Είστε εδώ

Νομικά Ζητήματα

Ατύχημα εντός πλοίου και ευθύνη πλοιοκτήτη

Όλοι έχουμε βιώσει, ιδιαίτερα ως νέοι οδηγοί, το άγχος της εκτέλεσης ελιγμών, υπό τις οδηγίες των εντεταλμένων υπαλλήλων του πλοιοκτήτη, κατά την επιβίβασή μας και προκειμένου να σταθμεύσουμε εντός του πλοίου. Επίσης, όλοι έχουμε αναρωτηθεί ποιος ευθύνεται σε περίπτωση που κατά την εκτέλεση αυτών των ενεργειών - ελιγμών, προκληθεί ζημία σε άλλο ή/και στο δικό μας όχημα.

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι εύκολη και η απάντηση μπορεί να ποικίλει βάσει πλειάδας συνισταμένων. Προς καλύτερη κατανόηση, θα αναφέρουμε αυτό που θεωρούμε πως ισχύει ως γενικός κανόνας.

Το κρίσιμο γεγονός, από το οποίο κρίνεται η ύπαρξη ή μη ευθύνης του πλοιοκτήτη ή και ενδεχομένως και του ίδιου του υπαλλήλου, είναι η εκτέλεση των ενεργειών - ελιγμών από τον ίδιο τον κάτοχο του οχήματος και κατόπιν εντολών των εν λόγω υπαλλήλων.

Στα πλαίσια της σύμβασης μεταφοράς, συνάπτεται σιωπηρώς (στις περισσότερες περιπτώσεις) ο όρος πως ο κάτοχος του οχήματος θα επιβιβάσει το όχημα εντός του πλοίου και θα σταθμεύσει σε θέση και με τρόπο που θα του υποδείξουν οι υπάλληλοι του πλοιοκτήτη. Αντίστοιχα, οι υπάλληλοι οφείλουν να δώσουν τέτοιες εντολές στον κάτοχο του οχήματος κατά την είσοδο και στάθμευση, έτσι ώστε αν τις ακολουθήσει ο κάτοχος του οχήματος να μην προκληθεί καμία ζημία σε κανένα όχημα εντός του πλοίου.

Εάν κάποιο από τα δύο μέρη παραβεί τους όρους της συμφωνίας, τότε θεμελιώνεται αντίστοιχα και η ευθύνη. Μπορούμε, λοιπόν, να αναφέρουμε δύο εναλλακτικά σενάρια για να διαπιστώσουμε τον τρόπο θεμελίωσής της.

Πρώτον, εάν ο κάτοχος του οχήματος δεν εκτελέσει ορθά τις ενέργειες, τις οποίες εντέλλεται να πράξει από τους υπαλλήλους, και ως αποτέλεσμα των πράξεών ή παραλείψεών του προκαλέσει ζημία σε άλλο όχημα, τότε ευθύνεται  εκείνος για αυτή τη ζημία, όπως και για τη ζημία που, τυχόν, υπέστη και το δικό του αυτοκίνητο. Σε αυτό το σημείο, να αναφέρουμε πως χρειάζεται να δίδεται προσοχή κατά τη σύναψη της ασφαλιστικής μας σύμβασης ώστε να μην εξαιρούνται τα ατυχήματα εντός πλοίου.

Δεύτερον, εάν ο κάτοχος του οχήματος εκτελέσει ορθά τις ενέργειες, τις οποίες εντέλλεται από τους εν λόγω υπαλλήλους, και ως αποτέλεσμα αυτών προκληθεί ζημία σε τρίτο όχημα, τότε για τη ζημία που υπέστη το τρίτο όχημα και, τυχόν, και το όχημα του κατόχου, ευθύνεται ο πλοιοκτήτης.

Εννοείται, πως είναι δυνατόν η ευθύνη να επιμερίζεται και στα δύο μέρη, ανάλογα με το βαθμό που το πταίσμα έκαστου μέρους επέφερε το ζημιογόνο γεγονός. Σε περίπτωση, δε, δόλου ή βαριάς αμέλειας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, οι υπάλληλοι είναι δυνατόν να ευθύνονται και προσωπικά.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε, πως ο πλοιοκτήτης, ανάλογα τον τύπο του πλοίου και τον πλου που αυτό θα τελέσει, διεθνή ή εσωτερικό, ενδέχεται να απολαμβάνει βάσει νόμου απαλλαγή από την ευθύνη του, συνήθως από ένα ποσό και έπειτα. π.χ., σε περίπτωση που το πλοίο εκτελεί πλου προς Ιταλία, ήτοι διεθνή πλου, το ποσό της αποζημίωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 15.000,00€, περίπου.

Επίσης, σε περίπτωση ζημίας, μπορούμε ως ζημιωθέντες να στραφούμε απευθείας και κατά της ασφαλιστικής του πλοιοκτήτη.

Πάνος Κορκόβελος

 

Σχετικά άρθρα

Volkswagen Golf GTi TCR

Από τις πίστες και τα δύο πρωταθλήματα στο θεσμό TCR στο δρόμο, καθώς η Volkswagen για να γιορτάσει την επιτυχία αυτή, παρουσιάζει μια ειδική έκδοση του Golf GTI με τα χαρακτηριστικά TCR. 

Με το νέο Kia ProCeed στη Βαρκελώνη

Το είχαμε διαπιστώσει από τις φωτογραφίες και τώρα που είδαμε από κοντά στη Βαρκελώνη το νέο Kia ProCeed, επιβεβαιώνεται η αρχική μας σκέψη.

Indy 500 miles

Αυτό είναι το βαρύτιμο κύπελλο που απονέμεται στον νικητή του πιο δημοφιλούς αγώνα αυτοκινήτου των ΗΠΑ, στο “Indy 500”.

Aλλιώς, στα 500 μίλια της Ινδιανάπολης.

Hyundai

Η Hyundai ανάμεσα στα πολλά μοντέλα που είχε το περίπτερό της στην έκθεση αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ παρουσιάζει και το αγωνιστικό Veloster N TCR.

Ράλι Σουηδίας

Μπορεί η αυλαία του παγκοσμίου πρωταθλήματος για το 2019 να ανοίγει στις 24 Ιανουαρίου από το Μόντε Κάρλο, η οργάνωση του Σουηδικού ράλι ανακοίνωσε τις συμμετοχές για τον 2ο αγώνα του θεσμού.

North American International Auto Show

Η Αμερική έχει και τα δικά της βραβεία με κάπως διαφορετικά κριτήρια από τα δικά «μας» τα ευρωπαϊκά.

Άλλος λαός, άλλες συνήθειες, άλλα αυτοκίνητα.

Στο πλαίσιο λοιπόν της έκθεσης του Ντιτρόιτ απονεμήθηκαν τα εξής βραβεία.

Skoda

Το τρίτο μέλος της οικογένειας των SUV αναμένεται να παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη στην έκθεση της Γενεύης τον προσεχή Μάρτιο (5-17 Μαρτίου) η Skoda.

Volkswagen

Η Volkswagen παρουσίασε στο πλαίσιο της έκθεσης αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ το νέο Passat στο οποίο προτίμησε να προβεί σε έντονες αλλαγές στον αισθητικό τομέα παρά στην πλήρη αντικατάσταση με κάποιο που θα έχει νέα πλατφόρμα.

Ντακάρ 2019, 8η Ειδική Διαδρομή

Την 4η από τις 8 Ειδικές Διαδρομές της φετινής περιπέτειας του Ντακάρ στο Περού κέρδισαν οι Λεμπ-Ελενά με το Peugeot 3008 DKR maxi μήκους 361 χλμ.

ΥΠΑ

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την κίνηση των αεροδρομίων το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου του 2018 προκύπτει σημαντική άνοδος στην αεροπορική κίνηση της χώρας.