Είστε εδώ

Νομικά Ζητήματα

Σύμβαση ασφάλισης μέσω διαδικτύου και πληροφόρηση καταναλωτή

Τα τελευταία χρόνια, η εμπορική διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών μέσω, κυρίως, του διαδικτύου, αλλά και άλλων μέσων επικοινωνίας από απόσταση, γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη, ολοένα αυξανόμενη. Η παροχή υπηρεσιών ασφάλισης, δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να αποτελέσει εξαίρεση, δεδομένης της δυνατότητας σημαντικής μείωσης του κόστους παροχής της.

Εντούτοις, η “αδύναμη” θέση του καταναλωτή, ιδίως όσον αφορά το σκέλος της σύναψης μιας σύμβασης ασφάλισης από απόσταση, επιτάσσει την θέση δικλείδων ασφαλείας, τις οποίες και θέτει ως επί το πλείστον ο Ν. 2251/1994, περί προστασίας των καταναλωτών, αλλά και το Π.Δ. 131/2003 που ενσωμάτωσε την Οδηγία 2000/31 ΕΚ για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Σε συντομία, ο καταναλωτής, θα πρέπει, να λάβει στα χέρια του ή γνώσει, πριν τη σύναψη της σύμβασης ασφάλισης:

Τον τρόπο σύναψης της σχετικής σύμβασης από απόσταση, δηλ. τα διαδικαστικά - τεχνικά στάδια.
Την τυχόν αρχειοθέτηση της σύμβασης και τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτή.
Τα τεχνικά μέσα εντοπισμού και διόρθωσης σφαλμάτων της σχετικής ανάθεσης του καταναλωτή.
Τις γλώσσες στις οποίες μπορεί να συναφθεί η εν λόγω σύμβαση.
Πληροφορίες για την ταυτότητα (επωνυμία, σχετικές επαγγελματικές άδειες, διεύθυνση, στοιχεία επικοινωνία κ.α.) και την κύρια δραστηριότητα του παρόχου της υπηρεσίας καθώς και για τον τυχόν μεσάζοντα του παρόχου της υπηρεσίας.
Περιγραφή των κυριότερων χαρακτηριστικών της υπηρεσίας, το τίμημα και όλες τις σχετικές δαπάνες στις οποίες θα προβεί.
Την ύπαρξη του δικαιώματος υπαναχώρησης όπως και εναντίωσης που έχει ο καταναλωτής σε κάθε ασφαλιστική σύμβαση, τις προθεσμίες εντός τις οποίες πρέπει να ασκήσει τα σχετικά δικαίωμά του, τις προϋποθέσεις και τον ακριβή τόπο άσκησής των καθώς και υποδείγματα υπαναχώρησης και εναντίωσης.
Την ύπαρξη δικαιώματος πρόωρης ή μονομερούς λύσης της σύμβασης, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών κυρώσεων όπως προβλέπονται στη σύμβαση.
Εν ολίγοις, όλες τις συμβατικές ρήτρες μεγάλης σπουδαιότητας, όπως αυτή της δικαιοδοσίας, του εφαρμοστέου δικαίου κ.α.
Την ύπαρξη μηχανισμών εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών.
Τον τρόπο χρήσης των προσωπικών δεδομένων του καταναλωτή και τα δικαιώματά του που απορρέουν από τη σκοπούμενη χρήση.

Τυχόν, μη παροχή των ανωτέρω πληροφοριών στον καταναλωτή, μπορεί να σημάνει από την μη σχετική δέσμευσή του τελευταίου από μη επικοινωνηθέντα όρο, μέχρι και την δυνατότητα ακύρωσης του συνόλου της σύμβασης ασφάλισης, υπέρ του. Αντίστοιχα, ο συμβαλλόμενος με τον καταναλωτή, μπορεί να αντιμετωπίσει από διοικητικής μέχρι ποινικής φύσεως συνέπειες. Τέλος, σημειώνεται πως εκτός των ανωτέρω αναφερόμενων, εφαρμόζονται και άλλα νομοθετήματα, όπως π.χ. αυτών που αφορούν τη διαμεσολάβηση στην ιδιωτική ασφάλιση, την ασφάλιση γενικότερα κ.α.

Πάνος Κορκόβελος

 

Σχετικά άρθρα

Volkswagen Golf GTi TCR

Από τις πίστες και τα δύο πρωταθλήματα στο θεσμό TCR στο δρόμο, καθώς η Volkswagen για να γιορτάσει την επιτυχία αυτή, παρουσιάζει μια ειδική έκδοση του Golf GTI με τα χαρακτηριστικά TCR. 

Με το νέο Kia ProCeed στη Βαρκελώνη

Το είχαμε διαπιστώσει από τις φωτογραφίες και τώρα που είδαμε από κοντά στη Βαρκελώνη το νέο Kia ProCeed, επιβεβαιώνεται η αρχική μας σκέψη.

Indy 500 miles

Αυτό είναι το βαρύτιμο κύπελλο που απονέμεται στον νικητή του πιο δημοφιλούς αγώνα αυτοκινήτου των ΗΠΑ, στο “Indy 500”.

Aλλιώς, στα 500 μίλια της Ινδιανάπολης.

Hyundai

Η Hyundai ανάμεσα στα πολλά μοντέλα που είχε το περίπτερό της στην έκθεση αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ παρουσιάζει και το αγωνιστικό Veloster N TCR.

Ράλι Σουηδίας

Μπορεί η αυλαία του παγκοσμίου πρωταθλήματος για το 2019 να ανοίγει στις 24 Ιανουαρίου από το Μόντε Κάρλο, η οργάνωση του Σουηδικού ράλι ανακοίνωσε τις συμμετοχές για τον 2ο αγώνα του θεσμού.

North American International Auto Show

Η Αμερική έχει και τα δικά της βραβεία με κάπως διαφορετικά κριτήρια από τα δικά «μας» τα ευρωπαϊκά.

Άλλος λαός, άλλες συνήθειες, άλλα αυτοκίνητα.

Στο πλαίσιο λοιπόν της έκθεσης του Ντιτρόιτ απονεμήθηκαν τα εξής βραβεία.

Skoda

Το τρίτο μέλος της οικογένειας των SUV αναμένεται να παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη στην έκθεση της Γενεύης τον προσεχή Μάρτιο (5-17 Μαρτίου) η Skoda.

Volkswagen

Η Volkswagen παρουσίασε στο πλαίσιο της έκθεσης αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ το νέο Passat στο οποίο προτίμησε να προβεί σε έντονες αλλαγές στον αισθητικό τομέα παρά στην πλήρη αντικατάσταση με κάποιο που θα έχει νέα πλατφόρμα.

Ντακάρ 2019, 8η Ειδική Διαδρομή

Την 4η από τις 8 Ειδικές Διαδρομές της φετινής περιπέτειας του Ντακάρ στο Περού κέρδισαν οι Λεμπ-Ελενά με το Peugeot 3008 DKR maxi μήκους 361 χλμ.

ΥΠΑ

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την κίνηση των αεροδρομίων το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου του 2018 προκύπτει σημαντική άνοδος στην αεροπορική κίνηση της χώρας.