Είστε εδώ

Τεχνολογία

Ford: Μπουλόνια που ξεβιδώνουν με τη φωνή μας (video)

του Σωτήριου Χάλλα

Η Ford δημιούργησε μπουλόνια ασφαλείας τα οποία μπορούν να είναι μοναδικά για τον κάθε ιδιοκτήτη, αφού το μοτίβο στο οποίο χαράζονται αντικατοπτρίζει την κυματομορφή που δημιουργεί η φωνή του.

Η κυματομορφή της φωνής του κάθε ανθρώπου είναι μοναδική, όπως και τα δακτυλικά μας αποτυπώματα. Οι Αμερικανοί, λοιπόν, σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το χαρακτηριστικό ώστε να δημιουργήσουν μπουλόνια τα οποία δε θα μπορούν να κλαπούν.

Η κλοπή μπουλονιών ή ακόμα και ολόκληρων τροχών είναι ένα πρόβλημα που έχουν αντιμετωπίσει πολλοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, καθώς πρόκειται για τμήματα των αυτοκινήτων που μπορούν να έχουν σχετικά μεγάλη αξία. Θεωρητικά, η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι τα μπουλόνια ασφαλείας, τα οποία για να ξεβιδωθούν χρειάζονται έναν ειδικό αντάπτορα ο οποίος δίνεται στον ιδιοκτήτη του οχήματος όταν το παραλαμβάνει.

Ωστόσο, οι επιτήδειοι έχουν βρει τρόπους να παρακάμπτουν αυτή τη δικλείδα ασφαλείας, με τον πιο κοινό να είναι η δημιουργία πλήρους αντιγράφου του μπουλονιού με τη χρήση κεριού, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιούν ως καλούπι για να φτιάξουν έναν αντάπτορα που να ταιριάζει.

Η Ford, λοιπόν, ισχυρίζεται ότι με την τεχνική της μπορεί να δημιουργήσει μπουλόνια που δε θα είναι δυνατό να κλαπούν. Πιο συγκεκριμένα, θα καταγράφεται η φωνή του ιδιοκτήτη και με βάση την κυματομορφή θα δημιουργείται το μπουλόνι με τη μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης, ενώ την ίδια στιγμή θα κατασκευάζεται και το αντίστοιχο κλειδί.

Επιπλέον, για να μην μπορεί κάποιος να δημιουργήσει αντίγραφο χρησιμοποιώντας κερί, η χάραξη θα έχει μεγαλύτερο πλάτος όσο βαθαίνει, οπότε αν κάποιος βάλει κερί, ναι μεν αυτό θα πάρει το ανάλογο σχήμα, όμως όταν θα προσπαθήσει να το βγάλει, θα σπάσει.

Εκτός από την κυματομορφή της φωνής η αμερικανική εταιρεία μπορεί να χαράξει και διάφορα άλλα μοτίβα όπως το logo των Mustang ή τη διαδρομή μιας πίστας όπως το Νίρμπουργκρινγκ, όμως σε αυτή την περίπτωση ακυρώνεται ως ένα βαθμό το πλεονέκτημα της μοναδικότητας.

Προς το παρόν η τεχνολογία δεν είναι εμπορικά διαθέσιμη και είναι άγνωστο αν θα αποκτήσει πρόσβαση το ευρύ κοινό.

Σχετικά άρθρα

Οι κυκλικοί κόμβοι θεωρούνται από τις πιο ενδεδειγμένες λύσεις για τη διαχείριση της κυκλοφορίας σε κάποια διασταύρωση, καθώς κάνουν πολύ εύκολο το να μπει και να βγει κάποιος με ασφάλεια.

Σκληρή μονομαχία, όχι στο Ελ Πάσο, αλλά στο τερέν του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι και στις ψήφους για την ανάδειξη του καλύτερου οδηγού από καταβολής του θεσμού. 

Συνήθως αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε υπερβολικές εκφράσεις, ειδικά όταν δε μιλάμε για κάποιο supercar, ωστόσο το Toyota RAV4 είναι ένα φαινόμενο της αυτοκίνησης.

Ο γνωστός ηθοποιός του Χόλυγουντ Γουίλ Σμιθ προκάλεσε πανικό στον παραλιακό δρόμο του Μαϊάμι, καθώς οδηγούσε άκρως επικίνδυνα μια μπλε Porsche 911 Carrera 4S.

Ο επικεφαλής δραστηριοτήτων της McLaren, Γιενς Λούντμαν, αποκάλυψε ότι η βρετανική εταιρεία θέλει να κατασκευάσει ένα αυτοκίνητο το οποίο θα χρησιμοποιήσει για δοκιμές συνθετικών καυσίμων, ώστε να διαπιστώσει αν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική πρόταση απέναντι στα ηλεκτρικά που χρησιμοποιούν μ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Aston Martin, Άντι Πάλμερ, δήλωσε ότι έχει μεγάλες φιλοδοξίες για το μέλλον της ιστορικής αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς ο στόχος του είναι να την κάνει τη “βρετανική Ferrari”.

Η ιδέα ήταν του Ολιβιέ Φρανσουά, υπεύθυνος επικοινωνίας και μάρκετινγκ της FCA σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο επικεφαλής της Ferrari, Ματία Μπινότο, θεωρεί ότι η Formula 1 πρέπει να εξετάσει την ιδέα να υπάρχει διαφορετικό budget cap για κάθε ομάδα, δηλαδή πλαφόν στο πόσα χρήματα μπορεί να ξοδέψει σε μια χρονιά.

Πέρα από άγχος και φοβία η πανδημία του Covid-19 προκαλεί και πλήξη, καθώς είμαστε αναγκασμένοι να παραμένουμε κλεισμένοι μέσα στο σπίτι μας, λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Πρόγραμμα ανάκλησης (με κωδικό R-29998) ανακοίνωσε η Volvo Car Hellas για συνολικά 1.925 οχήματα που κυκλοφορούν στη χώρα μας.