Είστε εδώ

Τεχνολογία

Αεροδρόμιο Gatwick: Τα ρομπότ γίνονται παρκαδόροι (video)

του Σωτήριου Χάλλα

Η αυτοματοποίηση σταδιακά εισέρχεται σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας και αυτήν την πορεία ακολουθεί όπως φαίνεται και το παρκάρισμα στα αεροδρόμια καθώς στο Gatwick θα ξεκινήσει πειραματικά η χρήση ρομπότ για το παρκάρισμα των αυτοκινήτων των ταξιδιωτών.

Σύμφωνα με μέσα του εξωτερικού αυτά τα ρομπότ – παρκαδόροι θα εξοπλίζονται με μία μεγάλη επιφάνεια η οποία θα μπαίνει κάτω από το αυτοκίνητο και θα το ανυψώνει ενώ παράλληλα, βραχίονες θα “κλειδώνουν” τους τροχούς ώστε να μεταφερθεί σε κάποια ελεύθερη θέση στάθμευσης.

Το αεροδρόμιο ευελπιστεί ότι με την υιοθέτηση αυτού του συστήματος θα καταφέρει στον ίδιο χώρο να παρκάρει πολύ περισσότερα αυτοκίνητα αφού τα κενά θα μπορούν να είναι σημαντικά μικρότερα.

Όταν ένας επιβάτης φτάνει στο αεροδρόμιο θα αφήνει το αυτοκίνητό του σε ένα κλειστό γκαράζ. Από εκεί θα το παραλαμβάνει το ρομπότ και θα το πηγαίνει σε κάποια κενή θέση. Για την πιο εύρυθμη λειτουργία του συστήματος τα ρομπότ  θα γνωρίζουν πότε επιστρέφει ο επιβάτης για να τοποθετήσουν το αυτοκίνητο σε ανάλογη θέση.

Η εφαρμογή του συστήματος θα γίνει πιλοτικά και αφορά την αντικατάσταση 170 θέσεων πάρκινγκ οι οποίες με τη χρήση των ρομπότ προβλέπεται να γίνουν 270 ενώ θα παραχωρηθούν και 8 “πύλες” όπου οι χρήστες του αεροδρομίου θα αφήνουν το αυτοκίνητό τους.

Για να ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος θα γίνουν κάποιες χωροταξικές αλλαγές όπως η απομάκρυνση ορισμένων στηλών φωτός οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδια κατά την κίνηση των ρομπότ.

Σχετικά άρθρα

Γκραν Πρι Αζερμπαϊτζάν

Η πρώτη περίοδος των ελεύθερων δοκιμών για το Γκραν Πρι του Αζερμπαϊτζάν ακυρώθηκε λίγο μετά την έναρξή της όταν η Williams του Τζορτζ Ράσελ πέρασε πάνω από ένα φρεάτιο που δεν ήταν καλά στερεωμένο με αποτέλεσμα εκείνο να φύγει και να προκαλέσει ζημιά στο βρετανικό μονοθέσιο.

Tesla

Η Tesla είναι γνωστή κυρίως για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζει όμως η αμερικανική μάρκα δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς όπως εκείνον της ενέργειας.

Toyota GT 86

Κόντρα σε κάθε λανθασμένη νοοτροπία που θέλει τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες αποκλεισμένους από τη απόλαυση και την ελευθερία της οδήγησης λειτουργεί η σχολή  “Spinal Track Rally Experience”.

Porsche

Η Κίνα είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον πλανήτη και κάθε αυτοκινητοβιομηχανία θέλει να έχει ικανοποιημένους τους εκεί πελάτες ώστε να απολαμβάνει υψηλά μερίδια πωλήσεων.

Renault - Nissan

Οι Renault και Nissan έχουν καταφέρει με τη συμμαχία που έχουν σχηματίσει (μαζί με τη Mitsubishi) να αναρριχηθούν σε μία από τις κορυφαίες θέσεις στον κόσμο σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις αυτοκινήτων.

Ford

Υπάρχουν μινιατούρες αυτοκινήτων που έχουν «τσιμπημένη» τιμή, ωστόσο αυτό το κλασσικό Ford Escort σε κλίμακα 1:25 είναι εξωπραγματικά ακριβό.