Είστε εδώ

Τεχνολογία

Έξυπνα κλειδιά: Λειτουργούν, ακόμα και χωρίς μπαταρία

του Σωτήριου Χάλλα

Τα έξυπνα κλειδιά, δηλαδή το κλείδωμα/ξεκλείδωμα του αυτοκινήτου με τη χρήση του smartphone μας, είναι κάτι που θα το συναντάμε ολοένα και περισσότερο, αφού η αυτοκινητοβιομηχανία έχει αποφασίσει να στραφεί προς τα εκεί.

Για να υπάρχει κοινή πορεία ανάμεσα στις αυτοκινητοβιομηχανίες, υπάρχει μία επιτροπή η οποία, ανάμεσα σε άλλα καθήκοντα, καθορίζει τις προδιαγραφές που θα πρέπει να ακολουθούνται ώστε ένα αυτοκίνητο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με τη χρήση smartphone.

Αυτή η επιτροπή ονομάζεται Car Connectivity Consortium και τώρα έχει σχεδόν ολοκληρώσει την τελική μορφή των προδιαγραφών για τη δεύτερη γενιά των έξυπνων κλειδιών. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, για την επικοινωνία smartphone – αυτοκινήτου θα χρησιμοποιείται η τεχνολογία NFC, που είναι ήδη διαθέσιμη σε πολλά κινητά της αγοράς, ενώ στα smartphones θα τοποθετείται ένα επιπλέον chip. Ο ρόλος του θα είναι να αναλαμβάνει τις διαδικασίες που έχουν να κάνουν με τη χρήση της συσκευής ως κλειδί. Αυτό έχει δύο βασικά πλεονεκτήματα. Το ένα είναι ότι αυξάνεται κατακόρυφα η ασφάλεια και το δεύτερο ότι ακόμα και αν το κινητό κλείσει από μπαταρία, θα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως κλειδί.

Παράλληλα, η επιτροπή έχει αρχίσει την επεξεργασία των προδιαγραφών για την τρίτη γενιά των συστημάτων. Σε εκείνη θα χρησιμοποιούνται Bluetooth Low Energy και Ultra-Wideband. Με αυτόν τον τρόπο η επιβάρυνση στην κατανάλωση μπαταρίας θα είναι ελάχιστη, ενώ οι χρήστες δε θα χρειάζεται να βγάλουν και να ακουμπήσουν το τηλέφωνό τους στο αυτοκίνητο. Μόλις γίνεται ο εντοπισμός το αυτοκίνητο θα ξεκλειδώνει και έτσι ο χρήστης δε θα χρειάζεται να βγάλει τίποτα από την τσέπη ή την τσάντα του.

Προς το παρόν δεν ξέρουμε πότε οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα ακολουθήσουν τα νέα πρότυπα, όμως το ευχάριστο είναι ότι στην επιτροπή συμμετέχουν πάνω από 100 εταιρείες με κάποιες εξ’ αυτών να είναι οι BMW, GM, Honda, Hyundai Motor, Jaguar Land Rover, Mercedes, PSA, Renault, Suzuki, Toyota, Volkswagen και Volvo, καθώς και μεγάλα ονόματα από το χώρο της τεχνολογίας όπως οι Apple, Google, HTC, LG, Panasonic, Qualcomm και Samsung.

Σχετικά άρθρα

OMAE

Πολλά ακούστηκαν στη πρόσφατη συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής της ΟΜΑΕ σύμφωνα με πληροφορίες. 

Οι τόνοι σηκώθηκαν στο θέμα για το αν θα πρέπει να γίνουν ή όχι εκλογές (καθώς εάν δεν γίνουν δεν υπάρχουν και αγώνες…) για νέο Δ.Σ.

WTCC

Πριν ένα χρόνο η κινέζικη αυτοκινητοβιομηχανία Lynk, που ανήκει στον όμιλο Geely, έγραφε τα πρώτα χλμ. στην πίστα και μετά από 12 μήνες σήκωσε το βαρύτιμο κύπελλο του παγκόσμιου πρωταθλητής WTCC (world touing carcup).

Toyota GR Supra vs Ford Mustang Bullitt

Δύο από τα πιο ποθητά μοντέλα στην κατηγορία των sports cars σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η Toyota GR Supra, η ταχύτερη έκδοση του ιαπωνικού μοντέλου και το Ford Mustang Bullitt, η έκδοση που δημιουργήθηκε ώστε η αμερικανική μάρκα να τιμήσει τα 50 χρόνια από την κυκλοφορία της ομώνυμης ταινίας με π

WRC, Hyundai Motorsport

Η Hyundai Motorsport θα υποστηρίξει δύο πληρώματα που θα οδηγήσουν σε 8 αγώνες του WRC των τελευταίων προδιαγραφών 2020, τo i20 R5, στην κατηγορία WRC2.

WRC, ράλι Μόντε Κάρλο

Αυτό είναι το εργοστασιακό Ford Fiesta WRC, των Γκρίνσμιθ-Έντμονσον, που διακρίνεται στις εγκαταστάσεις της M-Sport.

Φέρει διαφορετικούς χρωματισμούς από τα άλλα δύο εργοστασιακά Fiesta WRC, λόγω χορηγών.

Το βρετανικό πλήρωμα θα δώσει το παρών σε 9 αγώνες του WRC τo 2020.

Formula 1, Mercedes W11

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια των τελευταίων 6 ετών στη Formula 1, η Mercedes, θα αποκαλύψει το μονοθέσιό της  προδιαγραφών 2020, στις 14 Φεβρουαρίου.

Τόπος, η πίστα του Σίλβερστον με το καινούργιο Mercedes W11 να καλύπτει  μια απόσταση 100 χλμ. για τις ανάγκες διαφημιστικού υλικού.

Συστήματα ασφαλείας και υποβοήθησης οδήγησης

Με την εισαγωγή ολοένα και περισσότερων συστημάτων στα σύγχρονα αυτοκίνητα, είναι δύσκολο για το κοινό να έχει ανά πάσα στιγμή πλήρη εικόνα σχετικά με τη λειτουργία του κάθε ενός, ενώ οι κατασκευαστές κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση με τις ονομασίες που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν για να

Nissan

Μετά το θάνατο του Πολ Γουόκερ, ενός από τους πρωταγωνιστές των ταινιών Fast & Furious, έχει δημιουργηθεί ένας μύθος γύρω από το όνομά του, με αποτέλεσμα ό,τι πωλείται που είχε σχέση με εκείνον να “πιάνει” πολύ υψηλές τιμές όταν βγαίνει σε δημοπρασία.

Morgan Plus 4

To μακρινό 1950 γεννήθηκε το Morgan Plus 4, το οποίο καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής του παράγονταν με χαλύβδινο πλαίσιο.

Το εν λόγω χαρακτηριστικό της κατασκευής του θα σταματήσει να υφίσταται, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να γιορταστούν τα 70 χρόνια από τη δημιουργία του πρώτου Plus 4.

Formula 1 - Λιούις Χάμιλτον

Το 2020 ο Χάμιλτον έχει την ευκαιρία να ισοφαρίσει τα δύο πιο σημαντικά ρεκόρ που υπάρχουν στη Formula 1, των περισσότερων νικών και των περισσότερων πρωταθλημάτων, τα οποία ανήκουν αυτή τη στιγμή στον Μίκαελ Σουμάχερ.