Είστε εδώ

Τεχνολογία

Hyundai: Κάνει το παρμπρίζ παρελθόν

του Σωτήριου Χάλλα

Ότι τα αυτόνομα οχήματα αποτελούν το μέλλον των μετακινήσεων το γνωρίζουμε πολύ καλά όμως αυτό που ακόμα δεν έχουμε συλλάβει στο 100% είναι το πόσο πολύ θα αλλάξει η καθημερινότητά μας από αυτή την εξέλιξη.

Το πρωτότυπο Hyundai Mobis μας δίνει μια αρκετά καλή εικόνα γύρω από το θέμα με το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του να είναι η μετατροπή του παρμπρίζ σε μία τεράστια οθόνη στην οποία θα προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό προς τέρψιν των επιβατών ή θα προσφέρεται η δυνατότητα πλοήγησης στο internet.

Η παρουσίαση του πρωτότυπου θα γίνει στο πλαίσιο της έκθεσης τεχνολογίας CES που θα γίνει στο Λας Βέγκας στις 8 – 11 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τη Hyundai το παρμπρίζ που γίνεται οθόνη αφορά μοντέλα τα οποία θα έχουν τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4 ή 5, δηλαδή εκείνες στις οποίες το αυτοκίνητο μπορεί να κινηθεί χωρίς καμία παρέμβαση από μέρους του χρήστη.

Βέβαια, αν ο οδηγός θέλει να πάρει τον έλεγχο και να απολαύσει την οδήγηση θα μπορεί να το κάνει ανά πάσα στιγμή. Τότε το τζάμι θα γίνεται διάφανο προκειμένου να υπάρχει ορατότητα και δε θα διαφέρει από τα κρύσταλλα που ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Ο έλεγχος του συστήματος δε θα γίνεται με την αφή αλλά με χειρονομίες στον αέρα ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα το αυτοκίνητο να καταλαβαίνει τη διάθεση του χρήστη και να προσαρμόζει ανάλογα το εσωτερικό αλλάζοντας στοιχεία όπως ο φωτισμός ή η μουσική.

Τέλος, εκτός από το Mobis η Hyundai θα παρουσιάσει στη CES και το σύστημα Communication Lighting το οποίο επιτρέπει την επικοινωνία ανάμεσα στο αυτοκίνητο και των υπόλοιπα οχήματα ή ακόμα και τους πεζούς με έξυπνη εναλλαγή του εξωτερικού φωτισμού.

Σχετικά άρθρα

Volkswagen Golf GTi TCR

Από τις πίστες και τα δύο πρωταθλήματα στο θεσμό TCR στο δρόμο, καθώς η Volkswagen για να γιορτάσει την επιτυχία αυτή, παρουσιάζει μια ειδική έκδοση του Golf GTI με τα χαρακτηριστικά TCR. 

Με το νέο Kia ProCeed στη Βαρκελώνη

Το είχαμε διαπιστώσει από τις φωτογραφίες και τώρα που είδαμε από κοντά στη Βαρκελώνη το νέο Kia ProCeed, επιβεβαιώνεται η αρχική μας σκέψη.

Indy 500 miles

Αυτό είναι το βαρύτιμο κύπελλο που απονέμεται στον νικητή του πιο δημοφιλούς αγώνα αυτοκινήτου των ΗΠΑ, στο “Indy 500”.

Aλλιώς, στα 500 μίλια της Ινδιανάπολης.

Hyundai

Η Hyundai ανάμεσα στα πολλά μοντέλα που είχε το περίπτερό της στην έκθεση αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ παρουσιάζει και το αγωνιστικό Veloster N TCR.

Ράλι Σουηδίας

Μπορεί η αυλαία του παγκοσμίου πρωταθλήματος για το 2019 να ανοίγει στις 24 Ιανουαρίου από το Μόντε Κάρλο, η οργάνωση του Σουηδικού ράλι ανακοίνωσε τις συμμετοχές για τον 2ο αγώνα του θεσμού.

North American International Auto Show

Η Αμερική έχει και τα δικά της βραβεία με κάπως διαφορετικά κριτήρια από τα δικά «μας» τα ευρωπαϊκά.

Άλλος λαός, άλλες συνήθειες, άλλα αυτοκίνητα.

Στο πλαίσιο λοιπόν της έκθεσης του Ντιτρόιτ απονεμήθηκαν τα εξής βραβεία.

Skoda

Το τρίτο μέλος της οικογένειας των SUV αναμένεται να παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη στην έκθεση της Γενεύης τον προσεχή Μάρτιο (5-17 Μαρτίου) η Skoda.

Volkswagen

Η Volkswagen παρουσίασε στο πλαίσιο της έκθεσης αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ το νέο Passat στο οποίο προτίμησε να προβεί σε έντονες αλλαγές στον αισθητικό τομέα παρά στην πλήρη αντικατάσταση με κάποιο που θα έχει νέα πλατφόρμα.

Ντακάρ 2019, 8η Ειδική Διαδρομή

Την 4η από τις 8 Ειδικές Διαδρομές της φετινής περιπέτειας του Ντακάρ στο Περού κέρδισαν οι Λεμπ-Ελενά με το Peugeot 3008 DKR maxi μήκους 361 χλμ.

ΥΠΑ

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την κίνηση των αεροδρομίων το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου του 2018 προκύπτει σημαντική άνοδος στην αεροπορική κίνηση της χώρας.