Είστε εδώ

Super Cars

Taycan: Τα πάντα για την πρώτη ηλεκτρική Porsche (video)

του Σωτήριου Χάλλα

Μετά από τέσσερα χρόνια εξέλιξης η Porsche παρουσίασε με μία τριπλή, ταυτόχρονη εκδήλωση σε Γερμανία, Κίνα και Καναδά το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της, την Taycan.

Αρχικά η Taycan θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις, τις Turbo και Turbo S, οι οποίες θα είναι οι πιο ισχυρές. Η στάνταρντ απόδοση και στις δύο εκδόσεις είναι 625 ίπποι όμως στην Turbo αυτό το νούμερο μπορεί με τη χρήση της τεχνολογίας Overboost να φτάσει μέχρι τους 680 ίππους, ενώ στην Turbo S αυτό το νούμερο μπορεί να αγγίξει τους 761 ίππους. Διαφορές υπάρχουν και στη ροπή με τη μικρότερη έκδοση να διαθέτει 850 Nm και την ισχυρότερη, 1.050 Nm.

Η εικόνα στον τομέα των επιδόσεων είναι αντίστοιχη με την Turbo να χρειάζεται 3.2 δευτερόλεπτα για το 0-100 χλμ./ώρα και την Turbo S μόλις 2.8 δευτερόλεπτα. Η τελική ταχύτητα και στις δύο εκδόσεις είναι ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 260 χλμ./ώρα.

Αργότερα θα προστεθούν στην γκάμα και άλλες εκδόσεις με μικρότερη ισχύ.

Η μπαταρία έχει χωρητικότητα 93.4 kWh με την αυτονομία να διαμορφώνεται στα 450 χλμ. για την Turbo και στα 412 χλμ. για την Turbo S. Όσο μεγάλη και αν είναι η αυτονομία, κάποια στιγμή η μπαταρία θα χρειαστεί επαναφόρτιση. Προκειμένου αυτό να γίνεται όσο τοι δυνατόν πιο γρήγορα η Taycan λειτουργεί στα 800 Volts. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να φτάσει από 0% μέχρι 80% σε 22.5 λεπτά, με 100 χλμ. αυτονομίας να προστίθενται για κάθε 5 λεπτά φόρτισης. Ωστόσο, για να επιτευχθούν τόσο γρήγορα επίπεδα φόρτισης, θα πρέπει να συνδεθεί σε φορτιστή ο οποίος θα αποδίδει 270 kW.

Αν ο φορτιστής αποδίδει 150 kW το 80% έρχεται σε 36 λεπτά ενώ σε μία απλή πρίζα των 240 Volts ο χρόνος αυξάνεται σε 11 ώρες.

Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αυτονομίας παίζει ο συντελεστής οπισθέλκουσας τον οποίο η Porsche κατάφερε να ρίξει στο εντυπωσιακό Cd 0.22. Επικουρικά, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει το οδηγικό προφίλ Range (αυτονομία). Τα υπόλοιπα προφίλ που έχει στη διάθεσή του είναι τα Normal, Sport και Sport Plus με την απόδοση να ανεβαίνει όσο μετακινούμαστε από το πρώτο προς το τελευταίο.

Η Taycan μπορεί να έχει πολύ υψηλές επιδόσεις όμως πρόκειται για ένα αυτοκίνητο το οποίο είναι κατάλληλο για μεγάλα ταξίδια. Μάλιστα, λόγω της ηλεκτρικής της φύσης διαθέτει δύο πορτ-παγκάζ όπως πολλά άλλα ηλεκτρικά, αφού οι εταιρείες εκμεταλλεύονται τον χώρο κάτω από το καπό όπου στα μη ηλεκτρικά τοποθετείται ο κινητήρας εσωτερικής καύσης. Η χωρητικότητα αυτών των δύο χώρων είναι 366 λίτρα για τον πίσω χώρο αποθήκευσης και 81 λίτρα για εκείνον στο εμπρός μέρος.

Οι μόνες τιμές που έχουν γίνει γνωστές μέχρι στιγμής αφορούν την αμερικανική αγορά και είναι 153.310 δολάρια για την Turbo και 187.610 δολάρια για την Turbo S.

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Mercedes - AMG

Από το 2021 η μορφή του WEC, δηλαδή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αντοχής, θα αλλάξει σημαντικά αφού η κορυφαία κατηγορία, που σήμερα ονομάζεται LMP1, δε θα αποτελείται από μοντέλα ειδικά εξελιγμένα για αυτό το είδος αγώνων.

SEAT

Σεπτέμβριος, ο μήνας που τα παιδιά επιστρέφουν στα θρανία τους, αλλά και ο μήνας που ξεκινούν τα μαθήματα στην Επαγγελματική Σχολή της SEAT.

Ferrari

Η Ferrari είναι από τις τελευταίες εταιρείες που αποφάσισαν να ακολουθήσουν τη μόδα των SUV και αυτή τη στιγμή εξελίσσει το πρώτο μοντέλο του είδους που θα φέρει στο καπό το Cavallino Rampante. Η ονομασία του θα είναι Purosangue.

Land Cruiser Namib

Η σειρά 70 του Toyota Land Cruiser παράγεται αδιάλειπτα από το 1984 και παρά το γεγονός ότι μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχουν υπάρξει πολλές αλλαγές ώστε να παραμένει σύγχρονο, σε μηχανολογικό τομέα παραμένει το ίδιο αυτοκίνητο.

Skoda

Μπορεί η Skoda πλέον να μπαίνει σε μια νέα εποχή, αυτή της ηλεκτροκίνησης, παρουσιάζοντας στη φετινή Έκθεση της Φρανκφούρτης τα νέα  Citigoᵉ iV και Superb iV, ωστόσο δε ξεχνά να τιμά το παρελθόν της.

Volkswagen ID. R

Η Volkswagen έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο, μέσω του οποίου μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε μέρος της προσπάθειας που έκανε ο Ρομέν Ντιμά πίσω από το τιμόνι του ηλεκτρικού αγωνιστικού ID.

Jeep Wrangler

Όλα τα μοντέλα της Jeep είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την περιπέτεια, ενώ το πιο ανήμερο off-road «θηρίο» της είναι το Wrangler.

Opel

Μια καινοτόμα υπηρεσία προσφέρει πλέον η Opel στους πελάτες της, καθώς τους ενημερώνει διαρκώς για την πορεία του αυτοκινήτου τους όσο αυτό βρίσκεται μέσα στο συνεργείο.

Mazda ΜΧ-5

Το διθέσιο roadster της Mazda γίνεται 30 ετών και η ιαπωνική μάρκα το γιορτάζει με τη δημιουργία μιας επετειακής έκδοσης η οποία ονομάζεται 30th Anniversary και θα παραχθεί σε περιορισμένη ποσότητα.

SEAT Leon

Σύμφωνα με τη SEAT υπάρχει ένα κοινός παρονομαστής ανάμεσα στο Leon και στον υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο των 9.288 χλμ., ο οποίος κατασκευάστηκε μεταξύ του 1891 και του 1916, ενώ φτάνει από τη Μόσχα στο Βλαδιβοστόκ.