Είστε εδώ

Τεχνολογία

Bosch - ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Σε προστατεύει από την ηλεκτροπληξία. Πώς το κάνει;

του Σωτήριου Χάλλα

Ένα πρόβλημα που σχετίζεται με τα ηλεκτρικά οχήματα έχει να κάνει με το γεγονός πως όταν υπάρξει σύγκρουση, ιδιαίτερα αν αυτή είναι σφοδρή ή συνοδευτεί από ανατροπή του οχήματος, δημιουργείται ο κίνδυνος διαρροής ρεύματος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ηλεκτροπληξία των επιβαινόντων.

Προκειμένου να το αντιμετωπίσει η Bosch, εταιρεία από την οποία οι αυτοκινητοβιομηχανίες προμηθεύονται αρκετά τμήματα των ηλεκτρικών τους μοντέλων, δημιούργησε ένα σύστημα το οποίο σταματάει την κυκλοφορία του ρεύματος όταν αυτό απαιτείται.

Πρόκειται για μικρά “εκρηκτικά” φορτία τα οποία ενεργοποιούνται μέσω πυροτεχνικών μηχανισμών όταν μια σειρά από αισθητήρες αντιληφθούν ότι υπήρξε σύγκρουση. Με αυτόν τον τρόπο κόβεται η παροχή ρεύματος, προκειμένου να προστατευτούν οι επιβάτες και να μειωθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Η νοοτροπία του συστήματος είναι ανάλογη με τους διακόπτες που κόβουν την παροχή καυσίμου στα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Ωστόσο, στην περίπτωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ο μηχανισμός της Bosch καταστρέφει την εσωτερική καλωδίωση της μπαταρίας, οπότε δεν είναι εύκολο να επισκευαστεί μετά.

Η γερμανική εταιρεία αναφέρει ότι έχει προμηθεύσει ήδη αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες με το εν λόγω σύστημα, όμως δεν αποκαλύπτει ποια είναι τα μοντέλα που κάνουν χρήση αυτής της τεχνολογίας.

Σχετικά άρθρα

Hyundai

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Hyundai θα επενδύσει 34.65 δις δολάρια για την εξέλιξη και κατασκευή ηλεκτρικών και αυτόνομων αυτοκινήτων σε ορίζοντα 5 χρόνων.

Peugeot - Ηλεκτρικό ποδήλατο

Η Peugeot δραστηριοποιείται εκτός από τον τομέα του αυτοκινήτου και σε εκείνον του ποδηλάτου και τώρα παρουσίασε ένα νέο μοντέλο, το οποίο εκτός από τα πεντάλ, κινείται και μόνο του με τη χρήση ηλεκτροκινητήρα.

Citroen Racing

Δύο αγώνες απομένουν για την ολοκλήρωση του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι, σε Ισπανία και Αυστραλία και ο τίτλος του πρωταθλητή για τη φετινή χρονιά παραμένει ανοικτός.

Skoda Felicia

Στην «ταυτότητα» του Skoda Felicia αναγράφεται ημερομηνία γέννησης 17 Οκτωβρίου του 1994, κάτι που σημαίνει ότι σε δυο μέρες έχει γενέθλια, καθώς και ότι γίνεται 25 ετών.

ΥΠΑ

Στο πρώτο 9μηνο του 2019 οι επιβάτες που κινήθηκαν από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια έφτασαν τα 54.5 εκατ. που αντιστοιχεί σε αύξηση 4,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Αυτή η αύξηση έρχεται και από την αύξηση των πτήσεων που βρίσκεται στο 4.1 %.

Πρωτάθλημα Ιταλίας, Rally due Valli

Οι Γκρουνιόλα-Ομέτο δίνοντας ρεσιτάλ οδήγησης στα bucket του Volkswagen Polo R5 (αντικατέστησαν το Skoda Fabia R5) είναι οι νικητές του προτελευταίου γύρου για το πρωτάθλημα Ιταλίας, κερδίζοντας τις 7 από τις 11 Ειδικές Διαδρομές του ασφάλτινου ράλι Ντούε Βάλι.

SEAT

H ΤΕΧΝΟΚΑΡ Α.Ε.Ε., εισαγωγική των οχημάτων SEAT στη χώρα μας, εκτελεί πρόγραμμα ανάκλησης για ορισμένα μοντέλα Leon και Ateca.

Volkswagen Golf

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν στο internet οι πιο καθαρές φωτογραφίες του νέου Golf που έχουμε δει μέχρι στιγμής, από μια πηγή που αποτελεί έκπληξη, ένα group φίλων της Volkswagen στο Facebook, από την Τσεχία.

Renault

Η Renault θέλει μέχρι το 2022 να έχει στην γκάμα της τουλάχιστον οχτώ μοντέλα τα οποία να κινούνται χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ηλεκτρική ενέργεια και το Twingo φαίνεται να είναι από τα πρώτα μοντέλα που θα κάνουν αυτή τη μετάβαση.

FCP4Concumers

Πέρα από τα τοτέμ που αναγράφουν τις τιμές στα πρατήρια υγρών καυσίμων, σύντομα θα δούμε να τοποθετούνται κάποιες νέες εξτρά οθόνες.