Είστε εδώ

Τεχνολογία

Honda: Ηλεκτρικά που σε πάνε 10 φορές πιο μακριά

του Σωτήριου Χάλλα

Μπορεί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κάθε μέρα που περνάει να γίνονται ολοένα και περισσότερο κομμάτι της καθημερινότητας όμως δεν έχουν λύσει ένα βασικό τους πρόβλημα και αυτό είναι οι μπαταρίες που χρησιμοποιούν.

Στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα ηλεκτρικά μοντέλα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούν μπαταρίες που βασίζονται σε ιόντα λιθίου προκειμένου να αποθηκεύσουν την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζονται για να κινηθούν όμως αυτού του τύπου έχουν ορισμένα μειονεκτήματα.

Τα βασικότερα είναι ότι η εξέλιξή τους έχει αρχίσει να επιβραδύνεται αφού σαν τεχνολογία φτάνει σταδιακά στο όριό της, ότι δεν έχουν πολύ μεγάλη ενεργειακή πυκνότητα (τιμή που δείχνει πόση ενέργεια μπορεί να αποθηκεύσει μια μπαταρία σε σχέση με το μέγεθός της) και ότι είναι ευάλωτες σε αλλαγές των συνθηκών του περιβάλλοντος όπως αυξομείωση της θερμοκρασίας και έντονες δονήσεις.

Η Honda, προκειμένου να λύσει τα παραπάνω προβλήματα στράφηκε προς τη χρήση ιόντων φθορίου αντί για λιθίου καθώς τα άτομά του λόγω της δομής τους μπορούν να συγκρατήσουν περισσότερο ρεύμα. Ωστόσο, υπήρχε ένα μεγάλο πρόβλημα και αυτό ήταν ότι μια μπαταρία φθορίου θα έπρεπε να βρίσκεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 150 oC προκειμένου να είναι λειτουργική όμως οι Ιάπωνες βρήκαν τελικά τον τρόπο να την κάνουν να δουλέψει σε φυσιολογικές θερμοκρασίες.

Η εξέλιξη των μπαταριών ιόντων φθορίου αποτελεί μεγάλο βήμα αφού υπόσχονται μέχρι και 10 φορές μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα σε σχέση με τις ιόντων λιθίου (άρα και 10 φορές μεγαλύτερη αυτονομία) ενώ έχουν και χαμηλότερο βάρος.

Σχετικά άρθρα

Volkswagen Golf GTi TCR

Από τις πίστες και τα δύο πρωταθλήματα στο θεσμό TCR στο δρόμο, καθώς η Volkswagen για να γιορτάσει την επιτυχία αυτή, παρουσιάζει μια ειδική έκδοση του Golf GTI με τα χαρακτηριστικά TCR. 

Με το νέο Kia ProCeed στη Βαρκελώνη

Το είχαμε διαπιστώσει από τις φωτογραφίες και τώρα που είδαμε από κοντά στη Βαρκελώνη το νέο Kia ProCeed, επιβεβαιώνεται η αρχική μας σκέψη.

Indy 500 miles

Αυτό είναι το βαρύτιμο κύπελλο που απονέμεται στον νικητή του πιο δημοφιλούς αγώνα αυτοκινήτου των ΗΠΑ, στο “Indy 500”.

Aλλιώς, στα 500 μίλια της Ινδιανάπολης.

Hyundai

Η Hyundai ανάμεσα στα πολλά μοντέλα που είχε το περίπτερό της στην έκθεση αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ παρουσιάζει και το αγωνιστικό Veloster N TCR.

Ράλι Σουηδίας

Μπορεί η αυλαία του παγκοσμίου πρωταθλήματος για το 2019 να ανοίγει στις 24 Ιανουαρίου από το Μόντε Κάρλο, η οργάνωση του Σουηδικού ράλι ανακοίνωσε τις συμμετοχές για τον 2ο αγώνα του θεσμού.

North American International Auto Show

Η Αμερική έχει και τα δικά της βραβεία με κάπως διαφορετικά κριτήρια από τα δικά «μας» τα ευρωπαϊκά.

Άλλος λαός, άλλες συνήθειες, άλλα αυτοκίνητα.

Στο πλαίσιο λοιπόν της έκθεσης του Ντιτρόιτ απονεμήθηκαν τα εξής βραβεία.

Skoda

Το τρίτο μέλος της οικογένειας των SUV αναμένεται να παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη στην έκθεση της Γενεύης τον προσεχή Μάρτιο (5-17 Μαρτίου) η Skoda.

Volkswagen

Η Volkswagen παρουσίασε στο πλαίσιο της έκθεσης αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ το νέο Passat στο οποίο προτίμησε να προβεί σε έντονες αλλαγές στον αισθητικό τομέα παρά στην πλήρη αντικατάσταση με κάποιο που θα έχει νέα πλατφόρμα.

Ντακάρ 2019, 8η Ειδική Διαδρομή

Την 4η από τις 8 Ειδικές Διαδρομές της φετινής περιπέτειας του Ντακάρ στο Περού κέρδισαν οι Λεμπ-Ελενά με το Peugeot 3008 DKR maxi μήκους 361 χλμ.

ΥΠΑ

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την κίνηση των αεροδρομίων το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου του 2018 προκύπτει σημαντική άνοδος στην αεροπορική κίνηση της χώρας.