Είστε εδώ

Τεχνολογία

Hyundai - Kia: Ετοιμάζουν αυτοκίνητα με φωτοβολταϊκά

του Σωτήριου Χάλλα

Στο παρελθόν έχουμε δει αρκετές προτάσεις για αυτοκίνητα με φωτοβολταϊκά πάνελ όμως η μοναδική υλοποίηση σε μοντέλα παραγωγής μέχρι τώρα ήταν το Toyota Prius ωστόσο αυτό πρόκειται να αλλάξει σύντομα.

Οι κορεάτικες Hyundai και Kia ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ στα αυτοκίνητά τους μετά το 2019. Τα συγκεκριμένα πάνελ εκτός από την οροφή μπορούν να τοποθετηθούν και στο καπό του αυτοκινήτου προκειμένου να είναι μεγαλύτερη η επιφάνεια συλλογής ηλιακού φωτός.

Η χρήση των φωτοβολταϊκών πάνελ θα γίνεται σε κάθε είδους όχημα δηλαδή αμιγώς ηλεκτρικά, υβριδικά, plug-in υβριδικά αλλά και οχήματα με κλασικό κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Τα πάνελ θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη θα είναι κατασκευασμένη από πυρίτιο και θα τοποθετείται μόνο στην οροφή και θα συνδυάζεται αποκλειστικά με υβριδικά μοντέλα. Η δεύτερη θα είναι ημιδιαφανής, θα τοποθετείται μόνο στην οροφή και θα λειτουργεί και ως πανοραμική ηλιοροφή ενώ θα συνδυάζεται αποκλειστικά με μοντέλα που θα έχουν κινητήρα εσωτερικής καύσης. Η τρίτη θα είναι εξαιρετικά ελαφριά και θα τοποθετείται τόσο την οροφή όσο και στο καπό ενώ θα συνδυάζεται με αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα.

Ανάλογα με τον καιρό τα πάνελ θα μπορούν να φορτίσουν τις μπαταρίες ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου από 30% μέχρι και 60%.

Προς τα παρόν δεν έχει γίνει γνωστό ποια μοντέλα θα είναι τα πρώτα στα οποία θα τοποθετηθούν πάνελ.

Στην εικόνα βλέπουμε το Hyundai i30.

Σχετικά άρθρα

Ράλι Μόντε Κάρλο

Από την έρημο του Ντακάρ και τη 3η θέση στο βάθρο, στα χιονιά και στο κρύο του Μόντε Κάρλο –σε διαδρομές γύρω από την Γκάπ-για τους Λεμπ-Ελενά την πρεμιέρα του WRC, το ράλι Μόντε Κάρλο 24-27 Ιανουαρίου.

Ράλι Μόντε Κάρλο-Citroen Racing

Όπως και να το κάνουμε όταν έχεις κερδίσει 5 φορές στη σειρά το ράλι Μόντε Κάρλο και μάλιστα τα τελευταία χρόνια, θεωρείσαι το Νο 1 φαβορί για τη νίκη.

Ο λόγος για τον Οζιέ (στο δεξί bucket πάντα ο Ινγκρασιά) που από το 2019 θα οδηγεί για τη Citroen Racing.

Ράλι Μόντε Κάρλο

Ο 39χρονος Ιρλανδός Κρις Μικ επιστρέφει στα μεγάλα σαλόνια του WRC, με την ομάδα της Toyota Gazoo Racing που ηγείται ο 4 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής ράλι Τόμι Μάκινεν.

Κάρλος Γκον

Η Nissan μετά τη σύλληψη του Κάρλος Γκον στις 19 Νοεμβρίου ουσιαστικά έχει κηρύξει τον πόλεμο στο πρώην αφεντικό της και τώρα επανέρχεται με νέες κατηγορίες.

Land Rover Discovery

Όταν ένα μοντέλο, όπως το Discovery, έχει συμπληρώσει τρεις επιτυχημένες δεκαετίες ζωής και έχει σημειώσει πάνω από 1,7 εκατομμύρια πωλήσεις, τότε η δημιουργία μιας επετειακής έκδοσης αποτελεί μάλλον μονόδρομο για τη Land Rover.

Ταξινομήσεις premium κατηγορίας

Για μια ακόμα χρονιά η Mercedes τόσο στη χώρα μας, όσο και στις τέσσερις γωνιές της Γης, δεν άφησε το πρώτο σκαλί του βάθρου, στην premium κατηγορία.

Volkswagen ID.R

Μετά το ρεκόρ που σημείωσε το ηλεκτροκίνητο Volkswagen ID.R στην ανάβαση του Πάικς Πικ στην Αμερική (4.302 χλμ. είναι η απόσταση από το ύψος της θάλασσας στην τερματισμό) με τον Ντιμά στο τιμόνι, ετοιμάζεται για ένα άλλο ρεκόρ.

Google Maps

Το Google Maps είναι ίσως η πιο δημοφιλής εφαρμογή πλοήγησης τόσο στη χώρα μας όσο και σε διεθνές επίπεδο χάρη στην ποιοτική και εύκολη πλοήγηση που προσφέρει.

Skoda

Την ευθύνη για τη στρατηγική εξάπλωση του Ομίλου Volkswagen στην Ινδία έχει αναλάβει η Skoda.

Porsche

Τη σχέση της με τα ράλι αποφάσισε να αναθερμάνει η Porsche, καθώς προετοιμάζει δυναμική επιστροφή.