Είστε εδώ

Τεχνολογία

HRE: Κατασκεύασε ζάντες εκτυπώνοντας τιτάνιο σε 3D

του Σωτήριου Χάλλα

Η 3D εκτύπωση αλλάζει εντελώς το τοπίο σε όποιον τομέα εφαρμόζεται και το ίδιο πρόκειται να συμβεί στο μέλλον με τις ζάντες των αυτοκινήτων καθώς οι εταιρείες κατασκευής θα στραφούν σταδιακά προς αυτή την κατεύθυνση.

Η στροφή αυτή θα γίνει για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η εκτύπωση 3D προσφέρει πολύ μεγάλη ελευθερία στους σχεδιαστές αφού μπορούν να κατασκευάσουν σχέδια που ήταν αδύνατο να υλοποιηθούν με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο κατασκευής. Ο δεύτερος είναι η αποδοτικότητα της μεθόδου αφού στην κατεργασία χάνεται μονο το 5% του υλικού το οποίο, μάλιστα, μπορεί να ανακυκλωθεί σε αντίθεση με το αλουμίνιο όπου η απώλεια φτάνει το 80%.

Η πρώτη που δημιούργησε κάτι τέτοιο και μάλιστα χρησιμοποιώντας ως υλικό το τιτάνιο είναι η HRE με τη δημιουργία της ζάντας HRE3D+. Η επιλογή του τιτανίου έγινε γιατί αυτή τη στιγμή θεωρείται το τέλειο υλικό για τη δημιουργία μιας ζάντας αφού είναι πιο ελαφρύ από το αλουμίνιο, πιο ισχυρό, δε διαβρώνεται ενώ δε χρειάζεται κάποια επεξεργασία μετά τη διαδικασία κατασκευής.

Η HRE συνεργάστηκε με την εταιρεία GE Additive’s AddWorks η οποία αποτελεί παρακλάδι της General Electric και ειδικεύεται σε νέους τρόπους παραγωγής βιομηχανικών προϊόντων και στην επεξεργασία εξωτικών υλικών με το σχέδιο που προέκυψε από αυτή τη συνεργασία είναι διαφορετικό από οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Σχετικά άρθρα

Πίστα Βαρκελώνης - 2η μέρα

Οι κόκκινες βολίδες από το Μαρανέλο ήταν οι ταχύτερες και στη 2η μέρα των επίσημων δοκιμών, αλλά με τον Μονεγάσκο Λεκλέρκ στο κόκπιτ της Ferrari SF90, αντί του Φέτελ. 

Jaguar E-Type

Τα σύγχρονα μοντέλα, όπως η Jaguar E-Type, διαθέτουν πληθώρα τεχνολογικών συστημάτων, τα οποία μαθαίνουν τις συνήθειες των οδηγών τους όσο αυτοί βρίσκονται πίσω από το τιμόνι.

Ράλι Σουηδίας

Η Pirelli είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών του jwrc με τα Ford Fiesta R2.

Τα αυτοκίνητα αυτά χρησιμοποιούν κινητήρα ενός λίτρου τεχνολογίας EcoBoost απόδοσης 200 ίππων. Συνδυάζεται με κιβώτιο της Sadev 5 σχέσεων με την κίνηση να μεταδίδεται στους μπροστινούς τροχούς.

Κιβώτιο ταχυτήτων

Το μέλλον της Formula 1 έχει πάρει το δρόμο της τυποποίησης των τμημάτων.

Χειμερινές δοκιμές

Οι χειμερινές δοκιμές στην πίστα της Βαρκελώνης συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, με το μεσημεριανό διάλειμμα να βρίσκει και πάλι τη Ferrari στην κορυφή με τον Σαρλ Λεκλέρκ πίσω από το τιμόνι.

Από το Λε Μαν στο πικάπ σας

Η Porsche αποφάσισε να κυκλοφορήσει μια σειρά δίσκων βινυλίου στην οποία θα αναλύονται οι 19 νίκες που έχει πετύχει στον πιο διάσημο αγώνα αντοχής, τις 24 ώρες του Λε Μαν.

SEAT

Ήδη τα σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας, όπως η αυτόματη πέδηση έκτακτης ανάγκης, συμβάλουν στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Lamborghini

Από τη στιγμή που όλη η αυτοκινητοβιομηχανία κινείται προς τα υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα, αναπόφευκτα το ίδιο θα συμβεί και με μάρκες που ειδικεύονται στην κατασκευή εξωτικών supercars όπως είναι η Lamborghini.

Subaru

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι επισκεφτούν το περίπτερο της Subaru στο φετινό 89ο Σαλόνι της Γενεύης δε θα βαρεθούν.

Αυτό διότι η ιαπωνική εταιρεία στην ελβετική πόλη, πέρα από δυο ηλεκτρικά μοντέλα τεχνολογίας e-BOXER, θα παρουσιάσει και το νέο Viziv Adrenaline Concept.

Apple

Ολοένα και περισσότεροι χρήστες εξοικειώνονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου που διαθέτουν αρκετά κινητά μέσω των οποίων αναγνωρίζουν τον κάτοχό τους και ξεκλειδώνουν.