Είστε εδώ

Τεχνολογία

BP: Ποσό-μαμούθ για επαναστατική τεχνολογία μπαταριών

του Σωτήριου Χάλλα

Οι πετρελαϊκές εταιρείες είναι αυτή τη στιγμή από τους μεγαλύτερους οργανισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά τα αποθέματα υγρών καυσίμων κάποια στιγμή θα εξαντληθούν και για αυτό το λόγο επενδύουν σε νέες τεχνολογίες που θα τις κρατήσουν στην πρώτη γραμμή και στην επόμενη μέρα της ενέργειας.

Η BP έχει έντονη δραστηριότητα σε διάφορους τομείς όπως είναι τα φωτοβολταϊκά πάνελ μέσω της BP Solar και τώρα επενδύει 20 εκατομμύρια δολάρια (17 εκατομμύρια ευρώ) σε μία νέα τεχνολογία μπαταριών ιόντων λιθίου οι οποίες θα μπορούν να φορτίζουν σε 5 λεπτά.

Όσο εντυπωσιακός και αν είναι αυτός ο χρόνος φόρτισης, αυτό ισχυρίζεται η εταιρεία StoreDot που έχει έδρα στο Ισραήλ. Η τεχνολογία πάνω στην οποία εργάζεται ονομάζεται flash batteries και έχει σκοπό να κάνει την επαναφόρτιση των μπαταριών ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου μια διαδικασία τόσο γρήγορη όσο το γέμισμα του ρεζερβουάρ με υγρά καύσιμα.

Για το σκοπό αυτό η StoreDot χρησιμοποιεί στις μπαταρίες τόσο οργανικά όσο και ανόργανα υλικά και όλα αυτά συνδυάζονται με νανο-υλικά με σκοπό τη δημιουργία μπαταριών που θα αντικαταστήσουν πλήρως τις σημερινές. Βασικό πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι με μία φόρτιση οι μπαταρίες αυτές μπορούν να προσφέρουν μέχρι και 500 χλμ. αυτονομίας σύμφωνα με τους Ισραηλινούς.

Οι μπαταρίες αυτές θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται σταδιακά μέσα στο 2019 από φορητές ηλεκτρονικές συσκευές και αργότερα θα τοποθετηθούν και σε αυτοκίνητα. Ένας ακόμα βασικός επενδυτής της StoreDot που δείχνει το κύρος της επένδυσης της BP είναι η Daimler η οποία τον Σεπτέμβριο του 2017 τοποθέτησε 60 εκατομμύρια δολάρια (51.16 εκατομμύρια ευρώ) στην Ισραηλινή τεχνολογική εταιρεία.

Εάν οι ισχυρισμοί της εταιρείας αυτής πραγματοποιηθούν τότε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα γνωρίσουν αλματώδη αύξηση πωλήσεων, με την προϋπόθεση ότι το κόστος δε θα είναι εξωπραγματικό.

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Μίμης Γεωργίτσης

Έφυγε ο κύριος Μίμης των αγώνων, ή «Θωρ» όπως ήταν το ψευδώνυμο του όταν βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού. Από τους πλέον αγαπητούς στο χώρο των αγώνων. Ευγενής, πράος, και πάντα με μεγάλη διάθεση στο να βοηθήσει τους αγωνιζόμενους. 

Μαουρίτσιο Αριβαμπένε

Ο επικεφαλής της ομάδας της Ferrari στη Formula 1, Μαουρίτσιο Αριβαμπένε, δήλωσε ότι αναλαμβάνει προσωπικά όλη την ευθύνη σχετικά με τα λάθη που έχει κάνει η ομάδα τη φετινή σεζόν και την έχουν οδηγήσει στο να είναι δεύτερη τόσο στο πρωτάθλημα κατασκευαστών όσο και σε εκείνο των οδηγών με τον Σεμ

Μαρκ Μαρκέθ

Ο Μαρκ Μαρκέθ σε δηλώσεις του πριν το Γκραν Πρι στην πίστα της Αραγονίας εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα καταφέρει να κατακτήσει το πρωτάθλημα οδηγών του 2018 λόγω της πολύ μεγάλης διαφοράς που απολαμβάνει αυτή τη στιγμή στην κατάταξη από τον δεύτερο, Αντρέα Ντοβιτσιόζο.

BMW

Μετά την παρουσίαση της Ζ4 Μ40i First Edition, της πιο ισχυρής από τις εκδόσεις του νέου roadster της BMW, η γερμανική εταιρεία παρουσίασε τώρα ακόμα τρεις εκδόσεις στο πλαίσιο του Pebble Beach Concours d’Elegance.+

Porsche - Hyundai

Τα head-up displays ή εν συντομία HUD είναι στην αγορά πολλά χρόνια όμως μόλις τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να κάνουν δειλά την εμφάνισή τους σε πιο προσιτά μοντέλα ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων το μόνο που κάνουν είναι να μεταφέρουν κάποιες ενδείξεις του πίνακα οργάνων στο παρμπρίζ

Ferrari Monza SP1 και SP2

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης Capital Markets Day που διοργανώνει για να ανακοινώσει τα μελλοντικά σχέδιά της η Ferrari παρουσίασε δύο νέα, ιδιαίτερα μοντέλα τα οποία συνδυάζουν σχεδίαση από το παρελθόν με τεχνολογία του σήμερα.

Mercedes

Η Mercedes - AMG παρουσίασε μετά ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που βλέπαμε φωτογραφίες teaser το νέο μέλος της οικογένειας της A-Class η οποία είναι η πιο γρήγορη μέχρι στιγμής εκδοχή της, την A35 4MATIC.

Seat Tarraco

Στην Αρένα της Ταραγκόνας ο Λόυκα Ντε Μέο, ο δραστήριος αυτός πρόεδρος της Seat που στην κυριολεξία την έχει αναστήσει, μαζί με το επιτελείο του αποκάλυψαν το νέο Tarraco.

Renault - Nissan - Mitsubishi

Μέχρι τώρα ο πιο εύκολος τρόπος για να μεταφέρουμε ένα κομμάτι της εμπειρίας που έχουμε με το κινητό μας, στο αυτοκίνητο, είναι σύνδεση του smartphone με το infotainment μέσω Android Auto ή Apple CarPlay.

Porsche Cayenne Turbo

Όταν οι λέξεις ρεκόρ και Porsche Cayenne Turbo βρίσκονται στην ίδια πρόταση τότε περιμένεις να διαβάσεις για ένα νέο επίτευγμα του γερμανικού SUV.