Είστε εδώ

Νομικά Ζητήματα

Ανασφάλιστο όχημα: Ποινική και Διοικητική αντιμετώπιση

Σε περίπτωση που προκληθεί ατύχημα από ανασφάλιστο όχημα, εκτός της πιθανής ευθύνης του κατόχου και του οδηγού με την προσωπική τους περιουσία και ασχέτως υφιστάμενων περιορισμένων αυτής της ευθύνης, η κυκλοφορία και μόνο ανασφάλιστου οχήματος, επισύρει επιπλέον, ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Σε περίπτωση που καταληφθεί, λοιπόν, να κυκλοφορεί ανασφάλιστο όχημα, ο κύριος ή/και κάτοχός του, καλείται ενώπιον του αρμόδιου Πταισματοδικείου να καταβάλλει πρόστιμο μέχρι 3.000€. Επίσης, αφαιρούνται οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας για 1 χρόνο. Σε περίπτωση, δε, πρόκλησης ατυχήματος με το ανασφάλιστο όχημα, οι πινακίδες αφαιρούνται για 2 χρόνια και σε περίπτωση υποτροπής για 3 χρόνια. Ο νόμος, τάσσει περαιτέρω, διοικητικό πρόστιμο το οποίο ανέρχεται στο ύψος των 500€ για τα επιβατηγά και 250€ για τα δίκυκλα. Τέλος, προβλέπεται και η αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 10 ημέρες, μετά το πέρας των οποίων για να αναληφθεί η άδεια, πρέπει να προσκομιστεί βεβαίωση ασφάλισης.

Να σημειώσουμε, πως στο άρθρο 28 του σχεδίου νόμου «επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις» προβλέπεται τροποποίηση των διατάξεων του Π.Δ. 237/1986 το οποίο κωδικοποιεί το Ν. 489/1976, προβαίνοντας 1) στη μείωση του χρόνου αποστέρησης της άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων του ανασφάλιστου οχήματος από τον 1 χρόνο στις 10 ημέρες, 2) στη διατήρηση του χρόνου αποστέρησης της άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος και υποτροπής στα 2 και 3 χρόνια αντίστοιχα, 3) στη διατήρηση των ανωτέρω αναφερόμενων διοικητικών προστίμων, 4) στην εγκαθίδρυση συστήματος εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων από την Γ.Γ.Π.Σ. και τέλος, 5) στη θέση προθεσμίας 8 ημερών από την ειδοποίηση του ιδιοκτήτη ανασφάλιστου οχήματος προκειμένου να παράσχει σχετικές εξηγήσεις άλλως να ασφαλίσει το όχημά του, καταβάλλοντας 250€ παράβολο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, αποφεύγοντας συγχρόνως τις λοιπές ποινικής και διοικητικής φύσεως ποινές.

Συμπερασματικά, εφόσον, πρώτον, ψηφισθεί το σχέδιο νόμου ως έχει και δεύτερον, δεν έχουν παραδώσει τις πινακίδες του οχήματος και δεν διατηρούν το ανασφάλιστο όχημα σε κλειστό χώρο, συνιστάται στους κατόχους ανασφάλιστων αυτοκινήτων να ασφαλίσουν το όχημά τους, διότι διαφορετικά, μετά την ισχύ του νόμου και τη λήψη της σχετικής ειδοποίησης από το Δημόσιο, δεν θα αποφύγουν την καταβολή του ποσού των 250€ ως προαπαιτούμενο για την ασφάλιση του οχήματος.

Πάνος Κορκόβελος

Σχετικά άρθρα

Volkswagen Golf GTi TCR

Από τις πίστες και τα δύο πρωταθλήματα στο θεσμό TCR στο δρόμο, καθώς η Volkswagen για να γιορτάσει την επιτυχία αυτή, παρουσιάζει μια ειδική έκδοση του Golf GTI με τα χαρακτηριστικά TCR. 

Με το νέο Kia ProCeed στη Βαρκελώνη

Το είχαμε διαπιστώσει από τις φωτογραφίες και τώρα που είδαμε από κοντά στη Βαρκελώνη το νέο Kia ProCeed, επιβεβαιώνεται η αρχική μας σκέψη.

Indy 500 miles

Αυτό είναι το βαρύτιμο κύπελλο που απονέμεται στον νικητή του πιο δημοφιλούς αγώνα αυτοκινήτου των ΗΠΑ, στο “Indy 500”.

Aλλιώς, στα 500 μίλια της Ινδιανάπολης.

Hyundai

Η Hyundai ανάμεσα στα πολλά μοντέλα που είχε το περίπτερό της στην έκθεση αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ παρουσιάζει και το αγωνιστικό Veloster N TCR.

Ράλι Σουηδίας

Μπορεί η αυλαία του παγκοσμίου πρωταθλήματος για το 2019 να ανοίγει στις 24 Ιανουαρίου από το Μόντε Κάρλο, η οργάνωση του Σουηδικού ράλι ανακοίνωσε τις συμμετοχές για τον 2ο αγώνα του θεσμού.

North American International Auto Show

Η Αμερική έχει και τα δικά της βραβεία με κάπως διαφορετικά κριτήρια από τα δικά «μας» τα ευρωπαϊκά.

Άλλος λαός, άλλες συνήθειες, άλλα αυτοκίνητα.

Στο πλαίσιο λοιπόν της έκθεσης του Ντιτρόιτ απονεμήθηκαν τα εξής βραβεία.

Skoda

Το τρίτο μέλος της οικογένειας των SUV αναμένεται να παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη στην έκθεση της Γενεύης τον προσεχή Μάρτιο (5-17 Μαρτίου) η Skoda.

Volkswagen

Η Volkswagen παρουσίασε στο πλαίσιο της έκθεσης αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ το νέο Passat στο οποίο προτίμησε να προβεί σε έντονες αλλαγές στον αισθητικό τομέα παρά στην πλήρη αντικατάσταση με κάποιο που θα έχει νέα πλατφόρμα.

Ντακάρ 2019, 8η Ειδική Διαδρομή

Την 4η από τις 8 Ειδικές Διαδρομές της φετινής περιπέτειας του Ντακάρ στο Περού κέρδισαν οι Λεμπ-Ελενά με το Peugeot 3008 DKR maxi μήκους 361 χλμ.

ΥΠΑ

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την κίνηση των αεροδρομίων το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου του 2018 προκύπτει σημαντική άνοδος στην αεροπορική κίνηση της χώρας.