Είστε εδώ

Τεχνολογία

Brembo: Κάτι αλλάζει στα φρένα των αυτοκινήτων

του Σωτήριου Χάλλα

Η Brembo αυτή τη στιγμή είναι ίσως η μεγαλύτερη σε πωλήσεις συστημάτων φρένων εταιρεία στον κόσμο οπότε η γνώμη της σχετικά με το πού κινείται η αυτοκινητοβιομηχανία έχει ιδιαίτερη σημασία.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της εταιρείας η κυρίαρχη τάση αυτή τη στιγμή στον κόσμο του αυτοκινήτου είναι η μετατροπή των φρένων από υδραυλικά σε ηλεκτρικά. Τα συστήματα αυτά ονομάζονται brake-by-wire και εμφανίζουν πολλά θετικά στοιχεία τόσο για τις εταιρείες όσο και για τους οδηγούς.

Στα ηλεκτρικά φρένα όταν ο οδηγός θα πιέζει το μεσαίο πεντάλ θα δημιουργείται τάση την οποία ο εγκέφαλος του αυτοκινήτου θα αποκωδικοποιεί και θα στέλνει την κατάλληλη εντολή ώστε το αυτοκίνητο να επιβραδύνει με τον επιθυμητό ρυθμό.

Η μετατροπή των φρένων σε ηλεκτρικά εξυπηρετεί τόσο τους κατασκευαστές όσο και τους οδηγούς. Όσον αφορά τους κατασκευαστές θα έχουν λιγότερο βάρος αλλά και πιο απλοποιημένη σχεδίαση καθώς θα αφαιρεθούν πλήρως όλες οι σωληνώσεις που έχουν να κάνουν με τη μετάδοση της εντολής από το πεντάλ του φρένου προς τους τροχούς.

Όσον αφορά τους οδηγούς, αυτό που θα κερδίσουν είναι περισσότερη αξιοπιστία καθώς τα ηλεκτρικά συστήματα έχουν λιγότερα και πιο απλοϊκά στην κατασκευή και λειτουργία υποσυστήματα αλλά και μεγαλύτερη ελευθερία προσωποποίησης του τρόπου με τον οποίο θα φρενάρει το αυτοκίνητο. Χαρακτηριστικά η Brembo αναφέρει ότι θα γίνεται κάτι παρόμοιο με τα οδηγικά προφίλ που υπάρχουν σήμερα στα αυτοκίνητα. Ο οδηγός θα μπορεί να επιλέγει τη σκληρότητα των φρένων καθώς και τη διαδρομή του πεντάλ.

Όσο η αυτοκινητοβιομηχανία προχωράει προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αυξάνεται και η υιοθέτηση ηλεκτρικών συστημάτων φρένων όμως η Brembo εκτιμά ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι την πλήρη μετάβαση σε αυτά καθώς η διαδικασία θα είναι παρόμοια με εκείνη της υιοθέτησης των δισκόφρενων έναντι των ταμπούρων.

Σχετικά άρθρα

Cine Φλοίσβος

Στο Cine Φλοίσβος, μπορείτε να απολαύσετε σε ένα ωραίο περιβάλλον την κινηματογραφική ταινία της αρεσκείας σας.

Γκραν Πρι Μονακό

Ο Κίμι έχει κερδίσει το Γκραν Πρι του Μονακό, μόνο μια φορά το 2005 με McLaren.

Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια που δεν έχει ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου.

Στις ελεύθερες δοκιμές έχει σημειώσει τον 5ο χρόνο με την κατακόκκινη Ferrari.

Γκραν Πρι Μονακό

Οι οδηγοί της Red Bull, Ντάνιελ Ρικιάρντο και Μαξ Φερστάπεν ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι στις ελεύθερες δοκιμές που στο Πριγκιπάτο γίνονται Πέμπτη και όχι Παρασκευή καθώς τόσο στο FP1 όσο και στο FP2 βρέθηκαν στις δύο πρώτες θέσεις.

Βάλτερι Μπότας

Ο Βάλτερι Μπότας, ο Φινλανδός οδηγός της Mercedes στο Γκραν Πρι του Μονακό θα «τρέξει» με κράνος που φέρει διαφορετικούς χρωματισμούς, από τα κράνη που χρησιμοποιούσε στους μέχρι τώρα αγώνες.

Σας θυμίζει τίποτα αυτό το κράνος;

Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την κίνηση των αεροδρομίων το α΄ τετράμηνο του 2018 προκύπτει ότι η αεροπορική κίνηση της χώρας μας παρουσιάζει σταθερά ανοδική πορεία με μεγάλη αύξηση στις αφίξεις εξωτερικού.

United Airlines

Η United Airlines ξεκίνησε πάλι τις απευθείας πτήσεις της μεταξύ Αθήνας και του κόμβου της στη Ν. Υόρκη, το αεροδρόμιο Newark Liberty International. Οι εποχικές πτήσεις θα εκτελούνται καθημερινά έως τις 4 Οκτωβρίου 2018, ημερομηνία τελευταίας πτήσης της περιόδου από το αεροδρόμιο της Αθήνας.

BMW

Η παραγωγή του νέου i8 Roadster ξεκίνησε και αυτό αποδεικνύεται από το ότι η BMW ήδη παρέδωσε τις πρώτες 18 First Edition του.

Γερμανία

Το Αμβούργο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας και μία από τις πρώτες πόλεις που ζήτησαν να παρθούν κάποια μέτρα για τον περιορισμό της μόλυνσης μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου dieselgate.

Zenvo TSR-S

Η Zenvo είναι μια μικρή εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων με έδρα στη Δανία η οποία φτιάχνει εξωτικά hypercars με το πιο ιδιαίτερο από αυτά να είναι το TSR-S που βλέπετε.

Bentley

Πόλος έλξης αποτελούν για πολλούς νέους τα προγράμματα εκπαίδευσης που προσφέρει η Bentley σε απόφοιτους σχολειών στη Βρετανίας.