Είστε εδώ

Νομικά Ζητήματα

Ευθύνη κατόχου «Parking» και ζημία σε όχημα

Όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλα άρθρα μας στο περιοδικό, οι παράγοντες διαμόρφωσης της συμβατικής σχέσης είναι πολλοί, γεγονός που σε πολλές περιπτώσεις καθιστά αβέβαιη την ακριβή οριοθέτηση των υποχρεώσεων και δικαιωμάτων των εμπλεκομένων μερών. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι και η οριοθέτηση, αν εξ αρχής υφίσταται, της ευθύνης κατόχου parking, σε περίπτωση που ζημιωθεί το αυτοκίνητο ή το περιεχόμενο που υπάρχει σε αυτό, πελάτη.

Αναφερόμαστε εν προκειμένω, στο ζήτημα της διαπίστωσης ευθύνης επαγγελματία, ο οποίος είτε κατά αποκλειστική δραστηριότητα εκμεταλλεύεται χώρο με διάθεση θέσεων στάθμευσης με αντίτιμο, είτε εκμεταλλεύεται χώρο με διάθεση θέσεων στάθμευσης με και άνευ αντίτιμου, αλλά με κύριο σκοπό την προσέλκυση πελατείας στην κύρια δραστηριότητά του η οποία είναι διαφορετική (εμπορικά κέντρα, καταστήματα εν γένει κ.α.), σε περίπτωση που λάβει χώρα ζημιογόνο γεγονός στον εν λόγω χώρο.

Η νομολογία, μέχρι στιγμής, εντοπίζει ως καθοριστικό παράγοντα διαμόρφωσης της συμβατικής ευθύνης, το εάν παραδίδονται τα κλειδιά του οχήματος στον κάτοχο του χώρου στάθμευσης, προκειμένου εκείνος να το τοποθετήσει σε κατάλληλη θέση ή εάν ο πελάτης αφήνεται ελεύθερος να επιλέξει το χώρο που θα σταθμεύσει το όχημά του. Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να είναι δεδομένη η ευθύνη του κατόχου parking, εάν λάβει χώρα ζημιογόνο γεγονός, καθότι μιλάμε για τη σύναψη σύμβασης παρακαταθήκης, ενώ, στη δεύτερη περίπτωση, κατ’ αρχήν δεν υφίσταται ευθύνη, καθότι μιλάμε ως επί το πλείστον για μίσθωση χώρου. Σχετικά με την τελευταία περίπτωση, αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι στα πλαίσια αναφοράς των παραγόντων διαμόρφωσης της συμβατικής σχέσης δεν μπορεί τελικά να δεχθεί ένα δικαστήριο πως ο κάτοχος ανέλαβε επιπροσθέτως και την ευθύνη φύλαξης του οχήματος εκτός από αυτής της παραχώρησης του χώρου.

Η απόφαση περί ανυπαρξίας ευθύνης, ενδυναμώνεται δε, εάν ο κάτοχος του χώρου στάθμευσης δεν ασκεί την άμεση ως προς το χώρο οικονομική αξιοποίηση ως κύρια δραστηριότητα, αλλά χρησιμοποιεί την προσφορά χώρου στάθμευσης ως μέσο προσέλκυσης πελατών. Η ανυπαρξία ευθύνης, θα πρέπει να είναι δεδομένη σε τέτοια περίπτωση, εάν η στάθμευση γίνεται άνευ αντιτίμου. Και εδώ, όμως, αξίζει να αναφέρουμε πως αμφισβητείται η θέση δικαστηρίων περί μη ύπαρξης ευθύνης, εάν ο κάτοχος του χώρου δεν ασκεί τη σχετική με το χώρο οικονομική αξιοποίηση ως κύρια δραστηριότητα.

Στο ζήτημα της τοποθέτησης ενημερωτικών πινακίδων στους εν λόγω χώρους περί του ότι «το parking δεν φέρει καμία ευθύνη σε περίπτωση κλοπής, φθορά, πυρκαγιάς, κλπ», και κατά πόσο αυτό είναι δεσμευτικό, θα αναφερθούμε σε άλλο άρθρο.

Πάνος Κορκόβελος

 

Σχετικά άρθρα

Volkswagen Golf GTi TCR

Από τις πίστες και τα δύο πρωταθλήματα στο θεσμό TCR στο δρόμο, καθώς η Volkswagen για να γιορτάσει την επιτυχία αυτή, παρουσιάζει μια ειδική έκδοση του Golf GTI με τα χαρακτηριστικά TCR. 

Με το νέο Kia ProCeed στη Βαρκελώνη

Το είχαμε διαπιστώσει από τις φωτογραφίες και τώρα που είδαμε από κοντά στη Βαρκελώνη το νέο Kia ProCeed, επιβεβαιώνεται η αρχική μας σκέψη.

Indy 500 miles

Αυτό είναι το βαρύτιμο κύπελλο που απονέμεται στον νικητή του πιο δημοφιλούς αγώνα αυτοκινήτου των ΗΠΑ, στο “Indy 500”.

Aλλιώς, στα 500 μίλια της Ινδιανάπολης.

Hyundai

Η Hyundai ανάμεσα στα πολλά μοντέλα που είχε το περίπτερό της στην έκθεση αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ παρουσιάζει και το αγωνιστικό Veloster N TCR.

Ράλι Σουηδίας

Μπορεί η αυλαία του παγκοσμίου πρωταθλήματος για το 2019 να ανοίγει στις 24 Ιανουαρίου από το Μόντε Κάρλο, η οργάνωση του Σουηδικού ράλι ανακοίνωσε τις συμμετοχές για τον 2ο αγώνα του θεσμού.

North American International Auto Show

Η Αμερική έχει και τα δικά της βραβεία με κάπως διαφορετικά κριτήρια από τα δικά «μας» τα ευρωπαϊκά.

Άλλος λαός, άλλες συνήθειες, άλλα αυτοκίνητα.

Στο πλαίσιο λοιπόν της έκθεσης του Ντιτρόιτ απονεμήθηκαν τα εξής βραβεία.

Skoda

Το τρίτο μέλος της οικογένειας των SUV αναμένεται να παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη στην έκθεση της Γενεύης τον προσεχή Μάρτιο (5-17 Μαρτίου) η Skoda.

Volkswagen

Η Volkswagen παρουσίασε στο πλαίσιο της έκθεσης αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ το νέο Passat στο οποίο προτίμησε να προβεί σε έντονες αλλαγές στον αισθητικό τομέα παρά στην πλήρη αντικατάσταση με κάποιο που θα έχει νέα πλατφόρμα.

Ντακάρ 2019, 8η Ειδική Διαδρομή

Την 4η από τις 8 Ειδικές Διαδρομές της φετινής περιπέτειας του Ντακάρ στο Περού κέρδισαν οι Λεμπ-Ελενά με το Peugeot 3008 DKR maxi μήκους 361 χλμ.

ΥΠΑ

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την κίνηση των αεροδρομίων το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου του 2018 προκύπτει σημαντική άνοδος στην αεροπορική κίνηση της χώρας.