Είστε εδώ

Τεχνολογία

BP: Ποσό-μαμούθ για επαναστατική τεχνολογία μπαταριών

του Σωτήριου Χάλλα

Οι πετρελαϊκές εταιρείες είναι αυτή τη στιγμή από τους μεγαλύτερους οργανισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά τα αποθέματα υγρών καυσίμων κάποια στιγμή θα εξαντληθούν και για αυτό το λόγο επενδύουν σε νέες τεχνολογίες που θα τις κρατήσουν στην πρώτη γραμμή και στην επόμενη μέρα της ενέργειας.

Η BP έχει έντονη δραστηριότητα σε διάφορους τομείς όπως είναι τα φωτοβολταϊκά πάνελ μέσω της BP Solar και τώρα επενδύει 20 εκατομμύρια δολάρια (17 εκατομμύρια ευρώ) σε μία νέα τεχνολογία μπαταριών ιόντων λιθίου οι οποίες θα μπορούν να φορτίζουν σε 5 λεπτά.

Όσο εντυπωσιακός και αν είναι αυτός ο χρόνος φόρτισης, αυτό ισχυρίζεται η εταιρεία StoreDot που έχει έδρα στο Ισραήλ. Η τεχνολογία πάνω στην οποία εργάζεται ονομάζεται flash batteries και έχει σκοπό να κάνει την επαναφόρτιση των μπαταριών ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου μια διαδικασία τόσο γρήγορη όσο το γέμισμα του ρεζερβουάρ με υγρά καύσιμα.

Για το σκοπό αυτό η StoreDot χρησιμοποιεί στις μπαταρίες τόσο οργανικά όσο και ανόργανα υλικά και όλα αυτά συνδυάζονται με νανο-υλικά με σκοπό τη δημιουργία μπαταριών που θα αντικαταστήσουν πλήρως τις σημερινές. Βασικό πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι με μία φόρτιση οι μπαταρίες αυτές μπορούν να προσφέρουν μέχρι και 500 χλμ. αυτονομίας σύμφωνα με τους Ισραηλινούς.

Οι μπαταρίες αυτές θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται σταδιακά μέσα στο 2019 από φορητές ηλεκτρονικές συσκευές και αργότερα θα τοποθετηθούν και σε αυτοκίνητα. Ένας ακόμα βασικός επενδυτής της StoreDot που δείχνει το κύρος της επένδυσης της BP είναι η Daimler η οποία τον Σεπτέμβριο του 2017 τοποθέτησε 60 εκατομμύρια δολάρια (51.16 εκατομμύρια ευρώ) στην Ισραηλινή τεχνολογική εταιρεία.

Εάν οι ισχυρισμοί της εταιρείας αυτής πραγματοποιηθούν τότε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα γνωρίσουν αλματώδη αύξηση πωλήσεων, με την προϋπόθεση ότι το κόστος δε θα είναι εξωπραγματικό.

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Ράλι Ακρόπολις

Ο πρόεδρος της ΟΜΑΕ Δημήτρης Μιχελακάκης παρέθεσε συνέντευξη Τύπου με θέμα το ράλι Ακρόπολις που δεν θα είναι σε κανένα διεθνές ημερολόγιο το 2019. 

Black Friday

Η  Peugeot για δεύτερη συνεχή χρονιά εφαρμόζει το  θεσμό Black Friday στην αγορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα με μοναδικές προσφορές! 

Ράλι Αυστραλίας

Τελευταίος γύρος του παγκοσμίου πρωταθλήματος στη χώρα των καγκουρό και η Michelin, αποκλειστικός προμηθευτής των εργοστασιακών ομάδων, ταξιδέψε στην Αυστραλία με 628 ελαστικά. 

Mercedes GLC F-Cell

Κατά καιρούς έχουμε δει διαφόρων ειδών υβριδικά συστήματα κίνησης μεταξύ των οποίων μπαταρίες και βενζινοκινητήρας, μπαταρίες και πετρελαιοκινητήρας και τις αντίστοιχες plug-in εκδοχές τους, μέχρι και συστήματα με πεπιεσμένο αέρα.

Ford GT Heritage Edition

Η μεγάλη ζήτηση για το Ford GΤ και ο περιορισμένος αριθμός παραγωγής του, δημιουργούν ένα μακρύ κατάλογο στη λίστα αναμονής.

YΠΑ

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ προκύπτει ότι το 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου διακινήθηκαν 58,7 εκατομμύρια επιβάτες.

Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 9,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017 όπου είχαν διακινηθεί 53.404.425 επιβάτες.

Ισπανία

Όσο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξελίσσονται και έρχονται πιο κοντά στην καθημερινότητα τόσο κάποιες κυβερνήσεις αρχίζουν να σκέφτονται την απαγόρευση εκείνων με κινητήρες εσωτερικής καύσης προκειμένου να μειωθεί η μόλυνση του αέρα, ειδικά στις μεγάλες πόλεις.

Hyundai

Πέρα από την έλευση της ηλεκτροκίνησης και των αυτόνομων αυτοκινήτων, παρατηρείται ότι στο πλαίσιο εξεύρεσης λύσεων κινητικότητας για το μέλλον ερευνώνται και οι εναέριες μεταφορές με νέα μέσα.

Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Η πορεία προς την ηλεκτροκίνηση δεν είναι εύκολη για τις αυτοκινητοβιομηχανίες καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές νέες προκλήσεις όμως μία από τις σημαντικότερες, αν όχι η σημαντικότερη, είναι η προμήθεια των μπαταριών που απαιτούνται για την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Mercedes

Μέχρι πριν λίγο καιρό όποιος ήθελε να πάρει τη νέα Mercedes A-Class με κινητήρα πετρελαίου είχε μόνο μια επιλογή και αυτή ήταν η A180d όμως τώρα η γερμανική εταιρεία προσθέτει δύο ακόμα επιλογές που φέρουν τις ονομασίες A200d και A220d.