Είστε εδώ

Νομικά Ζητήματα

Οδήγηση δίχως άδεια οδήγησης και αυστηροποίηση ποινών

Προ ολίγων εβδομάδων, ψηφίστηκε ο Νόμος 4155/2013 ο οποίος επιφέρει σημαντικές αλλαγές, εκτός άλλων, στον Κ.Ο.Κ. και ιδιαίτερα στο σκέλος της ποινικής αντιμετώπισης της οδήγησης δίχως άδεια οδήγησης. Ο εν λόγω Νόμος έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα του προγενέστερου Νόμου 3904/2010 και συγκεκριμένα το άρθρο 31 αυτού, με το οποίο ο νομοθέτης είχε προκρίνει την ελαστικοποίηση της ποινικής αντιμετώπισης παραβάσεων του Κ.Ο.Κ.

Σύμφωνα λοιπόν, με τις διατάξεις του Νόμου, η οδήγηση οχήματος δίχως την απαιτούμενη εκ του νόμου άδεια οδήγησης, ή η οδήγηση οχήματος παρότι η άδεια οδήγησης έχει ανακληθεί ή αφαιρεθεί, επισύρει ποινή φυλάκισης από 1 έως 12 μήνες, διοικητικό πρόστιμο 200€ και επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης, εφόσον υπάρχει, για 30 ημέρες.

Τονίζουμε εδώ, πως εάν οδηγός οχήματος, του οποίου η άδεια οδήγησης του έχει αφαιρεθεί για οποιοδήποτε λόγο, εξακολουθεί να οδηγεί, πέραν της ανωτέρω ποινής (φυλάκισης 1 έως 12 μηνών και πρόστιμου 200€), δεν του επαναχορηγείται η άδεια για 3 επιπλέον έτη, ενώ εάν προκαλέσει και ατύχημα με τραυματισμό ή θάνατο, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλλει την ποινή της οριστικής στέρησης δικαιώματος απόκτησης άδειας οδήγησης οποιουδήποτε οδικού οχήματος!

Τέλος, αυτός που ενώ έχει λάβει άδεια οδήγησης, δεν τη φέρει μαζί του στο όχημα, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 20€.

Πάνος Κορκόβελος

Σχετικά άρθρα

ERC-Αζόρες

Οι αγώνες τελειώνουν στη ράμπα και το 2ο σκέλος του πρώτου γύρου για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ράλι, στις Αζόρες, έφερε ανατροπές.

Ραλφ Σουμάχερ

Μετά το Γκραν Πρι της Αυστραλίας ο Ραλφ Σουμάχερ σχολίασε την αρνητική εικόνα της Williams οι οδηγοί της οποίας, Τζορτζ Ράσελ και Ρόμπερτ Κουμπίτσα, τερμάτισαν δύο και τρεις γύρους, αντίστοιχα, πίσω από τον Μπότας που ήταν ο νικητής.

ΕRC-Αζόρες

Ο πρώτος γύρος του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που περιλαμβάνει 8 αγώνες χωρίς άρωμα Ελλάδας (μεγάλη στεναχώρια αυτό) διεξάγεται στις Αζόρες. 

Aνάβαση Διονύσου

Ο πρώτος γύρος του ομώνυμου θεσμού διεξάγεται 30-31 Μαρτίου στην Ανατολική πλαγιά της Πεντέλης, στην ανάβαση Διονύσου.

Αυτόνομα αυτοκίνητα

Κάθε μέρα που περνάει μας φέρνει πιο κοντά στην κυκλοφορία των αυτόνομων αυτοκινήτων στους δρόμους όμως κάτι τόσο ριζικά καινούριο φέρνει μαζί του και νέες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Αγωνιστικής Λέσχη Αυτοκινήτου Λαμίας

Αρχαιρεσίες του σωματείου ΑΛΑΛ για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. που συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής

Πρόεδρος: Μανώλης Νικόλαος

Αντιπρόεδρος: Κυροδήμος Φώτης

Γενικός Γραμματέας: Στεφανή Γεωργία

Ειδικός Γραμματέας: Κουτρίδης Δημήτριος

Ταμίας: Ανδρικοπούλου Ιωάννα

JLR

Στην πορεία προς την εξάπλωση και την καθιέρωση μιας τεχνολογίας είναι κάποια γεγονότα τα οποία αποτελούν σημαντικούς σταθμούς αφού σηματοδοτούν ότι τείνει να γίνει κυρίαρχη.

Hyundai Tucson N Line

Το Tucson έγινε το πρώτο SUV της Hyundai που απέκτησε τη σπορ έκδοση N Line, την οποία πρωτοείδαμε στο i30.

Skoda

H ναυαρχίδα της Skoda έχει ακόμα ένα λόγο να καμαρώνει για την πορεία της, καθώς έσπασε ένα νέο ρεκόρ.

Διεθνής Αμνηστία

Αυτές τις μέρες πραγματοποιείται στο Όσλο η διάσκεψη Nordic Electric Vehicle (EV) Summit της οποίας βασικό θέμα είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πόσο πράσινα είναι στην πραγματικότητα και τι μπορεί να γίνει ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.