Είστε εδώ

Τεχνολογία

Hyundai - Kia: Ετοιμάζουν αυτοκίνητα με φωτοβολταϊκά

του Σωτήριου Χάλλα

Στο παρελθόν έχουμε δει αρκετές προτάσεις για αυτοκίνητα με φωτοβολταϊκά πάνελ όμως η μοναδική υλοποίηση σε μοντέλα παραγωγής μέχρι τώρα ήταν το Toyota Prius ωστόσο αυτό πρόκειται να αλλάξει σύντομα.

Οι κορεάτικες Hyundai και Kia ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ στα αυτοκίνητά τους μετά το 2019. Τα συγκεκριμένα πάνελ εκτός από την οροφή μπορούν να τοποθετηθούν και στο καπό του αυτοκινήτου προκειμένου να είναι μεγαλύτερη η επιφάνεια συλλογής ηλιακού φωτός.

Η χρήση των φωτοβολταϊκών πάνελ θα γίνεται σε κάθε είδους όχημα δηλαδή αμιγώς ηλεκτρικά, υβριδικά, plug-in υβριδικά αλλά και οχήματα με κλασικό κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Τα πάνελ θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη θα είναι κατασκευασμένη από πυρίτιο και θα τοποθετείται μόνο στην οροφή και θα συνδυάζεται αποκλειστικά με υβριδικά μοντέλα. Η δεύτερη θα είναι ημιδιαφανής, θα τοποθετείται μόνο στην οροφή και θα λειτουργεί και ως πανοραμική ηλιοροφή ενώ θα συνδυάζεται αποκλειστικά με μοντέλα που θα έχουν κινητήρα εσωτερικής καύσης. Η τρίτη θα είναι εξαιρετικά ελαφριά και θα τοποθετείται τόσο την οροφή όσο και στο καπό ενώ θα συνδυάζεται με αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα.

Ανάλογα με τον καιρό τα πάνελ θα μπορούν να φορτίσουν τις μπαταρίες ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου από 30% μέχρι και 60%.

Προς τα παρόν δεν έχει γίνει γνωστό ποια μοντέλα θα είναι τα πρώτα στα οποία θα τοποθετηθούν πάνελ.

Στην εικόνα βλέπουμε το Hyundai i30.

Σχετικά άρθρα

Έφυγε για τη γειτονιά των αγγέλων εντελως ξαφνικά στα 66 χρόνια του ο Λάκης. Εκεί που αναρτούσε διαφορά θέματα από τις εκδρομές που διοργάνωνε.

Ράλι Ρώμης-1ο σκέλος

Με τα αγωνιστικά αυτοκίνητα να διασχίζουν το Κολοσσαίο στην «καρδιά» της Ρώμης, ξεκίνησε ο 2ος κύκλος του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ράλι με τον ομώνυμο αγώνα. 

Το ράλι Ρώμης είναι ο 5ος γύρος του ERC με ασφάλτινες Ειδικές Διαδρομές. 

Βάλτερι Μπότας

Η silly season έχει ξεκινήσει για τα καλά στη Formula 1 αφού πλέον εκτός από τα διάφορα δημοσιεύματα για πιθανές μετακινήσεις, έχουν αρχίσει και οι οδηγοί να απαντάνε σε κάποια από αυτά και να ρίχνουν ή να κόβουν γέφυρες, ανάλογα με το τι θέλουν να πετύχουν.

Νέο κιβώτιο από τη Hyundai

Η Hyundai δημιούργησε ένα νέο αυτόματο κιβώτιο για υβριδικά μοντέλα με το οποίο υπόσχεται ταχύτερες, ομαλότερες και πιο ακριβείς αλλαγές ταχυτήτων το οποίο ονομάζεται Active Shift Control (ASC).

Skoda

To επόμενο στάδιο μετά την επικαιροποίηση ενός μοντέλου είναι να μπει στη γραμμή παραγωγής, κάτι που μόλις έπραξε η Skoda με τη Superb.

McLaren

Κάθε McLaren F1 αποτελεί κάτι το ξεχωριστό αφού η βρετανική μάρκα παρήγαγε μόλις 106 μονάδες με τις 64 από αυτές να έχουν τη δυνατότητα να κυκλοφορήσουν νόμιμα στο δρόμο, οπότε οι τιμές τους εκτοξεύονται σε δυσθεώρητα ύψη, κάθε φορά που μία από αυτές βγαίνει σε δημοπρασία.

Haas

Οι κακές εμφανίσεις του Γκροζάν στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος του 2018 αλλά και στο φετινό θέτουν σε κίνδυνο τη θέση του στην ομάδα της Haas με το Γκραν Πρι της Βρετανίας να επιδεινώνει τη θέση του.

Renault Fuego Turbo

Με μια δόση ρομαντισμού οδηγήσαμε το ιστορικό Fuego Turbo σε εκδήλωση που διοργάνωσε πρόσφατα η Renault στη Γαλλία με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την πρώτη της νίκη στη Formula 1 με υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα.

Καλιφόρνια

Στην Καλιφόρνια και συγκεκριμένα στο Σακραμέντο η αστυνομία συνέλαβε εφτά άτομα και τους απήγγειλε 27 κατηγορίες επειδή έκαναν τα λεγόμενα “ντόνατς” ενώ βρίσκονταν σε αυτοκινητόδρομο.

Peugeot Besikos A.E.

Πιο έντονα χτυπά πλέον η «καρδιά» της Peugeot στα βόρεια προάστια της Αττικής.