Είστε εδώ

Τεχνολογία

Χρώμα και θερμοκρασίες: Πόση ώρα μπορείτε να αντέξετε στους 70 βαθμούς;

του Σωτήριου Χάλλα

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουμε στο σχολείο αναφορικά με το φως, είναι ότι οι μαύρες επιφάνειες το απορροφούν πλήρως με αποτέλεσμα να αυξάνεται η θερμοκρασία τους, ενώ οι λευκές το απωθούν, παραμένοντας πιο ψυχρές. Γι’ αυτό τα σπίτια στη Βόρεια Ευρώπη είναι σκούρα, ενώ στις Κυκλάδες λευκά.

Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τα αυτοκίνητα. Ξέρουμε ότι όσα έχουν σκούρο αμάξωμα είναι πιο ζεστά το καλοκαίρι, σε αντίθεση με τα ανοιχτόχρωμα, όμως δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να εξακριβώσουμε πόσο μεγάλη είναι η διαφορά τους.

Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε ακριβώς αυτό, αφού ο δημιουργός του έχει ενσωματώσει στο κινητό θερμική κάμερα η οποία μας πληροφορεί αναλυτικά για τη θερμοκρασία των επιφανειών που βρίσκονται μέσα στο κάδρο.

Το βασικότερο σημείο του βίντεο είναι από το 0:10 μέχρι το 1:38. Σε αυτά τα σχεδόν 90 δευτερόλεπτα βλέπουμε ένα λευκό και ένα μαύρο Toyota Highlander παρκαρισμένα το ένα δίπλα στο άλλο και έτσι έχουμε την ευκαιρία να δούμε με ευκολία τη διαφορά στη θερμότητα που εκπέμπει το κάθε ένα. Μάλιστα, η κάμερα διαθέτει και ένδειξη θερμοκρασίας σε τρία σημεία της οθόνης.

Αν και η ένδειξη είναι στην κλίμακα Φαρενάιτ αρκεί μία μετατροπή για να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Η κάμερα, λοιπόν, στο λευκό καπό κατέγραψε 113 βαθμούς ενώ στο μαύρο 159. Κάνοντας τη μετατροπή διαπιστώνουμε ότι αντιστοιχούν σε 45 βαθμούς για το λευκό καπό και 70 για το μαύρο. Πρόκειται για διαφορά της τάξης των 25 βαθμών Κελσίου. Αν όλο το εξωτερικό μέρος του αυτοκινήτου “ψήνεται” στους 70 βαθμούς, δε θέλουμε να φανταστούμε τι συμβαίνει στην καμπίνα του αυτοκινήτου, τι θα βιώσει ο οδηγός όταν πάει να μπει αλλά και πόσο καταπονείται θερμικά οτιδήποτε βρίσκεται στο εσωτερικό (πλαστικά στο ταμπλό και τις πόρτες, καθίσματα, τιμόνι, κ.λπ.).

Πλέον, όταν θα έρθει η στιγμή να επιλέξουμε το χρώμα του επόμενου αυτοκινήτου μας, ας έχουμε στο νου μας τι θα σημαίνει η επιλογή μας καθ’ όλη τη διάρκεια της συμβίωσής μας μαζί του.

Σχετικά άρθρα

OMAE

Πολλά ακούστηκαν στη πρόσφατη συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής της ΟΜΑΕ σύμφωνα με πληροφορίες. 

Οι τόνοι σηκώθηκαν στο θέμα για το αν θα πρέπει να γίνουν ή όχι εκλογές (καθώς εάν δεν γίνουν δεν υπάρχουν και αγώνες…) για νέο Δ.Σ.

WTCC

Πριν ένα χρόνο η κινέζικη αυτοκινητοβιομηχανία Lynk, που ανήκει στον όμιλο Geely, έγραφε τα πρώτα χλμ. στην πίστα και μετά από 12 μήνες σήκωσε το βαρύτιμο κύπελλο του παγκόσμιου πρωταθλητής WTCC (world touing carcup).

Toyota GR Supra vs Ford Mustang Bullitt

Δύο από τα πιο ποθητά μοντέλα στην κατηγορία των sports cars σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η Toyota GR Supra, η ταχύτερη έκδοση του ιαπωνικού μοντέλου και το Ford Mustang Bullitt, η έκδοση που δημιουργήθηκε ώστε η αμερικανική μάρκα να τιμήσει τα 50 χρόνια από την κυκλοφορία της ομώνυμης ταινίας με π

WRC, Hyundai Motorsport

Η Hyundai Motorsport θα υποστηρίξει δύο πληρώματα που θα οδηγήσουν σε 8 αγώνες του WRC των τελευταίων προδιαγραφών 2020, τo i20 R5, στην κατηγορία WRC2.

WRC, ράλι Μόντε Κάρλο

Αυτό είναι το εργοστασιακό Ford Fiesta WRC, των Γκρίνσμιθ-Έντμονσον, που διακρίνεται στις εγκαταστάσεις της M-Sport.

Φέρει διαφορετικούς χρωματισμούς από τα άλλα δύο εργοστασιακά Fiesta WRC, λόγω χορηγών.

Το βρετανικό πλήρωμα θα δώσει το παρών σε 9 αγώνες του WRC τo 2020.

Formula 1, Mercedes W11

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια των τελευταίων 6 ετών στη Formula 1, η Mercedes, θα αποκαλύψει το μονοθέσιό της  προδιαγραφών 2020, στις 14 Φεβρουαρίου.

Τόπος, η πίστα του Σίλβερστον με το καινούργιο Mercedes W11 να καλύπτει  μια απόσταση 100 χλμ. για τις ανάγκες διαφημιστικού υλικού.

Συστήματα ασφαλείας και υποβοήθησης οδήγησης

Με την εισαγωγή ολοένα και περισσότερων συστημάτων στα σύγχρονα αυτοκίνητα, είναι δύσκολο για το κοινό να έχει ανά πάσα στιγμή πλήρη εικόνα σχετικά με τη λειτουργία του κάθε ενός, ενώ οι κατασκευαστές κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση με τις ονομασίες που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν για να

Nissan

Μετά το θάνατο του Πολ Γουόκερ, ενός από τους πρωταγωνιστές των ταινιών Fast & Furious, έχει δημιουργηθεί ένας μύθος γύρω από το όνομά του, με αποτέλεσμα ό,τι πωλείται που είχε σχέση με εκείνον να “πιάνει” πολύ υψηλές τιμές όταν βγαίνει σε δημοπρασία.

Morgan Plus 4

To μακρινό 1950 γεννήθηκε το Morgan Plus 4, το οποίο καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής του παράγονταν με χαλύβδινο πλαίσιο.

Το εν λόγω χαρακτηριστικό της κατασκευής του θα σταματήσει να υφίσταται, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να γιορταστούν τα 70 χρόνια από τη δημιουργία του πρώτου Plus 4.

Formula 1 - Λιούις Χάμιλτον

Το 2020 ο Χάμιλτον έχει την ευκαιρία να ισοφαρίσει τα δύο πιο σημαντικά ρεκόρ που υπάρχουν στη Formula 1, των περισσότερων νικών και των περισσότερων πρωταθλημάτων, τα οποία ανήκουν αυτή τη στιγμή στον Μίκαελ Σουμάχερ.