Είστε εδώ

Τεχνολογία

BMW IPA: Το infotainment που σε ακούει (video)

του Σωτήριου Χάλλα

Τα συστήματα infotainment πλέον έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν σε ένα νέο επίπεδο όπου δεν προσφέρουν απλά κάποιες βοήθειες στον οδηγό όπως πλοήγηση και αναπαραγωγή οπτικοακουστικού υλικού αλλά λειτουργούν ως ψηφιακοί βοηθοί.

Σε αυτό το πλαίσιο η BMW παρουσίασε το δικό της ανάλογο σύστημα με την ονομασία Intelligent Personal Assistant (IPA) το οποίο μεταφράζεται ως Έξυπνη Προσωπική Βοηθός. Με το ΙΡΑ ο οδηγός μπορεί να επικοινωνεί με φωνητικές εντολές οι οποίες, μάλιστα, δε χρειάζεται να δίνονται με συγκεκριμένο τρόπο αφού το σύστημα μπορεί να κατανοήσει και φυσική γλώσσα. Για παράδειγμα αν ο οδηγός πει ότι κρυώνει τότε το σύστημα θα ανεβάσει τη θερμοκρασία του κλιματισμού.

Προκειμένου να ενεργοποιηθεί το ΙΡΑ ο χρήστης πρέπει να πει “Hey BMW” αι μετά να δώσει την εντολή που στο σύστημα. Εκτός από εντολές το σύστημα μπορεί να απαντήσει και σε ερωτήσεις όπως αν το επίπεδο του λιπαντικού στον κινητήρα είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Η ψηφιακή βοηθός της BMW εκτός από το να απαντάει σε ερωτήσεις και να εκτελεί εντολές φροντίζει και να μαθαίνει τις συνήθειες του χρήστη όπως ποιες είναι οι συνήθεις ώρες που οδηγεί για τη δουλειά και ποια είναι η θερμοκρασία που επιθυμεί να έχει ή πότε ενεργοποιεί τα θερμαινόμενα καθίσματα.

Η ψηφιακή βοηθός της BMW λειτουργεί και ως συνοδηγός αφού μπορεί να εντοπίσει τα κοντινότερα πρατήρια βενζίνης, πού υπάρχει κενή θέση στάθμευσης ενώ έχει τη δυνατότητα να διαβάσει e-mail και να ξεκινήσει μια συνδιάσκεψη με τη χρήση του Skype για επιχειρήσεις που διαθέτει.

Το λανσάρισμα του νέου συστήματος θα γίνει τον Μάρτιο του 2019 και θα διατίθεται σε 23 γλώσσες ωστόσο στο μεσοδιάστημα η BMW θα το αναβαθμίζει νε την πιθανή ενσωμάτωση συμβουλών για οικονομία καυσίμου, προειδοποιήσεων σχετικά με την πίεση των ελαστικών και την ενημέρωση του χρήστη για προγραμματισμένα ραντεβού . Θα φορά τα μοντέλα που φέρουν το λογισμικό BMW Operating System 7.0 στα οποία περιλαμβάνονται οι Χ5, Ζ4 και Σειρά 8.

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Ανάβαση Πιτίτσας

Tελευταία παράσταση του φετινού Πρωταθλήματος Αναβάσεων στην Πιτίτσα, τη γνωστή διαδρομή της Πάτρας,

Η Βάσω Κουρτίδου πίσω από το τιμόνι του ασημί Toyota Yaris της δεν συμμετείχε απλώς, αλλά “έγραψε” μια καλή επίδοση και αποχαιρέτησε τη φετινή χρονιά με ένα κύπελλο.

Αυτοκίνηση 2018-Nissan GT R

Ο “Godzilla”, όπως είναι το προσωνύμιο του Nissan GT R, δίνει το παρών στο περίπτερο της ιαπωνικής μάρκας στην έκθεση αυτοκίνηση 2018 που γίνεται στο Ολυμπιακό Ακίνητο Ξιφασκίας.

Αυτοκίνηση 2018-BMW i3s

Το i3 είναι το ηλεκτρικό μοντέλο με το οποίο η BMW μπήκε στη νέα εποχή της αυτοκίνησης το 2013 που άρχισε να παράγεται και τώρα το ελληνικό κοινό έχει τη δυνατότητα να δει την πιο ισχυρή του έκδοση με την ονομασία i3s στην Αυτοκίνηση 2018.

Αυτοκίνηση 2018-Renault Megane R.S.

Στην Αυτοκίνηση 2018 το ελληνικό κοινό έχει τη δυνατότητα να δει για πρώτη φορά από κοντά την πιο πρόσφατη δημιουργία της Renault Sport, του τμήματος επιδόσεων της γαλλικής εταιρείας, το Megane R.S.

Aυτοκίνηση 2018

Η έκθεση αυτοκινήτου «Αυτοκίνηση 2018», που άνοιξε τις πύλες της για το κοινό το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, «γράφει» σημαντική αύξηση σε ό,τι έχει να κάνει με την προσέλευση επισκεπτών.

Αυτοκίνηση 2018-Nissan e-NV200

Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της επερχόμενης ηλεκτροκίνησης στη φετινή Έκθεση «Αυτοκίνηση 2018» αποτελεί σίγουρα το Νissan e-NV200.

Αυτοκίνηση 2018-Citroen C3 Aircross

Στο περίπτερο της Citroen μπορούμε ανάμεσα στα άλλα μοντέλα να δούμε και το C3 Aircross το οποίο έχει κερδίσει πληθώρα βραβείων μεταξύ των οποίων εκείνο του αυτοκινήτου της χρονιάς για το 2018 από τον δημοσιογραφικό οργανισμό Autobest.

Αυτοκίνηση 2018-Hyundai i30 N

Η Hyundai για πρώτη φορά αποφάσισε να μπει στα “χωράφια” των αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων με το i30 N το οποίο είδαμε και πέρυσι στην Αυτοκίνηση και το εγχείρημά της μόνο ως επιτυχημένο μπορεί να χαρακτηριστεί ειδικά αν συνυπολογίσει κάποιος και την απειρία

Porsche

Αν κάποιος είναι κάτοχος μιας συλλεκτικής και αρκετά ακριβής Porsche θα εμπιστευτεί τον οποιοδήποτε για να φροντίσει το σέρβις της;

BMW

Η BMW έχει δηλώσει πολλές φορές ότι τα επόμενα χρόνια τα μοντέλα της θα στρέφονται ολοένα και περισσότερο στην ηλεκτροκίνηση περνώντας πρώτα από το στάδιο των plug-in υβριδικών (PHEV).