Είστε εδώ

Τεχνολογία

BMW IPA: Το infotainment που σε ακούει (video)

του Σωτήριου Χάλλα

Τα συστήματα infotainment πλέον έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν σε ένα νέο επίπεδο όπου δεν προσφέρουν απλά κάποιες βοήθειες στον οδηγό όπως πλοήγηση και αναπαραγωγή οπτικοακουστικού υλικού αλλά λειτουργούν ως ψηφιακοί βοηθοί.

Σε αυτό το πλαίσιο η BMW παρουσίασε το δικό της ανάλογο σύστημα με την ονομασία Intelligent Personal Assistant (IPA) το οποίο μεταφράζεται ως Έξυπνη Προσωπική Βοηθός. Με το ΙΡΑ ο οδηγός μπορεί να επικοινωνεί με φωνητικές εντολές οι οποίες, μάλιστα, δε χρειάζεται να δίνονται με συγκεκριμένο τρόπο αφού το σύστημα μπορεί να κατανοήσει και φυσική γλώσσα. Για παράδειγμα αν ο οδηγός πει ότι κρυώνει τότε το σύστημα θα ανεβάσει τη θερμοκρασία του κλιματισμού.

Προκειμένου να ενεργοποιηθεί το ΙΡΑ ο χρήστης πρέπει να πει “Hey BMW” αι μετά να δώσει την εντολή που στο σύστημα. Εκτός από εντολές το σύστημα μπορεί να απαντήσει και σε ερωτήσεις όπως αν το επίπεδο του λιπαντικού στον κινητήρα είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Η ψηφιακή βοηθός της BMW εκτός από το να απαντάει σε ερωτήσεις και να εκτελεί εντολές φροντίζει και να μαθαίνει τις συνήθειες του χρήστη όπως ποιες είναι οι συνήθεις ώρες που οδηγεί για τη δουλειά και ποια είναι η θερμοκρασία που επιθυμεί να έχει ή πότε ενεργοποιεί τα θερμαινόμενα καθίσματα.

Η ψηφιακή βοηθός της BMW λειτουργεί και ως συνοδηγός αφού μπορεί να εντοπίσει τα κοντινότερα πρατήρια βενζίνης, πού υπάρχει κενή θέση στάθμευσης ενώ έχει τη δυνατότητα να διαβάσει e-mail και να ξεκινήσει μια συνδιάσκεψη με τη χρήση του Skype για επιχειρήσεις που διαθέτει.

Το λανσάρισμα του νέου συστήματος θα γίνει τον Μάρτιο του 2019 και θα διατίθεται σε 23 γλώσσες ωστόσο στο μεσοδιάστημα η BMW θα το αναβαθμίζει νε την πιθανή ενσωμάτωση συμβουλών για οικονομία καυσίμου, προειδοποιήσεων σχετικά με την πίεση των ελαστικών και την ενημέρωση του χρήστη για προγραμματισμένα ραντεβού . Θα φορά τα μοντέλα που φέρουν το λογισμικό BMW Operating System 7.0 στα οποία περιλαμβάνονται οι Χ5, Ζ4 και Σειρά 8.

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Έφυγε για τη γειτονιά των αγγέλων εντελως ξαφνικά στα 66 χρόνια του ο Λάκης. Εκεί που αναρτούσε διαφορά θέματα από τις εκδρομές που διοργάνωνε.

Ράλι Ρώμης-1ο σκέλος

Με τα αγωνιστικά αυτοκίνητα να διασχίζουν το Κολοσσαίο στην «καρδιά» της Ρώμης, ξεκίνησε ο 2ος κύκλος του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ράλι με τον ομώνυμο αγώνα. 

Το ράλι Ρώμης είναι ο 5ος γύρος του ERC με ασφάλτινες Ειδικές Διαδρομές. 

Βάλτερι Μπότας

Η silly season έχει ξεκινήσει για τα καλά στη Formula 1 αφού πλέον εκτός από τα διάφορα δημοσιεύματα για πιθανές μετακινήσεις, έχουν αρχίσει και οι οδηγοί να απαντάνε σε κάποια από αυτά και να ρίχνουν ή να κόβουν γέφυρες, ανάλογα με το τι θέλουν να πετύχουν.

Νέο κιβώτιο από τη Hyundai

Η Hyundai δημιούργησε ένα νέο αυτόματο κιβώτιο για υβριδικά μοντέλα με το οποίο υπόσχεται ταχύτερες, ομαλότερες και πιο ακριβείς αλλαγές ταχυτήτων το οποίο ονομάζεται Active Shift Control (ASC).

Skoda

To επόμενο στάδιο μετά την επικαιροποίηση ενός μοντέλου είναι να μπει στη γραμμή παραγωγής, κάτι που μόλις έπραξε η Skoda με τη Superb.

McLaren

Κάθε McLaren F1 αποτελεί κάτι το ξεχωριστό αφού η βρετανική μάρκα παρήγαγε μόλις 106 μονάδες με τις 64 από αυτές να έχουν τη δυνατότητα να κυκλοφορήσουν νόμιμα στο δρόμο, οπότε οι τιμές τους εκτοξεύονται σε δυσθεώρητα ύψη, κάθε φορά που μία από αυτές βγαίνει σε δημοπρασία.

Haas

Οι κακές εμφανίσεις του Γκροζάν στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος του 2018 αλλά και στο φετινό θέτουν σε κίνδυνο τη θέση του στην ομάδα της Haas με το Γκραν Πρι της Βρετανίας να επιδεινώνει τη θέση του.

Renault Fuego Turbo

Με μια δόση ρομαντισμού οδηγήσαμε το ιστορικό Fuego Turbo σε εκδήλωση που διοργάνωσε πρόσφατα η Renault στη Γαλλία με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την πρώτη της νίκη στη Formula 1 με υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα.

Καλιφόρνια

Στην Καλιφόρνια και συγκεκριμένα στο Σακραμέντο η αστυνομία συνέλαβε εφτά άτομα και τους απήγγειλε 27 κατηγορίες επειδή έκαναν τα λεγόμενα “ντόνατς” ενώ βρίσκονταν σε αυτοκινητόδρομο.

Peugeot Besikos A.E.

Πιο έντονα χτυπά πλέον η «καρδιά» της Peugeot στα βόρεια προάστια της Αττικής.