Είστε εδώ

Τεχνολογία

Hyundai - Kia: Ετοιμάζουν αυτοκίνητα με φωτοβολταϊκά

του Σωτήριου Χάλλα

Στο παρελθόν έχουμε δει αρκετές προτάσεις για αυτοκίνητα με φωτοβολταϊκά πάνελ όμως η μοναδική υλοποίηση σε μοντέλα παραγωγής μέχρι τώρα ήταν το Toyota Prius ωστόσο αυτό πρόκειται να αλλάξει σύντομα.

Οι κορεάτικες Hyundai και Kia ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ στα αυτοκίνητά τους μετά το 2019. Τα συγκεκριμένα πάνελ εκτός από την οροφή μπορούν να τοποθετηθούν και στο καπό του αυτοκινήτου προκειμένου να είναι μεγαλύτερη η επιφάνεια συλλογής ηλιακού φωτός.

Η χρήση των φωτοβολταϊκών πάνελ θα γίνεται σε κάθε είδους όχημα δηλαδή αμιγώς ηλεκτρικά, υβριδικά, plug-in υβριδικά αλλά και οχήματα με κλασικό κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Τα πάνελ θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη θα είναι κατασκευασμένη από πυρίτιο και θα τοποθετείται μόνο στην οροφή και θα συνδυάζεται αποκλειστικά με υβριδικά μοντέλα. Η δεύτερη θα είναι ημιδιαφανής, θα τοποθετείται μόνο στην οροφή και θα λειτουργεί και ως πανοραμική ηλιοροφή ενώ θα συνδυάζεται αποκλειστικά με μοντέλα που θα έχουν κινητήρα εσωτερικής καύσης. Η τρίτη θα είναι εξαιρετικά ελαφριά και θα τοποθετείται τόσο την οροφή όσο και στο καπό ενώ θα συνδυάζεται με αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα.

Ανάλογα με τον καιρό τα πάνελ θα μπορούν να φορτίσουν τις μπαταρίες ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου από 30% μέχρι και 60%.

Προς τα παρόν δεν έχει γίνει γνωστό ποια μοντέλα θα είναι τα πρώτα στα οποία θα τοποθετηθούν πάνελ.

Στην εικόνα βλέπουμε το Hyundai i30.

Σχετικά άρθρα

Peugeot 308 GTi

Ο συνδυασμός αυτός καθηλώνει, καθώς το να αντικρίσεις μια τόσο όμορφη γυναίκα πίσω από το τιμόνι του Peugeot 308 GTi είναι σίγουρα ένα οπτικό υπερθέαμα.

Nέα Porsche Cayenne Coupe

Η coupe οροφή είναι μόδα ακόμα και στα μεγάλα SUV, ενώ πλέον την εν λόγω σχεδιαστική γραμμή αποφάσισε να ακολουθήσει και η Porsche Cayenne.

Skoda

Η Skoda επιδιώκει τα επόμενα χρόνια να μεγαλώσει ως εταιρεία και αυτό σκοπεύει να το κάνει παρουσιάζοντας πάνω από 30 νέα μοντέλα τα οποία θα τα δούμε σταδιακά μέχρι το 2022.

Πιερ Γκασλί

Το Γκραν Πρι της Formula 1 που γίνεται στους δρόμους του Μονακό κάθε χρόνο είναι το στολίδι του πρωταθλήματος χάρη στον κοσμοπολίτικο αέρα του Πριγκιπάτου αλλά και ένα από τα πιο δύσκολα λόγω των τοίχων που καραδοκούν δεξιά και αριστερά και του πολύ μικρού πλάτους της πίστας.

Ford

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα η Ford έχει σημειώσει ελαφρώς μικρότερη πρόοδο σε σχέση με άλλες εταιρείες, σε αντίθεση με την αυτόνομη οδήγηση όπου οι έρευνές της έχουν προχωρήσει σημαντικά.

Land Rover Discovery

Ένα ξεχωριστό ταξίδι ετοιμάζεται να κάνει το ειδικά τροποποιημένο Land Rover Discovery που βλέπετε, καθώς προορισμός του είναι να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.

American Airlines

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία του κόσμου, η American Airlines, από 4 Μαΐου έως και 29 Σεπτεμβρίου θα συνδέει για πρώτη φορά την Αθήνα με τη μεγαλούπολη των ουρανοξυστών, το Σικάγο.

Toyota - Suzuki

Η Suzuki και η Toyota υπέγραψαν το 2017 μνημόνιο συνεργασίας που αφορούσε την ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με τα υβριδικά κινητήρια σύνολα και τα μοντέλα που ανήκουν στις compact κατηγορίες.

Ηνωμένες Πολιτείες

Μπορεί να είναι αρκετοί αυτοί που δε θα εμπιστεύονταν εύκολα τη μετακίνησή τους σε κάποιο εντελώς αυτόνομο όχημα όμως όταν πρόκειται για μεταφορά αντικειμένων σίγουρα οι ενστάσεις είναι λιγότερες.

Volvo

Το όνομα της Volvo εδώ και πολλά χρόνια είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ασφάλεια, ενώ η σουηδική εταιρεία ανακοίνωσε μια σειρά νέων μέτρων που τη φέρνουν πιο κοντά στο στόχο της ονόματι “Vision 2020”.