Είστε εδώ

Τεχνολογία

BMW: Λύση για μηδενικές εκπομπές μέσα στις πόλεις

του Σωτήριου Χάλλα

Είναι αρκετές οι πόλεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη μόλυνση του αέρα στο κέντρο τους και σε κάποιες από αυτές έχουν αρχίσει σταδιακά οι σκέψεις για περιορισμό της κίνησης οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης τα επόμενα χρόνια.

Με δεδομένο ότι οι πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων είναι ακόμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα και όσο δεν υπάρχουν επαρκή δίκτυα φόρτισης αυτό θα συνεχίσει να ισχύει η BMW έχει μία λύση η οποία μπορεί να καλύψει κάποιον τόσο όταν κινείται στο κέντρο μιας πόλης και δε θέλει να μολύνει όσο και όταν θέλει να κάνει κάποιο ταξίδι και δε θέλει να αγχώνεται για την αυτονομία των μπαταριών.

Η λύση που προτείνει η βαυαρική εταιρεία βασίζεται στα plug-in υβριδικά οχήματά της που έχουν αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία μέχρι και 80 χλμ. Πρόκειται για ένα νούμερο το οποίο καλύπτει τη συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών. Σύμφωνα, λοιπόν, με την BMW το αυτοκίνητο μέσω του GPS θα αναγνωρίζει πότε μπαίνει στο κέντρο και θα μεταβαίνει αυτόματα σε αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία ώστε να εκπέμπει μηδενικούς ρύπους.

Με αυτόν τον τρόπο οι οδηγοί των plug-in υβριδικών μοντέλων δε θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα ακόμα και αν η πόλη τους απαγορεύσει εντελώς τους κινητήρες εσωτερικής καύσης αν και κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να γίνει στο άμεσο μέλλον.

Σχετικά άρθρα

Πίστα Βαρκελώνης - 2η μέρα

Οι κόκκινες βολίδες από το Μαρανέλο ήταν οι ταχύτερες και στη 2η μέρα των επίσημων δοκιμών, αλλά με τον Μονεγάσκο Λεκλέρκ στο κόκπιτ της Ferrari SF90, αντί του Φέτελ. 

Jaguar E-Type

Τα σύγχρονα μοντέλα, όπως η Jaguar E-Type, διαθέτουν πληθώρα τεχνολογικών συστημάτων, τα οποία μαθαίνουν τις συνήθειες των οδηγών τους όσο αυτοί βρίσκονται πίσω από το τιμόνι.

Ράλι Σουηδίας

Η Pirelli είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών του jwrc με τα Ford Fiesta R2.

Τα αυτοκίνητα αυτά χρησιμοποιούν κινητήρα ενός λίτρου τεχνολογίας EcoBoost απόδοσης 200 ίππων. Συνδυάζεται με κιβώτιο της Sadev 5 σχέσεων με την κίνηση να μεταδίδεται στους μπροστινούς τροχούς.

Κιβώτιο ταχυτήτων

Το μέλλον της Formula 1 έχει πάρει το δρόμο της τυποποίησης των τμημάτων.

Χειμερινές δοκιμές

Οι χειμερινές δοκιμές στην πίστα της Βαρκελώνης συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, με το μεσημεριανό διάλειμμα να βρίσκει και πάλι τη Ferrari στην κορυφή με τον Σαρλ Λεκλέρκ πίσω από το τιμόνι.

Από το Λε Μαν στο πικάπ σας

Η Porsche αποφάσισε να κυκλοφορήσει μια σειρά δίσκων βινυλίου στην οποία θα αναλύονται οι 19 νίκες που έχει πετύχει στον πιο διάσημο αγώνα αντοχής, τις 24 ώρες του Λε Μαν.

SEAT

Ήδη τα σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας, όπως η αυτόματη πέδηση έκτακτης ανάγκης, συμβάλουν στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Lamborghini

Από τη στιγμή που όλη η αυτοκινητοβιομηχανία κινείται προς τα υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα, αναπόφευκτα το ίδιο θα συμβεί και με μάρκες που ειδικεύονται στην κατασκευή εξωτικών supercars όπως είναι η Lamborghini.

Subaru

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι επισκεφτούν το περίπτερο της Subaru στο φετινό 89ο Σαλόνι της Γενεύης δε θα βαρεθούν.

Αυτό διότι η ιαπωνική εταιρεία στην ελβετική πόλη, πέρα από δυο ηλεκτρικά μοντέλα τεχνολογίας e-BOXER, θα παρουσιάσει και το νέο Viziv Adrenaline Concept.

Apple

Ολοένα και περισσότεροι χρήστες εξοικειώνονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου που διαθέτουν αρκετά κινητά μέσω των οποίων αναγνωρίζουν τον κάτοχό τους και ξεκλειδώνουν.