Είστε εδώ

Τεχνολογία

BMW: Υπερυψωμένος δρόμος μόνο για ηλεκτρικά

του Σωτήριου Χάλλα

Η BMW έχει σχεδιάσει έναν υπερυψωμένο μελλοντικό δρόμο που θα μπορούσε να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από ηλεκτρικά οχήματα.

Το BMW Vision E³ Way, το οποίο αναπτύχθηκε από το BMW Group Technology Office της Κίνας στη Σαγκάη, στοχεύει στην επίλυση της συμφόρησης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις μεγαλουπόλεις. Η ονομασία ''E³'' σημαίνει ανυψωμένο (elevated), ηλεκτρικό (electric) και αποδοτικό (efficient).

Με αυτό το σκεπτικό, ο πρωτότυπος αυτός δρόμος θα είναι υπερυψωμένος πάνω από την υπάρχουσα οδική υποδομή και θα είναι αρθρωτός στο σχεδιασμό, καθιστώντας τον ιδιαίτερα οικονομικό να οικοδομηθεί.

Αν ο δρόμος ''E³'' γίνει πραγματικότητα, κάτι που μάλλον δε θα συμβεί, θα συνδεόταν με τους υπάρχοντες δρόμους μέσω ραμπών. Θα μπορούσε επίσης να συνδεθεί με σταθμούς μετρό, εμπορικά κέντρα και άλλους κόμβους κίνησης, όλα σε μια προσπάθεια να γίνουν οι καθημερινές μετακινήσεις γρηγορότερες και ασφαλέστερες. Για να μειωθεί ο κίνδυνος συγκρούσεων, όλα τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν το οδόστρωμα θα περιορίζονται αυτόματα στα 25 χλμ./ώρα.

Σε αντίθεση με έναν παραδοσιακό δρόμο, ο ''E³'' θα καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από οροφή και επομένως θα μπορεί να ρυθμίζει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του μέσω ενός συστήματος ψύξης που θα χρησιμοποιεί φιλτραρισμένο βρόχινο νερό, το οποίο θα χρησιμοποιείται και ως μέσο καθαρισμού του οδοστρώματος κατά τη διάρκεια της νύχτας ή όταν η κίνηση των οχημάτων θα είναι μειωμένη.

"Στόχος μας είναι να συνδέσουμε τη βιώσιμη και αποτελεσματική κινητικότητα με υψηλή ποιότητα ζωής στις πόλεις. Χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες καθώς και τη δημιουργικότητά μας για να δημιουργήσουμε καινοτόμες προσεγγίσεις όπως το BMW Vision E³ Way", δήλωσε ο Γκερτ Σούστερ αντιπρόεδρος έρευνας, νέων τεχνολογιών και καινοτομιών της BMW.

Σχετικά άρθρα

Volkswagen Polo R5

Με τον Ερίκ Καμιλί πίσω από το τιμόνι συνεχίστηκαν οι δοκιμές του Volkswagen Polo R5 επι Ισπανικού εδάφους στην περιοχή της Καταλονίας. Μάλιστα για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν τα ασφάλτινα ελαστικά P Zero της Pirelli και όπως έδειξαν οι τηλεμετρίες το κράτημα ικανοποίησε την ομάδα. Το αυτοκίνητο

P.I.C.K. Πάτρας

Στην γιορτή του καρτ, στο Διεθνές Σιρκουί Καρτ της Πάτρας, πιο γνωστό ως P.I.C.K., οι οδηγοί που συμμετέχουν στο θεσμό ΙΑΜΕ θα δώσουν το παρών. 

Kirkos lubricants & batteries house

Οι Δημήτρης και Μίλτος Κύρκος στην οδό Λένορμαν 184, στον Κολωνό, δημιούργησαν το Kirkos lubricants & batteries house.

EuroNCAP

H τεχνολογική υπεροχή του νέου Ford Focus αναδεικνύεται και στον τομέα της ασφάλειας, καθώς ο ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οργανισμός EuroNCAP το βαθμολόγησε με πέντε αστέρια.

ERC-Ράλι Ρώμης

Μερικές 10ετίες πριν τα Fiat 124 Abarth ήταν αυτά που έδιναν το τόνο σε κάθε μορφής αγώνων.

Ferrari Dino

Μπορεί να μην ήταν η πιο ισχυρή Ferrari που κατασκευάστηκε επί εποχής Έντσο Φεραρι, αλλά ήταν ίσως το πιο αγαπημένο μοντέλο του ιδρυτή της θρυλικής ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

EuroNCAP

Τη συνωνυμία της με τη λέξη ασφάλεια επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά η Volvo καθώς το νέο XC40, απέσπασε την ύψιστη διάκριση των πέντε αστέρων από τον ανεξάρτητο ευρωπαϊκό οργανισμό EuroNCAP.

Lamborghini Aventador και Huracan

Δε σταματά να μετρά επιτεύγματα στον τομέα της παραγωγής η Lamborghini.

Η ιταλική εταιρία των supercars λοιπόν ανακοίνωσε ότι η παραγωγή των Aventador και Huracan έφτασαν σε υψηλούς, για τα δεδομένα της Lamborghini πάντα, αριθμούς.

Toyota Supra

Όλα τα κεφάλαια από την ιστορία της Toyota Supra ενώθηκαν για πρώτη φορά κάτω από την ίδια στέγη.

Bentley

Ένα νέο διακοσμητικό υλικό δημιούργησε για τα μοντέλα της Bentley το τμήμα εξατομίκευσης Mulliner.