Είστε εδώ

Τεχνολογία

Bose: Απόλυτη σιγή στο εσωτερικό του αυτοκινήτου (video)

του Σωτήριου Χάλλα

Η Bose είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες σε όλον τον κόσμο σε ό,τι αφορά θέματα ήχου και γι’ αυτό πολλές εταιρείες αυτοκινήτου συνεργάζονται μαζί της για τα ηχοσυστήματα των μοντέλων τους.

Εκτός από την πίστη αναπαραγωγή ήχου η Bose έχει ασχοληθεί και με ακόμα έναν τομέα του ήχου που είναι η ενεργή απόσβεση θορύβου. Δηλαδή, η εταιρεία αναπτύσσει συστήματα τα οποία μπορούν να συλλαμβάνουν διάφορους ήχους και να παράγουν μία ακριβώς αντίθετη συχνότητα ώστε ο τελικός χρήστης να μην αντιλαμβάνεται τον θόρυβο.

Αυτό ακριβώς έχει συμβεί και στην περίπτωση των συστημάτων Engine Harmonic Cancellation και Engine Harmonic Enhancement τα οποία έχουν στόχο ο ήχος του κινητήρα να μη φτάνει στα αυτιά των επιβατών. Τώρα η Bose σκοπεύει να κάνει το ίδιο και με το θόρυβο που παράγεται από την κύλιση του αυτοκινήτου και κυρίως από τα ελαστικά με το σύστημα QuietComfort Road Noise Control.

Η βασική λογική δε διαφέρει αφού και πάλι κάποια μικρόφωνα αναλαμβάνουν να συλλάβουν τον ήχο και ένας αλγόριθμος φροντίζει να παραχθεί ακριβώς αντίθετος ήχος από τα ηχεία. Επιπλέον χρέωση μικρόφωνα υπάρχουν και στο εσωτερικό της καμπίνας ώστε να ελέγχουν ότι το σύστημα λειτουργεί απροβλημάτιστα.

Μέχρι την εμφάνιση συστημάτων τέτοιου είδους οι εταιρείες ήταν υποχρεωμένες να προσθέτουν μεγάλες ποσότητες ηχομονωτικού υλικού το οποίο οδηγούσε σε αύξηση τόσο του βάρους όσο και του κόστους του αυτοκινήτου.

Τα συστήματα για την ακύρωση του ήχου του κινητήρα εξοπλίζουν ήδη κάποια αυτοκίνητα ενώ εκείνο για το θόρυβο κύλισης αναμένεται να το δούμε το 2021.

Σχετικά άρθρα

Γκραν Πρι Αζερμπαϊτζάν

Η πρώτη περίοδος των ελεύθερων δοκιμών για το Γκραν Πρι του Αζερμπαϊτζάν ακυρώθηκε λίγο μετά την έναρξή της όταν η Williams του Τζορτζ Ράσελ πέρασε πάνω από ένα φρεάτιο που δεν ήταν καλά στερεωμένο με αποτέλεσμα εκείνο να φύγει και να προκαλέσει ζημιά στο βρετανικό μονοθέσιο.

Tesla

Η Tesla είναι γνωστή κυρίως για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζει όμως η αμερικανική μάρκα δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς όπως εκείνον της ενέργειας.

Toyota GT 86

Κόντρα σε κάθε λανθασμένη νοοτροπία που θέλει τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες αποκλεισμένους από τη απόλαυση και την ελευθερία της οδήγησης λειτουργεί η σχολή  “Spinal Track Rally Experience”.

Porsche

Η Κίνα είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον πλανήτη και κάθε αυτοκινητοβιομηχανία θέλει να έχει ικανοποιημένους τους εκεί πελάτες ώστε να απολαμβάνει υψηλά μερίδια πωλήσεων.

Renault - Nissan

Οι Renault και Nissan έχουν καταφέρει με τη συμμαχία που έχουν σχηματίσει (μαζί με τη Mitsubishi) να αναρριχηθούν σε μία από τις κορυφαίες θέσεις στον κόσμο σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις αυτοκινήτων.

Ford

Υπάρχουν μινιατούρες αυτοκινήτων που έχουν «τσιμπημένη» τιμή, ωστόσο αυτό το κλασσικό Ford Escort σε κλίμακα 1:25 είναι εξωπραγματικά ακριβό.