Είστε εδώ

Τεχνολογία

Jaguar Land Rover: Τιμόνι που σου λέει πού να πας (video)

του Σωτήριου Χάλλα

Συνήθως τα θερμαινόμενα τιμόνια είναι ένα στοιχείο άνεσης που ανήκει στον προαιρετικό εξοπλισμό όμως στην Jaguar Land Rover σκέφτηκαν έναν τρόπο ώστε να τα μετατρέψουν σε παράγοντα βελτίωσης της ασφάλειας.

Σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Γλασκόβης ανέπτυξαν ένα σύστημα με το οποίο το τιμόνι ζεσταίνεται και παγώνει κατάλληλα ώστε το GPS να ενημερώσει τον οδηγό πού να στρίψει και πότε να αλλάξει λωρίδα. Με αυτόν τον τρόπο η βρετανική εταιρεία πετυχαίνει ο οδηγός να ενημερώνεται για το πώς πρέπει να κινηθεί, χωρίς να χρειάζεται να πάρει τα μάτια του από το δρόμο προκειμένου να κοιτάξει την οθόνη

Η θέρμανση και ψύξη των δύο πλευρών του τιμονιού γίνονται ταχύτατα χάρη στα υλικά που έχουν επιλεγεί. Η μέγιστη άνοδος της θερμοκρασίας του τιμονιού μπορεί να φτάσει τους 6 βαθμούς Κελσίου, τιμή αρκετά υψηλή, όμως ο οδηγός μπορεί να επέμβει και να ρυθμίσει αυτήν την παράμετρο.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει και ελληνικό χρώμα αφού ο επικεφαλής έρευνας ηλεκτρολογικών συστημάτων είναι Έλληνας. Ονομάζεται Αλέξανδρος Μουζακίτης και δήλωσε ότι η ασφάλεια είναι η πρώτη προτεραιότητα της JLR, γι’ αυτό και είναι προσηλωμένοι στη συνεχή βελτίωση των οχημάτων τους στον συγκεκριμένο τομέα. Η συγκεκριμένη τεχνολογία συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση επιτρέποντας στους οδηγούς να μην παίρνουν τα μάτια τους από το δρόμο, αιτία στην οποία οφείλεται το 10% των θανατηφόρων ατυχημάτων παγκοσμίως.

Σχετικά άρθρα

Κίνα

Από όσα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν πουληθεί διαχρονικά σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου τα μισά βρίσκονται στην Κίνα, κάτι που οφείλεται στις πολιτικές του κράτους οι οποίες ωθούν ξεκάθαρα τους πολίτες προς την κατεύθυνση ενός μοντέλου με μπαταρία.

Nέο Ford Puma

Πλέον μας χωρίζουν μόλις 48 ώρες από την αποκάλυψη του νέου Ford Puma, καθώς αυτή έχει προγραμματιστεί για τις 26 Ιουνίου.

Pebble Beach

Το 1975 ο Νίκι Λάουντα κατέκτησε το πρώτο από τα τρία πρωταθλήματα της καριέρας του, όντας στην πέμπτη του χρονιά στη Formula 1 και δεύτερη στη Ferrari και τώρα ένα από τα μονοθέσια που χρησιμοποίησε, βγαίνει σε δημοπρασία.

Mercedes Sprinter

Οι εποχές που τα επαγγελματικά βαν ήταν φτωχά σε επίπεδο συστημάτων ασφαλείας ανήκουν στο παρελθόν, ενώ φωτεινό παράδειγμα αποτελεί το Sprinter, το οποίο είναι αρκετά πλούσιο και σε αυτόν τον τομέα.

VW T-Roc

Τον Φεβρουάριο του 2018 η Volkswagen ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δημιουργήσει το πρώτο crossover με ανοιχτή οροφή στην ιστορία της κατηγορίας, για το οποίο θα χρησιμοποιούσε ως βάση το T-Roc και τώρα έχουμε πλάνα από τις πρώτες δοκιμές αυτού του μοντέλου, το οποίο βρίσκεται ακόμα σε μορφή πρωτό

Bugatti

Σε ένα πανέμορφο μέρος εμφανίστηκαν οι Bugatti Divo και Chiron Sport “110 ans Bugatti” με το σκηνικό που στήθηκε να είναι ιδανικό για καρτ-ποστάλ.

Γκραν Πρι Γαλλίας

Ο όγδοος αγώνας της χρονιάς που έγινε στη Γαλλία, τη χώρα που διοργανώθηκε Γκραν Πρι για πρώτη φορά, έγινε στην πίστα Paul Ricard, κοντά στη Μασσαλία, δεν έκρυβε εκπλήξεις σε κανένα σημείο του.

Γκραν Πρι Γαλλίας

Σε μια από τις πιο τεχνικές πίστες του πρωταθλήματος, στο Πολ Ρικάρ της Γαλλίας, διαξάγεται ο 8ος γύρος του παγκοσμίου πρωταθλήματος, με τα δύο Mercedes με Χάμιλτον (τριτη φετινή pole position για τον Βρετανό)  και Μπότας να εκκινούν από την πρώτη γραμμή της εκκίνησης, με τον Λεκλερ με τη Ferrari

Γκραν Πρι Γαλλίας

Το Γαλλικό Γκραν Πρι είναι κάτι το ξεχωριστό για τη Renault. Όχι τόσο γιατί η Renault είναι γαλλική εταιρία και ο αγώνας διεξάγεται επι γαλλικού εδάφους.

Γκραν Πρι Γαλλίας - Κατατακτήριες

Μετά τον Καναδά η Formula 1 επιστρέφει στην Ευρώπη για τον όγδοο αγώνα της χρονιάς με το Γκραν Πρι της Γαλλίας στην πίστα Paul Ricard.