Είστε εδώ

Τεχνολογία

Bosch - ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Σε προστατεύει από την ηλεκτροπληξία. Πώς το κάνει;

του Σωτήριου Χάλλα

Ένα πρόβλημα που σχετίζεται με τα ηλεκτρικά οχήματα έχει να κάνει με το γεγονός πως όταν υπάρξει σύγκρουση, ιδιαίτερα αν αυτή είναι σφοδρή ή συνοδευτεί από ανατροπή του οχήματος, δημιουργείται ο κίνδυνος διαρροής ρεύματος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ηλεκτροπληξία των επιβαινόντων.

Προκειμένου να το αντιμετωπίσει η Bosch, εταιρεία από την οποία οι αυτοκινητοβιομηχανίες προμηθεύονται αρκετά τμήματα των ηλεκτρικών τους μοντέλων, δημιούργησε ένα σύστημα το οποίο σταματάει την κυκλοφορία του ρεύματος όταν αυτό απαιτείται.

Πρόκειται για μικρά “εκρηκτικά” φορτία τα οποία ενεργοποιούνται μέσω πυροτεχνικών μηχανισμών όταν μια σειρά από αισθητήρες αντιληφθούν ότι υπήρξε σύγκρουση. Με αυτόν τον τρόπο κόβεται η παροχή ρεύματος, προκειμένου να προστατευτούν οι επιβάτες και να μειωθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Η νοοτροπία του συστήματος είναι ανάλογη με τους διακόπτες που κόβουν την παροχή καυσίμου στα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Ωστόσο, στην περίπτωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ο μηχανισμός της Bosch καταστρέφει την εσωτερική καλωδίωση της μπαταρίας, οπότε δεν είναι εύκολο να επισκευαστεί μετά.

Η γερμανική εταιρεία αναφέρει ότι έχει προμηθεύσει ήδη αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες με το εν λόγω σύστημα, όμως δεν αποκαλύπτει ποια είναι τα μοντέλα που κάνουν χρήση αυτής της τεχνολογίας.

Σχετικά άρθρα

Renault

Με τη Renault να ψάχνει ακόμα τον άνθρωπο που θα αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, το επικρατέστερο όνομα είναι αυτό του Λούκα ντε Μέο, επικεφαλής της SEAT.

Porsche

Η εμπλοκή της Porsche στο μηχανοκίνητο αθλητισμό έχει μακρά παράδοση. Ένα από τα πολλά κεφάλαια στην ιστορία των αγώνων που έχει γράψει η γερμανική εταιρεία είναι τα ράλι.

Volkswagen

Ακόμα και αυτοί που κλείνουν τα μάτια τους και αρνούνται να δουν τη ξεκάθαρη κυριαρχία των αμιγώς ηλεκτροκίνητων μοντέλων στο εγγύς μέλλον, δε θα μπορέσουν να αγνοήσουν το σχετικό ηχητικό «μήνυμα».

Τουρκία

Το πρώτο αυτοκίνητο που έχει αναπτυχθεί στο έδαφός της παρουσίασε η Τουρκία, το οποίο μάλιστα έχει σχεδιαστεί από το σχεδιαστικό κέντρο Pininfarina.

SEAT Arona TGI

Αν σκέφτεστε προορισμό για τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές σας η SEAT έχει να σας προτείνει όχι έναν, αλλά τέσσερις.

Honda

Ο διευθύνων σύμβουλος της Honda, Τακαχίρο Χάτσιγκο, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, προκειμένου να αυξηθεί η κερδοφορία της.

Ford

Με την παρουσίαση του ηλεκτρικού Mustang Mach-E, ήταν πολλοί οι φίλοι του εμβληματικού muscle car που ενοχλήθηκαν από τη χρήση του ονόματος σε μοντέλο SUV.

Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2020 για την Ελλάδα

Στο φιλόξενο ξενοδοχείο Domotel στο Καστρί έγινε η απονομή του βραβείου «Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2020 για την Ελλάδα». Σύμφωνα με τη κάλπη το βραβείο το «σήκωσε» το νέο Peugeot 208. Η βαθμολογία γίνεται ως εξής και η ψηφοφορία είναι ανοικτή.

Rolls-Royce Phantom

Για ακόμα μια φορά η Rolls-Royce απέδειξε τις απίστευτες ικανότητες εξατομίκευσης που μπορεί να προσφέρει στα μοντέλα της.

BMW

Με διαφορά μικρότερη της μιας εβδομάδας, η BMW αποφάσισε να αλλάξει την πολιτική της σχετικά με τους δύο βασικούς τρόπους σύνδεσης μεταξύ smartphones και infotainment.