Είστε εδώ

Νομικά Ζητήματα

Ταξίδι στο εξωτερικό. Χρειάζομαι πράσινη κάρτα ή όχι;

Το Π.Δ. 237/1986, όπως σήμερα τροποποιημένο ισχύει, προβλέπει στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 :  «Αυτοκίνητο όχημα που έχει τον τόπο της συνήθους στάθμευσής του στην Ελληνική Επικράτεια και εξέρχεται από τα όρια αυτής (δηλαδή, στο εξωτερικό), πρέπει να εφοδιάζεται με πιστοποιητικό διεθνούς ασφάλισης (πράσινη κάρτα) που ισχύει τουλάχιστον στο έδαφος των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), των κρατών του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.) και των λοιπών κρατών, των οποίων τα Εθνικά Γραφεία Διεθνούς Ασφάλισης δεσμεύονται να εφαρμόζουν το τμήμα ΙΙΙ της Ενοποιημένης Συμφωνίας.», «Η παρούσα παράγραφος παύει να ισχύει, εφόσον ο τύπος της βεβαίωσης και του ειδικού σήματος που προβλέπονται στο άρθρο 5 παράγραφος 2 του παρόντος διατάγματος περιλαμβάνει υποχρεωτική και τη με λατινικά γράμματα αποτύπωση των σχετικών στοιχείων.».

Συνεπώς, κάθε χώρα έχει (ή πρέπει να έχει) το δικό της Εθνικό Γραφείο (Διεθνούς) Ασφάλισης, στο εξής για συντομία θα αναφέρεται «Ε.Γ.Α.», στο οποίο μετέχουν οι εθνικές ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα αυτή.

Κάθε «Ε.Γ.Α.» εξυπηρετεί το σκοπό γρήγορης διευθέτησης αστικών αξιώσεων (αποζημίωση) που έχει τρίτος, ο οποίος ζημιώθηκε, λόγω τροχαίου ατυχήματος, εντός του εδάφους αρμοδιότητας του «Ε.Γ.Α.» και στο οποίο τροχαίο υπαίτιο ήταν όχημα με συνήθη στάθμευση στην αλλοδαπή.

Κάθε «Ε.Γ.Α.» μετέχει στο Συμβούλιο των Γραφείων (Διεθνούς) Ασφάλισης, το οποίο είναι επιφορτισμένο με τη διοίκηση και λειτουργία του συστήματος διεθνούς ασφαλίσεως αστικής ευθύνης έναντι τρίτων εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων (γνωστό ως «Σύστημα Πράσινης Κάρτας».)

Κατόπιν  των εργασιών που έλαβαν χώρα το 2002 στο Ρέθυμνο Κρήτης, το  Συμβούλιο  των Γραφείων (Διεθνούς) Ασφάλισης, εξέδωσε ενοποιημένη σύμβαση με υποχρεωτική ισχύ της στις χώρες μέλη του, η οποία επικαιροποιήθηκε στις εργασίες του που έλαβαν χώρα στη  Λισσαβόνα το 2008. Η σύμβαση προβλέπει απλοποιημένη διαδικασία αποζημίωσης αστικής ευθύνης έναντι τρίτων από το «Ε.Γ.Α.» της χώρας εντός της οποίας συνέβη το ατύχημα, το οποίο «Ε.Γ.Α.», αφού αποζημιώσει τον τρίτο ζημιωθέντα, θα διεκδικήσει την επανείσπραξη της αποζημίωσης από την (αλλοδαπή) ασφαλιστική εταιρεία που είναι ασφαλισμένο το υπαίτιο όχημα.

Πρακτικά, επειδή οι χώρες του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.) έχουν προσυπογράψει μεταξύ τους το τμήμα III της Ενοποιημένης Συμφωνίας, στα οχήματα με πινακίδα κυκλοφορίας από αυτές τις χώρες  δεν γίνεται αμοιβαία έλεγχος ύπαρξης πιστοποιητικού διεθνούς ασφάλισης (πράσινη κάρτα), αλλά τεκμαίρεται η ύπαρξη της ασφαλιστικής κάλυψης, υπό την προϋπόθεση ότι η βεβαίωση ασφαλιστικής κάλυψης που χορηγεί η εγχώρια ασφαλιστική εταιρεία και το ειδικό σήμα έχουν γραφτεί και με λατινικούς χαρακτήρες.  

Κατά συνέπεια, οι οδηγοί που θέλουν να ταξιδέψουν εντός αυτών των χωρών και το όχημα τους είναι ταξινομημένο σε μία εξ αυτών, δεν υποχρεούνται στην έκδοση πράσινης κάρτας. Αυτονόητο είναι, ότι οφείλουν να έχουν έγκυρο  και εν ισχύ ασφαλιστήριο συμβόλαιο που καλύπτει την υποχρεωτική ασφάλιση της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης έναντι τρίτων του οχήματός τους.

Παρ’ όλα αυτά, σας συμβουλεύουμε να ζητήσετε από την ασφαλιστική σας εταιρεία να σας δώσει πράσινη κάρτα,  η οποία συνήθως χορηγείται δωρεάν. Θα σας διευκολύνει σε περίπτωση δειγματοληπτικού ελέγχου και ατυχήματος, διότι η πράσινη κάρτα είναι ένα διεθνώς αναγνωρίσιμο έγγραφο ασφαλιστικής κάλυψης, ενώ ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο στην ελληνική γλώσσα πιθανόν να μην μπορεί να γίνει κατανοητό από κάποια Αρχή στο εξωτερικό και επομένως να δυσκολευτείτε να αποδείξετε την ασφαλιστική σας κάλυψη.

Για τις υπόλοιπες χώρες εκτός «Ε.Ο.Χ.», απαραίτητο  είναι να ζητήσετε από την ασφαλιστική σας εταιρεία να σας χορηγήσει πράσινη κάρτα για τις χώρες που πρόκειται να ταξιδέψετε, η οποία θα ισχύει τις ημέρες του ταξιδιού σας.

Λάβετε,  επίσης, υπόψη, ότι  η σύμβαση ιδίων ζημιών (δηλαδή, «μικτή ασφάλιση»), που είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική, δεν ρυθμίζεται από τις διατάξεις του Π.Δ. 237/1986,  αλλά από τις διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου και για να επεκταθεί η ισχύς της στην αλλοδαπή πρέπει αυτό να έχει συμφωνηθεί ειδικά και να καταβληθεί, τυχόν, προβλεπόμενο επασφάλιστρο. Έτσι, για την επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης για ίδιες ζημίες στο εξωτερικό, απαιτείται να εκδοθεί πρόσθετη πράξη, ανεξάρτητη από το πιστοποιητικό ασφαλιστικής κάλυψης εξωτερικού και πιστοποιητικό διεθνούς ασφάλισης - πράσινη κάρτα.

Επομένως, πριν ταξιδέψετε στο εξωτερικό με το όχημά σας, μιλήστε με τον ασφαλιστή σας για το αν χρειάζεται να κάνετε κάποια πρόσθετη πράξη εξωτερικού με ενδεχομένως πληρωμή πρόσθετων ασφαλίστρων, ώστε να επεκτείνετε τις προαιρετικές καλύψεις του ασφαλιστηρίου συμβολαίου σας για το συγκεκριμένο ταξίδι.

Νικόλαος Σταυρόπουλος

Σχετικά άρθρα

Volkswagen Golf GTi TCR

Από τις πίστες και τα δύο πρωταθλήματα στο θεσμό TCR στο δρόμο, καθώς η Volkswagen για να γιορτάσει την επιτυχία αυτή, παρουσιάζει μια ειδική έκδοση του Golf GTI με τα χαρακτηριστικά TCR. 

Με το νέο Kia ProCeed στη Βαρκελώνη

Το είχαμε διαπιστώσει από τις φωτογραφίες και τώρα που είδαμε από κοντά στη Βαρκελώνη το νέο Kia ProCeed, επιβεβαιώνεται η αρχική μας σκέψη.

Indy 500 miles

Αυτό είναι το βαρύτιμο κύπελλο που απονέμεται στον νικητή του πιο δημοφιλούς αγώνα αυτοκινήτου των ΗΠΑ, στο “Indy 500”.

Aλλιώς, στα 500 μίλια της Ινδιανάπολης.

Hyundai

Η Hyundai ανάμεσα στα πολλά μοντέλα που είχε το περίπτερό της στην έκθεση αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ παρουσιάζει και το αγωνιστικό Veloster N TCR.

Ράλι Σουηδίας

Μπορεί η αυλαία του παγκοσμίου πρωταθλήματος για το 2019 να ανοίγει στις 24 Ιανουαρίου από το Μόντε Κάρλο, η οργάνωση του Σουηδικού ράλι ανακοίνωσε τις συμμετοχές για τον 2ο αγώνα του θεσμού.

North American International Auto Show

Η Αμερική έχει και τα δικά της βραβεία με κάπως διαφορετικά κριτήρια από τα δικά «μας» τα ευρωπαϊκά.

Άλλος λαός, άλλες συνήθειες, άλλα αυτοκίνητα.

Στο πλαίσιο λοιπόν της έκθεσης του Ντιτρόιτ απονεμήθηκαν τα εξής βραβεία.

Skoda

Το τρίτο μέλος της οικογένειας των SUV αναμένεται να παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη στην έκθεση της Γενεύης τον προσεχή Μάρτιο (5-17 Μαρτίου) η Skoda.

Volkswagen

Η Volkswagen παρουσίασε στο πλαίσιο της έκθεσης αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ το νέο Passat στο οποίο προτίμησε να προβεί σε έντονες αλλαγές στον αισθητικό τομέα παρά στην πλήρη αντικατάσταση με κάποιο που θα έχει νέα πλατφόρμα.

Ντακάρ 2019, 8η Ειδική Διαδρομή

Την 4η από τις 8 Ειδικές Διαδρομές της φετινής περιπέτειας του Ντακάρ στο Περού κέρδισαν οι Λεμπ-Ελενά με το Peugeot 3008 DKR maxi μήκους 361 χλμ.

ΥΠΑ

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την κίνηση των αεροδρομίων το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου του 2018 προκύπτει σημαντική άνοδος στην αεροπορική κίνηση της χώρας.