Είστε εδώ

Νομικά Ζητήματα

Οδήγηση δίχως άδεια οδήγησης και αυστηροποίηση ποινών

Προ ολίγων εβδομάδων, ψηφίστηκε ο Νόμος 4155/2013 ο οποίος επιφέρει σημαντικές αλλαγές, εκτός άλλων, στον Κ.Ο.Κ. και ιδιαίτερα στο σκέλος της ποινικής αντιμετώπισης της οδήγησης δίχως άδεια οδήγησης. Ο εν λόγω Νόμος έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα του προγενέστερου Νόμου 3904/2010 και συγκεκριμένα το άρθρο 31 αυτού, με το οποίο ο νομοθέτης είχε προκρίνει την ελαστικοποίηση της ποινικής αντιμετώπισης παραβάσεων του Κ.Ο.Κ.

Σύμφωνα λοιπόν, με τις διατάξεις του Νόμου, η οδήγηση οχήματος δίχως την απαιτούμενη εκ του νόμου άδεια οδήγησης, ή η οδήγηση οχήματος παρότι η άδεια οδήγησης έχει ανακληθεί ή αφαιρεθεί, επισύρει ποινή φυλάκισης από 1 έως 12 μήνες, διοικητικό πρόστιμο 200€ και επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης, εφόσον υπάρχει, για 30 ημέρες.

Τονίζουμε εδώ, πως εάν οδηγός οχήματος, του οποίου η άδεια οδήγησης του έχει αφαιρεθεί για οποιοδήποτε λόγο, εξακολουθεί να οδηγεί, πέραν της ανωτέρω ποινής (φυλάκισης 1 έως 12 μηνών και πρόστιμου 200€), δεν του επαναχορηγείται η άδεια για 3 επιπλέον έτη, ενώ εάν προκαλέσει και ατύχημα με τραυματισμό ή θάνατο, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλλει την ποινή της οριστικής στέρησης δικαιώματος απόκτησης άδειας οδήγησης οποιουδήποτε οδικού οχήματος!

Τέλος, αυτός που ενώ έχει λάβει άδεια οδήγησης, δεν τη φέρει μαζί του στο όχημα, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 20€.

Πάνος Κορκόβελος

Σχετικά άρθρα

Volkswagen Golf GTi TCR

Από τις πίστες και τα δύο πρωταθλήματα στο θεσμό TCR στο δρόμο, καθώς η Volkswagen για να γιορτάσει την επιτυχία αυτή, παρουσιάζει μια ειδική έκδοση του Golf GTI με τα χαρακτηριστικά TCR. 

Με το νέο Kia ProCeed στη Βαρκελώνη

Το είχαμε διαπιστώσει από τις φωτογραφίες και τώρα που είδαμε από κοντά στη Βαρκελώνη το νέο Kia ProCeed, επιβεβαιώνεται η αρχική μας σκέψη.

Indy 500 miles

Αυτό είναι το βαρύτιμο κύπελλο που απονέμεται στον νικητή του πιο δημοφιλούς αγώνα αυτοκινήτου των ΗΠΑ, στο “Indy 500”.

Aλλιώς, στα 500 μίλια της Ινδιανάπολης.

Hyundai

Η Hyundai ανάμεσα στα πολλά μοντέλα που είχε το περίπτερό της στην έκθεση αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ παρουσιάζει και το αγωνιστικό Veloster N TCR.

Ράλι Σουηδίας

Μπορεί η αυλαία του παγκοσμίου πρωταθλήματος για το 2019 να ανοίγει στις 24 Ιανουαρίου από το Μόντε Κάρλο, η οργάνωση του Σουηδικού ράλι ανακοίνωσε τις συμμετοχές για τον 2ο αγώνα του θεσμού.

North American International Auto Show

Η Αμερική έχει και τα δικά της βραβεία με κάπως διαφορετικά κριτήρια από τα δικά «μας» τα ευρωπαϊκά.

Άλλος λαός, άλλες συνήθειες, άλλα αυτοκίνητα.

Στο πλαίσιο λοιπόν της έκθεσης του Ντιτρόιτ απονεμήθηκαν τα εξής βραβεία.

Skoda

Το τρίτο μέλος της οικογένειας των SUV αναμένεται να παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη στην έκθεση της Γενεύης τον προσεχή Μάρτιο (5-17 Μαρτίου) η Skoda.

Volkswagen

Η Volkswagen παρουσίασε στο πλαίσιο της έκθεσης αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ το νέο Passat στο οποίο προτίμησε να προβεί σε έντονες αλλαγές στον αισθητικό τομέα παρά στην πλήρη αντικατάσταση με κάποιο που θα έχει νέα πλατφόρμα.

Ντακάρ 2019, 8η Ειδική Διαδρομή

Την 4η από τις 8 Ειδικές Διαδρομές της φετινής περιπέτειας του Ντακάρ στο Περού κέρδισαν οι Λεμπ-Ελενά με το Peugeot 3008 DKR maxi μήκους 361 χλμ.

ΥΠΑ

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την κίνηση των αεροδρομίων το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου του 2018 προκύπτει σημαντική άνοδος στην αεροπορική κίνηση της χώρας.