Είστε εδώ

Τεχνολογία

Brembo: Κάτι αλλάζει στα φρένα των αυτοκινήτων

του Σωτήριου Χάλλα

Η Brembo αυτή τη στιγμή είναι ίσως η μεγαλύτερη σε πωλήσεις συστημάτων φρένων εταιρεία στον κόσμο οπότε η γνώμη της σχετικά με το πού κινείται η αυτοκινητοβιομηχανία έχει ιδιαίτερη σημασία.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της εταιρείας η κυρίαρχη τάση αυτή τη στιγμή στον κόσμο του αυτοκινήτου είναι η μετατροπή των φρένων από υδραυλικά σε ηλεκτρικά. Τα συστήματα αυτά ονομάζονται brake-by-wire και εμφανίζουν πολλά θετικά στοιχεία τόσο για τις εταιρείες όσο και για τους οδηγούς.

Στα ηλεκτρικά φρένα όταν ο οδηγός θα πιέζει το μεσαίο πεντάλ θα δημιουργείται τάση την οποία ο εγκέφαλος του αυτοκινήτου θα αποκωδικοποιεί και θα στέλνει την κατάλληλη εντολή ώστε το αυτοκίνητο να επιβραδύνει με τον επιθυμητό ρυθμό.

Η μετατροπή των φρένων σε ηλεκτρικά εξυπηρετεί τόσο τους κατασκευαστές όσο και τους οδηγούς. Όσον αφορά τους κατασκευαστές θα έχουν λιγότερο βάρος αλλά και πιο απλοποιημένη σχεδίαση καθώς θα αφαιρεθούν πλήρως όλες οι σωληνώσεις που έχουν να κάνουν με τη μετάδοση της εντολής από το πεντάλ του φρένου προς τους τροχούς.

Όσον αφορά τους οδηγούς, αυτό που θα κερδίσουν είναι περισσότερη αξιοπιστία καθώς τα ηλεκτρικά συστήματα έχουν λιγότερα και πιο απλοϊκά στην κατασκευή και λειτουργία υποσυστήματα αλλά και μεγαλύτερη ελευθερία προσωποποίησης του τρόπου με τον οποίο θα φρενάρει το αυτοκίνητο. Χαρακτηριστικά η Brembo αναφέρει ότι θα γίνεται κάτι παρόμοιο με τα οδηγικά προφίλ που υπάρχουν σήμερα στα αυτοκίνητα. Ο οδηγός θα μπορεί να επιλέγει τη σκληρότητα των φρένων καθώς και τη διαδρομή του πεντάλ.

Όσο η αυτοκινητοβιομηχανία προχωράει προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αυξάνεται και η υιοθέτηση ηλεκτρικών συστημάτων φρένων όμως η Brembo εκτιμά ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι την πλήρη μετάβαση σε αυτά καθώς η διαδικασία θα είναι παρόμοια με εκείνη της υιοθέτησης των δισκόφρενων έναντι των ταμπούρων.

Σχετικά άρθρα

Mercedes GLC L

Όταν η μεγάλη και σημαντικότατη αγορά της Κίνας απαιτεί κάτι, τότε η Mercedes οφείλει να το κάνει πράξει.

Μια λοιπόν από τις ιδιαιτερότητες που έχει η αγορά της Κίνας είναι ότι έχουν μεγάλη ζήτηση τα μοντέλα με αυξημένο μεταξόνιο, καθώς αυτό προδίδει κύρος στους ιδιοκτήτες τους.

Γκραν Πρι Ιαπωνίας - Κατατακτήριες

Με το Γκραν Πρι της Ιαπωνίας στην πίστα του Motegi συνεχίζεται το πρωτάθλημα του MotoGP για το 2018.

Γκραν Πρι Αμερικής - FP2

Στη δεύτερη ελεύθερη περίοδο δοκιμών επικράτησαν ιδιαίτερες συνθήκες οι οποίες αντικατοπτρίστηκαν και στην τελική κατάταξη.

Γκραν Πρι Αμερικής - FP1

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στην πίστα του Circuit of the Americas συνεχίζεται το πρωτάθλημα της Formula 1 για το 2018 με τον 18ο αγώνα της χρονιάς ο οποίος ξεκίνησε με βροχή.

Φερνάντο Αλόνσο

Λίγο πριν τον αμερικανικό Γκραν Πρι στο Τέξας, στη συνέντευξη τύπου της Πέμπτης, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Φερνάντο Αλόνσο ποιους θεωρεί ότι είναι οι πέντε κορυφαίοι πρωταθλητές στην ιστορία της Formula 1 και αν μέσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνει τον πρώην team mate του στη McLaren, τον Λιούις Χάμ

Porsche Mission E Cross Turismo

Τον περασμένο Μάρτιο στο Σαλόνι της Γενεύης η Porsche μας είχε ξαφνιάσει όλους με την παρουσίαση της Mission E Cross Turismo.

BMW

Η BMW διαθέτει αυτή τη στιγμή μία αρκετά μεγάλη γκάμα από SUV η οποία καλύπτει σχεδόν όλες τις πιθανές κατηγορίες ξεκινώντας από την πιο μικρή και εισαγωγική X1 και φτάνοντας μέχρι την επιβλητική X7.

EuroNCAP

Σταδιακά τα καινούρια αυτοκίνητα έχουν ολοένα και περισσότερα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης τα οποία έχουν ως στόχο να κάνουν την οδήγηση πιο ασφαλή και πιο ξεκούραστη ταυτόχρονα.

McLaren Speedtail

Πλέον έχουμε ακόμα ένα λόγο να ζηλεύουμε τους μόλις 106 τυχερούς ιδιοκτήτες της επερχόμενης McLaren Speedtail.  

Αυτός βρίσκεται στο λογότυπο της McLaren που ενσωματώνει πάνω της η νέα Speedtail. Τι το ιδιαίτερο όμως έχει το συγκεκριμένο προαιρετικό λογότυπο της;

Volkswagen

Τα φώτα των αυτοκινήτων έχουν γνωρίσει μεγάλη εξέλιξη με την πάροδο των ετών η οποία έχει βελτιώσει κατά πολύ την ορατότητα του οδηγού όμως η βασική τους λειτουργία έχει παραμείνει η ίδια, να σκορπίζουν φως μπροστά από το αυτοκίνητο.