Είστε εδώ

Τεχνολογία

Honda: Ο αερόσακος εξελίχτηκε (video)

του Σωτήριου Χάλλα

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 που άρχισε δειλά- δειλά να τοποθετείται σε κάποια μοντέλα, ο αερόσακος έχει αποδείξει την αξία του, ειδικά αν συνδυάζεται με τη χρήση ζώνης ασφαλείας, ωστόσο υπάρχουν ακόμα περιθώρια για βελτίωση όπως μας δείχνει η Honda.

Το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Honda Αμερικής στο Οχάιο, σε συνδυασμό με την Autoliv, εταιρεία κατασκευής εξαρτημάτων ασφαλείας για αυτοκίνητα (ζώνες, αερόσακοι), δημιούργησαν μία νέα, εξελιγμένη εκδοχή αυτού του σωτήριου αντικειμένου.

Η δημιουργία των Honda και Autoliv έχει σκοπό να αυξήσει την προστασία που προσφέρεται στις συγκρούσεις που γίνονται πλαγιομετωπικά. Για να γίνει αυτό έχει υπάρξει εντελώς νέος σχεδιασμός.

Συνήθως οι αερόσακοι αποτελούνται από ένα μεγάλο “διαμέρισμα” το οποίο αν υπάρξει ανάγκη φουσκώνει ταχύτατα ώστε να προστατευθούν οι επιβάτες. Στη νέα εκδοχή τα διαμερίσματα είναι τρία (δύο πλαϊνά και ένα στη μέση), τα οποία στη μεριά που κοιτάει προς τον επιβάτη ενώνονται με ένα κομμάτι ύφασμα, του οποίου η ονομασία είναι sail panel. Ο ρόλος του sail panel είναι να πέσει εκεί το κεφάλι του επιβάτη και να αρχίσει να επιβραδύνεται από το κεντρικό κομμάτι, ενώ την ίδια στιγμή τα πλαϊνά αρχίζουν και μαζεύονται γύρω από το κεφάλι του, για να αυξήσουν το επίπεδο προστασίας.

Η τοποθέτηση των νέων αερόσακων θα ξεκινήσει το 2020, από τα μοντέλα που διαθέτει η Honda στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σχετικά άρθρα

Mercedes - AMG

Από το 2021 η μορφή του WEC, δηλαδή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αντοχής, θα αλλάξει σημαντικά αφού η κορυφαία κατηγορία, που σήμερα ονομάζεται LMP1, δε θα αποτελείται από μοντέλα ειδικά εξελιγμένα για αυτό το είδος αγώνων.

SEAT

Σεπτέμβριος, ο μήνας που τα παιδιά επιστρέφουν στα θρανία τους, αλλά και ο μήνας που ξεκινούν τα μαθήματα στην Επαγγελματική Σχολή της SEAT.

Ferrari

Η Ferrari είναι από τις τελευταίες εταιρείες που αποφάσισαν να ακολουθήσουν τη μόδα των SUV και αυτή τη στιγμή εξελίσσει το πρώτο μοντέλο του είδους που θα φέρει στο καπό το Cavallino Rampante. Η ονομασία του θα είναι Purosangue.

Land Cruiser Namib

Η σειρά 70 του Toyota Land Cruiser παράγεται αδιάλειπτα από το 1984 και παρά το γεγονός ότι μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχουν υπάρξει πολλές αλλαγές ώστε να παραμένει σύγχρονο, σε μηχανολογικό τομέα παραμένει το ίδιο αυτοκίνητο.

Skoda

Μπορεί η Skoda πλέον να μπαίνει σε μια νέα εποχή, αυτή της ηλεκτροκίνησης, παρουσιάζοντας στη φετινή Έκθεση της Φρανκφούρτης τα νέα  Citigoᵉ iV και Superb iV, ωστόσο δε ξεχνά να τιμά το παρελθόν της.

Volkswagen ID. R

Η Volkswagen έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο, μέσω του οποίου μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε μέρος της προσπάθειας που έκανε ο Ρομέν Ντιμά πίσω από το τιμόνι του ηλεκτρικού αγωνιστικού ID.

Jeep Wrangler

Όλα τα μοντέλα της Jeep είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την περιπέτεια, ενώ το πιο ανήμερο off-road «θηρίο» της είναι το Wrangler.

Opel

Μια καινοτόμα υπηρεσία προσφέρει πλέον η Opel στους πελάτες της, καθώς τους ενημερώνει διαρκώς για την πορεία του αυτοκινήτου τους όσο αυτό βρίσκεται μέσα στο συνεργείο.

Mazda ΜΧ-5

Το διθέσιο roadster της Mazda γίνεται 30 ετών και η ιαπωνική μάρκα το γιορτάζει με τη δημιουργία μιας επετειακής έκδοσης η οποία ονομάζεται 30th Anniversary και θα παραχθεί σε περιορισμένη ποσότητα.

SEAT Leon

Σύμφωνα με τη SEAT υπάρχει ένα κοινός παρονομαστής ανάμεσα στο Leon και στον υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο των 9.288 χλμ., ο οποίος κατασκευάστηκε μεταξύ του 1891 και του 1916, ενώ φτάνει από τη Μόσχα στο Βλαδιβοστόκ.