Είστε εδώ

Νομικά Ζητήματα

Τροχαίο ατύχημα – αποζημίωση: Υλικές ή μη ζημιές και σωματικές βλάβες

Καταρχάς και πολύ γενικά, πρέπει να πούμε ότι η αποζημίωση που θα πάρει κάποιος ο οποίος τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα, εξαρτάται από το, τυχόν, ποσοστό συνυπαιτιότητας που θα κρίνει το δικαστήριο ότι έχει και ο ίδιος για το ατύχημα.
Αν δηλαδή, κάποιος οδηγός που τραυματίστηκε λόγω τροχαίου ζητά με αγωγή του αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία του οδηγού άλλου εμπλεκόμενου οχήματος (αυτού εξαιτίας του οποίου τραυματίστηκε), μπορεί να αποζημιωθεί όλο το ποσό που ζητά, αν κριθεί ότι δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για τον τραυματισμό του, μπορεί, όμως, να αποζημιωθεί και με ποσοστό αυτού, αν το δικαστήριο κρίνει ότι υπάρχει συνυπαιτιότητα του.
Εννοείται, επίσης, ότι το ύψος της εν λόγω αποζημίωσης, διαφοροποιείται ανάλογα με τη σοβαρότητα και τις συνέπειες του τραυματισμού. 
Ο αμέσως ζημιωθείς και τραυματισθείς (με σωματική βλάβη) οδηγός οχήματος, μπορεί να ζητήσει από την άλλη εμπλεκόμενη πλευρά και την ασφαλιστική της εταιρεία, ενδεικτικά :
Την περιουσιακή ζημία που έχει υποστεί λόγω του τροχαίου, δηλαδή την αποζημίωσή του για την καταστροφή  του οχήματός του ή για την αποκατάσταση από των υλικών ζημιών του, αλλά και την αποζημίωσή του για την, τυχόν,  μείωση της αξίας μεταπώλησης του οχήματός του. Την αποζημίωση για την καταστροφή των προσωπικών του ειδών και τα έξοδα μετακίνησης (ταξί ή δαπάνη για μίσθωση οχήματος), για το διάστημα που αποστερείται το όχημα του, λόγω της επισκευής του. Σε ότι αφορά την σωματική του βλάβη, μπορεί να ζητήσει τα χρήματα που ξόδεψε για την νοσηλεία του σε θεραπευτικό ίδρυμα, για την αγορά φαρμάκων, ορθοπεδικών ειδών, παρακλινικών εξετάσεων και φυσιοθεραπειών, όπως και για  την βελτιωμένη διατροφή του, καθώς και για περαιτέρω αμοιβή πρόσληψης νοσοκόμας και αμοιβή θεραπόντων ιατρών.
Επιπλέον, μπορεί να ζητήσει και το διαφυγόν κέρδος του, επελθόν αλλά  και μελλοντικό.
Έτσι, έχει δικαίωμα αποζημίωσης για όσα εισοδήματα (μισθός, κ.λ.π.) χάνει από την μη δυνατότητα εργασίας του, τα οποία θα έπαιρνε βάσει της συνηθισμένης πορείας των πραγμάτων.  Εάν εξαιτίας του τροχαίου, ο παθών αδυνατεί ολικά να εργαστεί στο μέλλον, μπορεί να αιτηθεί τη διαφορά μεταξύ των εισοδημάτων που θα εισέπραττε εάν συνέχιζε να εργάζεται και του ποσού της σύνταξης λόγω πρόωρης συνταξιοδότησής του εξαιτίας  του ατυχήματος. Η οικογένεια του, εάν αποδείξει ότι στερήθηκε και θα στερηθεί τις υπηρεσίες του παθόντα, μπορεί να ζητήσει αποζημίωση για αυτές. Τέλος, ο παθών μπορεί να αιτηθεί και ένα  χρηματικό ποσό για την ηθική βλάβη που υπέστη.
Νικόλας Σταυρόπουλος

Σχετικά άρθρα

Volkswagen Golf GTi TCR

Από τις πίστες και τα δύο πρωταθλήματα στο θεσμό TCR στο δρόμο, καθώς η Volkswagen για να γιορτάσει την επιτυχία αυτή, παρουσιάζει μια ειδική έκδοση του Golf GTI με τα χαρακτηριστικά TCR. 

Με το νέο Kia ProCeed στη Βαρκελώνη

Το είχαμε διαπιστώσει από τις φωτογραφίες και τώρα που είδαμε από κοντά στη Βαρκελώνη το νέο Kia ProCeed, επιβεβαιώνεται η αρχική μας σκέψη.

Indy 500 miles

Αυτό είναι το βαρύτιμο κύπελλο που απονέμεται στον νικητή του πιο δημοφιλούς αγώνα αυτοκινήτου των ΗΠΑ, στο “Indy 500”.

Aλλιώς, στα 500 μίλια της Ινδιανάπολης.

Hyundai

Η Hyundai ανάμεσα στα πολλά μοντέλα που είχε το περίπτερό της στην έκθεση αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ παρουσιάζει και το αγωνιστικό Veloster N TCR.

Ράλι Σουηδίας

Μπορεί η αυλαία του παγκοσμίου πρωταθλήματος για το 2019 να ανοίγει στις 24 Ιανουαρίου από το Μόντε Κάρλο, η οργάνωση του Σουηδικού ράλι ανακοίνωσε τις συμμετοχές για τον 2ο αγώνα του θεσμού.

North American International Auto Show

Η Αμερική έχει και τα δικά της βραβεία με κάπως διαφορετικά κριτήρια από τα δικά «μας» τα ευρωπαϊκά.

Άλλος λαός, άλλες συνήθειες, άλλα αυτοκίνητα.

Στο πλαίσιο λοιπόν της έκθεσης του Ντιτρόιτ απονεμήθηκαν τα εξής βραβεία.

Skoda

Το τρίτο μέλος της οικογένειας των SUV αναμένεται να παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη στην έκθεση της Γενεύης τον προσεχή Μάρτιο (5-17 Μαρτίου) η Skoda.

Volkswagen

Η Volkswagen παρουσίασε στο πλαίσιο της έκθεσης αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ το νέο Passat στο οποίο προτίμησε να προβεί σε έντονες αλλαγές στον αισθητικό τομέα παρά στην πλήρη αντικατάσταση με κάποιο που θα έχει νέα πλατφόρμα.

Ντακάρ 2019, 8η Ειδική Διαδρομή

Την 4η από τις 8 Ειδικές Διαδρομές της φετινής περιπέτειας του Ντακάρ στο Περού κέρδισαν οι Λεμπ-Ελενά με το Peugeot 3008 DKR maxi μήκους 361 χλμ.

ΥΠΑ

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την κίνηση των αεροδρομίων το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου του 2018 προκύπτει σημαντική άνοδος στην αεροπορική κίνηση της χώρας.