Είστε εδώ

Super Cars

Porsche: Σου δίνει τον τρόπο να εξαφανίσεις τους ρύπους σου

του Σωτήριου Χάλλα

Σε έναν κόσμο όπου η οικολογία κερδίζει έδαφος (και χαιρόμαστε γι’ αυτό) η αυτοκίνηση ψάχνει τρόπους να κρατήσει ψηλά την οδηγική ευχαρίστηση, επιβαρύνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο το περιβάλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Porsche κάνει διαθέσιμη μία υπηρεσία με την οποία οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων της θα μπορούν να κάνουν σε ετήσια βάση κάποιες δωρεές σχετικά μικρής αξίας, με τα χρήματα να κατευθύνονται στις δράσεις που θα επιλέξουν οι ίδιοι μέσα από μία προκαθορισμένη λίστα. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε το ύψος των δωρεών να είναι επαρκές για να αντισταθμιστεί περιβαλλοντικά η επιβάρυνση που προκαλείται από κάποιο αυτοκίνητο μέσα σε ένα χρόνο.

Όταν ο χρήστης μπει στη σχετική σελίδα της Porsche συμπληρώνει τα ετήσια χιλιόμετρα που διανύει και τη μέση κατανάλωση οπότε το σύστημα υπολογίζει την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που έχει εκλυθεί. Για να δώσει ένα παράδειγμα η γερμανική μάρκα υπολογίζει ότι μία Cayenne που διανύει 16.000 χλμ./έτος με κατανάλωση 11.2 λτ./100 χλμ. θα απελευθερώσει στην ατμόσφαιρα 4.62 τόνους CO2.

Οι επιλογές των χρηστών σχετικά με τις δωρεές είναι τέσσερις και διαφέρουν σε τιμή ανάλογα με το σκοπό που υπηρετούν. Η πρώτη είναι η διάσωση των δασών της Ζιμπάμπουε με τη δωρεά να είναι 88.01 δολάρια (78.65 ευρώ). Η δεύτερη είναι η υποστήριξη του ηλιακού πάρκου Aura Solar I στο Μεξικό έναντι 77.66 δολαρίων (69.39 ευρώ). Τρίτη επιλογή είναι η χρηματοδότηση του υδροηλεκτρικού σταθμού Za Hung Hydropower στο Βιετνάμ, με το ποσό να είναι 56.96 δολάρια (50.89 ευρώ). Η τελευταία και πιο ακριβή επιλογή είναι η προστασία των δασών του Afognak, ενός νησιού στα νότια της Αλάσκα, για την οποία πρέπει να δοθούν 129.45 δολάρια (115.65 ευρώ).

Σύμφωνα με την Porsche και οι τέσσερις δράσεις είναι διεθνώς πιστοποιημένες και γίνονται σε συνεργασία με τον ελβετικό οργανισμό South Pole, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα των projects αντιστάθμισης εκπομπών CO2.

Η Porsche Αμερικής είχε ενημερώσει πρώτη φορά για αυτή την ιδέα τον Απρίλιο, εφαρμόζοντάς τη τότε μόνο στα αυτοκίνητα του στόλου της, ενώ τώρα αποφάσισε να την κάνει διαθέσιμη και σε όλους τους κατόχους αυτοκινήτων της.

Σχετικά άρθρα

Tesla

Η Tesla είναι βάσει χρηματιστηριακής αξίας η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις είναι πολύ χαμηλότερες από τους περισσότερους ανταγωνιστές της.

Νέα Skoda Octavia RS

Οι πληροφορίες που ήθελαν την ισχυρότερη έκδοση RS της νέας Octavia να συνδυάζεται με plug-in υβριδικό σύστημα κίνησης, τελικά επιβεβαιώθηκαν από την ίδια τη Skoda.

WRC, ράλι Μόντε Κάρλο

Το μεγαλύτερο σκέλος του ράλι Μόντε Κάρλο με 122 χλμ. Ειδικών Διαδρομών ολοκληρώθηκε με τους Οζιέ-Ινγκρασιά να έχουν φέρει το Toyota Υaris WRC στην πρώτη θέση.

WRC, ράλι Μόντε Κάρλο

Στο νοσοκομείο της πόλης Γκαπ θαπεράσουν τη νύχτα της Παρασκευής 24 Ιανουαρίου, οι Τάνακ-Γιαρβόεγια ύστερα από τις υποδείξεις των θεραπόντωνιατρών, με πιθανό εξιτήριο Σάββατο πρωί. 

ΔΑΑ

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», σε συνεργασία  με το Μουσείο Μπενάκη, παρουσιάζει την έκθεση «Του Κόσμου τα Παιχνίδια» από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών.

Ford

Παρά τη μείωση των πωλήσεων στα μοντέλα τριών όγκων λόγω της “επέλασης” των SUV,  υπάρχουν ακόμα κάποιες προτάσεις οι οποίες συνεχίζουν την παρουσία τους στο χώρο, όπως είναι το Ford Mondeo.

Νέο SEAT Leon

Μόλις τέσσερις μέρες μας χωρίζουν από την παγκόσμια πρεμιέρα του νέου SEAT Leon, το οποίο προσπάθησε με κάθε τρόπο να κρατήσει μυστική τη σχεδιαστική του ταυτότητα.

WRC-ράλι Μόντε Κάρλο

Το ηλεκτρονικό κοντέρ έδειξε 170 χλμ./ώρα τη στιγμή που οι Τάνακ-Γιερβέογια είχαν την έξοδο στο 9ο χλμ. της 4ης Ειδικής Διαδρομής μήκους 20.68 χλμ. με ύψος 1.200 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας.

Kia

H αναπτυσσόμενη αγορά της Ινδίας προσελκύει μεγάλους Ευρωπαίους κατασκευαστές, ενώ σίγουρα η επερχόμενη Έκθεση Αυτοκινήτου Auto Expo 2020 (5-12 Φεβρουαρίου) στο Νέο Δελχί θα έχει ενδιαφέρον.

WRC, ράλι Μόντε Κάρλο

Το 2ο σκέλος της Παρασκευής 24 Ιανουαρίου είναι το μεγαλύτερο του αγώνα. Περιλαμβάνει 6 Ειδικές Διαδρομές (3 επαναλαμβανόμενες) συνολικού μήκους 122.58 χλμ.

Με τι επιλογές ελαστικών ξεκίνησαν όμως τα εργοστασιακά πληρώματα για το πρώτο “loop” της Παρασκευής.