Είστε εδώ

Νομικά Ζητήματα

Σύμβαση ασφάλισης μέσω διαδικτύου και πληροφόρηση καταναλωτή

Τα τελευταία χρόνια, η εμπορική διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών μέσω, κυρίως, του διαδικτύου, αλλά και άλλων μέσων επικοινωνίας από απόσταση, γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη, ολοένα αυξανόμενη. Η παροχή υπηρεσιών ασφάλισης, δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να αποτελέσει εξαίρεση, δεδομένης της δυνατότητας σημαντικής μείωσης του κόστους παροχής της.

Εντούτοις, η “αδύναμη” θέση του καταναλωτή, ιδίως όσον αφορά το σκέλος της σύναψης μιας σύμβασης ασφάλισης από απόσταση, επιτάσσει την θέση δικλείδων ασφαλείας, τις οποίες και θέτει ως επί το πλείστον ο Ν. 2251/1994, περί προστασίας των καταναλωτών, αλλά και το Π.Δ. 131/2003 που ενσωμάτωσε την Οδηγία 2000/31 ΕΚ για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Σε συντομία, ο καταναλωτής, θα πρέπει, να λάβει στα χέρια του ή γνώσει, πριν τη σύναψη της σύμβασης ασφάλισης:

Τον τρόπο σύναψης της σχετικής σύμβασης από απόσταση, δηλ. τα διαδικαστικά - τεχνικά στάδια.
Την τυχόν αρχειοθέτηση της σύμβασης και τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτή.
Τα τεχνικά μέσα εντοπισμού και διόρθωσης σφαλμάτων της σχετικής ανάθεσης του καταναλωτή.
Τις γλώσσες στις οποίες μπορεί να συναφθεί η εν λόγω σύμβαση.
Πληροφορίες για την ταυτότητα (επωνυμία, σχετικές επαγγελματικές άδειες, διεύθυνση, στοιχεία επικοινωνία κ.α.) και την κύρια δραστηριότητα του παρόχου της υπηρεσίας καθώς και για τον τυχόν μεσάζοντα του παρόχου της υπηρεσίας.
Περιγραφή των κυριότερων χαρακτηριστικών της υπηρεσίας, το τίμημα και όλες τις σχετικές δαπάνες στις οποίες θα προβεί.
Την ύπαρξη του δικαιώματος υπαναχώρησης όπως και εναντίωσης που έχει ο καταναλωτής σε κάθε ασφαλιστική σύμβαση, τις προθεσμίες εντός τις οποίες πρέπει να ασκήσει τα σχετικά δικαίωμά του, τις προϋποθέσεις και τον ακριβή τόπο άσκησής των καθώς και υποδείγματα υπαναχώρησης και εναντίωσης.
Την ύπαρξη δικαιώματος πρόωρης ή μονομερούς λύσης της σύμβασης, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών κυρώσεων όπως προβλέπονται στη σύμβαση.
Εν ολίγοις, όλες τις συμβατικές ρήτρες μεγάλης σπουδαιότητας, όπως αυτή της δικαιοδοσίας, του εφαρμοστέου δικαίου κ.α.
Την ύπαρξη μηχανισμών εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών.
Τον τρόπο χρήσης των προσωπικών δεδομένων του καταναλωτή και τα δικαιώματά του που απορρέουν από τη σκοπούμενη χρήση.

Τυχόν, μη παροχή των ανωτέρω πληροφοριών στον καταναλωτή, μπορεί να σημάνει από την μη σχετική δέσμευσή του τελευταίου από μη επικοινωνηθέντα όρο, μέχρι και την δυνατότητα ακύρωσης του συνόλου της σύμβασης ασφάλισης, υπέρ του. Αντίστοιχα, ο συμβαλλόμενος με τον καταναλωτή, μπορεί να αντιμετωπίσει από διοικητικής μέχρι ποινικής φύσεως συνέπειες. Τέλος, σημειώνεται πως εκτός των ανωτέρω αναφερόμενων, εφαρμόζονται και άλλα νομοθετήματα, όπως π.χ. αυτών που αφορούν τη διαμεσολάβηση στην ιδιωτική ασφάλιση, την ασφάλιση γενικότερα κ.α.

Πάνος Κορκόβελος

 

Σχετικά άρθρα

Νέο Ford Puma

Με όνομα από το παρελθόν και με στόχο τη σύγχρονη δημοφιλή κατηγορία των συμπαγών crossover το νέο Ford Puma αποτελεί πλέον γεγονός.

Ράλι Εσθονίας

Τι γίνεται με το ράλι Εσθονίας; Μέχρι και οι Τάνακ-Γιερβόεγια δήλωσαν συμμετοχή με το Toyota Yaris WRC.

Xωρίς να προσμετρά στο WRC, και οι τέσσερις εργοστασιακές ομάδες θα δώσουν το «παρών» στον αγώνα που είναι προγραμματισμένος μεταξύ 12-14 Ιουλίου.

Skoda Scala

Η αισθητική παίζει τον πρώτο λόγο στο να ενδιαφερθεί το αγοραστικό κοινό περισσότερο για κάποιο μοντέλο.

Η Skoda με το Scala το πηγαίνει ακόμα πιο πέρα, όπου εκτός από την αισθητική συνδυάζει gadget (πόλος έλξης πλέον σε πολλούς αγοραστές) και τεχνολογία.

FCA Greece

Τον τιμοκατάλογο για την πλήρη γκάμα των μοντέλων Jeep στην εγχώρια αγορά ανακοίνωσε η FCA Greece.

Νέο Opel Corsa

Πριν από μερικές μέρες η Opel μας αποκάλυψε τεχνικά χαρακτηριστικά για την επερχόμενη αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση του νέου Corsa.

Τώρα ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε και τους κινητήρες εσωτερικής καύσης που θα υπάρχουν στη γκάμα του δημοφιλούς μικρού γερμανικού μοντέλου.

Γκραν Πρι Αυστρίας

Από τη Γαλλία και την πίστα του Πολ Ρικάρ στην Αυστρία και στην πίστα Red Bull Ring για τον 10ο γύρο του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1 που διεξάγεται 30 Ιουνίου.

SEAT

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών τα χιλιόμετρα που διανύουμε αυξάνονται, καθώς κάνουμε αρκετά δρομολόγια προς τις παραλίες, ενώ οι περισσότεροι ταξιδεύουν οδικώς στην άδεια τους.

Νέο Ford Ranger Raptor

Το νέο Ford Ranger Raptor μπορεί να ξυπνήσει μνήμες σε όσους έκαναν τη στρατιωτική τους θητεία στα τεθωρακισμένα, καθώς χωρίς υπερβολή, οι εκτός δρόμου ικανότητες του θυμίζουν τα τανκ Leopard.

Club Passione Rossa

Άρωμα Ferrari είχε η Πάτρα, καθώς στην Αχαϊκή πρωτεύουσα γιορτάστηκαν τα 20 χρόνια του Ιταλικού club Ferrari Passione Rossa.

Skoda Scala G-TEC

Η γκάμα του νέου Scala επεκτείνεται, καθώς σύντομα η Skoda θα λανσάρει τη νέα του έκδοση G-TEC, η οποία καταναλώνει και φυσικό αέριο.