Είστε εδώ

Νομικά Ζητήματα

Τροχαίο ατύχημα – αποζημίωση: Υλικές ή μη ζημιές και σωματικές βλάβες

Καταρχάς και πολύ γενικά, πρέπει να πούμε ότι η αποζημίωση που θα πάρει κάποιος ο οποίος τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα, εξαρτάται από το, τυχόν, ποσοστό συνυπαιτιότητας που θα κρίνει το δικαστήριο ότι έχει και ο ίδιος για το ατύχημα.
Αν δηλαδή, κάποιος οδηγός που τραυματίστηκε λόγω τροχαίου ζητά με αγωγή του αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία του οδηγού άλλου εμπλεκόμενου οχήματος (αυτού εξαιτίας του οποίου τραυματίστηκε), μπορεί να αποζημιωθεί όλο το ποσό που ζητά, αν κριθεί ότι δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για τον τραυματισμό του, μπορεί, όμως, να αποζημιωθεί και με ποσοστό αυτού, αν το δικαστήριο κρίνει ότι υπάρχει συνυπαιτιότητα του.
Εννοείται, επίσης, ότι το ύψος της εν λόγω αποζημίωσης, διαφοροποιείται ανάλογα με τη σοβαρότητα και τις συνέπειες του τραυματισμού. 
Ο αμέσως ζημιωθείς και τραυματισθείς (με σωματική βλάβη) οδηγός οχήματος, μπορεί να ζητήσει από την άλλη εμπλεκόμενη πλευρά και την ασφαλιστική της εταιρεία, ενδεικτικά :
Την περιουσιακή ζημία που έχει υποστεί λόγω του τροχαίου, δηλαδή την αποζημίωσή του για την καταστροφή  του οχήματός του ή για την αποκατάσταση από των υλικών ζημιών του, αλλά και την αποζημίωσή του για την, τυχόν,  μείωση της αξίας μεταπώλησης του οχήματός του. Την αποζημίωση για την καταστροφή των προσωπικών του ειδών και τα έξοδα μετακίνησης (ταξί ή δαπάνη για μίσθωση οχήματος), για το διάστημα που αποστερείται το όχημα του, λόγω της επισκευής του. Σε ότι αφορά την σωματική του βλάβη, μπορεί να ζητήσει τα χρήματα που ξόδεψε για την νοσηλεία του σε θεραπευτικό ίδρυμα, για την αγορά φαρμάκων, ορθοπεδικών ειδών, παρακλινικών εξετάσεων και φυσιοθεραπειών, όπως και για  την βελτιωμένη διατροφή του, καθώς και για περαιτέρω αμοιβή πρόσληψης νοσοκόμας και αμοιβή θεραπόντων ιατρών.
Επιπλέον, μπορεί να ζητήσει και το διαφυγόν κέρδος του, επελθόν αλλά  και μελλοντικό.
Έτσι, έχει δικαίωμα αποζημίωσης για όσα εισοδήματα (μισθός, κ.λ.π.) χάνει από την μη δυνατότητα εργασίας του, τα οποία θα έπαιρνε βάσει της συνηθισμένης πορείας των πραγμάτων.  Εάν εξαιτίας του τροχαίου, ο παθών αδυνατεί ολικά να εργαστεί στο μέλλον, μπορεί να αιτηθεί τη διαφορά μεταξύ των εισοδημάτων που θα εισέπραττε εάν συνέχιζε να εργάζεται και του ποσού της σύνταξης λόγω πρόωρης συνταξιοδότησής του εξαιτίας  του ατυχήματος. Η οικογένεια του, εάν αποδείξει ότι στερήθηκε και θα στερηθεί τις υπηρεσίες του παθόντα, μπορεί να ζητήσει αποζημίωση για αυτές. Τέλος, ο παθών μπορεί να αιτηθεί και ένα  χρηματικό ποσό για την ηθική βλάβη που υπέστη.
Νικόλας Σταυρόπουλος

Σχετικά άρθρα

Νέο Ford Puma

Με όνομα από το παρελθόν και με στόχο τη σύγχρονη δημοφιλή κατηγορία των συμπαγών crossover το νέο Ford Puma αποτελεί πλέον γεγονός.

Ράλι Εσθονίας

Τι γίνεται με το ράλι Εσθονίας; Μέχρι και οι Τάνακ-Γιερβόεγια δήλωσαν συμμετοχή με το Toyota Yaris WRC.

Xωρίς να προσμετρά στο WRC, και οι τέσσερις εργοστασιακές ομάδες θα δώσουν το «παρών» στον αγώνα που είναι προγραμματισμένος μεταξύ 12-14 Ιουλίου.

Skoda Scala

Η αισθητική παίζει τον πρώτο λόγο στο να ενδιαφερθεί το αγοραστικό κοινό περισσότερο για κάποιο μοντέλο.

Η Skoda με το Scala το πηγαίνει ακόμα πιο πέρα, όπου εκτός από την αισθητική συνδυάζει gadget (πόλος έλξης πλέον σε πολλούς αγοραστές) και τεχνολογία.

FCA Greece

Τον τιμοκατάλογο για την πλήρη γκάμα των μοντέλων Jeep στην εγχώρια αγορά ανακοίνωσε η FCA Greece.

Νέο Opel Corsa

Πριν από μερικές μέρες η Opel μας αποκάλυψε τεχνικά χαρακτηριστικά για την επερχόμενη αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση του νέου Corsa.

Τώρα ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε και τους κινητήρες εσωτερικής καύσης που θα υπάρχουν στη γκάμα του δημοφιλούς μικρού γερμανικού μοντέλου.

Γκραν Πρι Αυστρίας

Από τη Γαλλία και την πίστα του Πολ Ρικάρ στην Αυστρία και στην πίστα Red Bull Ring για τον 10ο γύρο του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1 που διεξάγεται 30 Ιουνίου.

SEAT

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών τα χιλιόμετρα που διανύουμε αυξάνονται, καθώς κάνουμε αρκετά δρομολόγια προς τις παραλίες, ενώ οι περισσότεροι ταξιδεύουν οδικώς στην άδεια τους.

Νέο Ford Ranger Raptor

Το νέο Ford Ranger Raptor μπορεί να ξυπνήσει μνήμες σε όσους έκαναν τη στρατιωτική τους θητεία στα τεθωρακισμένα, καθώς χωρίς υπερβολή, οι εκτός δρόμου ικανότητες του θυμίζουν τα τανκ Leopard.

Club Passione Rossa

Άρωμα Ferrari είχε η Πάτρα, καθώς στην Αχαϊκή πρωτεύουσα γιορτάστηκαν τα 20 χρόνια του Ιταλικού club Ferrari Passione Rossa.

Skoda Scala G-TEC

Η γκάμα του νέου Scala επεκτείνεται, καθώς σύντομα η Skoda θα λανσάρει τη νέα του έκδοση G-TEC, η οποία καταναλώνει και φυσικό αέριο.