Είστε εδώ

Νομικά Ζητήματα

Τροχαίο ατύχημα – αποζημίωση: Υλικές ή μη ζημιές και σωματικές βλάβες

Καταρχάς και πολύ γενικά, πρέπει να πούμε ότι η αποζημίωση που θα πάρει κάποιος ο οποίος τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα, εξαρτάται από το, τυχόν, ποσοστό συνυπαιτιότητας που θα κρίνει το δικαστήριο ότι έχει και ο ίδιος για το ατύχημα.
Αν δηλαδή, κάποιος οδηγός που τραυματίστηκε λόγω τροχαίου ζητά με αγωγή του αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία του οδηγού άλλου εμπλεκόμενου οχήματος (αυτού εξαιτίας του οποίου τραυματίστηκε), μπορεί να αποζημιωθεί όλο το ποσό που ζητά, αν κριθεί ότι δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για τον τραυματισμό του, μπορεί, όμως, να αποζημιωθεί και με ποσοστό αυτού, αν το δικαστήριο κρίνει ότι υπάρχει συνυπαιτιότητα του.
Εννοείται, επίσης, ότι το ύψος της εν λόγω αποζημίωσης, διαφοροποιείται ανάλογα με τη σοβαρότητα και τις συνέπειες του τραυματισμού. 
Ο αμέσως ζημιωθείς και τραυματισθείς (με σωματική βλάβη) οδηγός οχήματος, μπορεί να ζητήσει από την άλλη εμπλεκόμενη πλευρά και την ασφαλιστική της εταιρεία, ενδεικτικά :
Την περιουσιακή ζημία που έχει υποστεί λόγω του τροχαίου, δηλαδή την αποζημίωσή του για την καταστροφή  του οχήματός του ή για την αποκατάσταση από των υλικών ζημιών του, αλλά και την αποζημίωσή του για την, τυχόν,  μείωση της αξίας μεταπώλησης του οχήματός του. Την αποζημίωση για την καταστροφή των προσωπικών του ειδών και τα έξοδα μετακίνησης (ταξί ή δαπάνη για μίσθωση οχήματος), για το διάστημα που αποστερείται το όχημα του, λόγω της επισκευής του. Σε ότι αφορά την σωματική του βλάβη, μπορεί να ζητήσει τα χρήματα που ξόδεψε για την νοσηλεία του σε θεραπευτικό ίδρυμα, για την αγορά φαρμάκων, ορθοπεδικών ειδών, παρακλινικών εξετάσεων και φυσιοθεραπειών, όπως και για  την βελτιωμένη διατροφή του, καθώς και για περαιτέρω αμοιβή πρόσληψης νοσοκόμας και αμοιβή θεραπόντων ιατρών.
Επιπλέον, μπορεί να ζητήσει και το διαφυγόν κέρδος του, επελθόν αλλά  και μελλοντικό.
Έτσι, έχει δικαίωμα αποζημίωσης για όσα εισοδήματα (μισθός, κ.λ.π.) χάνει από την μη δυνατότητα εργασίας του, τα οποία θα έπαιρνε βάσει της συνηθισμένης πορείας των πραγμάτων.  Εάν εξαιτίας του τροχαίου, ο παθών αδυνατεί ολικά να εργαστεί στο μέλλον, μπορεί να αιτηθεί τη διαφορά μεταξύ των εισοδημάτων που θα εισέπραττε εάν συνέχιζε να εργάζεται και του ποσού της σύνταξης λόγω πρόωρης συνταξιοδότησής του εξαιτίας  του ατυχήματος. Η οικογένεια του, εάν αποδείξει ότι στερήθηκε και θα στερηθεί τις υπηρεσίες του παθόντα, μπορεί να ζητήσει αποζημίωση για αυτές. Τέλος, ο παθών μπορεί να αιτηθεί και ένα  χρηματικό ποσό για την ηθική βλάβη που υπέστη.
Νικόλας Σταυρόπουλος

Σχετικά άρθρα

ERC-Αζόρες

Οι αγώνες τελειώνουν στη ράμπα και το 2ο σκέλος του πρώτου γύρου για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ράλι, στις Αζόρες, έφερε ανατροπές.

Ραλφ Σουμάχερ

Μετά το Γκραν Πρι της Αυστραλίας ο Ραλφ Σουμάχερ σχολίασε την αρνητική εικόνα της Williams οι οδηγοί της οποίας, Τζορτζ Ράσελ και Ρόμπερτ Κουμπίτσα, τερμάτισαν δύο και τρεις γύρους, αντίστοιχα, πίσω από τον Μπότας που ήταν ο νικητής.

ΕRC-Αζόρες

Ο πρώτος γύρος του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που περιλαμβάνει 8 αγώνες χωρίς άρωμα Ελλάδας (μεγάλη στεναχώρια αυτό) διεξάγεται στις Αζόρες. 

Aνάβαση Διονύσου

Ο πρώτος γύρος του ομώνυμου θεσμού διεξάγεται 30-31 Μαρτίου στην Ανατολική πλαγιά της Πεντέλης, στην ανάβαση Διονύσου.

Αυτόνομα αυτοκίνητα

Κάθε μέρα που περνάει μας φέρνει πιο κοντά στην κυκλοφορία των αυτόνομων αυτοκινήτων στους δρόμους όμως κάτι τόσο ριζικά καινούριο φέρνει μαζί του και νέες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Αγωνιστικής Λέσχη Αυτοκινήτου Λαμίας

Αρχαιρεσίες του σωματείου ΑΛΑΛ για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. που συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής

Πρόεδρος: Μανώλης Νικόλαος

Αντιπρόεδρος: Κυροδήμος Φώτης

Γενικός Γραμματέας: Στεφανή Γεωργία

Ειδικός Γραμματέας: Κουτρίδης Δημήτριος

Ταμίας: Ανδρικοπούλου Ιωάννα

JLR

Στην πορεία προς την εξάπλωση και την καθιέρωση μιας τεχνολογίας είναι κάποια γεγονότα τα οποία αποτελούν σημαντικούς σταθμούς αφού σηματοδοτούν ότι τείνει να γίνει κυρίαρχη.

Hyundai Tucson N Line

Το Tucson έγινε το πρώτο SUV της Hyundai που απέκτησε τη σπορ έκδοση N Line, την οποία πρωτοείδαμε στο i30.

Skoda

H ναυαρχίδα της Skoda έχει ακόμα ένα λόγο να καμαρώνει για την πορεία της, καθώς έσπασε ένα νέο ρεκόρ.

Διεθνής Αμνηστία

Αυτές τις μέρες πραγματοποιείται στο Όσλο η διάσκεψη Nordic Electric Vehicle (EV) Summit της οποίας βασικό θέμα είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πόσο πράσινα είναι στην πραγματικότητα και τι μπορεί να γίνει ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.