Είστε εδώ

Τεχνολογία

Honda: Ηλεκτρικά που σε πάνε 10 φορές πιο μακριά

του Σωτήριου Χάλλα

Μπορεί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κάθε μέρα που περνάει να γίνονται ολοένα και περισσότερο κομμάτι της καθημερινότητας όμως δεν έχουν λύσει ένα βασικό τους πρόβλημα και αυτό είναι οι μπαταρίες που χρησιμοποιούν.

Στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα ηλεκτρικά μοντέλα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούν μπαταρίες που βασίζονται σε ιόντα λιθίου προκειμένου να αποθηκεύσουν την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζονται για να κινηθούν όμως αυτού του τύπου έχουν ορισμένα μειονεκτήματα.

Τα βασικότερα είναι ότι η εξέλιξή τους έχει αρχίσει να επιβραδύνεται αφού σαν τεχνολογία φτάνει σταδιακά στο όριό της, ότι δεν έχουν πολύ μεγάλη ενεργειακή πυκνότητα (τιμή που δείχνει πόση ενέργεια μπορεί να αποθηκεύσει μια μπαταρία σε σχέση με το μέγεθός της) και ότι είναι ευάλωτες σε αλλαγές των συνθηκών του περιβάλλοντος όπως αυξομείωση της θερμοκρασίας και έντονες δονήσεις.

Η Honda, προκειμένου να λύσει τα παραπάνω προβλήματα στράφηκε προς τη χρήση ιόντων φθορίου αντί για λιθίου καθώς τα άτομά του λόγω της δομής τους μπορούν να συγκρατήσουν περισσότερο ρεύμα. Ωστόσο, υπήρχε ένα μεγάλο πρόβλημα και αυτό ήταν ότι μια μπαταρία φθορίου θα έπρεπε να βρίσκεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 150 oC προκειμένου να είναι λειτουργική όμως οι Ιάπωνες βρήκαν τελικά τον τρόπο να την κάνουν να δουλέψει σε φυσιολογικές θερμοκρασίες.

Η εξέλιξη των μπαταριών ιόντων φθορίου αποτελεί μεγάλο βήμα αφού υπόσχονται μέχρι και 10 φορές μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα σε σχέση με τις ιόντων λιθίου (άρα και 10 φορές μεγαλύτερη αυτονομία) ενώ έχουν και χαμηλότερο βάρος.

Σχετικά άρθρα

Γκραν Πρι Αυστραλίας

Η πρεμιέρα του φετινού πρωταθλήματος στη μακρινή Αυστραλία έδειξε ότι η Mercedesθα είναι και πάλι το πρώτο φαβορί για τον τίτλο, με τον Μπότας να παίρνει τη νίκη και τον έναν βαθμό επιπλέον λόγω του ταχύτερου γύρου, τον Χάμιλτον (2ος) να αντιμετωπίζει το αποτέλεσμα με ψυχραιμία τονίζοντας ότι «δε

Mercedes GLC Coupe

Μια πρώτη γεύση από την ανανεωμένη GLC Coupe μας δίνει η Mercedes μέσα από το παρακάτω σύντομο video που δημοσίευσε.

Skoda

Για την εξέλιξη της εφοδιαστικής της αλυσίδας φροντίζει διαρκώς η Skoda, εισάγοντας την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας.

Ford Mustang

Από χιλιόμετρα μακριά θα είναι πλέον ευδιάκριτο το Ford Mustang, χάρη στη νέα φανταχτερή του πράσινη απόχρωση.

Η μπλε οβάλ εταιρεία παρουσίασε τη νέα απόχρωση ονόματι “Grabber Lime” για το εμβληματικό muscle car την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου, η οποία γιορτάζεται στις 17 Μαρτίου.

Lotus

Η Lotus έχει χάσει κάτι από την αίγλη που είχε στο παρελθόν όμως οι άνθρωποί της ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν νέα μοντέλα τα οποία θα επαναφέρουν το όνομα της εταιρείας στο πάνθεον της αυτοκίνησης.

Toyota Supra

Από την άσφαλτο στη οθόνη μεταφέρεται η νέα Toyota Supra, καθώς εισέρχεται στο μαγικό κόσμο των e-Motorsports.

38ο ράλι Σπριντ Κορίνθου

Κάτω από τον ανοιξιάτικο καιρό διεξήχθη το ράλι Σπριντ Κορίνθου, πρώτος γύρος του κυπέλλου χώματος, με τη νίκη να κρίνεται στο τρίτο και τελευταίο σκέλος του αγώνα.  “Roustemis”-Σπύρος Κολτσίδας με Mitsubishi Evo X είναι οι ταχύτεροι στην τελευταία δοκιμασία και  ανεβαίνουν στο πρώτο σκαλί του βά

Γκραν Πρι Αυστραλίας

Στο μητροπολιτικό πάρκο της Μελβούρνης, το Albert Park, οι κερκίδες γέμισαν για τον πρώτο αγώνα του πρωταθλήματος του 2019 τον οποίο ο Βάλτερι Μπότας κέρδισε με εμφατικό τρόπο.

Ρωσία

Οι Ρώσοι που λειτουργούν στο Youtube το κανάλι Garage 54 είναι γνωστοί για τις διάφορες παράξενες ιδέες γύρω από τα αυτοκίνητα που έχουν κατά καιρούς τις οποίες και υλοποιούν σχεδόν πάντα.

Νέα Mercedes B-Class

Την κατηγορία των πολυχρηστικών οχημάτων φωτίζει το αστέρι της νέας Mercedes B-Class, το οποίο πλέον λάμπει και στην ελληνική αγορά.