Είστε εδώ

Τεχνολογία

Hyundai - Kia: Ποντάρουν στο υδρογόνο

του Σωτήριου Χάλλα

Σίγουρα το μέλλον της αυτοκίνησης ανήκει στα ηλεκτροκίνητα όμως υπάρχουν δύο κατηγορίες αμιγώς ηλεκτρικών, αυτά που χρησιμοποιούν μπαταρίες και εκείνα που χρησιμοποιούν υδρογόνο με τις Hyundai και Kia να δείχνουν μια ξεκάθαρη προτίμηση στα δεύτερα.

Οι δύο εταιρείες που αποτελούν το Hyundai Motor Group παρουσίασαν ένα πλάνο με την ονομασία FCEV Vision 2030 με το οποίο έχουν ως στόχο να γίνουν ηγέτιδες δυνάμεις σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα υδρογόνου και να αυξήσει κατακόρυφα την παραγωγή τους.

 Συγκεκριμένα, οι Hyundai και Kia στοχεύουν μέχρι το 2030 να έχουν φτάσει την παραγωγή κυψελών υδρογόνου στις 700.000/έτος από τις οποίες οι 500.000 θα τοποθετούνται σε αυτοκίνητα ενώ οι υπόλοιπες θα χρησιμοποιούνται σε άλλου είδους οχήματα όπως κλαρκ ή ακόμα και πλοία.

Ο κορεάτικος όμιλος αναμένει ότι η ζήτηση για αυτοκίνητα που θα κινούνται με υδρογόνο θα φτάσει περίπου τις 2 εκατομμύρια μονάδες μέχρι το 2030 και προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτά τα μεγέθη μέσα στα επόμενα χρόνια θα κάνει επενδύσεις οι οποίες συνολικά θα φτάσουν τα 5.9 δισεκατομμύρια ευρώ. Σκοπός αυτών των επενδύσεων είναι τόσο η έρευνα πάνω στις ενεργειακές κυψέλες όσο η δημιουργία νέων εργοστασίων που θα τις κατασκευάζουν.

Το μόνο που μένει είναι να δούμε αν οι Κορεάτες θα επιβεβαιωθούν στις προβλέψεις τους και αν τα επόμενα χρόνια θα φέρουν μεγαλύτερες πωλήσεις για τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν υδρογόνο για την κίνησή τους.

Σχετικά άρθρα

Volkswagen Golf GTi TCR

Από τις πίστες και τα δύο πρωταθλήματα στο θεσμό TCR στο δρόμο, καθώς η Volkswagen για να γιορτάσει την επιτυχία αυτή, παρουσιάζει μια ειδική έκδοση του Golf GTI με τα χαρακτηριστικά TCR. 

Με το νέο Kia ProCeed στη Βαρκελώνη

Το είχαμε διαπιστώσει από τις φωτογραφίες και τώρα που είδαμε από κοντά στη Βαρκελώνη το νέο Kia ProCeed, επιβεβαιώνεται η αρχική μας σκέψη.

Indy 500 miles

Αυτό είναι το βαρύτιμο κύπελλο που απονέμεται στον νικητή του πιο δημοφιλούς αγώνα αυτοκινήτου των ΗΠΑ, στο “Indy 500”.

Aλλιώς, στα 500 μίλια της Ινδιανάπολης.

Hyundai

Η Hyundai ανάμεσα στα πολλά μοντέλα που είχε το περίπτερό της στην έκθεση αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ παρουσιάζει και το αγωνιστικό Veloster N TCR.

Ράλι Σουηδίας

Μπορεί η αυλαία του παγκοσμίου πρωταθλήματος για το 2019 να ανοίγει στις 24 Ιανουαρίου από το Μόντε Κάρλο, η οργάνωση του Σουηδικού ράλι ανακοίνωσε τις συμμετοχές για τον 2ο αγώνα του θεσμού.

North American International Auto Show

Η Αμερική έχει και τα δικά της βραβεία με κάπως διαφορετικά κριτήρια από τα δικά «μας» τα ευρωπαϊκά.

Άλλος λαός, άλλες συνήθειες, άλλα αυτοκίνητα.

Στο πλαίσιο λοιπόν της έκθεσης του Ντιτρόιτ απονεμήθηκαν τα εξής βραβεία.

Skoda

Το τρίτο μέλος της οικογένειας των SUV αναμένεται να παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη στην έκθεση της Γενεύης τον προσεχή Μάρτιο (5-17 Μαρτίου) η Skoda.

Volkswagen

Η Volkswagen παρουσίασε στο πλαίσιο της έκθεσης αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ το νέο Passat στο οποίο προτίμησε να προβεί σε έντονες αλλαγές στον αισθητικό τομέα παρά στην πλήρη αντικατάσταση με κάποιο που θα έχει νέα πλατφόρμα.

Ντακάρ 2019, 8η Ειδική Διαδρομή

Την 4η από τις 8 Ειδικές Διαδρομές της φετινής περιπέτειας του Ντακάρ στο Περού κέρδισαν οι Λεμπ-Ελενά με το Peugeot 3008 DKR maxi μήκους 361 χλμ.

ΥΠΑ

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την κίνηση των αεροδρομίων το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου του 2018 προκύπτει σημαντική άνοδος στην αεροπορική κίνηση της χώρας.