Είστε εδώ

Τεχνολογία

BP: Ποσό-μαμούθ για επαναστατική τεχνολογία μπαταριών

του Σωτήριου Χάλλα

Οι πετρελαϊκές εταιρείες είναι αυτή τη στιγμή από τους μεγαλύτερους οργανισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά τα αποθέματα υγρών καυσίμων κάποια στιγμή θα εξαντληθούν και για αυτό το λόγο επενδύουν σε νέες τεχνολογίες που θα τις κρατήσουν στην πρώτη γραμμή και στην επόμενη μέρα της ενέργειας.

Η BP έχει έντονη δραστηριότητα σε διάφορους τομείς όπως είναι τα φωτοβολταϊκά πάνελ μέσω της BP Solar και τώρα επενδύει 20 εκατομμύρια δολάρια (17 εκατομμύρια ευρώ) σε μία νέα τεχνολογία μπαταριών ιόντων λιθίου οι οποίες θα μπορούν να φορτίζουν σε 5 λεπτά.

Όσο εντυπωσιακός και αν είναι αυτός ο χρόνος φόρτισης, αυτό ισχυρίζεται η εταιρεία StoreDot που έχει έδρα στο Ισραήλ. Η τεχνολογία πάνω στην οποία εργάζεται ονομάζεται flash batteries και έχει σκοπό να κάνει την επαναφόρτιση των μπαταριών ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου μια διαδικασία τόσο γρήγορη όσο το γέμισμα του ρεζερβουάρ με υγρά καύσιμα.

Για το σκοπό αυτό η StoreDot χρησιμοποιεί στις μπαταρίες τόσο οργανικά όσο και ανόργανα υλικά και όλα αυτά συνδυάζονται με νανο-υλικά με σκοπό τη δημιουργία μπαταριών που θα αντικαταστήσουν πλήρως τις σημερινές. Βασικό πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι με μία φόρτιση οι μπαταρίες αυτές μπορούν να προσφέρουν μέχρι και 500 χλμ. αυτονομίας σύμφωνα με τους Ισραηλινούς.

Οι μπαταρίες αυτές θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται σταδιακά μέσα στο 2019 από φορητές ηλεκτρονικές συσκευές και αργότερα θα τοποθετηθούν και σε αυτοκίνητα. Ένας ακόμα βασικός επενδυτής της StoreDot που δείχνει το κύρος της επένδυσης της BP είναι η Daimler η οποία τον Σεπτέμβριο του 2017 τοποθέτησε 60 εκατομμύρια δολάρια (51.16 εκατομμύρια ευρώ) στην Ισραηλινή τεχνολογική εταιρεία.

Εάν οι ισχυρισμοί της εταιρείας αυτής πραγματοποιηθούν τότε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα γνωρίσουν αλματώδη αύξηση πωλήσεων, με την προϋπόθεση ότι το κόστος δε θα είναι εξωπραγματικό.

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Πίστα Βαρκελώνης - 2η μέρα

Οι κόκκινες βολίδες από το Μαρανέλο ήταν οι ταχύτερες και στη 2η μέρα των επίσημων δοκιμών, αλλά με τον Μονεγάσκο Λεκλέρκ στο κόκπιτ της Ferrari SF90, αντί του Φέτελ. 

Jaguar E-Type

Τα σύγχρονα μοντέλα, όπως η Jaguar E-Type, διαθέτουν πληθώρα τεχνολογικών συστημάτων, τα οποία μαθαίνουν τις συνήθειες των οδηγών τους όσο αυτοί βρίσκονται πίσω από το τιμόνι.

Ράλι Σουηδίας

Η Pirelli είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών του jwrc με τα Ford Fiesta R2.

Τα αυτοκίνητα αυτά χρησιμοποιούν κινητήρα ενός λίτρου τεχνολογίας EcoBoost απόδοσης 200 ίππων. Συνδυάζεται με κιβώτιο της Sadev 5 σχέσεων με την κίνηση να μεταδίδεται στους μπροστινούς τροχούς.

Κιβώτιο ταχυτήτων

Το μέλλον της Formula 1 έχει πάρει το δρόμο της τυποποίησης των τμημάτων.

Χειμερινές δοκιμές

Οι χειμερινές δοκιμές στην πίστα της Βαρκελώνης συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, με το μεσημεριανό διάλειμμα να βρίσκει και πάλι τη Ferrari στην κορυφή με τον Σαρλ Λεκλέρκ πίσω από το τιμόνι.

Από το Λε Μαν στο πικάπ σας

Η Porsche αποφάσισε να κυκλοφορήσει μια σειρά δίσκων βινυλίου στην οποία θα αναλύονται οι 19 νίκες που έχει πετύχει στον πιο διάσημο αγώνα αντοχής, τις 24 ώρες του Λε Μαν.

SEAT

Ήδη τα σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας, όπως η αυτόματη πέδηση έκτακτης ανάγκης, συμβάλουν στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Lamborghini

Από τη στιγμή που όλη η αυτοκινητοβιομηχανία κινείται προς τα υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα, αναπόφευκτα το ίδιο θα συμβεί και με μάρκες που ειδικεύονται στην κατασκευή εξωτικών supercars όπως είναι η Lamborghini.

Subaru

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι επισκεφτούν το περίπτερο της Subaru στο φετινό 89ο Σαλόνι της Γενεύης δε θα βαρεθούν.

Αυτό διότι η ιαπωνική εταιρεία στην ελβετική πόλη, πέρα από δυο ηλεκτρικά μοντέλα τεχνολογίας e-BOXER, θα παρουσιάσει και το νέο Viziv Adrenaline Concept.

Apple

Ολοένα και περισσότεροι χρήστες εξοικειώνονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου που διαθέτουν αρκετά κινητά μέσω των οποίων αναγνωρίζουν τον κάτοχό τους και ξεκλειδώνουν.