Είστε εδώ

Νομικά Ζητήματα

Η Νομική έννοια του αυτοκινήτου

Σύμφωνα  με  το νόμο Ν/1911, καθιερώνεται σύστημα αντικειμενικής ευθύνης, δηλαδή ευθύνης χωρίς πταίσμα, για ζημία που προκαλείται κατά κανόνα σε τρίτους (ιδιώτες), κατά τη λειτουργία αυτοκινήτου, η ευθύνη δε αυτή βαρύνει ορισμένα πρόσωπα τα οποία κατά κάποιο συνδέονται με το αυτοκίνητο και τη λειτουργία του.

Κατά τον προαναφερθέντα νόμο δίδεται η έννοια του «αυτοκινήτου», το οποίο είναι «το δια μηχανικής δύναμης και όχι επί τροχιών κινούμενο όχημα ή τροχήλατον όχημα».

Επίσης, η έννοια του αυτοκινήτου αναφέρεται τόσο στο Ν. 489/1976 «περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ’ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης» όσο και στον ισχύοντα «Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας», γνωστόν ως «Κ.Ο.Κ.».

Σύμφωνα με το Ν. 489/1976, το αυτοκίνητο είναι «το επί του εδάφους και όχι επί τροχιών με μηχανική δύναμη ή με ηλεκτρική ενέργεια κινούμενο όχημα, ανεξάρτητα αριθμού τροχών. Ως αυτοκίνητο θεωρείται και κάθε ρυμουλκούμενο όχημα συζευγμένο μετά του κυρίως αυτοκινήτου ή μη, ως και ποδήλατο εφοδιασμένο με βοηθητικό κινητήρα». Στον «Κ.Ο.Κ.» δίδεται ένας πιο στενός ορισμός της έννοιας του αυτοκινήτου, σύμφωνα με τον οποίο  «αυτοκίνητο είναι το μηχανοκίνητο όχημα το οποίο χρησιμοποιείται για τη μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων ή για τη ρυμούλκηση στις οδούς οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων.  O όρος αυτός δεν περιλαμβάνει τα οχήματα, όπως οι γεωργικοί ελκυστήρες, τα χρησιμοποιούμενα παρεμπιπτόντως μόνο για την οδική μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων ή για ρυμούλκηση στις οδούς, οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων.».

Κλείνοντας αυτή τη σύντομη αναφορά στη νομική έννοια του αυτοκινήτου, αξίζει να αναφέρουμε ότι για τη διαμορφωθείσα στα Ελληνικά Δικαστήρια νομολογία, αυτοκίνητα θεωρούνται τα επιβατηγά οχήματα, τα φορτηγά, τα λεωφορεία και τα «πούλμαν», καθώς και τα ηλεκτρικά λεωφορεία. Επίσης,  οι γεωργικοί ελκυστήρες, έστω και αν παρεμπιπτόντως χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προσώπων και πραγμάτων, τα σκαπτικά μηχανήματα, τα μοτοποδήλατα, οι μοτοσικλέτες, καθώς και τα ρυμουλκά και ρυμουλκούμενα οχήματα. Ακόμη και το έλκηθρο που χρησιμοποιείται σε χιονοδρομικά κέντρα (snowmobile) είναι αυτοκίνητο κατά την ανωτέρω νομική έννοια, με συνέπεια να είναι υποχρεωτική, και γι’ αυτό, η ασφάλισή του κατά τις ειδικές διατάξεις του Ν. 489/1976.

Δεν θεωρούνται, όμως, αυτοκίνητα, με τις παραπάνω έννοιες και δεν εμπίπτουν στο πεδίο των νόμων που αναλύθηκαν, γενικά ο σιδηρόδρομος, τα οχήματα που κινούνται με τη δύναμη ανθρώπου ή ζώου και όχι με μηχανική δύναμη και τέλος οιοδήποτε όχημα κινείται στη θάλασσα ή τον αέρα.

Νικόλαος Σταυρόπουλος

Σχετικά άρθρα

Ράλι Σαρδηνίας

Το έχουμε επισημάνει εκατοντάδες φορές, θα το επισημάνουμε άλλη μία. Στους αγώνες τίποτα δεν είναι δεδομένο καθώς όλα τελειώνουν με φόντο την καρό σημαία. 

Ράλι Σπριντ Μπράλου

Σε μια από τις ωραίες οδηγικά Ειδικές Διαδρομές πραγματοποιήθηκε το ράλι Σπριντ Μπράλου με διοργανωτή το σωματείο AΛΑΛ, που είχε νικητές τους Καμπύλη-Σταμέλο με Skoda Fabia S1600,. Ο αγώνας ήταν ο 2ος γύρος του Κυπέλλου Ασφάλτινων ράλι Νοτίου Ελλάδος.

Ράλι Σαρδηνίας -2ο σκέλος

Με ρεσιτάλ οδήγησης οι Τάνακ-Γιερβόεγια, κερδίζοντας και τις 6 Ειδικές Διαδρομές του 2ου σκέλους στο ράλι ράλι Σαρδηνιας, πέρασαν με το Toyota Yaris  WRC στην πρώτη θέση αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους Σόρδο-Ντελ Μπάριο με το Hyundai i20 WRC με διαφορά 25,9 δευτ.με τρίτους την έκπληξη του ιταλικο

Ferrari Passione Rossa

Μπορεί να βρισκόμαστε στην Πάτρα και να παρακολουθούμε ενα ξεχωριστό 2ημερο που έχει οργανώσει  η ΦΙΛΜΠΑ, που όμοιο σκηνικό μπορείς να το συναντήσεις μόνο στο Μαρανέλο ή στο Μόντε Κάρλο .
Ο λόγος, ότι τόσες Ferrari μαζεμένες που δεν είναι εύκολο να συναντήσεις

Mercedes

Με αφορμή την αυριανή Ημέρα των Σκύλων, που θεσπίστηκε από τη γερμανική ένωση κυνοτροφείων, η Mercedes παρουσιάζει μια νέα συλλογή από αξεσουάρ για τους αγαπημένους σας τετράποδους φίλους.

Ράλι Σαρδηνίας -2ο σκέλος

Το 2ο σκέλος του ράλι Σαρδηνίας είναι και το μεγαλύτερο.
Μπορεί να περιλαμβάνει 6 μόνο Ειδικές Διαδρομές αλλά με 142,42 χλμ.
Ήδη πραγματοποιήθηκε η πρώτη Ειδική Διαδρομή με τον Τάνακ ταχύτερο που πέρασε δεύτερος στην κατάταξη 4,7 πίσω από τον Σόρδο που εξακολουθεί να προηγείται

Renault

Στη γαλλική πρωτεύουσα βρέθηκαν οι πιλότοι της Renault Sport, όπου ήρθαν αντιμέτωποι με μια ιδιαίτερη πρόκληση.

Ράλι Σαρδηνίας -1ο σκέλος

Σενάριο από δραματική ταινία ήταν το 1ο σκέλος του ράλι Σαρδηνίας όπου η μια ανατροπή ακολούθησε την άλλη και μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό οι Σόρδο -Ντελ Μπάριο οδηγούν την κατάταξη στο ράλι Σαρδηνίας.

Αττική Οδός

Aυξήσεις τιμών στα διόδια της Αττικής Οδού, για όλες τις κατηγορίες οχημάτων, ανακοίνωσε σήμερα η διοίκηση της εταιρείας που διαχειρίζεται τον οδικό άξονα.  Αντίστοιχα, αυξήσεις θα ισχύσουν και στα εκπτωτικά προγράμματα, με τις νέες τιμές για κάθε εκπτωτικό πρόγραμμα και κατηγορί

Νέα Alpine A110S

Στο ερώτημα αν η A110 μπορεί να γίνει πιο σπορ η Alpine απάντησε καταφατικά παρουσιάζοντας τη νέα A110S.