Είστε εδώ

Νομικά Ζητήματα

Η Νομική έννοια του αυτοκινήτου

Σύμφωνα  με  το νόμο Ν/1911, καθιερώνεται σύστημα αντικειμενικής ευθύνης, δηλαδή ευθύνης χωρίς πταίσμα, για ζημία που προκαλείται κατά κανόνα σε τρίτους (ιδιώτες), κατά τη λειτουργία αυτοκινήτου, η ευθύνη δε αυτή βαρύνει ορισμένα πρόσωπα τα οποία κατά κάποιο συνδέονται με το αυτοκίνητο και τη λειτουργία του.

Κατά τον προαναφερθέντα νόμο δίδεται η έννοια του «αυτοκινήτου», το οποίο είναι «το δια μηχανικής δύναμης και όχι επί τροχιών κινούμενο όχημα ή τροχήλατον όχημα».

Επίσης, η έννοια του αυτοκινήτου αναφέρεται τόσο στο Ν. 489/1976 «περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ’ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης» όσο και στον ισχύοντα «Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας», γνωστόν ως «Κ.Ο.Κ.».

Σύμφωνα με το Ν. 489/1976, το αυτοκίνητο είναι «το επί του εδάφους και όχι επί τροχιών με μηχανική δύναμη ή με ηλεκτρική ενέργεια κινούμενο όχημα, ανεξάρτητα αριθμού τροχών. Ως αυτοκίνητο θεωρείται και κάθε ρυμουλκούμενο όχημα συζευγμένο μετά του κυρίως αυτοκινήτου ή μη, ως και ποδήλατο εφοδιασμένο με βοηθητικό κινητήρα». Στον «Κ.Ο.Κ.» δίδεται ένας πιο στενός ορισμός της έννοιας του αυτοκινήτου, σύμφωνα με τον οποίο  «αυτοκίνητο είναι το μηχανοκίνητο όχημα το οποίο χρησιμοποιείται για τη μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων ή για τη ρυμούλκηση στις οδούς οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων.  O όρος αυτός δεν περιλαμβάνει τα οχήματα, όπως οι γεωργικοί ελκυστήρες, τα χρησιμοποιούμενα παρεμπιπτόντως μόνο για την οδική μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων ή για ρυμούλκηση στις οδούς, οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων.».

Κλείνοντας αυτή τη σύντομη αναφορά στη νομική έννοια του αυτοκινήτου, αξίζει να αναφέρουμε ότι για τη διαμορφωθείσα στα Ελληνικά Δικαστήρια νομολογία, αυτοκίνητα θεωρούνται τα επιβατηγά οχήματα, τα φορτηγά, τα λεωφορεία και τα «πούλμαν», καθώς και τα ηλεκτρικά λεωφορεία. Επίσης,  οι γεωργικοί ελκυστήρες, έστω και αν παρεμπιπτόντως χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προσώπων και πραγμάτων, τα σκαπτικά μηχανήματα, τα μοτοποδήλατα, οι μοτοσικλέτες, καθώς και τα ρυμουλκά και ρυμουλκούμενα οχήματα. Ακόμη και το έλκηθρο που χρησιμοποιείται σε χιονοδρομικά κέντρα (snowmobile) είναι αυτοκίνητο κατά την ανωτέρω νομική έννοια, με συνέπεια να είναι υποχρεωτική, και γι’ αυτό, η ασφάλισή του κατά τις ειδικές διατάξεις του Ν. 489/1976.

Δεν θεωρούνται, όμως, αυτοκίνητα, με τις παραπάνω έννοιες και δεν εμπίπτουν στο πεδίο των νόμων που αναλύθηκαν, γενικά ο σιδηρόδρομος, τα οχήματα που κινούνται με τη δύναμη ανθρώπου ή ζώου και όχι με μηχανική δύναμη και τέλος οιοδήποτε όχημα κινείται στη θάλασσα ή τον αέρα.

Νικόλαος Σταυρόπουλος

Σχετικά άρθρα

Alfa Romeo Sauber F1 Team

Η Alfa Romeo στο μαγικό κόσμο των αγώνων το 2019 γυρίζει σελίδα στην ιστορία της καθώς από τη φετινή χρονιά εντάχθηκε στην ομάδα ένας οδηγός, από τους πλέον ταλαντούχους που έχουν περάσει το σκαλί της Formula 1.

Ferrari 360 Modena

Κατά καιρούς έχουμε δει αρκετά αυτοκίνητα να καταλήγουν στον πάτο της θάλασσας ή κάποιας λίμνης με τη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων να πρόκειται για λάθος όμως αυτό δεν ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Maserati Levante Vulcano

Μια «έκρηξη» στυλ, εξατομίκευσης και δύναμης έρχεται από τη νέα έκδοση ονόματι “Vulcano” της Maserati Levante.

Ράλι Μόντε Κάρλο

Στον πιο ιδιαίτερο αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι, το ράλι Μόντε Κάρλο (24-27 Ιανουαρίου), λόγω των καιρικών συνθηκών ο διαρκής πονοκέφαλος πληρωμάτων και αγωνιστικών διευθυντών είναι τα ελαστικά.

Καναδάς

Το να οδηγείς εν μέσω χιονοθύελλας είναι από μόνο του αρκετά επικίνδυνο ακόμα και αν ο δρόμος είναι καθαρισμένος οπότε σε περίπτωση που πρέπει να κινηθείς πάνω σε χιόνι τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα.

Tesla Model 3

Η Tesla έλαβε έγκριση τύπου για το πιο πρόσφατο μοντέλο της γκάμας της, το Model 3, το οποίο σημαίνει ότι πλέον μπορεί να ξεκινήσει και επίσημα την πώλησή του στην ευρωπαϊκή αγορά με την έγκριση να δίνεται από την αρμόδια υπηρεσία της Δανίας.

Renault

Στα στέκια της πόλης έχει ήδη αρχίζει να συζητιέται έντονα το Renault Twingo, καθώς ανανεώθηκε σε εμφανισιακό και εξοπλιστικό επίπεδο.

Toyota

Η Toyota παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες στην έκθεση αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ τη νέα Supra, ένα μοντέλο που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την BMW και μοιράζεται πολλά κοινά στοιχεία με τη νέα Z4.

Volkswagen Τ-Cross

Πριν από μερικούς μήνες η Volkswagen μας σύστησε το μικρότερο SUV που προστίθεται στη γκάμα της, το νέο T-Cross.