Είστε εδώ

Τεχνολογία

Ασφάλεια στο αυτοκίνητο: Επανάσταση στα παιδικά καθίσματα! (video)

του Σωτήριου Χάλλα

Ο αερόσακος είναι ίσως η σημαντικότερη ανακάλυψη σε ό,τι αφορά την παθητική ασφάλεια στο αυτοκίνητο και ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό για τη μείωση των θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών στα τροχαία ατυχήματα.

Αρχικά αερόσακους συναντούσαμε μόνο μπροστά από τον οδηγό. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε μπροστά και από το συνοδηγό και πλέον συναντάμε πλευρικούς, τύπου κουρτίνας, ακόμα και αερόσακους για τα γόνατα.

Τώρα, η προστασία του επεκτείνεται και στα παιδιά καθώς η εταιρεία Maxi-Cosi που ανήκει στον καναδικό όμιλο Dorel δημιούργησε το πρώτο κάθισμα στον κόσμο για παιδιά με ύψος από 61 έως 105 εκατοστά το οποίο στα πλαϊνά έχει δύο μικρούς αερόσακους. Υπεύθυνος για το άνοιγμα των αερόσακων είναι ένας αισθητήρας επιτάχυνσης ο οποίος σε περίπτωση σύγκρουσης δίνει εντολή και η ανάπτυξη των αερόσακων γίνεται σε μόλις 0.05 δευτερόλεπτα.

Μετά από δοκιμές που έγιναν με προσομοίωση εμπρόσθιας σύγκρουσης βρέθηκε ότι με το συγκεκριμένο κάθισμα οι δυνάμεις που δέχεται το παιδί είναι μειωμένες κατά 55% συγκριτικά με ένα κάθισμα χωρίς αερόσακο.

Τεχνολογίες όπως αυτή συμβάλλουν τα μέγιστα στην αύξηση της ασφάλειας των παιδιών στο αυτοκίνητο όμως θα πρέπει να εξελιχτούν περαιτέρω και να μειωθεί το κόστος καθώς αυτή τη στιγμή η τιμή του καθίσματος που η πλήρης ονομασία του είναι Maxi-Cosi AxissFix Air είναι στα 636 ευρώ. Προς το παρόν η διάθεσή του καθίσματος γίνεται μόνο στη Βρετανία όμως σταδιακά θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες.

Σχετικά άρθρα

Renault Megane R.S. Trophy

Ανεβάζει τον πήχη η Renault παρουσιάζοντας το Megane στην έκδοση R.S. Trophy με κινητήρα 1.800 κ.εκ. απόδοσης 300 ίππων με 420 Nm ροπής, που συνδυάζεται με 6άρι μηχανικό ή αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, και μηχανικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης τύπου Torsen

Nissan Leaf

Από τα άδυτα του αγωνιστικού τμήματος της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας πέρασε το ηλεκτροκίνητο Leaf, και «βγήκε» πιο άγριο και πιο επιθετικό. 

McLaren

Η παράδοση της πρώτης από τις μόλις 500 McLaren Senna σίγουρα αποτελεί είδηση, ειδικά όταν διαθέτει ένα πλούσιο πακέτο εξατομίκευσης.

Toyota Hilux

Στην ετήσια αεροπορική επίδειξη “Flying Legends” που πραγματοποιήθηκε στο βρετανικό αεροδρόμιο του Ντάξφορντ, συμμετείχε το Toyota Hilux.

Volkswagen Polo R5

Με τον Ερίκ Καμιλί πίσω από το τιμόνι συνεχίστηκαν οι δοκιμές του Volkswagen Polo R5 επι Ισπανικού εδάφους στην περιοχή της Καταλονίας. Μάλιστα για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν τα ασφάλτινα ελαστικά P Zero της Pirelli και όπως έδειξαν οι τηλεμετρίες το κράτημα ικανοποίησε την ομάδα. Το αυτοκίνητο

P.I.C.K. Πάτρας

Στην γιορτή του καρτ, στο Διεθνές Σιρκουί Καρτ της Πάτρας, πιο γνωστό ως P.I.C.K., οι οδηγοί που συμμετέχουν στο θεσμό ΙΑΜΕ θα δώσουν το παρών. 

Kirkos lubricants & batteries house

Οι Δημήτρης και Μίλτος Κύρκος στην οδό Λένορμαν 184, στον Κολωνό, δημιούργησαν το Kirkos lubricants & batteries house.

EuroNCAP

H τεχνολογική υπεροχή του νέου Ford Focus αναδεικνύεται και στον τομέα της ασφάλειας, καθώς ο ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οργανισμός EuroNCAP το βαθμολόγησε με πέντε αστέρια.

ERC-Ράλι Ρώμης

Μερικές 10ετίες πριν τα Fiat 124 Abarth ήταν αυτά που έδιναν το τόνο σε κάθε μορφής αγώνων.

Ferrari Dino

Μπορεί να μην ήταν η πιο ισχυρή Ferrari που κατασκευάστηκε επί εποχής Έντσο Φεραρι, αλλά ήταν ίσως το πιο αγαπημένο μοντέλο του ιδρυτή της θρυλικής ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας.