Είστε εδώ

Super Cars

Porsche: Σου δίνει τον τρόπο να εξαφανίσεις τους ρύπους σου

του Σωτήριου Χάλλα

Σε έναν κόσμο όπου η οικολογία κερδίζει έδαφος (και χαιρόμαστε γι’ αυτό) η αυτοκίνηση ψάχνει τρόπους να κρατήσει ψηλά την οδηγική ευχαρίστηση, επιβαρύνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο το περιβάλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Porsche κάνει διαθέσιμη μία υπηρεσία με την οποία οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων της θα μπορούν να κάνουν σε ετήσια βάση κάποιες δωρεές σχετικά μικρής αξίας, με τα χρήματα να κατευθύνονται στις δράσεις που θα επιλέξουν οι ίδιοι μέσα από μία προκαθορισμένη λίστα. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε το ύψος των δωρεών να είναι επαρκές για να αντισταθμιστεί περιβαλλοντικά η επιβάρυνση που προκαλείται από κάποιο αυτοκίνητο μέσα σε ένα χρόνο.

Όταν ο χρήστης μπει στη σχετική σελίδα της Porsche συμπληρώνει τα ετήσια χιλιόμετρα που διανύει και τη μέση κατανάλωση οπότε το σύστημα υπολογίζει την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που έχει εκλυθεί. Για να δώσει ένα παράδειγμα η γερμανική μάρκα υπολογίζει ότι μία Cayenne που διανύει 16.000 χλμ./έτος με κατανάλωση 11.2 λτ./100 χλμ. θα απελευθερώσει στην ατμόσφαιρα 4.62 τόνους CO2.

Οι επιλογές των χρηστών σχετικά με τις δωρεές είναι τέσσερις και διαφέρουν σε τιμή ανάλογα με το σκοπό που υπηρετούν. Η πρώτη είναι η διάσωση των δασών της Ζιμπάμπουε με τη δωρεά να είναι 88.01 δολάρια (78.65 ευρώ). Η δεύτερη είναι η υποστήριξη του ηλιακού πάρκου Aura Solar I στο Μεξικό έναντι 77.66 δολαρίων (69.39 ευρώ). Τρίτη επιλογή είναι η χρηματοδότηση του υδροηλεκτρικού σταθμού Za Hung Hydropower στο Βιετνάμ, με το ποσό να είναι 56.96 δολάρια (50.89 ευρώ). Η τελευταία και πιο ακριβή επιλογή είναι η προστασία των δασών του Afognak, ενός νησιού στα νότια της Αλάσκα, για την οποία πρέπει να δοθούν 129.45 δολάρια (115.65 ευρώ).

Σύμφωνα με την Porsche και οι τέσσερις δράσεις είναι διεθνώς πιστοποιημένες και γίνονται σε συνεργασία με τον ελβετικό οργανισμό South Pole, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα των projects αντιστάθμισης εκπομπών CO2.

Η Porsche Αμερικής είχε ενημερώσει πρώτη φορά για αυτή την ιδέα τον Απρίλιο, εφαρμόζοντάς τη τότε μόνο στα αυτοκίνητα του στόλου της, ενώ τώρα αποφάσισε να την κάνει διαθέσιμη και σε όλους τους κατόχους αυτοκινήτων της.

Σχετικά άρθρα

Ράλι Τουρκίας-3ο σκέλος

Το 3ο και τελευταίο σκέλος του ράλι Τουρκίας περιλαμβάνει 4 Ειδικές Διαδρομές, 38,62 χλμ. 

H τελευταία Ειδική Διαδρομή, η power stage που δίνει έξτρα βαθμούς στους 5 ταχύτερους είναι 7,05 χλμ. 

Lamborghini Sian FKP 37

Τι να σημαίνει άραγε το FKR 37 που χαρακτηρίζει το νέο μοντέλο το οποίο αποκάλυψε σε παγκόσμια πρώτη η Lamborghini στην έκθεση της Φρανκφούρτης. 

Pirelli P Zero

Η μεγαλύτερη αλλαγή στους κανονισμούς στη Formula 1 θα έρθει το 2021. 

Και αυτή η αλλαγή έχει να κάνει με τα ελαστικά που από 13 ιντσών με υψηλό προφίλ, θα περάσουν στα ελαστικά 18 ιντσών με χαμηλό προφίλ.

Ράλι Τουρκίας-2ο σκέλος

Και όμως τα Citroen boys συνεχίζουν αλώβητα τον αγώνα, τη στιγμή που ο Τάνακ εγκατέλειψε από ηλεκτρονικά και ο Νεβίλ συνεχίζει μεν, αλλά πολύ πίσω δε λόγω εξόδου. 

Ράλι Τουρκίας-2ο σκέλος

Η ηλεκτρονική μονάδα του Toyota Yaris WRC έθεσε εκτός τους πρωτοπόρους της βαθμολογίας Τάνακ-Γιερβόγια πριν την ολοκλήρωση του 2ου σκέλους στο ράλι Τουρκίας. 

Ράλι Τουρκίας-2ο σκέλος

Το δεύτερο σκέλος του ράλι Τουρκίας δεν ξεκίνησε καλά για τους Νεβίλ-Γκιλσούλ.

Στην 1η Ειδική Διαδρομή σε μια κλειστή στροφή ο Νεβίλ λόγω σκόνης δεν είδε την πέτρα που «καραδοκούσε». Με αποτέλεσμα να βγουν από το δρόμο, να χάσουν 4 λεπτά και να πέσουν πολύ πίσω στην γενική κατάταξη. 

Μεταγραφικό παζάρι

Αυτή τη στιγμή, είναι λίγες οι θέσεις στη Formula 1 που δεν έχουν καλυφτεί για την επόμενη χρονιά και μία από τις πιο επιθυμητές, είναι εκείνη που αυτή τη στιγμή καταλαμβάνει ο Ρομέν Γκροζάν, στην ομάδα της Haas.

Tesla

Σχεδόν όλες οι εταιρείες που κατασκευάζουν αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων περνάνε από το Νίρμπουργκρινγκ για να κάνουν χρόνο ή ακόμα και κάποιο ρεκόρ, όμως μέχρι τώρα η Tesla έδειχνε να αδιαφορεί πλήρως για την εμβληματική πίστα.

SEAT

Την εταιρική της κοινωνική ευθύνη απέδειξε για ακόμα μια φορά η SEAT με μια κίνηση που στόχο έχει να ωφελήσει το περιβάλλον.

Ράλι ΔΕΘ

Όταν τις συμμετοχές κοσμούν αυτοκίνητα που βλέπουμε σε αγώνες του WRC, άρωμα Ευρώπης φέρνουν και στα λιμνάζοντα νερά των Ελληνικών αγώνων.