Είστε εδώ

Τεχνολογία

Honda: Νέες πρωτοποριακές τεχνολογίες στη CES

του Σωτήριου Χάλλα

Η Honda θα δώσει το παρών στην έκθεση τεχνολογίας CES που για το 2019 θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 8 και 11 Ιανουαρίου 2019 στο Λας Βέγκας με σκοπό να παρουσιάσει μια σειρά από νέες τεχνολογίες που θα δούμε στα αυτοκίνητά της τα επόμενα χρόνια.

Η πρώτη και βασικότερη τεχνολογία ονομάζεται Safe Swarm και αντλεί έμπνευση από τη φύση και πιο ειδικά από τα μεγάλα κοπάδια ψαριών και πτηνών που καταφέρνουν να κινούνται συντονισμένα χωρίς να συγκρούονται μεταξύ τους.

Για παράδειγμα, όταν ένα αυτοκίνητο μπαίνει σε έναν αυτοκινητόδρομο ή βγαίνει από αυτόν επικοινωνεί με τα κοντινότερα οχήματα ώστε να αυξομειώσουν κατάλληλα την ταχύτητά τους προκειμένου να ενσωματωθεί με ασφάλεια στη ροή.

Επιπλέον, με την τεχνολογία Safe Swarm η Honda θέλει να μειώσει το μποτιλιάρισμα. Όταν υπάρχει κάποιο εμπόδιο στον δρόμο όπως ένα χαλασμένο αυτοκίνητο τότε ειδοποιούνται οι πιο πίσω οδηγοί ώστε να αλλάξουν λωρίδα εγκαίρως χωρίς να χρειάζεται να φτάσουν όλοι στο εμπόδιο και άρα να “κολλήσουν” μεταξύ τους.

Μία ακόμα τεχνολογία είναι η Wireless Vehicle-to-Grid η οποία θα επιτρέπει στα ηλεκτρικά οχήματα να φορτίζουν ασύρματα την ώρα που κινούνται αλλά και να δώσουν πίσω στο σύστημα μέρος της ενέργειας που υπάρχει στις μπαταρίες τους αν υπάρχει πλεόνασμα.

Όσον αφορά τον οδηγό οι Ιάπωνες θα παρουσιάσουν την τεχνολογία Honda Dream Drive: Driver που λειτουργεί ως ψηφιακός βοηθός και επιτρέπει διαδικασίες όπως την κράτηση ενός τραπεζιού σε κάποιο εστιατόριο, την πληρωμή του λογαριασμού των καυσίμων ή του parking.

Αντίστοιχη τεχνολογία θα υπάρχει και για τους επιβάτες που θα λέγεται Honda Dream Drive: Passenger και θα επιτρέπει τη σύνδεση του τηλεφώνου τους με το αυτοκίνητο, την εκτέλεση παιχνιδιών επαυξημένης πραγματικότητας και του ελέγχου του infotainment μεταξύ άλλων.

Ακόμα, θα γίνει επίδειξη ενός συστήματος το οποίο ειδοποιεί τον οδηγό με ηχητικά σήματα στο δεξί ή το αριστερό αυτί για αυτοκίνητα που θα περάσουν μπροστά ή πίσω από το αυτοκίνητο ανάλογα από ποια κατεύθυνση έρχονται.

Τέλος, η Honda σκοπεύει να εξοπλίσει τα μοντέλα της με λογισμικό το οποίο με χρήση καμερών θα μπορεί να μαντεύει τις προθέσεις των πεζών και των ποδηλατών και να προλαμβάνει με αυτόν τον τρόπο καταστάσεις όπως το να “πεταχτεί” ξαφνικά κάποιος πεζός μπροστά από το αυτοκίνητο.

Σχετικά άρθρα

Volkswagen Golf GTi TCR

Από τις πίστες και τα δύο πρωταθλήματα στο θεσμό TCR στο δρόμο, καθώς η Volkswagen για να γιορτάσει την επιτυχία αυτή, παρουσιάζει μια ειδική έκδοση του Golf GTI με τα χαρακτηριστικά TCR. 

Με το νέο Kia ProCeed στη Βαρκελώνη

Το είχαμε διαπιστώσει από τις φωτογραφίες και τώρα που είδαμε από κοντά στη Βαρκελώνη το νέο Kia ProCeed, επιβεβαιώνεται η αρχική μας σκέψη.

Indy 500 miles

Αυτό είναι το βαρύτιμο κύπελλο που απονέμεται στον νικητή του πιο δημοφιλούς αγώνα αυτοκινήτου των ΗΠΑ, στο “Indy 500”.

Aλλιώς, στα 500 μίλια της Ινδιανάπολης.

Hyundai

Η Hyundai ανάμεσα στα πολλά μοντέλα που είχε το περίπτερό της στην έκθεση αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ παρουσιάζει και το αγωνιστικό Veloster N TCR.

Ράλι Σουηδίας

Μπορεί η αυλαία του παγκοσμίου πρωταθλήματος για το 2019 να ανοίγει στις 24 Ιανουαρίου από το Μόντε Κάρλο, η οργάνωση του Σουηδικού ράλι ανακοίνωσε τις συμμετοχές για τον 2ο αγώνα του θεσμού.

North American International Auto Show

Η Αμερική έχει και τα δικά της βραβεία με κάπως διαφορετικά κριτήρια από τα δικά «μας» τα ευρωπαϊκά.

Άλλος λαός, άλλες συνήθειες, άλλα αυτοκίνητα.

Στο πλαίσιο λοιπόν της έκθεσης του Ντιτρόιτ απονεμήθηκαν τα εξής βραβεία.

Skoda

Το τρίτο μέλος της οικογένειας των SUV αναμένεται να παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη στην έκθεση της Γενεύης τον προσεχή Μάρτιο (5-17 Μαρτίου) η Skoda.

Volkswagen

Η Volkswagen παρουσίασε στο πλαίσιο της έκθεσης αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ το νέο Passat στο οποίο προτίμησε να προβεί σε έντονες αλλαγές στον αισθητικό τομέα παρά στην πλήρη αντικατάσταση με κάποιο που θα έχει νέα πλατφόρμα.

Ντακάρ 2019, 8η Ειδική Διαδρομή

Την 4η από τις 8 Ειδικές Διαδρομές της φετινής περιπέτειας του Ντακάρ στο Περού κέρδισαν οι Λεμπ-Ελενά με το Peugeot 3008 DKR maxi μήκους 361 χλμ.

ΥΠΑ

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την κίνηση των αεροδρομίων το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου του 2018 προκύπτει σημαντική άνοδος στην αεροπορική κίνηση της χώρας.