Είστε εδώ

Νομικά Ζητήματα

Ατύχημα εντός πλοίου και ευθύνη πλοιοκτήτη

Όλοι έχουμε βιώσει, ιδιαίτερα ως νέοι οδηγοί, το άγχος της εκτέλεσης ελιγμών, υπό τις οδηγίες των εντεταλμένων υπαλλήλων του πλοιοκτήτη, κατά την επιβίβασή μας και προκειμένου να σταθμεύσουμε εντός του πλοίου. Επίσης, όλοι έχουμε αναρωτηθεί ποιος ευθύνεται σε περίπτωση που κατά την εκτέλεση αυτών των ενεργειών - ελιγμών, προκληθεί ζημία σε άλλο ή/και στο δικό μας όχημα.

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι εύκολη και η απάντηση μπορεί να ποικίλει βάσει πλειάδας συνισταμένων. Προς καλύτερη κατανόηση, θα αναφέρουμε αυτό που θεωρούμε πως ισχύει ως γενικός κανόνας.

Το κρίσιμο γεγονός, από το οποίο κρίνεται η ύπαρξη ή μη ευθύνης του πλοιοκτήτη ή και ενδεχομένως και του ίδιου του υπαλλήλου, είναι η εκτέλεση των ενεργειών - ελιγμών από τον ίδιο τον κάτοχο του οχήματος και κατόπιν εντολών των εν λόγω υπαλλήλων.

Στα πλαίσια της σύμβασης μεταφοράς, συνάπτεται σιωπηρώς (στις περισσότερες περιπτώσεις) ο όρος πως ο κάτοχος του οχήματος θα επιβιβάσει το όχημα εντός του πλοίου και θα σταθμεύσει σε θέση και με τρόπο που θα του υποδείξουν οι υπάλληλοι του πλοιοκτήτη. Αντίστοιχα, οι υπάλληλοι οφείλουν να δώσουν τέτοιες εντολές στον κάτοχο του οχήματος κατά την είσοδο και στάθμευση, έτσι ώστε αν τις ακολουθήσει ο κάτοχος του οχήματος να μην προκληθεί καμία ζημία σε κανένα όχημα εντός του πλοίου.

Εάν κάποιο από τα δύο μέρη παραβεί τους όρους της συμφωνίας, τότε θεμελιώνεται αντίστοιχα και η ευθύνη. Μπορούμε, λοιπόν, να αναφέρουμε δύο εναλλακτικά σενάρια για να διαπιστώσουμε τον τρόπο θεμελίωσής της.

Πρώτον, εάν ο κάτοχος του οχήματος δεν εκτελέσει ορθά τις ενέργειες, τις οποίες εντέλλεται να πράξει από τους υπαλλήλους, και ως αποτέλεσμα των πράξεών ή παραλείψεών του προκαλέσει ζημία σε άλλο όχημα, τότε ευθύνεται  εκείνος για αυτή τη ζημία, όπως και για τη ζημία που, τυχόν, υπέστη και το δικό του αυτοκίνητο. Σε αυτό το σημείο, να αναφέρουμε πως χρειάζεται να δίδεται προσοχή κατά τη σύναψη της ασφαλιστικής μας σύμβασης ώστε να μην εξαιρούνται τα ατυχήματα εντός πλοίου.

Δεύτερον, εάν ο κάτοχος του οχήματος εκτελέσει ορθά τις ενέργειες, τις οποίες εντέλλεται από τους εν λόγω υπαλλήλους, και ως αποτέλεσμα αυτών προκληθεί ζημία σε τρίτο όχημα, τότε για τη ζημία που υπέστη το τρίτο όχημα και, τυχόν, και το όχημα του κατόχου, ευθύνεται ο πλοιοκτήτης.

Εννοείται, πως είναι δυνατόν η ευθύνη να επιμερίζεται και στα δύο μέρη, ανάλογα με το βαθμό που το πταίσμα έκαστου μέρους επέφερε το ζημιογόνο γεγονός. Σε περίπτωση, δε, δόλου ή βαριάς αμέλειας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, οι υπάλληλοι είναι δυνατόν να ευθύνονται και προσωπικά.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε, πως ο πλοιοκτήτης, ανάλογα τον τύπο του πλοίου και τον πλου που αυτό θα τελέσει, διεθνή ή εσωτερικό, ενδέχεται να απολαμβάνει βάσει νόμου απαλλαγή από την ευθύνη του, συνήθως από ένα ποσό και έπειτα. π.χ., σε περίπτωση που το πλοίο εκτελεί πλου προς Ιταλία, ήτοι διεθνή πλου, το ποσό της αποζημίωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 15.000,00€, περίπου.

Επίσης, σε περίπτωση ζημίας, μπορούμε ως ζημιωθέντες να στραφούμε απευθείας και κατά της ασφαλιστικής του πλοιοκτήτη.

Πάνος Κορκόβελος

 

Σχετικά άρθρα

Νέο Ford Puma

Με όνομα από το παρελθόν και με στόχο τη σύγχρονη δημοφιλή κατηγορία των συμπαγών crossover το νέο Ford Puma αποτελεί πλέον γεγονός.

Ράλι Εσθονίας

Τι γίνεται με το ράλι Εσθονίας; Μέχρι και οι Τάνακ-Γιερβόεγια δήλωσαν συμμετοχή με το Toyota Yaris WRC.

Xωρίς να προσμετρά στο WRC, και οι τέσσερις εργοστασιακές ομάδες θα δώσουν το «παρών» στον αγώνα που είναι προγραμματισμένος μεταξύ 12-14 Ιουλίου.

Skoda Scala

Η αισθητική παίζει τον πρώτο λόγο στο να ενδιαφερθεί το αγοραστικό κοινό περισσότερο για κάποιο μοντέλο.

Η Skoda με το Scala το πηγαίνει ακόμα πιο πέρα, όπου εκτός από την αισθητική συνδυάζει gadget (πόλος έλξης πλέον σε πολλούς αγοραστές) και τεχνολογία.

FCA Greece

Τον τιμοκατάλογο για την πλήρη γκάμα των μοντέλων Jeep στην εγχώρια αγορά ανακοίνωσε η FCA Greece.

Νέο Opel Corsa

Πριν από μερικές μέρες η Opel μας αποκάλυψε τεχνικά χαρακτηριστικά για την επερχόμενη αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση του νέου Corsa.

Τώρα ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε και τους κινητήρες εσωτερικής καύσης που θα υπάρχουν στη γκάμα του δημοφιλούς μικρού γερμανικού μοντέλου.

Γκραν Πρι Αυστρίας

Από τη Γαλλία και την πίστα του Πολ Ρικάρ στην Αυστρία και στην πίστα Red Bull Ring για τον 10ο γύρο του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1 που διεξάγεται 30 Ιουνίου.

SEAT

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών τα χιλιόμετρα που διανύουμε αυξάνονται, καθώς κάνουμε αρκετά δρομολόγια προς τις παραλίες, ενώ οι περισσότεροι ταξιδεύουν οδικώς στην άδεια τους.

Νέο Ford Ranger Raptor

Το νέο Ford Ranger Raptor μπορεί να ξυπνήσει μνήμες σε όσους έκαναν τη στρατιωτική τους θητεία στα τεθωρακισμένα, καθώς χωρίς υπερβολή, οι εκτός δρόμου ικανότητες του θυμίζουν τα τανκ Leopard.

Club Passione Rossa

Άρωμα Ferrari είχε η Πάτρα, καθώς στην Αχαϊκή πρωτεύουσα γιορτάστηκαν τα 20 χρόνια του Ιταλικού club Ferrari Passione Rossa.

Skoda Scala G-TEC

Η γκάμα του νέου Scala επεκτείνεται, καθώς σύντομα η Skoda θα λανσάρει τη νέα του έκδοση G-TEC, η οποία καταναλώνει και φυσικό αέριο.