Είστε εδώ

Τεχνολογία

BMW IPA: Το infotainment που σε ακούει (video)

του Σωτήριου Χάλλα

Τα συστήματα infotainment πλέον έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν σε ένα νέο επίπεδο όπου δεν προσφέρουν απλά κάποιες βοήθειες στον οδηγό όπως πλοήγηση και αναπαραγωγή οπτικοακουστικού υλικού αλλά λειτουργούν ως ψηφιακοί βοηθοί.

Σε αυτό το πλαίσιο η BMW παρουσίασε το δικό της ανάλογο σύστημα με την ονομασία Intelligent Personal Assistant (IPA) το οποίο μεταφράζεται ως Έξυπνη Προσωπική Βοηθός. Με το ΙΡΑ ο οδηγός μπορεί να επικοινωνεί με φωνητικές εντολές οι οποίες, μάλιστα, δε χρειάζεται να δίνονται με συγκεκριμένο τρόπο αφού το σύστημα μπορεί να κατανοήσει και φυσική γλώσσα. Για παράδειγμα αν ο οδηγός πει ότι κρυώνει τότε το σύστημα θα ανεβάσει τη θερμοκρασία του κλιματισμού.

Προκειμένου να ενεργοποιηθεί το ΙΡΑ ο χρήστης πρέπει να πει “Hey BMW” αι μετά να δώσει την εντολή που στο σύστημα. Εκτός από εντολές το σύστημα μπορεί να απαντήσει και σε ερωτήσεις όπως αν το επίπεδο του λιπαντικού στον κινητήρα είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Η ψηφιακή βοηθός της BMW εκτός από το να απαντάει σε ερωτήσεις και να εκτελεί εντολές φροντίζει και να μαθαίνει τις συνήθειες του χρήστη όπως ποιες είναι οι συνήθεις ώρες που οδηγεί για τη δουλειά και ποια είναι η θερμοκρασία που επιθυμεί να έχει ή πότε ενεργοποιεί τα θερμαινόμενα καθίσματα.

Η ψηφιακή βοηθός της BMW λειτουργεί και ως συνοδηγός αφού μπορεί να εντοπίσει τα κοντινότερα πρατήρια βενζίνης, πού υπάρχει κενή θέση στάθμευσης ενώ έχει τη δυνατότητα να διαβάσει e-mail και να ξεκινήσει μια συνδιάσκεψη με τη χρήση του Skype για επιχειρήσεις που διαθέτει.

Το λανσάρισμα του νέου συστήματος θα γίνει τον Μάρτιο του 2019 και θα διατίθεται σε 23 γλώσσες ωστόσο στο μεσοδιάστημα η BMW θα το αναβαθμίζει νε την πιθανή ενσωμάτωση συμβουλών για οικονομία καυσίμου, προειδοποιήσεων σχετικά με την πίεση των ελαστικών και την ενημέρωση του χρήστη για προγραμματισμένα ραντεβού . Θα φορά τα μοντέλα που φέρουν το λογισμικό BMW Operating System 7.0 στα οποία περιλαμβάνονται οι Χ5, Ζ4 και Σειρά 8.

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Ράλι Μόντε Κάρλο

Από την έρημο του Ντακάρ και τη 3η θέση στο βάθρο, στα χιονιά και στο κρύο του Μόντε Κάρλο –σε διαδρομές γύρω από την Γκάπ-για τους Λεμπ-Ελενά την πρεμιέρα του WRC, το ράλι Μόντε Κάρλο 24-27 Ιανουαρίου.

Ράλι Μόντε Κάρλο-Citroen Racing

Όπως και να το κάνουμε όταν έχεις κερδίσει 5 φορές στη σειρά το ράλι Μόντε Κάρλο και μάλιστα τα τελευταία χρόνια, θεωρείσαι το Νο 1 φαβορί για τη νίκη.

Ο λόγος για τον Οζιέ (στο δεξί bucket πάντα ο Ινγκρασιά) που από το 2019 θα οδηγεί για τη Citroen Racing.

Ράλι Μόντε Κάρλο

Ο 39χρονος Ιρλανδός Κρις Μικ επιστρέφει στα μεγάλα σαλόνια του WRC, με την ομάδα της Toyota Gazoo Racing που ηγείται ο 4 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής ράλι Τόμι Μάκινεν.

Κάρλος Γκον

Η Nissan μετά τη σύλληψη του Κάρλος Γκον στις 19 Νοεμβρίου ουσιαστικά έχει κηρύξει τον πόλεμο στο πρώην αφεντικό της και τώρα επανέρχεται με νέες κατηγορίες.

Land Rover Discovery

Όταν ένα μοντέλο, όπως το Discovery, έχει συμπληρώσει τρεις επιτυχημένες δεκαετίες ζωής και έχει σημειώσει πάνω από 1,7 εκατομμύρια πωλήσεις, τότε η δημιουργία μιας επετειακής έκδοσης αποτελεί μάλλον μονόδρομο για τη Land Rover.

Ταξινομήσεις premium κατηγορίας

Για μια ακόμα χρονιά η Mercedes τόσο στη χώρα μας, όσο και στις τέσσερις γωνιές της Γης, δεν άφησε το πρώτο σκαλί του βάθρου, στην premium κατηγορία.

Volkswagen ID.R

Μετά το ρεκόρ που σημείωσε το ηλεκτροκίνητο Volkswagen ID.R στην ανάβαση του Πάικς Πικ στην Αμερική (4.302 χλμ. είναι η απόσταση από το ύψος της θάλασσας στην τερματισμό) με τον Ντιμά στο τιμόνι, ετοιμάζεται για ένα άλλο ρεκόρ.

Google Maps

Το Google Maps είναι ίσως η πιο δημοφιλής εφαρμογή πλοήγησης τόσο στη χώρα μας όσο και σε διεθνές επίπεδο χάρη στην ποιοτική και εύκολη πλοήγηση που προσφέρει.

Skoda

Την ευθύνη για τη στρατηγική εξάπλωση του Ομίλου Volkswagen στην Ινδία έχει αναλάβει η Skoda.

Porsche

Τη σχέση της με τα ράλι αποφάσισε να αναθερμάνει η Porsche, καθώς προετοιμάζει δυναμική επιστροφή.