Είστε εδώ

Τεχνολογία

iPhone και Apple Watch: Τα νέα κλειδιά αυτοκινήτου

του Σωτήριου Χάλλα

Η Apple πρόκειται να στηρίξει τη νέα τάση που υπάρχει στις αυτοκινητοβιομηχανίες, να δημιουργούν λογισμικό το οποίο επιτρέπει τη χρήση του smartphone ως κλειδί, προσθέτοντας αυτή τη λειτουργία τόσο στα iPhone όσο και στο Apple Watch, το ρολόι της αμερικανικής εταιρείας.

Σύμφωνα με μέσα του εξωτερικού που ειδικεύονται σε θέματα σχετικά με την Apple, ο κολοσσός του Κουπερτίνο μοίρασε σε ανθρώπους που κάνουν ανάπτυξη εφαρμογών, μία beta (δοκιμαστική) έκδοση του iOS 13.4, στην οποία αναφέρεται σε κάποια σημείο η λειτουργία CarKey.

Μέσα από αυτή τη λειτουργία οι χρήστες θα μπορούν να κλειδώνουν, να ξεκλειδώνουν και να βάζουν μπροστά το αυτοκίνητό τους, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία NFC.

Επιπλέον, η λειτουργία CarKey θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να δώσουν πρόσβαση στο αυτοκίνητο σε κάποιον τρίτο, χωρίς να πρέπει να συναντηθούν ώστε να του δώσει τα κλειδιά.

Η νέα λειτουργία έρχεται λόγω της συμμετοχής της Apple στην ομάδα Car Connectivity Consortium, η οποία διαθέτει πάνω από 100 μέλη με τα περισσότερα να είναι αυτοκινητοβιομηχανίες. Η ομάδα δημιούργησε το 2018 το Digital Key 1.0, δηλαδή το πρώτο σετ προδιαγραφών για τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών όπως τα smartphones ως κλειδί για το αυτοκίνητο.

Έκτοτε, οι εργασίες έχουν επικεντρωθεί στη δημιουργία του Digital Key 2.0, το οποίο θα χρησιμοποιεί NFC, όμως θα έχει ξεχωριστό κύκλωμα που θα αναλαμβάνει την ασφάλεια. Επιπλέον, θα επιτρέπει τη χρήση του smartphone ως κλειδί ακόμα και όταν εκείνο έχει κλείσει λόγω πολύ χαμηλής μπαταρίας.

Η τελευταία εξέλιξη είναι το Digital Key 3.0 του οποίου η ανάπτυξη έχει ξεκινήσει δειλά – δειλά. Θα χρησιμοποιεί Bluetooth χαμηλής ενέργειας και τεχνολογία πολύ μεγάλου φάσματος (Ultra-Wideband), ώστε οι χρήστες να μη χρειάζεται να βγάλουν τη συσκευή από την τσέπη και να την ακουμπήσουν στο χερούλι της πόρτας. Όλη η επικοινωνία θα γίνεται από λίγο πιο μεγάλη απόσταση, οπότε όταν ο χρήστης θελήσει να ανοίξει την πόρτα, αυτή θα έχει ήδη ξεκλειδωθεί.

Σχετικά άρθρα

Οι κυκλικοί κόμβοι θεωρούνται από τις πιο ενδεδειγμένες λύσεις για τη διαχείριση της κυκλοφορίας σε κάποια διασταύρωση, καθώς κάνουν πολύ εύκολο το να μπει και να βγει κάποιος με ασφάλεια.

Σκληρή μονομαχία, όχι στο Ελ Πάσο, αλλά στο τερέν του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι και στις ψήφους για την ανάδειξη του καλύτερου οδηγού από καταβολής του θεσμού. 

Συνήθως αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε υπερβολικές εκφράσεις, ειδικά όταν δε μιλάμε για κάποιο supercar, ωστόσο το Toyota RAV4 είναι ένα φαινόμενο της αυτοκίνησης.

Ο γνωστός ηθοποιός του Χόλυγουντ Γουίλ Σμιθ προκάλεσε πανικό στον παραλιακό δρόμο του Μαϊάμι, καθώς οδηγούσε άκρως επικίνδυνα μια μπλε Porsche 911 Carrera 4S.

Ο επικεφαλής δραστηριοτήτων της McLaren, Γιενς Λούντμαν, αποκάλυψε ότι η βρετανική εταιρεία θέλει να κατασκευάσει ένα αυτοκίνητο το οποίο θα χρησιμοποιήσει για δοκιμές συνθετικών καυσίμων, ώστε να διαπιστώσει αν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική πρόταση απέναντι στα ηλεκτρικά που χρησιμοποιούν μ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Aston Martin, Άντι Πάλμερ, δήλωσε ότι έχει μεγάλες φιλοδοξίες για το μέλλον της ιστορικής αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς ο στόχος του είναι να την κάνει τη “βρετανική Ferrari”.

Η ιδέα ήταν του Ολιβιέ Φρανσουά, υπεύθυνος επικοινωνίας και μάρκετινγκ της FCA σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο επικεφαλής της Ferrari, Ματία Μπινότο, θεωρεί ότι η Formula 1 πρέπει να εξετάσει την ιδέα να υπάρχει διαφορετικό budget cap για κάθε ομάδα, δηλαδή πλαφόν στο πόσα χρήματα μπορεί να ξοδέψει σε μια χρονιά.

Πέρα από άγχος και φοβία η πανδημία του Covid-19 προκαλεί και πλήξη, καθώς είμαστε αναγκασμένοι να παραμένουμε κλεισμένοι μέσα στο σπίτι μας, λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Πρόγραμμα ανάκλησης (με κωδικό R-29998) ανακοίνωσε η Volvo Car Hellas για συνολικά 1.925 οχήματα που κυκλοφορούν στη χώρα μας.