Είστε εδώ

Τεχνολογία

BP: Ποσό-μαμούθ για επαναστατική τεχνολογία μπαταριών

του Σωτήριου Χάλλα

Οι πετρελαϊκές εταιρείες είναι αυτή τη στιγμή από τους μεγαλύτερους οργανισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά τα αποθέματα υγρών καυσίμων κάποια στιγμή θα εξαντληθούν και για αυτό το λόγο επενδύουν σε νέες τεχνολογίες που θα τις κρατήσουν στην πρώτη γραμμή και στην επόμενη μέρα της ενέργειας.

Η BP έχει έντονη δραστηριότητα σε διάφορους τομείς όπως είναι τα φωτοβολταϊκά πάνελ μέσω της BP Solar και τώρα επενδύει 20 εκατομμύρια δολάρια (17 εκατομμύρια ευρώ) σε μία νέα τεχνολογία μπαταριών ιόντων λιθίου οι οποίες θα μπορούν να φορτίζουν σε 5 λεπτά.

Όσο εντυπωσιακός και αν είναι αυτός ο χρόνος φόρτισης, αυτό ισχυρίζεται η εταιρεία StoreDot που έχει έδρα στο Ισραήλ. Η τεχνολογία πάνω στην οποία εργάζεται ονομάζεται flash batteries και έχει σκοπό να κάνει την επαναφόρτιση των μπαταριών ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου μια διαδικασία τόσο γρήγορη όσο το γέμισμα του ρεζερβουάρ με υγρά καύσιμα.

Για το σκοπό αυτό η StoreDot χρησιμοποιεί στις μπαταρίες τόσο οργανικά όσο και ανόργανα υλικά και όλα αυτά συνδυάζονται με νανο-υλικά με σκοπό τη δημιουργία μπαταριών που θα αντικαταστήσουν πλήρως τις σημερινές. Βασικό πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι με μία φόρτιση οι μπαταρίες αυτές μπορούν να προσφέρουν μέχρι και 500 χλμ. αυτονομίας σύμφωνα με τους Ισραηλινούς.

Οι μπαταρίες αυτές θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται σταδιακά μέσα στο 2019 από φορητές ηλεκτρονικές συσκευές και αργότερα θα τοποθετηθούν και σε αυτοκίνητα. Ένας ακόμα βασικός επενδυτής της StoreDot που δείχνει το κύρος της επένδυσης της BP είναι η Daimler η οποία τον Σεπτέμβριο του 2017 τοποθέτησε 60 εκατομμύρια δολάρια (51.16 εκατομμύρια ευρώ) στην Ισραηλινή τεχνολογική εταιρεία.

Εάν οι ισχυρισμοί της εταιρείας αυτής πραγματοποιηθούν τότε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα γνωρίσουν αλματώδη αύξηση πωλήσεων, με την προϋπόθεση ότι το κόστος δε θα είναι εξωπραγματικό.

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Γκραν Πρι Γαλλίας

Η Γαλλία επέστρεψε μετά από 10 χρόνια στο αγωνιστικό καλεντάρι της Formula 1 και το έκανε με έναν αγώνα ο οποίος χάρη στην επεισοδιακή εκκίνηση μας κράτησε το ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκεια και μας προσέφερε πάρα πολλές προσπεράσεις.

Ράλι Ιπρ

Τον αγώνα της πατρίδας τους τίμησαν οι Νεβίλ-Γκιλσούλ και οδηγώντας το Hyundai i20 R5 στα χρώματα της Βελγικής αντιπροσωπείας κέρδισαν το ράλι Ιπρ. Το εργοστασιακό πλήρωμα της Hyundai Motorsport «έγραψαν» τους ταχύτερους χρόνους στις 15 από τις 23 Ειδικές Διαδρομές .

Pirelli P Zero Velo

Στο πλαίσιο του Γαλλικού Γκραν Πρι, η Pirelli παρουσίασε το καινούργιο ελαστικό για το αγωνιστικό ποδήλατο, το P Zero Velo. Ένα ελαστικό που για την εξέλιξή του συμπληρώθηκε ένας κύκλος δύο χρόνων. 

Γκραν Πρι Γαλλίας

Η πίστα του Λε Καστελέ, εκεί όπου διεξάγεται το Γαλλικό Γκραν Πρι στις 24 Ιουνίου,  είναι από τις πιο τεχνικές, καθώς συνδυάζει υψηλές ταχύτητες με διαρκή εναλλαγή στροφών. 

Η τελική ταχύτητα στην πίστα των 5.861 χλμ. με τις 15 στροφές θα ξεπεράσει τα 330 χλμ. 

Γκραν Πρι Γαλλίας

Αν και διαξάγεται πρώτη φορά το Γαλλικό Γκραν Πρι με αυτών των κανονισμών μονοθέσια της Formula 1, εντούτοις από τις δοκιμές προέκυψαν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία. 

Rotax MAX Challenge

Στη Θεσσαλονίκη και στη πίστα «Drive Park» συνεχίστηκε ο 2ος γύρος του θεσμού Rotax MAX Challenge  Το εγχείρημα της Rotax Hellas να «ανεβάσει» αγώνα του επάθλου της στη Θεσσαλονίκη ύστερα από 10 χρόνια, έστησε στο grid 34 συμμετοχές. 

Γκραν Πρι Γαλλίας - Κατατακτήριες

Μετά από 10 χρόνια απουσίας του γαλλικού Γκραν Πρι από το καλεντάρι της Formula 1 και 28 χρόνια από τον τελευταίο αγώνα που έγινε στην πίστα Paul Ricard ολοκληρώθηκαν οι πρώτες κατατακτήριες για τον αγώνα του 2018.

Skoda

Ο καταμερισμός σημαντικών αρμοδιοτήτων στον Όμιλο Volkswagen επεκτείνεται και στη Skoda.

Γκραν Πρι Γαλλίας - FP3

Η τρίτη περίοδος των ελεύθερων δοκιμών στην πίστα Paul Ricard όπου γίνεται το Γκραν Πρι Γαλλίας μας επιφύλασσε μια αρνητική έκπληξη καθώς η βροχή περιόρισε κατά πολύ τους γύρους των οδηγών.

Γκραν Πρι Γαλλίας

Παραδοσιακά οι οδηγοί μετά τις δύο πρώτες περιόδους ελεύθερων δοκιμών της Παρασκευής έχουν μια συνάντηση με τους τεχνικούς της FIA στην οποία εκφράζουν τα θέματα που κατά καιρούς τους απασχολούν.