Είστε εδώ

Τεχνολογία

"Έξυπνο" σκιάδιο από την Bosch: Κόβει μόνο τον ήλιο, όχι την ορατότητα (video)

του Σωτήριου Χάλλα

Πιθανότατα σε όλους έχει τύχει κάποια στιγμή να οδηγήσουμε έχοντας τον ήλιο να μας τυφλώνει, είτε την ώρα που ανατέλλει, είτε την ώρα που δύει, οπότε έχουμε χρησιμοποιήσει το σκιάδιο (ή αλεξήλιο) το οποίο μπορεί να “κόβει” τον ήλιο, όμως μειώνει σημαντικά και το οπτικό πεδίο του οδηγού.

Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να δώσει η Bosch, εταιρεία η οποία εκτός από ηλεκτρικές συσκευές κατασκευάζει και πληθώρα εξαρτημάτων και αξεσουάρ για αυτοκίνητα, με την παρουσίαση ενός νέου, “αόρατου” σκιαδίου.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια διάφανη επιφάνεια που αποτελείται από κρυστάλλους LCD, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να σκουραίνουν, μειώνοντας το φως που περνάει μέχρι και κατά 50%. Η επιφάνεια είναι χωρισμένη σε μικρότερα τμήματα. Αυτό γίνεται ώστε κάθε φορά να σκουραίνει μόνο το κομμάτι που χρειάζεται.

Προκειμένου το σύστημα να “αποφασίσει” ποιο κομμάτι θα σκουρύνει, υπάρχει μία κάμερα η οποία παρακολουθεί συνεχώς το πρόσωπο του οδηγού και με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζει πού είναι τα μάτια του. Επιπλέον παράγοντες που παίζουν ρόλο στην “απόφαση” είναι η γωνία από την οποία έρχονται οι ακτίνες του ήλιου αλλά και πόσο έντονες είναι.

Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι ο οδηγός θα είναι πάντα προστατευμένος από ήλιο και ταυτόχρονα το οπτικό του πεδίο θα είναι ελάχιστα μειωμένο, αφού ακόμα και στο κομμάτι που σκουραίνει υπάρχει μια στοιχειώδης ορατότητα.

Προς το παρόν η Bosch μιλάει με αυτοκινητοβιομηχανίες προκειμένου να υιοθετήσουν το σύστημά της, όμως δεν έχει ανακοινώσει αν έχει καταλήξει σε συμφωνία με κάποια.

Σχετικά άρθρα

WRC, πρόγραμμα 2020

Αρχικά το πρόγραμμα του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι 2020 είχε ανακοινωθεί με 14 αγώνες, με την προσθήκη δύο νέων αγώνων σε Κένυα και Ιαπωνία.

Porsche Cayenne Turbo S E-Hybrid

Την «ακτινογραφία» της Cayenne Turbo S E-Hybrid αναλύει η Porsche, εξηγώντας μας όλες τις τεχνολογίες που ενσωματώνει και την κάνουν οδηγικά απολαυστική.

Volkswagen Golf

Τις τελευταίες μέρες έχουν πληθύνει οι διαρροές σχετικά με τις πιο γρήγορες εκδόσεις του Volkswagen Golf όγδοης γενιάς που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2019, με την τελευταία να μας δίνει την πιο σαφή εικόνα γύρω από την ιπποδύναμη της κάθε μίας.

Κίνα - Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η Κίνα θέλει να κάνει παρελθόν το πρόβλημα της φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες ανάλογα με την ισχύ του φορτιστή, στρεφόμενη προς τη λύση της εναλλαγής των μπαταριών, διαδικασία η οποία θα διαρκεί μόλις λίγα λεπτά.

Subaru

Η λακωνική συνήθως στις δηλώσεις της Subaru προχώρησε σε μια σειρά ανακοινώσεων σχετικά με την πορεία και τους στόχους της για το μέλλον.

DS 3 Crossback 1.2 PureTech EAT8

Παρατηρώντας το DS 3 Crossback μας έρχεται στο νου η φράση του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι ότι «η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο».

WRC, Hyundai Motorsport

Σημαντικό ρόλο στην καθημερινή οδήγηση παίζει η σωστή ρύθμιση του καθίσματος, τόσο για την έδρα όσο και για την πλάτη. Πόσο μάλλον στους αγώνες.

Στο θέμα αυτό δεν αφήνεται τίποτα στην τύχη.

Hennessey Venom F5

Η Hennessey, μία αμερικανική εταιρεία που ασχολείται κυρίως με τη βελτίωση αυτοκινήτων, έχει βάλει στόχο να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ για αυτοκίνητα παραγωγής, με ένα μοντέλο που θα ονομάζει Venom F5.

Renault

Σύμφωνα με τους επίσημους πίνακες της Renault σε παγκόσμιο επίπεδο το 2019 πούλησε συνολικά  3.753.723 οχήματα.

Volkswagen

Στο Instagram και συγκεκριμένα από τον χρήστη με την ονομασία Wilcoblok έγινε μια δημοσίευση η οποία πιθανότατα μας δείχνει πώς θα είναι το πίσω μέρος του νέου Volkswagen Golf GTI.