Είστε εδώ

Τεχνολογία

Hyundai: Ξεκλειδώστε το αυτοκίνητο με το κινητό σας

του Σωτήριου Χάλλα

Τα κινητά μας κάνουν ολοένα και περισσότερες λειτουργίες και η Hyundai θέλει να προσθέσει ακόμα μία σε αυτές η οποία είναι το ξεκλείδωμα του αυτοκινήτου μας.

Το μοντέλο στο οποίο οι Kορεάτες θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά αυτή την τεχνολογία είναι το Sonata με την πρώτη επίδειξη να γίνεται στο πλαίσιο της έκθεσης αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 - 28 Απριλίου, με την εισαγωγή της σε εμπορικό επίπεδο να ξεκινάει από το φθινόπωρο.

H διαδικασία θα πραγματοποιείται μέσω μιας εφαρμογής της Hyundai η οποία ονομάζεται Digital Key που ο χρήστης θα κατεβάζει στο κινητό του. Για τη λειτουργία της θα χρησιμοποιείται το χαρακτηριστικό NFC (Near Field Communication) που διαθέτουν πολλές σύγχρονες συσκευές. Πρόκειται για μία τεχνολογία η οποία επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ δύο συσκευών όταν βρεθούν σε πολύ κοντινή απόσταση.

Για να δουλέψει αυτό το σύστημα θα υπάρχουν δύο κεραίες NFC σε κάθε αυτοκίνητο με την μία να είναι τοποθετημένη στην πόρτα του οδηγού και συγκεκριμένα στο χερούλι, ενώ η δεύτερη θα βρίσκεται στην επιφάνεια ασύρματης φόρτισης για smartphones με την οποία εφοδιάζεται το αυτοκίνητο.

Όταν το αυτοκίνητο αναγνωρίζει το smartphone που είναι καταχωρημένο θα επιτρέπει μέσω bluetooth το κλείδωμα και ξεκλείδωμα, την ενεργοποίηση μιας λειτουργίας που ονομάζεται panic καθώς και την εκκίνηση του κινητήρα. Βασική προϋπόθεση είναι η απόσταση μεταξύ αυτοκινήτου και κινητού να είναι μικρότερη των 9 μέτρων.

Το κάθε αυτοκίνητο θα μπορεί να καταχωρήσει μέχρι τέσσερα κινητά ενώ ανάλογα με το ποιον χρήστη εντοπίζει κάθε φορά θα μπορεί να εφαρμόζει και διαφορετικές ρυθμίσεις σε τομείς όπως οι καθρέφτες, οι προεπιλογές του ραδιοφώνου και η θέση του καθίσματος.

Προκειμένου να εξασφαλίσει ότι το σύστημα θα είναι ασφαλές η Hyundai θα χρησιμοποιεί ένα πρωτόκολλο ασφαλείας το οποίο ονομάζεται Trustonic Application Protection.

Μεταξύ των καταχωρημένων χρηστών ο ένας από τους τέσσερις θα είναι χαρακτηρισμένος ως ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου και αυτός θα έχει επιπλέον δικαιώματα παρέμβασης στις ρυθμίσεις του οχήματος.

Στο μέλλον η εφαρμογή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για ενοικίαση αυτοκινήτων, αυτόνομο παρκάρισμα και ειδοποίηση του ιδιοκτήτη όταν το όχημα πηγαίνει εκτός κάποιων ορίων που ο χρήστης έχει ορίσει.

Σχετικά άρθρα

Audi E-Tron

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πλέον κατασκευάζουν λίγα τμήματα του αυτοκινήτου μόνες τους αφού για τα περισσότερα κάνουν μόνο τη σχεδίαση και τα αναθέτουν σε τρίτους προμηθευτές, τάση που θα ενισχυθεί με τα ηλεκτρικά που έρχονται.

Smart

Το μέλλον της Smart ως ανεξάρτητη εταιρεία έχει τεθεί αρκετές φορές σε αμφισβήτηση όμως η Mercedes – Benz, στην οποία ανήκει, έκανε μία συμφωνία με την Geely η οποία εξασφάλισε την παρουσία της στην παγκόσμια αγορά για τα επόμενα χρόνια.

Jeep Gladiator

Απόβαση στη Γηραιά Ήπειρο θα κάνει το ερχόμενο καλοκαίρι το περίφημο Gladiator, το pickup που επιστρέφει την Jeep στην κατηγορία αυτή.

Koenigsegg Jesko

Η Koenigsegg στοχεύει να σπάσει το όριο των 300 μιλίων/ώρα (482,8 χλμ./ώρα) με μια ειδικά προετοιμασμένη εκδοχή του πιο πρόσφατου μοντέλου της, του Jesko, που παρουσιάστηκε στο σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης τον Μάρτιο.

Citroen

Τον προηγούμενο μήνα στο Σαλόνι της Γενεύης η Citroen μας παρουσίασε ένα νέο πρωτότυπο μοντέλο της το Ami One Concept.

Lamborghini

Ενδιαφέροντα πράγματα συμβαίνουν στο μουσείο της Lamborghini που βρίσκεται στην έδρα της, στην περιοχή Σαντ'Αγκάτα Μπολονέζ.

Aston Martin

Η Aston Martin έχει ανακοινώσει ότι ετοιμάζει το πρώτο της SUV το οποίο θα ονομάζεται DBX και τώρα βρίσκεται σε φάση δοκιμών με τα τελευταία στάδια αυτών να γίνονται στην πίστα του Νίρμπουργκρινγκ.

Nissan

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Nissan που αποτελεί μέρος της συμμαχίας Alliance (Renault, Mitsubishi) προσφέρει 100.000 ευρώ στο πλαίσιο της αποκατάστασης των ζημιών στην Παναγία των Παρισίων (Notre-Dame de Paris) ύστερα από την καταστροφική πυρκαγιά που υπέστη.

Νew York International Motor Show

Έως και τις 28 Απριλίου διεξάγεται στο Jacob Javits Convention Center στη Νέα Υόρκη η έκθεση αυτοκινήτου.

Παγκόσμιο γεγονός στο σταυροδρόμι του παγκόσμιου εμπορίου, που αποκαλύπτει κατά κάποιον τρόπο το μέλλον και τις τεχνολογίες στους τέσσερις τροχούς.

Volkswagen ID.R

Άλλη μια δοκιμή, στο πλαίσιο της εξέλιξης του αμιγώς ηλεκτροκίνητου αγωνιστικού ID.R της Volkswagen, ολοκληρώθηκε στη γαλλική πίστα Πολ Ρικάρ.