Είστε εδώ

Super Cars

McLaren: Έλκεται από τα συνθετικά καύσιμα

του Σωτήριου Χάλλα

Ο επικεφαλής δραστηριοτήτων της McLaren, Γιενς Λούντμαν, αποκάλυψε ότι η βρετανική εταιρεία θέλει να κατασκευάσει ένα αυτοκίνητο το οποίο θα χρησιμοποιήσει για δοκιμές συνθετικών καυσίμων, ώστε να διαπιστώσει αν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική πρόταση απέναντι στα ηλεκτρικά που χρησιμοποιούν μπαταρίες.

Σύμφωνα με τον Λούντμαν, στη McLaren πιστεύουν ότι τα συνθετικά καύσιμα μπορούν να έχουν πρακτική εφαρμογή, αν για τις εκπομπές CO2 ενός ηλεκτρικού ληφθεί υπ’ όψιν όλος ο κύκλος ζωής, από την παραγωγή του αυτοκινήτου και της μπαταρίας, μέχρι την ασφαλή τους απόρριψη.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος επισημαίνει ότι η τεχνολογία των συνθετικών καυσίμων βρίσκεται ακόμα υπό ανάπτυξη, όμως αν σκεφτούμε ότι μπορούν να παραχθούν χρησιμοποιώντας μόνο ηλιακή ενέργεια και στη συνέχεια να μεταφερθούν και να διανεμηθούν χρησιμοποιώντας ακριβώς το ίδιο δίκτυο πρατηρίων που υπάρχει σήμερα, τότε ίσως να υπάρχουν σημαντικά οφέλη σε οικολογικό, αλλά και πρακτικό επίπεδο.

Ακόμα και οι σημερινοί κινητήρες θα χρειάζονταν μικρές αλλαγές προκειμένου να λειτουργήσουν με συνθετικά καύσιμα.

Βέβαια, όντας ακόμα σε ιδιαίτερα πρώιμο στάδιο η ανάπτυξή τους, κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν θα καταφέρουν κάποια στιγμή να αντικαταστήσουν τα ηλεκτρικά με μπαταρία.

Προς το παρόν στη McLaren ετοιμάζονται να παρουσιάσουν το πρώτο plug-in υβριδικό μοντέλο στην ιστορία τους, το οποίο θα ανήκει στην γκάμα Sports Series.

Τον τελευταίο καιρό έχουν πληθύνει οι αναφορές για έρευνες στον τομέα των συνθετικών καυσίμων, καθώς εκτός της McLaren, στον τομέα δραστηριοποιούνται οι Mazda και VW Group. Ίσως οι κινητήρες να μην έχουν ακόμα πει την τελευταία τους λέξη.

Σχετικά άρθρα

Μετά τη γνωστοποίηση ότι η Williams ξεκίνησε διαδικασίες για να πωληθεί μέσα στους επόμενους μήνες, ο Ραλφ Σουμάχερ δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του τόσο ο Φρανκ Γουίλιαμς, ιδρυτής της ομάδας, όσο και η κόρη του, Κλερ Γουίλιαμς, πρέπει να φύγουν από τη διοίκηση της.

Με νέα αεροπορική οδηγία που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για λόγους πρόληψης της εξάπλωσης της πανδημίας, ανακοινώνεται η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από την Ελλάδα προς το Κατάρ και αντίστροφα.

Με μία teaser εικόνα η Opel μας δίνει την πρώτη γεύση από το εσωτερικό της δεύτερης γενιάς του Mokka, το οποίο βρίσκεται λίγο πριν το τέλος της εξέλιξής του, καθώς στο τέλος του 2020 αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή του.

Και εκεί που αναμέναμε το πράσινο φως για την επανεκκίνηση του WRC στο ράλι Φινλανδίας, 6-9 Αυγούστου, η επίσημη ανακοίνωσε ήρθε και δεν αναφέρει τίποτα άλλο πέρα από τη μη διεξαγωγή του.

Και η συνέχεια;

Κεντρικό θέμα συζήτησης στην πόλη σήμερα αποτελεί η ανανέωση που υπέστη ένας σημαντικός της κάτοικος, το Kia Picanto.

Ο Ιούνιος του 2020 έχει ξεχωριστή σημασία για την Porsche, καθώς σηματοδοτεί τη συμπλήρωση ακριβώς 50 χρόνων από την πρώτη φορά που η γερμανική εταιρεία κατέκτησε τη νίκη στον σημαντικότερο αγώνα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, τις 24 Ώρες του Λε Μαν.

Το πιο φιλικό μέσον μεταφοράς, που συνδυάζει και άθληση, γιορτάζει.

Ο λόγος για το ποδήλατο.

Μάλιστα το ποδήλατο το γιορτάζουν και οι Δήμοι της χώρας έχοντας δημιουργήσει και ποδηλατικές λωρίδες που ισχύουν έως τις 21:00.

To πρώτο SUV στην ιστορία της Rolls-Royce, η Cullinan είχε την τύχη να «ποζάρει» για το διάσημο φωτογράφο και εξερευνητή Κόρυ Ρίτσαρντς.

Γνωρίζατε ότι στο Skoda Scala τα πλαστικά του τμήματα ζυγίζουν συνολικά 220 κιλά, εκ των οποίων τα 14 κιλά προέρχονται από ανακυκλωμένα υλικά;

Η Συμμαχία Renault - Nissan και η Daimler, ξεκίνησαν το 2010 μία συνεργασία, με αρχικό σκοπό την ανάπτυξη νέας πλατφόρμας, την οποία για λογαριασμό των δύο πλευρών θα χρησιμοποιούσαν τα Renault Twingo και Smart ForFour.