Είστε εδώ

Νομικά Ζητήματα

Τροχαίο ατύχημα και ευθύνη του Δημοσίου

Μπορούμε να κατατάξουμε τις περιπτώσεις ευθύνης του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα σε αυτές που αφορούν σε παραβάσεις του καθήκοντος ασφάλειας  της οδικής κυκλοφορίας, σε παραβάσεις του καθήκοντος ρύθμισης της κυκλοφορίας και τέλος σε  παραβάσεις που δημιουργούν ευθύνη του Δημοσίου από τη συμμετοχή του στην οδική κυκλοφορία.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων, είναι ότι γεννάται δικαίωμα αποζημίωσης των τρίτων (ιδιωτών) κατά του Δημοσίου, εφόσον οι πράξεις ή παραλείψεις του που αφορούν τις προηγούμενες περιπτώσεις προκαλούν ζημία σε αυτούς. Νομική  βάση για την αξίωση αποζημίωσης κατά του Δημοσίου είναι τα άρθρα 105 και 106 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού μας Κώδικα.

Πιο συγκεκριμένα, επί περιπτώσεων τροχαίων ατυχημάτων, όπου προκλήθηκαν υλικές ζημίες του οχήματος ιδιώτη, αλλά και ενδεχομένως σωματικές βλάβες του οδηγού του οχήματος ή τρίτων προσώπων, λόγω μη ορθής συντήρησης οδοστρώματος (π.χ. ύπαρξη λακκουβών) ή επί περιπτώσεων όπου ελλείπουν προειδοποιητικά σήματα, σήμανση των οδοστρωμάτων με διαγραμμίσεις, φωτεινή σηματοδότηση για την κυκλοφορία των οχημάτων και των πεζών, σήμανση των εκτελούμενων στις οδούς εργασιών, αλλά και όταν υπάρχουν παράνομες διαφημιστικές πινακίδες στο οδόστρωμα εξαιτίας των οποίων προκλήθηκε το τροχαίο, το Δημόσιο μπορεί να ευθύνεται  σε χρηματική αποζημίωση.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στα τροχαία ατυχήματα που προκαλούν οχήματα του Δημοσίου, στα οποία περιλαμβάνονται τα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, του Ελληνικού Στρατού, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος, καθώς και τα οχήματα των Υπουργείων και Οργανισμών τα οποία φέρουν πινακίδες κυκλοφορίας πορτοκαλί χρώματος με την ένδειξη «ΚΥ».

Όταν ένα εκ των προηγουμένων οχημάτων προκαλεί τροχαίο, το Δημόσιο, εφόσον φυσικά αποδεχθεί ότι ευθύνεται, είναι υποχρεωμένο να αποζημιώσει τον ζημιωθέντα με την υποβολή συγκεκριμένων δικαιολογητικών στην εκάστοτε, ανάλογα με την περιφέρεια στην οποία συνέβη το ατύχημα, Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Σε περίπτωση που ανακύπτει έριδα σε ότι αφορά την αποζημίωση από την εμπλοκή Δημοσίου οχήματος σε τροχαίο, ο ιδιώτης μπορεί ν’ ασκήσει αγωγή αποζημίωσης κατά του Δημοσίου, συνήθως εγείρεται στα Διοικητικά δικαστήρια,  εφόσον ο οδηγός του εμπλεκομένου οχήματος, κατά τη στιγμή του ατυχήματος,  εκτελούσε «δημόσια» υπηρεσία.

Νικόλαος Σταυρόπουλος

Σχετικά άρθρα

Ferrari 360 Modena

Κατά καιρούς έχουμε δει αρκετά αυτοκίνητα να καταλήγουν στον πάτο της θάλασσας ή κάποιας λίμνης με τη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων να πρόκειται για λάθος όμως αυτό δεν ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Maserati Levante Vulcano

Μια «έκρηξη» στυλ, εξατομίκευσης και δύναμης έρχεται από τη νέα έκδοση ονόματι “Vulcano” της Maserati Levante.

Ράλι Μόντε Κάρλο

Στον πιο ιδιαίτερο αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι, το ράλι Μόντε Κάρλο (24-27 Ιανουαρίου), λόγω των καιρικών συνθηκών ο διαρκής πονοκέφαλος πληρωμάτων και αγωνιστικών διευθυντών είναι τα ελαστικά.

Καναδάς

Το να οδηγείς εν μέσω χιονοθύελλας είναι από μόνο του αρκετά επικίνδυνο ακόμα και αν ο δρόμος είναι καθαρισμένος οπότε σε περίπτωση που πρέπει να κινηθείς πάνω σε χιόνι τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα.

Tesla Model 3

Η Tesla έλαβε έγκριση τύπου για το πιο πρόσφατο μοντέλο της γκάμας της, το Model 3, το οποίο σημαίνει ότι πλέον μπορεί να ξεκινήσει και επίσημα την πώλησή του στην ευρωπαϊκή αγορά με την έγκριση να δίνεται από την αρμόδια υπηρεσία της Δανίας.

Renault

Στα στέκια της πόλης έχει ήδη αρχίζει να συζητιέται έντονα το Renault Twingo, καθώς ανανεώθηκε σε εμφανισιακό και εξοπλιστικό επίπεδο.

Toyota

Η Toyota παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες στην έκθεση αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ τη νέα Supra, ένα μοντέλο που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την BMW και μοιράζεται πολλά κοινά στοιχεία με τη νέα Z4.

Volkswagen Τ-Cross

Πριν από μερικούς μήνες η Volkswagen μας σύστησε το μικρότερο SUV που προστίθεται στη γκάμα της, το νέο T-Cross.

Ford

Η Ford είναι από τις εταιρείες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των αυτόνομων οχημάτων.

Hyundai

Την ανάπτυξη και μελλοντική τοποθέτηση στα μοντέλα της αερόσακων που ενεργοποιούνται ανάλογα με πολλαπλές συγκρούσεις ανακοίνωσε η Hyundai.