Είστε εδώ

Νομικά Ζητήματα

Τροχαίο ατύχημα και ευθύνη του Δημοσίου

Μπορούμε να κατατάξουμε τις περιπτώσεις ευθύνης του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα σε αυτές που αφορούν σε παραβάσεις του καθήκοντος ασφάλειας  της οδικής κυκλοφορίας, σε παραβάσεις του καθήκοντος ρύθμισης της κυκλοφορίας και τέλος σε  παραβάσεις που δημιουργούν ευθύνη του Δημοσίου από τη συμμετοχή του στην οδική κυκλοφορία.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων, είναι ότι γεννάται δικαίωμα αποζημίωσης των τρίτων (ιδιωτών) κατά του Δημοσίου, εφόσον οι πράξεις ή παραλείψεις του που αφορούν τις προηγούμενες περιπτώσεις προκαλούν ζημία σε αυτούς. Νομική  βάση για την αξίωση αποζημίωσης κατά του Δημοσίου είναι τα άρθρα 105 και 106 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού μας Κώδικα.

Πιο συγκεκριμένα, επί περιπτώσεων τροχαίων ατυχημάτων, όπου προκλήθηκαν υλικές ζημίες του οχήματος ιδιώτη, αλλά και ενδεχομένως σωματικές βλάβες του οδηγού του οχήματος ή τρίτων προσώπων, λόγω μη ορθής συντήρησης οδοστρώματος (π.χ. ύπαρξη λακκουβών) ή επί περιπτώσεων όπου ελλείπουν προειδοποιητικά σήματα, σήμανση των οδοστρωμάτων με διαγραμμίσεις, φωτεινή σηματοδότηση για την κυκλοφορία των οχημάτων και των πεζών, σήμανση των εκτελούμενων στις οδούς εργασιών, αλλά και όταν υπάρχουν παράνομες διαφημιστικές πινακίδες στο οδόστρωμα εξαιτίας των οποίων προκλήθηκε το τροχαίο, το Δημόσιο μπορεί να ευθύνεται  σε χρηματική αποζημίωση.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στα τροχαία ατυχήματα που προκαλούν οχήματα του Δημοσίου, στα οποία περιλαμβάνονται τα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, του Ελληνικού Στρατού, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος, καθώς και τα οχήματα των Υπουργείων και Οργανισμών τα οποία φέρουν πινακίδες κυκλοφορίας πορτοκαλί χρώματος με την ένδειξη «ΚΥ».

Όταν ένα εκ των προηγουμένων οχημάτων προκαλεί τροχαίο, το Δημόσιο, εφόσον φυσικά αποδεχθεί ότι ευθύνεται, είναι υποχρεωμένο να αποζημιώσει τον ζημιωθέντα με την υποβολή συγκεκριμένων δικαιολογητικών στην εκάστοτε, ανάλογα με την περιφέρεια στην οποία συνέβη το ατύχημα, Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Σε περίπτωση που ανακύπτει έριδα σε ότι αφορά την αποζημίωση από την εμπλοκή Δημοσίου οχήματος σε τροχαίο, ο ιδιώτης μπορεί ν’ ασκήσει αγωγή αποζημίωσης κατά του Δημοσίου, συνήθως εγείρεται στα Διοικητικά δικαστήρια,  εφόσον ο οδηγός του εμπλεκομένου οχήματος, κατά τη στιγμή του ατυχήματος,  εκτελούσε «δημόσια» υπηρεσία.

Νικόλαος Σταυρόπουλος

Σχετικά άρθρα

Peugeot 308 GTi

Ο συνδυασμός αυτός καθηλώνει, καθώς το να αντικρίσεις μια τόσο όμορφη γυναίκα πίσω από το τιμόνι του Peugeot 308 GTi είναι σίγουρα ένα οπτικό υπερθέαμα.

Nέα Porsche Cayenne Coupe

Η coupe οροφή είναι μόδα ακόμα και στα μεγάλα SUV, ενώ πλέον την εν λόγω σχεδιαστική γραμμή αποφάσισε να ακολουθήσει και η Porsche Cayenne.

Skoda

Η Skoda επιδιώκει τα επόμενα χρόνια να μεγαλώσει ως εταιρεία και αυτό σκοπεύει να το κάνει παρουσιάζοντας πάνω από 30 νέα μοντέλα τα οποία θα τα δούμε σταδιακά μέχρι το 2022.

Πιερ Γκασλί

Το Γκραν Πρι της Formula 1 που γίνεται στους δρόμους του Μονακό κάθε χρόνο είναι το στολίδι του πρωταθλήματος χάρη στον κοσμοπολίτικο αέρα του Πριγκιπάτου αλλά και ένα από τα πιο δύσκολα λόγω των τοίχων που καραδοκούν δεξιά και αριστερά και του πολύ μικρού πλάτους της πίστας.

Ford

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα η Ford έχει σημειώσει ελαφρώς μικρότερη πρόοδο σε σχέση με άλλες εταιρείες, σε αντίθεση με την αυτόνομη οδήγηση όπου οι έρευνές της έχουν προχωρήσει σημαντικά.

Land Rover Discovery

Ένα ξεχωριστό ταξίδι ετοιμάζεται να κάνει το ειδικά τροποποιημένο Land Rover Discovery που βλέπετε, καθώς προορισμός του είναι να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.

American Airlines

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία του κόσμου, η American Airlines, από 4 Μαΐου έως και 29 Σεπτεμβρίου θα συνδέει για πρώτη φορά την Αθήνα με τη μεγαλούπολη των ουρανοξυστών, το Σικάγο.

Toyota - Suzuki

Η Suzuki και η Toyota υπέγραψαν το 2017 μνημόνιο συνεργασίας που αφορούσε την ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με τα υβριδικά κινητήρια σύνολα και τα μοντέλα που ανήκουν στις compact κατηγορίες.

Ηνωμένες Πολιτείες

Μπορεί να είναι αρκετοί αυτοί που δε θα εμπιστεύονταν εύκολα τη μετακίνησή τους σε κάποιο εντελώς αυτόνομο όχημα όμως όταν πρόκειται για μεταφορά αντικειμένων σίγουρα οι ενστάσεις είναι λιγότερες.

Volvo

Το όνομα της Volvo εδώ και πολλά χρόνια είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ασφάλεια, ενώ η σουηδική εταιρεία ανακοίνωσε μια σειρά νέων μέτρων που τη φέρνουν πιο κοντά στο στόχο της ονόματι “Vision 2020”.