Είστε εδώ

Τεχνολογία

Χρώμα και θερμοκρασίες: Πόση ώρα μπορείτε να αντέξετε στους 70 βαθμούς;

του Σωτήριου Χάλλα

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουμε στο σχολείο αναφορικά με το φως, είναι ότι οι μαύρες επιφάνειες το απορροφούν πλήρως με αποτέλεσμα να αυξάνεται η θερμοκρασία τους, ενώ οι λευκές το απωθούν, παραμένοντας πιο ψυχρές. Γι’ αυτό τα σπίτια στη Βόρεια Ευρώπη είναι σκούρα, ενώ στις Κυκλάδες λευκά.

Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τα αυτοκίνητα. Ξέρουμε ότι όσα έχουν σκούρο αμάξωμα είναι πιο ζεστά το καλοκαίρι, σε αντίθεση με τα ανοιχτόχρωμα, όμως δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να εξακριβώσουμε πόσο μεγάλη είναι η διαφορά τους.

Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε ακριβώς αυτό, αφού ο δημιουργός του έχει ενσωματώσει στο κινητό θερμική κάμερα η οποία μας πληροφορεί αναλυτικά για τη θερμοκρασία των επιφανειών που βρίσκονται μέσα στο κάδρο.

Το βασικότερο σημείο του βίντεο είναι από το 0:10 μέχρι το 1:38. Σε αυτά τα σχεδόν 90 δευτερόλεπτα βλέπουμε ένα λευκό και ένα μαύρο Toyota Highlander παρκαρισμένα το ένα δίπλα στο άλλο και έτσι έχουμε την ευκαιρία να δούμε με ευκολία τη διαφορά στη θερμότητα που εκπέμπει το κάθε ένα. Μάλιστα, η κάμερα διαθέτει και ένδειξη θερμοκρασίας σε τρία σημεία της οθόνης.

Αν και η ένδειξη είναι στην κλίμακα Φαρενάιτ αρκεί μία μετατροπή για να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Η κάμερα, λοιπόν, στο λευκό καπό κατέγραψε 113 βαθμούς ενώ στο μαύρο 159. Κάνοντας τη μετατροπή διαπιστώνουμε ότι αντιστοιχούν σε 45 βαθμούς για το λευκό καπό και 70 για το μαύρο. Πρόκειται για διαφορά της τάξης των 25 βαθμών Κελσίου. Αν όλο το εξωτερικό μέρος του αυτοκινήτου “ψήνεται” στους 70 βαθμούς, δε θέλουμε να φανταστούμε τι συμβαίνει στην καμπίνα του αυτοκινήτου, τι θα βιώσει ο οδηγός όταν πάει να μπει αλλά και πόσο καταπονείται θερμικά οτιδήποτε βρίσκεται στο εσωτερικό (πλαστικά στο ταμπλό και τις πόρτες, καθίσματα, τιμόνι, κ.λπ.).

Πλέον, όταν θα έρθει η στιγμή να επιλέξουμε το χρώμα του επόμενου αυτοκινήτου μας, ας έχουμε στο νου μας τι θα σημαίνει η επιλογή μας καθ’ όλη τη διάρκεια της συμβίωσής μας μαζί του.

Σχετικά άρθρα

Mercedes - AMG

Από το 2021 η μορφή του WEC, δηλαδή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αντοχής, θα αλλάξει σημαντικά αφού η κορυφαία κατηγορία, που σήμερα ονομάζεται LMP1, δε θα αποτελείται από μοντέλα ειδικά εξελιγμένα για αυτό το είδος αγώνων.

SEAT

Σεπτέμβριος, ο μήνας που τα παιδιά επιστρέφουν στα θρανία τους, αλλά και ο μήνας που ξεκινούν τα μαθήματα στην Επαγγελματική Σχολή της SEAT.

Ferrari

Η Ferrari είναι από τις τελευταίες εταιρείες που αποφάσισαν να ακολουθήσουν τη μόδα των SUV και αυτή τη στιγμή εξελίσσει το πρώτο μοντέλο του είδους που θα φέρει στο καπό το Cavallino Rampante. Η ονομασία του θα είναι Purosangue.

Land Cruiser Namib

Η σειρά 70 του Toyota Land Cruiser παράγεται αδιάλειπτα από το 1984 και παρά το γεγονός ότι μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχουν υπάρξει πολλές αλλαγές ώστε να παραμένει σύγχρονο, σε μηχανολογικό τομέα παραμένει το ίδιο αυτοκίνητο.

Skoda

Μπορεί η Skoda πλέον να μπαίνει σε μια νέα εποχή, αυτή της ηλεκτροκίνησης, παρουσιάζοντας στη φετινή Έκθεση της Φρανκφούρτης τα νέα  Citigoᵉ iV και Superb iV, ωστόσο δε ξεχνά να τιμά το παρελθόν της.

Volkswagen ID. R

Η Volkswagen έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο, μέσω του οποίου μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε μέρος της προσπάθειας που έκανε ο Ρομέν Ντιμά πίσω από το τιμόνι του ηλεκτρικού αγωνιστικού ID.

Jeep Wrangler

Όλα τα μοντέλα της Jeep είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την περιπέτεια, ενώ το πιο ανήμερο off-road «θηρίο» της είναι το Wrangler.

Opel

Μια καινοτόμα υπηρεσία προσφέρει πλέον η Opel στους πελάτες της, καθώς τους ενημερώνει διαρκώς για την πορεία του αυτοκινήτου τους όσο αυτό βρίσκεται μέσα στο συνεργείο.

Mazda ΜΧ-5

Το διθέσιο roadster της Mazda γίνεται 30 ετών και η ιαπωνική μάρκα το γιορτάζει με τη δημιουργία μιας επετειακής έκδοσης η οποία ονομάζεται 30th Anniversary και θα παραχθεί σε περιορισμένη ποσότητα.

SEAT Leon

Σύμφωνα με τη SEAT υπάρχει ένα κοινός παρονομαστής ανάμεσα στο Leon και στον υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο των 9.288 χλμ., ο οποίος κατασκευάστηκε μεταξύ του 1891 και του 1916, ενώ φτάνει από τη Μόσχα στο Βλαδιβοστόκ.