Είστε εδώ

Τεχνολογία

BMW IPA: Το infotainment που σε ακούει (video)

του Σωτήριου Χάλλα

Τα συστήματα infotainment πλέον έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν σε ένα νέο επίπεδο όπου δεν προσφέρουν απλά κάποιες βοήθειες στον οδηγό όπως πλοήγηση και αναπαραγωγή οπτικοακουστικού υλικού αλλά λειτουργούν ως ψηφιακοί βοηθοί.

Σε αυτό το πλαίσιο η BMW παρουσίασε το δικό της ανάλογο σύστημα με την ονομασία Intelligent Personal Assistant (IPA) το οποίο μεταφράζεται ως Έξυπνη Προσωπική Βοηθός. Με το ΙΡΑ ο οδηγός μπορεί να επικοινωνεί με φωνητικές εντολές οι οποίες, μάλιστα, δε χρειάζεται να δίνονται με συγκεκριμένο τρόπο αφού το σύστημα μπορεί να κατανοήσει και φυσική γλώσσα. Για παράδειγμα αν ο οδηγός πει ότι κρυώνει τότε το σύστημα θα ανεβάσει τη θερμοκρασία του κλιματισμού.

Προκειμένου να ενεργοποιηθεί το ΙΡΑ ο χρήστης πρέπει να πει “Hey BMW” αι μετά να δώσει την εντολή που στο σύστημα. Εκτός από εντολές το σύστημα μπορεί να απαντήσει και σε ερωτήσεις όπως αν το επίπεδο του λιπαντικού στον κινητήρα είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Η ψηφιακή βοηθός της BMW εκτός από το να απαντάει σε ερωτήσεις και να εκτελεί εντολές φροντίζει και να μαθαίνει τις συνήθειες του χρήστη όπως ποιες είναι οι συνήθεις ώρες που οδηγεί για τη δουλειά και ποια είναι η θερμοκρασία που επιθυμεί να έχει ή πότε ενεργοποιεί τα θερμαινόμενα καθίσματα.

Η ψηφιακή βοηθός της BMW λειτουργεί και ως συνοδηγός αφού μπορεί να εντοπίσει τα κοντινότερα πρατήρια βενζίνης, πού υπάρχει κενή θέση στάθμευσης ενώ έχει τη δυνατότητα να διαβάσει e-mail και να ξεκινήσει μια συνδιάσκεψη με τη χρήση του Skype για επιχειρήσεις που διαθέτει.

Το λανσάρισμα του νέου συστήματος θα γίνει τον Μάρτιο του 2019 και θα διατίθεται σε 23 γλώσσες ωστόσο στο μεσοδιάστημα η BMW θα το αναβαθμίζει νε την πιθανή ενσωμάτωση συμβουλών για οικονομία καυσίμου, προειδοποιήσεων σχετικά με την πίεση των ελαστικών και την ενημέρωση του χρήστη για προγραμματισμένα ραντεβού . Θα φορά τα μοντέλα που φέρουν το λογισμικό BMW Operating System 7.0 στα οποία περιλαμβάνονται οι Χ5, Ζ4 και Σειρά 8.

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Μίμης Γεωργίτσης

Έφυγε ο κύριος Μίμης των αγώνων, ή «Θωρ» όπως ήταν το ψευδώνυμο του όταν βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού. Από τους πλέον αγαπητούς στο χώρο των αγώνων. Ευγενής, πράος, και πάντα με μεγάλη διάθεση στο να βοηθήσει τους αγωνιζόμενους. 

Μαουρίτσιο Αριβαμπένε

Ο επικεφαλής της ομάδας της Ferrari στη Formula 1, Μαουρίτσιο Αριβαμπένε, δήλωσε ότι αναλαμβάνει προσωπικά όλη την ευθύνη σχετικά με τα λάθη που έχει κάνει η ομάδα τη φετινή σεζόν και την έχουν οδηγήσει στο να είναι δεύτερη τόσο στο πρωτάθλημα κατασκευαστών όσο και σε εκείνο των οδηγών με τον Σεμ

Μαρκ Μαρκέθ

Ο Μαρκ Μαρκέθ σε δηλώσεις του πριν το Γκραν Πρι στην πίστα της Αραγονίας εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα καταφέρει να κατακτήσει το πρωτάθλημα οδηγών του 2018 λόγω της πολύ μεγάλης διαφοράς που απολαμβάνει αυτή τη στιγμή στην κατάταξη από τον δεύτερο, Αντρέα Ντοβιτσιόζο.

BMW

Μετά την παρουσίαση της Ζ4 Μ40i First Edition, της πιο ισχυρής από τις εκδόσεις του νέου roadster της BMW, η γερμανική εταιρεία παρουσίασε τώρα ακόμα τρεις εκδόσεις στο πλαίσιο του Pebble Beach Concours d’Elegance.+

Porsche - Hyundai

Τα head-up displays ή εν συντομία HUD είναι στην αγορά πολλά χρόνια όμως μόλις τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να κάνουν δειλά την εμφάνισή τους σε πιο προσιτά μοντέλα ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων το μόνο που κάνουν είναι να μεταφέρουν κάποιες ενδείξεις του πίνακα οργάνων στο παρμπρίζ

Ferrari Monza SP1 και SP2

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης Capital Markets Day που διοργανώνει για να ανακοινώσει τα μελλοντικά σχέδιά της η Ferrari παρουσίασε δύο νέα, ιδιαίτερα μοντέλα τα οποία συνδυάζουν σχεδίαση από το παρελθόν με τεχνολογία του σήμερα.

Mercedes

Η Mercedes - AMG παρουσίασε μετά ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που βλέπαμε φωτογραφίες teaser το νέο μέλος της οικογένειας της A-Class η οποία είναι η πιο γρήγορη μέχρι στιγμής εκδοχή της, την A35 4MATIC.

Seat Tarraco

Στην Αρένα της Ταραγκόνας ο Λόυκα Ντε Μέο, ο δραστήριος αυτός πρόεδρος της Seat που στην κυριολεξία την έχει αναστήσει, μαζί με το επιτελείο του αποκάλυψαν το νέο Tarraco.

Renault - Nissan - Mitsubishi

Μέχρι τώρα ο πιο εύκολος τρόπος για να μεταφέρουμε ένα κομμάτι της εμπειρίας που έχουμε με το κινητό μας, στο αυτοκίνητο, είναι σύνδεση του smartphone με το infotainment μέσω Android Auto ή Apple CarPlay.

Porsche Cayenne Turbo

Όταν οι λέξεις ρεκόρ και Porsche Cayenne Turbo βρίσκονται στην ίδια πρόταση τότε περιμένεις να διαβάσεις για ένα νέο επίτευγμα του γερμανικού SUV.