Είστε εδώ

Τεχνολογία

Hyundai - Kia: Ετοιμάζουν αυτοκίνητα με φωτοβολταϊκά

του Σωτήριου Χάλλα

Στο παρελθόν έχουμε δει αρκετές προτάσεις για αυτοκίνητα με φωτοβολταϊκά πάνελ όμως η μοναδική υλοποίηση σε μοντέλα παραγωγής μέχρι τώρα ήταν το Toyota Prius ωστόσο αυτό πρόκειται να αλλάξει σύντομα.

Οι κορεάτικες Hyundai και Kia ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ στα αυτοκίνητά τους μετά το 2019. Τα συγκεκριμένα πάνελ εκτός από την οροφή μπορούν να τοποθετηθούν και στο καπό του αυτοκινήτου προκειμένου να είναι μεγαλύτερη η επιφάνεια συλλογής ηλιακού φωτός.

Η χρήση των φωτοβολταϊκών πάνελ θα γίνεται σε κάθε είδους όχημα δηλαδή αμιγώς ηλεκτρικά, υβριδικά, plug-in υβριδικά αλλά και οχήματα με κλασικό κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Τα πάνελ θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη θα είναι κατασκευασμένη από πυρίτιο και θα τοποθετείται μόνο στην οροφή και θα συνδυάζεται αποκλειστικά με υβριδικά μοντέλα. Η δεύτερη θα είναι ημιδιαφανής, θα τοποθετείται μόνο στην οροφή και θα λειτουργεί και ως πανοραμική ηλιοροφή ενώ θα συνδυάζεται αποκλειστικά με μοντέλα που θα έχουν κινητήρα εσωτερικής καύσης. Η τρίτη θα είναι εξαιρετικά ελαφριά και θα τοποθετείται τόσο την οροφή όσο και στο καπό ενώ θα συνδυάζεται με αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα.

Ανάλογα με τον καιρό τα πάνελ θα μπορούν να φορτίσουν τις μπαταρίες ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου από 30% μέχρι και 60%.

Προς τα παρόν δεν έχει γίνει γνωστό ποια μοντέλα θα είναι τα πρώτα στα οποία θα τοποθετηθούν πάνελ.

Στην εικόνα βλέπουμε το Hyundai i30.

Σχετικά άρθρα

Ανάβαση Πιτίτσας

Tελευταία παράσταση του φετινού Πρωταθλήματος Αναβάσεων στην Πιτίτσα, τη γνωστή διαδρομή της Πάτρας,

Η Βάσω Κουρτίδου πίσω από το τιμόνι του ασημί Toyota Yaris της δεν συμμετείχε απλώς, αλλά “έγραψε” μια καλή επίδοση και αποχαιρέτησε τη φετινή χρονιά με ένα κύπελλο.

Αυτοκίνηση 2018-Nissan GT R

Ο “Godzilla”, όπως είναι το προσωνύμιο του Nissan GT R, δίνει το παρών στο περίπτερο της ιαπωνικής μάρκας στην έκθεση αυτοκίνηση 2018 που γίνεται στο Ολυμπιακό Ακίνητο Ξιφασκίας.

Αυτοκίνηση 2018-BMW i3s

Το i3 είναι το ηλεκτρικό μοντέλο με το οποίο η BMW μπήκε στη νέα εποχή της αυτοκίνησης το 2013 που άρχισε να παράγεται και τώρα το ελληνικό κοινό έχει τη δυνατότητα να δει την πιο ισχυρή του έκδοση με την ονομασία i3s στην Αυτοκίνηση 2018.

Αυτοκίνηση 2018-Renault Megane R.S.

Στην Αυτοκίνηση 2018 το ελληνικό κοινό έχει τη δυνατότητα να δει για πρώτη φορά από κοντά την πιο πρόσφατη δημιουργία της Renault Sport, του τμήματος επιδόσεων της γαλλικής εταιρείας, το Megane R.S.

Aυτοκίνηση 2018

Η έκθεση αυτοκινήτου «Αυτοκίνηση 2018», που άνοιξε τις πύλες της για το κοινό το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, «γράφει» σημαντική αύξηση σε ό,τι έχει να κάνει με την προσέλευση επισκεπτών.

Αυτοκίνηση 2018-Nissan e-NV200

Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της επερχόμενης ηλεκτροκίνησης στη φετινή Έκθεση «Αυτοκίνηση 2018» αποτελεί σίγουρα το Νissan e-NV200.

Αυτοκίνηση 2018-Citroen C3 Aircross

Στο περίπτερο της Citroen μπορούμε ανάμεσα στα άλλα μοντέλα να δούμε και το C3 Aircross το οποίο έχει κερδίσει πληθώρα βραβείων μεταξύ των οποίων εκείνο του αυτοκινήτου της χρονιάς για το 2018 από τον δημοσιογραφικό οργανισμό Autobest.

Αυτοκίνηση 2018-Hyundai i30 N

Η Hyundai για πρώτη φορά αποφάσισε να μπει στα “χωράφια” των αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων με το i30 N το οποίο είδαμε και πέρυσι στην Αυτοκίνηση και το εγχείρημά της μόνο ως επιτυχημένο μπορεί να χαρακτηριστεί ειδικά αν συνυπολογίσει κάποιος και την απειρία

Porsche

Αν κάποιος είναι κάτοχος μιας συλλεκτικής και αρκετά ακριβής Porsche θα εμπιστευτεί τον οποιοδήποτε για να φροντίσει το σέρβις της;

BMW

Η BMW έχει δηλώσει πολλές φορές ότι τα επόμενα χρόνια τα μοντέλα της θα στρέφονται ολοένα και περισσότερο στην ηλεκτροκίνηση περνώντας πρώτα από το στάδιο των plug-in υβριδικών (PHEV).