον αφορά την εξέλιξή τους.

Οι εταιρείες στην πλειοψηφία τους θα ήθελαν να συνεχίσουν την παραγωγή κινητήρων βενζίνης και πετρελαίου καθώς πρόκειται για τεχνολογίες που τις γνωρίζουν άριστα και των οποίων το κόστος με τα χρόνια έχει μειωθεί σε αντίθεση με τα ηλεκτρικά και τα υβριδικά για τα οποία πρέπει να δαπανήσουν δισεκατομμύρια σε έρευνα και ανάπτυξη αλλά και για τη δημιουργία νέων εργοστασίων ή την αλλαγή της γραμμής παραγωγής στα ήδη υπάρχοντα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η εφεύρεση μιας startup εταιρείας από το Empfingen της Γερμανίας, μια μικρή κωμόπολη κοντά στη Στουτγκάρδη, με την ονομασία MWI (Micro Wave Ignition AG) ίσως αποδειχτεί “χρυσός” αφού σύμφωνα με τα λεγόμενα των ανθρώπων της εξασφαλίζει 30% μείωση στην κατανάλωση και 80% μείωση των ρύπων είτε πρόκειται για βενζινοκινητήρα, είτε για πετρελαιοκινητήρα.

Η βάση της καινοτομίας είναι τα μικροκύματα που η MWI τα εκμεταλλεύεται προκειμένου να αντικαταστήσει τα μπουζί στην περίπτωση της βενζίνης και τους προθερμαντήρες στην περίπτωση του πετρελαίου. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται καλύτερη καύση (με συνέπεια να μειώνεται η κατανάλωση) η οποία προκύπτει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες (με αποτέλεσμα τη μείωση των ρύπων).

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία έχει τραβήξει το ενδιαφέρον αρκετών μεταξύ των οποίων και ο Wendelin Wiedeking, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Porsche ενώ ταυτόχρονα είναι σε αναζήτηση επενδυτή αλλά και εταιρειών με τις οποίες θα συνεργαστεί ώστε να φέρει την τεχνολογία της στην αγορά.

Σχετικά άρθρα

Volkswagen Golf GTi TCR

Από τις πίστες και τα δύο πρωταθλήματα στο θεσμό TCR στο δρόμο, καθώς η Volkswagen για να γιορτάσει την επιτυχία αυτή, παρουσιάζει μια ειδική έκδοση του Golf GTI με τα χαρακτηριστικά TCR. 

Με το νέο Kia ProCeed στη Βαρκελώνη

Το είχαμε διαπιστώσει από τις φωτογραφίες και τώρα που είδαμε από κοντά στη Βαρκελώνη το νέο Kia ProCeed, επιβεβαιώνεται η αρχική μας σκέψη.

Indy 500 miles

Αυτό είναι το βαρύτιμο κύπελλο που απονέμεται στον νικητή του πιο δημοφιλούς αγώνα αυτοκινήτου των ΗΠΑ, στο “Indy 500”.

Aλλιώς, στα 500 μίλια της Ινδιανάπολης.

Hyundai

Η Hyundai ανάμεσα στα πολλά μοντέλα που είχε το περίπτερό της στην έκθεση αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ παρουσιάζει και το αγωνιστικό Veloster N TCR.

Ράλι Σουηδίας

Μπορεί η αυλαία του παγκοσμίου πρωταθλήματος για το 2019 να ανοίγει στις 24 Ιανουαρίου από το Μόντε Κάρλο, η οργάνωση του Σουηδικού ράλι ανακοίνωσε τις συμμετοχές για τον 2ο αγώνα του θεσμού.

North American International Auto Show

Η Αμερική έχει και τα δικά της βραβεία με κάπως διαφορετικά κριτήρια από τα δικά «μας» τα ευρωπαϊκά.

Άλλος λαός, άλλες συνήθειες, άλλα αυτοκίνητα.

Στο πλαίσιο λοιπόν της έκθεσης του Ντιτρόιτ απονεμήθηκαν τα εξής βραβεία.

Skoda

Το τρίτο μέλος της οικογένειας των SUV αναμένεται να παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη στην έκθεση της Γενεύης τον προσεχή Μάρτιο (5-17 Μαρτίου) η Skoda.

Volkswagen

Η Volkswagen παρουσίασε στο πλαίσιο της έκθεσης αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ το νέο Passat στο οποίο προτίμησε να προβεί σε έντονες αλλαγές στον αισθητικό τομέα παρά στην πλήρη αντικατάσταση με κάποιο που θα έχει νέα πλατφόρμα.

Ντακάρ 2019, 8η Ειδική Διαδρομή

Την 4η από τις 8 Ειδικές Διαδρομές της φετινής περιπέτειας του Ντακάρ στο Περού κέρδισαν οι Λεμπ-Ελενά με το Peugeot 3008 DKR maxi μήκους 361 χλμ.

ΥΠΑ

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την κίνηση των αεροδρομίων το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου του 2018 προκύπτει σημαντική άνοδος στην αεροπορική κίνηση της χώρας.