Είστε εδώ

Τεχνολογία

BMW IPA: Το infotainment που σε ακούει (video)

του Σωτήριου Χάλλα

Τα συστήματα infotainment πλέον έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν σε ένα νέο επίπεδο όπου δεν προσφέρουν απλά κάποιες βοήθειες στον οδηγό όπως πλοήγηση και αναπαραγωγή οπτικοακουστικού υλικού αλλά λειτουργούν ως ψηφιακοί βοηθοί.

Σε αυτό το πλαίσιο η BMW παρουσίασε το δικό της ανάλογο σύστημα με την ονομασία Intelligent Personal Assistant (IPA) το οποίο μεταφράζεται ως Έξυπνη Προσωπική Βοηθός. Με το ΙΡΑ ο οδηγός μπορεί να επικοινωνεί με φωνητικές εντολές οι οποίες, μάλιστα, δε χρειάζεται να δίνονται με συγκεκριμένο τρόπο αφού το σύστημα μπορεί να κατανοήσει και φυσική γλώσσα. Για παράδειγμα αν ο οδηγός πει ότι κρυώνει τότε το σύστημα θα ανεβάσει τη θερμοκρασία του κλιματισμού.

Προκειμένου να ενεργοποιηθεί το ΙΡΑ ο χρήστης πρέπει να πει “Hey BMW” αι μετά να δώσει την εντολή που στο σύστημα. Εκτός από εντολές το σύστημα μπορεί να απαντήσει και σε ερωτήσεις όπως αν το επίπεδο του λιπαντικού στον κινητήρα είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Η ψηφιακή βοηθός της BMW εκτός από το να απαντάει σε ερωτήσεις και να εκτελεί εντολές φροντίζει και να μαθαίνει τις συνήθειες του χρήστη όπως ποιες είναι οι συνήθεις ώρες που οδηγεί για τη δουλειά και ποια είναι η θερμοκρασία που επιθυμεί να έχει ή πότε ενεργοποιεί τα θερμαινόμενα καθίσματα.

Η ψηφιακή βοηθός της BMW λειτουργεί και ως συνοδηγός αφού μπορεί να εντοπίσει τα κοντινότερα πρατήρια βενζίνης, πού υπάρχει κενή θέση στάθμευσης ενώ έχει τη δυνατότητα να διαβάσει e-mail και να ξεκινήσει μια συνδιάσκεψη με τη χρήση του Skype για επιχειρήσεις που διαθέτει.

Το λανσάρισμα του νέου συστήματος θα γίνει τον Μάρτιο του 2019 και θα διατίθεται σε 23 γλώσσες ωστόσο στο μεσοδιάστημα η BMW θα το αναβαθμίζει νε την πιθανή ενσωμάτωση συμβουλών για οικονομία καυσίμου, προειδοποιήσεων σχετικά με την πίεση των ελαστικών και την ενημέρωση του χρήστη για προγραμματισμένα ραντεβού . Θα φορά τα μοντέλα που φέρουν το λογισμικό BMW Operating System 7.0 στα οποία περιλαμβάνονται οι Χ5, Ζ4 και Σειρά 8.

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Peugeot 308 GTi

Ο συνδυασμός αυτός καθηλώνει, καθώς το να αντικρίσεις μια τόσο όμορφη γυναίκα πίσω από το τιμόνι του Peugeot 308 GTi είναι σίγουρα ένα οπτικό υπερθέαμα.

Nέα Porsche Cayenne Coupe

Η coupe οροφή είναι μόδα ακόμα και στα μεγάλα SUV, ενώ πλέον την εν λόγω σχεδιαστική γραμμή αποφάσισε να ακολουθήσει και η Porsche Cayenne.

Skoda

Η Skoda επιδιώκει τα επόμενα χρόνια να μεγαλώσει ως εταιρεία και αυτό σκοπεύει να το κάνει παρουσιάζοντας πάνω από 30 νέα μοντέλα τα οποία θα τα δούμε σταδιακά μέχρι το 2022.

Πιερ Γκασλί

Το Γκραν Πρι της Formula 1 που γίνεται στους δρόμους του Μονακό κάθε χρόνο είναι το στολίδι του πρωταθλήματος χάρη στον κοσμοπολίτικο αέρα του Πριγκιπάτου αλλά και ένα από τα πιο δύσκολα λόγω των τοίχων που καραδοκούν δεξιά και αριστερά και του πολύ μικρού πλάτους της πίστας.

Ford

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα η Ford έχει σημειώσει ελαφρώς μικρότερη πρόοδο σε σχέση με άλλες εταιρείες, σε αντίθεση με την αυτόνομη οδήγηση όπου οι έρευνές της έχουν προχωρήσει σημαντικά.

Land Rover Discovery

Ένα ξεχωριστό ταξίδι ετοιμάζεται να κάνει το ειδικά τροποποιημένο Land Rover Discovery που βλέπετε, καθώς προορισμός του είναι να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.

American Airlines

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία του κόσμου, η American Airlines, από 4 Μαΐου έως και 29 Σεπτεμβρίου θα συνδέει για πρώτη φορά την Αθήνα με τη μεγαλούπολη των ουρανοξυστών, το Σικάγο.

Toyota - Suzuki

Η Suzuki και η Toyota υπέγραψαν το 2017 μνημόνιο συνεργασίας που αφορούσε την ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με τα υβριδικά κινητήρια σύνολα και τα μοντέλα που ανήκουν στις compact κατηγορίες.

Ηνωμένες Πολιτείες

Μπορεί να είναι αρκετοί αυτοί που δε θα εμπιστεύονταν εύκολα τη μετακίνησή τους σε κάποιο εντελώς αυτόνομο όχημα όμως όταν πρόκειται για μεταφορά αντικειμένων σίγουρα οι ενστάσεις είναι λιγότερες.

Volvo

Το όνομα της Volvo εδώ και πολλά χρόνια είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ασφάλεια, ενώ η σουηδική εταιρεία ανακοίνωσε μια σειρά νέων μέτρων που τη φέρνουν πιο κοντά στο στόχο της ονόματι “Vision 2020”.