Είστε εδώ

Νομικά Ζητήματα

Οδήγηση δίχως άδεια οδήγησης και αυστηροποίηση ποινών

Προ ολίγων εβδομάδων, ψηφίστηκε ο Νόμος 4155/2013 ο οποίος επιφέρει σημαντικές αλλαγές, εκτός άλλων, στον Κ.Ο.Κ. και ιδιαίτερα στο σκέλος της ποινικής αντιμετώπισης της οδήγησης δίχως άδεια οδήγησης. Ο εν λόγω Νόμος έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα του προγενέστερου Νόμου 3904/2010 και συγκεκριμένα το άρθρο 31 αυτού, με το οποίο ο νομοθέτης είχε προκρίνει την ελαστικοποίηση της ποινικής αντιμετώπισης παραβάσεων του Κ.Ο.Κ.

Σύμφωνα λοιπόν, με τις διατάξεις του Νόμου, η οδήγηση οχήματος δίχως την απαιτούμενη εκ του νόμου άδεια οδήγησης, ή η οδήγηση οχήματος παρότι η άδεια οδήγησης έχει ανακληθεί ή αφαιρεθεί, επισύρει ποινή φυλάκισης από 1 έως 12 μήνες, διοικητικό πρόστιμο 200€ και επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης, εφόσον υπάρχει, για 30 ημέρες.

Τονίζουμε εδώ, πως εάν οδηγός οχήματος, του οποίου η άδεια οδήγησης του έχει αφαιρεθεί για οποιοδήποτε λόγο, εξακολουθεί να οδηγεί, πέραν της ανωτέρω ποινής (φυλάκισης 1 έως 12 μηνών και πρόστιμου 200€), δεν του επαναχορηγείται η άδεια για 3 επιπλέον έτη, ενώ εάν προκαλέσει και ατύχημα με τραυματισμό ή θάνατο, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλλει την ποινή της οριστικής στέρησης δικαιώματος απόκτησης άδειας οδήγησης οποιουδήποτε οδικού οχήματος!

Τέλος, αυτός που ενώ έχει λάβει άδεια οδήγησης, δεν τη φέρει μαζί του στο όχημα, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 20€.

Πάνος Κορκόβελος

Σχετικά άρθρα

Νέο Ford Puma

Με όνομα από το παρελθόν και με στόχο τη σύγχρονη δημοφιλή κατηγορία των συμπαγών crossover το νέο Ford Puma αποτελεί πλέον γεγονός.

Ράλι Εσθονίας

Τι γίνεται με το ράλι Εσθονίας; Μέχρι και οι Τάνακ-Γιερβόεγια δήλωσαν συμμετοχή με το Toyota Yaris WRC.

Xωρίς να προσμετρά στο WRC, και οι τέσσερις εργοστασιακές ομάδες θα δώσουν το «παρών» στον αγώνα που είναι προγραμματισμένος μεταξύ 12-14 Ιουλίου.

Skoda Scala

Η αισθητική παίζει τον πρώτο λόγο στο να ενδιαφερθεί το αγοραστικό κοινό περισσότερο για κάποιο μοντέλο.

Η Skoda με το Scala το πηγαίνει ακόμα πιο πέρα, όπου εκτός από την αισθητική συνδυάζει gadget (πόλος έλξης πλέον σε πολλούς αγοραστές) και τεχνολογία.

FCA Greece

Τον τιμοκατάλογο για την πλήρη γκάμα των μοντέλων Jeep στην εγχώρια αγορά ανακοίνωσε η FCA Greece.

Νέο Opel Corsa

Πριν από μερικές μέρες η Opel μας αποκάλυψε τεχνικά χαρακτηριστικά για την επερχόμενη αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση του νέου Corsa.

Τώρα ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε και τους κινητήρες εσωτερικής καύσης που θα υπάρχουν στη γκάμα του δημοφιλούς μικρού γερμανικού μοντέλου.

Γκραν Πρι Αυστρίας

Από τη Γαλλία και την πίστα του Πολ Ρικάρ στην Αυστρία και στην πίστα Red Bull Ring για τον 10ο γύρο του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1 που διεξάγεται 30 Ιουνίου.

SEAT

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών τα χιλιόμετρα που διανύουμε αυξάνονται, καθώς κάνουμε αρκετά δρομολόγια προς τις παραλίες, ενώ οι περισσότεροι ταξιδεύουν οδικώς στην άδεια τους.

Νέο Ford Ranger Raptor

Το νέο Ford Ranger Raptor μπορεί να ξυπνήσει μνήμες σε όσους έκαναν τη στρατιωτική τους θητεία στα τεθωρακισμένα, καθώς χωρίς υπερβολή, οι εκτός δρόμου ικανότητες του θυμίζουν τα τανκ Leopard.

Club Passione Rossa

Άρωμα Ferrari είχε η Πάτρα, καθώς στην Αχαϊκή πρωτεύουσα γιορτάστηκαν τα 20 χρόνια του Ιταλικού club Ferrari Passione Rossa.

Skoda Scala G-TEC

Η γκάμα του νέου Scala επεκτείνεται, καθώς σύντομα η Skoda θα λανσάρει τη νέα του έκδοση G-TEC, η οποία καταναλώνει και φυσικό αέριο.