Είστε εδώ

Τεχνολογία

Αεροδρόμιο Gatwick: Τα ρομπότ γίνονται παρκαδόροι (video)

του Σωτήριου Χάλλα

Η αυτοματοποίηση σταδιακά εισέρχεται σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας και αυτήν την πορεία ακολουθεί όπως φαίνεται και το παρκάρισμα στα αεροδρόμια καθώς στο Gatwick θα ξεκινήσει πειραματικά η χρήση ρομπότ για το παρκάρισμα των αυτοκινήτων των ταξιδιωτών.

Σύμφωνα με μέσα του εξωτερικού αυτά τα ρομπότ – παρκαδόροι θα εξοπλίζονται με μία μεγάλη επιφάνεια η οποία θα μπαίνει κάτω από το αυτοκίνητο και θα το ανυψώνει ενώ παράλληλα, βραχίονες θα “κλειδώνουν” τους τροχούς ώστε να μεταφερθεί σε κάποια ελεύθερη θέση στάθμευσης.

Το αεροδρόμιο ευελπιστεί ότι με την υιοθέτηση αυτού του συστήματος θα καταφέρει στον ίδιο χώρο να παρκάρει πολύ περισσότερα αυτοκίνητα αφού τα κενά θα μπορούν να είναι σημαντικά μικρότερα.

Όταν ένας επιβάτης φτάνει στο αεροδρόμιο θα αφήνει το αυτοκίνητό του σε ένα κλειστό γκαράζ. Από εκεί θα το παραλαμβάνει το ρομπότ και θα το πηγαίνει σε κάποια κενή θέση. Για την πιο εύρυθμη λειτουργία του συστήματος τα ρομπότ  θα γνωρίζουν πότε επιστρέφει ο επιβάτης για να τοποθετήσουν το αυτοκίνητο σε ανάλογη θέση.

Η εφαρμογή του συστήματος θα γίνει πιλοτικά και αφορά την αντικατάσταση 170 θέσεων πάρκινγκ οι οποίες με τη χρήση των ρομπότ προβλέπεται να γίνουν 270 ενώ θα παραχωρηθούν και 8 “πύλες” όπου οι χρήστες του αεροδρομίου θα αφήνουν το αυτοκίνητό τους.

Για να ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος θα γίνουν κάποιες χωροταξικές αλλαγές όπως η απομάκρυνση ορισμένων στηλών φωτός οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδια κατά την κίνηση των ρομπότ.

Σχετικά άρθρα

Πίστα Βαρκελώνης - 2η μέρα

Οι κόκκινες βολίδες από το Μαρανέλο ήταν οι ταχύτερες και στη 2η μέρα των επίσημων δοκιμών, αλλά με τον Μονεγάσκο Λεκλέρκ στο κόκπιτ της Ferrari SF90, αντί του Φέτελ. 

Jaguar E-Type

Τα σύγχρονα μοντέλα, όπως η Jaguar E-Type, διαθέτουν πληθώρα τεχνολογικών συστημάτων, τα οποία μαθαίνουν τις συνήθειες των οδηγών τους όσο αυτοί βρίσκονται πίσω από το τιμόνι.

Ράλι Σουηδίας

Η Pirelli είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών του jwrc με τα Ford Fiesta R2.

Τα αυτοκίνητα αυτά χρησιμοποιούν κινητήρα ενός λίτρου τεχνολογίας EcoBoost απόδοσης 200 ίππων. Συνδυάζεται με κιβώτιο της Sadev 5 σχέσεων με την κίνηση να μεταδίδεται στους μπροστινούς τροχούς.

Κιβώτιο ταχυτήτων

Το μέλλον της Formula 1 έχει πάρει το δρόμο της τυποποίησης των τμημάτων.

Χειμερινές δοκιμές

Οι χειμερινές δοκιμές στην πίστα της Βαρκελώνης συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, με το μεσημεριανό διάλειμμα να βρίσκει και πάλι τη Ferrari στην κορυφή με τον Σαρλ Λεκλέρκ πίσω από το τιμόνι.

Από το Λε Μαν στο πικάπ σας

Η Porsche αποφάσισε να κυκλοφορήσει μια σειρά δίσκων βινυλίου στην οποία θα αναλύονται οι 19 νίκες που έχει πετύχει στον πιο διάσημο αγώνα αντοχής, τις 24 ώρες του Λε Μαν.

SEAT

Ήδη τα σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας, όπως η αυτόματη πέδηση έκτακτης ανάγκης, συμβάλουν στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Lamborghini

Από τη στιγμή που όλη η αυτοκινητοβιομηχανία κινείται προς τα υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα, αναπόφευκτα το ίδιο θα συμβεί και με μάρκες που ειδικεύονται στην κατασκευή εξωτικών supercars όπως είναι η Lamborghini.

Subaru

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι επισκεφτούν το περίπτερο της Subaru στο φετινό 89ο Σαλόνι της Γενεύης δε θα βαρεθούν.

Αυτό διότι η ιαπωνική εταιρεία στην ελβετική πόλη, πέρα από δυο ηλεκτρικά μοντέλα τεχνολογίας e-BOXER, θα παρουσιάσει και το νέο Viziv Adrenaline Concept.

Apple

Ολοένα και περισσότεροι χρήστες εξοικειώνονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου που διαθέτουν αρκετά κινητά μέσω των οποίων αναγνωρίζουν τον κάτοχό τους και ξεκλειδώνουν.