Είστε εδώ

Τεχνολογία

Jaguar Land Rover: Φροντίζει όσους παθαίνουν ναυτία

του Σωτήριου Χάλλα

Ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει μεγάλο ποσοστό ανθρώπων κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού είναι η ναυτία η οποία σε μεγάλο ποσοστό δημιουργείται όταν το άτομο δεν κοιτάζει τον δρόμο αλλά ασχολείται με κάτι άλλο.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλος δέχεται διαφορετικό ερέθισμα από τα μάτια σε σχέση με εκείνο που παίρνει από το εσωτερικό αυτί, το όργανο που είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία της αίσθησης της ισορροπίας. Ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να εντείνει το αίσθημα της ναυτίας για τους επιβάτες είναι η απότομη οδήγηση.

Το πρόβλημα της ναυτίας αναμένεται να γίνει πιο έντονο όσο τα αυτοκίνητα θα γίνονται πιο αυτόνομα καθώς οι επιβάτες τους σίγουρα δε θα κοιτάνε το δρόμο αλλά θα ασχολούνται με το κινητό τους, με κάποιο βιβλίο ή με οτιδήποτε άλλο.

Η Jaguar Land Rover επιθυμεί να λύσει αυτό το πρόβλημα και γι’ αυτό έχει κάνει εκτενή έρευνα πάνω στο αντικείμενο μέσω της οποίας έχει καταλήξει σε έναν αλγόριθμο που δημιουργτεί ένα “σκορ άνεσης” για τον κάθε επιβάτη. Με βάση αυτή την τιμή το αυτοκίνητο θα μπορεί να προσαρμόζεται ώστε να μειώνεται η δυσφορία των επιβατών.

Η εταιρεία έχει ήδη πραγματοποιήσει 24.000 χλμ. δοκιμών προκειμένου να μαζέψει δεδομένα και να εξελίξει την ττεχνολογία της.

Τα μέσα που θα χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο για να αποφεύγεται η ναυτία είναι η χρήση του κλιματισμού σε πιο χαμηλή θερμοκρασία, η απαλή οδήγηση χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων και δεδομένα από το σύστημα πλοήγησης, η προσαρμογή τη ανάρτησης ώστε να αποφεύγονται οι χαμηλής συχνότητας ταλαντώσεις, η τοποθέτηση της οθόνης του infotainment πιο ψηλά σε σχέση με σήμερα (όσο πιο ψηλά είναι οι οθόνες τόσο λιγότερο ζαλίζονται οι επιβάτες) και η ανύψωση των καθισμάτων των επιβατών που έχουν πρόβλημα προκειμένου να έχουν καλύτερη ορατότητα προς τα έξω.

Τελικά η μετάβαση προς την αυτόνομη οδήγηση έχει περισσότερες παραμέτρους από όσες φαίνονται με την πρώτη ματιά.

Σχετικά άρθρα

Ford

Πώς θα σας φαίνονταν η ιδέα ενώ κάνετε τα ψώνια σας να μπορείτε να κάνετε στάσεις και να θαυμάζετε ένδοξα κλασσικά μοντέλα;

Μεταγραφές

Silly season αποκαλείται το διάστημα που ακούγονται φήμες σχετικά με το μέλλον των οδηγών που το συμβόλαιό τους λήγει στο τέλος της εκάστοτε χρονιάς και μέχρι πριν λίγα χρόνια συνηθιζόταν να ξεκινάει στο καλοκαιρινό διάλειμμα.

Peugeot 308 GTi

Ο συνδυασμός αυτός καθηλώνει, καθώς το να αντικρίσεις μια τόσο όμορφη γυναίκα πίσω από το τιμόνι του Peugeot 308 GTi είναι σίγουρα ένα οπτικό υπερθέαμα.

Nέα Porsche Cayenne Coupe

Η coupe οροφή είναι μόδα ακόμα και στα μεγάλα SUV, ενώ πλέον την εν λόγω σχεδιαστική γραμμή αποφάσισε να ακολουθήσει και η Porsche Cayenne.

Skoda

Η Skoda επιδιώκει τα επόμενα χρόνια να μεγαλώσει ως εταιρεία και αυτό σκοπεύει να το κάνει παρουσιάζοντας πάνω από 30 νέα μοντέλα τα οποία θα τα δούμε σταδιακά μέχρι το 2022.

Πιερ Γκασλί

Το Γκραν Πρι της Formula 1 που γίνεται στους δρόμους του Μονακό κάθε χρόνο είναι το στολίδι του πρωταθλήματος χάρη στον κοσμοπολίτικο αέρα του Πριγκιπάτου αλλά και ένα από τα πιο δύσκολα λόγω των τοίχων που καραδοκούν δεξιά και αριστερά και του πολύ μικρού πλάτους της πίστας.

Ford

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα η Ford έχει σημειώσει ελαφρώς μικρότερη πρόοδο σε σχέση με άλλες εταιρείες, σε αντίθεση με την αυτόνομη οδήγηση όπου οι έρευνές της έχουν προχωρήσει σημαντικά.

Land Rover Discovery

Ένα ξεχωριστό ταξίδι ετοιμάζεται να κάνει το ειδικά τροποποιημένο Land Rover Discovery που βλέπετε, καθώς προορισμός του είναι να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.

American Airlines

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία του κόσμου, η American Airlines, από 4 Μαΐου έως και 29 Σεπτεμβρίου θα συνδέει για πρώτη φορά την Αθήνα με τη μεγαλούπολη των ουρανοξυστών, το Σικάγο.

Toyota - Suzuki

Η Suzuki και η Toyota υπέγραψαν το 2017 μνημόνιο συνεργασίας που αφορούσε την ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με τα υβριδικά κινητήρια σύνολα και τα μοντέλα που ανήκουν στις compact κατηγορίες.