Είστε εδώ

Νομικά Ζητήματα

Ανασφάλιστο όχημα: Ποινική και Διοικητική αντιμετώπιση

Σε περίπτωση που προκληθεί ατύχημα από ανασφάλιστο όχημα, εκτός της πιθανής ευθύνης του κατόχου και του οδηγού με την προσωπική τους περιουσία και ασχέτως υφιστάμενων περιορισμένων αυτής της ευθύνης, η κυκλοφορία και μόνο ανασφάλιστου οχήματος, επισύρει επιπλέον, ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Σε περίπτωση που καταληφθεί, λοιπόν, να κυκλοφορεί ανασφάλιστο όχημα, ο κύριος ή/και κάτοχός του, καλείται ενώπιον του αρμόδιου Πταισματοδικείου να καταβάλλει πρόστιμο μέχρι 3.000€. Επίσης, αφαιρούνται οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας για 1 χρόνο. Σε περίπτωση, δε, πρόκλησης ατυχήματος με το ανασφάλιστο όχημα, οι πινακίδες αφαιρούνται για 2 χρόνια και σε περίπτωση υποτροπής για 3 χρόνια. Ο νόμος, τάσσει περαιτέρω, διοικητικό πρόστιμο το οποίο ανέρχεται στο ύψος των 500€ για τα επιβατηγά και 250€ για τα δίκυκλα. Τέλος, προβλέπεται και η αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 10 ημέρες, μετά το πέρας των οποίων για να αναληφθεί η άδεια, πρέπει να προσκομιστεί βεβαίωση ασφάλισης.

Να σημειώσουμε, πως στο άρθρο 28 του σχεδίου νόμου «επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις» προβλέπεται τροποποίηση των διατάξεων του Π.Δ. 237/1986 το οποίο κωδικοποιεί το Ν. 489/1976, προβαίνοντας 1) στη μείωση του χρόνου αποστέρησης της άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων του ανασφάλιστου οχήματος από τον 1 χρόνο στις 10 ημέρες, 2) στη διατήρηση του χρόνου αποστέρησης της άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος και υποτροπής στα 2 και 3 χρόνια αντίστοιχα, 3) στη διατήρηση των ανωτέρω αναφερόμενων διοικητικών προστίμων, 4) στην εγκαθίδρυση συστήματος εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων από την Γ.Γ.Π.Σ. και τέλος, 5) στη θέση προθεσμίας 8 ημερών από την ειδοποίηση του ιδιοκτήτη ανασφάλιστου οχήματος προκειμένου να παράσχει σχετικές εξηγήσεις άλλως να ασφαλίσει το όχημά του, καταβάλλοντας 250€ παράβολο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, αποφεύγοντας συγχρόνως τις λοιπές ποινικής και διοικητικής φύσεως ποινές.

Συμπερασματικά, εφόσον, πρώτον, ψηφισθεί το σχέδιο νόμου ως έχει και δεύτερον, δεν έχουν παραδώσει τις πινακίδες του οχήματος και δεν διατηρούν το ανασφάλιστο όχημα σε κλειστό χώρο, συνιστάται στους κατόχους ανασφάλιστων αυτοκινήτων να ασφαλίσουν το όχημά τους, διότι διαφορετικά, μετά την ισχύ του νόμου και τη λήψη της σχετικής ειδοποίησης από το Δημόσιο, δεν θα αποφύγουν την καταβολή του ποσού των 250€ ως προαπαιτούμενο για την ασφάλιση του οχήματος.

Πάνος Κορκόβελος

Σχετικά άρθρα

Νέο Ford Puma

Με όνομα από το παρελθόν και με στόχο τη σύγχρονη δημοφιλή κατηγορία των συμπαγών crossover το νέο Ford Puma αποτελεί πλέον γεγονός.

Ράλι Εσθονίας

Τι γίνεται με το ράλι Εσθονίας; Μέχρι και οι Τάνακ-Γιερβόεγια δήλωσαν συμμετοχή με το Toyota Yaris WRC.

Xωρίς να προσμετρά στο WRC, και οι τέσσερις εργοστασιακές ομάδες θα δώσουν το «παρών» στον αγώνα που είναι προγραμματισμένος μεταξύ 12-14 Ιουλίου.

Skoda Scala

Η αισθητική παίζει τον πρώτο λόγο στο να ενδιαφερθεί το αγοραστικό κοινό περισσότερο για κάποιο μοντέλο.

Η Skoda με το Scala το πηγαίνει ακόμα πιο πέρα, όπου εκτός από την αισθητική συνδυάζει gadget (πόλος έλξης πλέον σε πολλούς αγοραστές) και τεχνολογία.

FCA Greece

Τον τιμοκατάλογο για την πλήρη γκάμα των μοντέλων Jeep στην εγχώρια αγορά ανακοίνωσε η FCA Greece.

Νέο Opel Corsa

Πριν από μερικές μέρες η Opel μας αποκάλυψε τεχνικά χαρακτηριστικά για την επερχόμενη αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση του νέου Corsa.

Τώρα ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε και τους κινητήρες εσωτερικής καύσης που θα υπάρχουν στη γκάμα του δημοφιλούς μικρού γερμανικού μοντέλου.

Γκραν Πρι Αυστρίας

Από τη Γαλλία και την πίστα του Πολ Ρικάρ στην Αυστρία και στην πίστα Red Bull Ring για τον 10ο γύρο του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1 που διεξάγεται 30 Ιουνίου.

SEAT

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών τα χιλιόμετρα που διανύουμε αυξάνονται, καθώς κάνουμε αρκετά δρομολόγια προς τις παραλίες, ενώ οι περισσότεροι ταξιδεύουν οδικώς στην άδεια τους.

Νέο Ford Ranger Raptor

Το νέο Ford Ranger Raptor μπορεί να ξυπνήσει μνήμες σε όσους έκαναν τη στρατιωτική τους θητεία στα τεθωρακισμένα, καθώς χωρίς υπερβολή, οι εκτός δρόμου ικανότητες του θυμίζουν τα τανκ Leopard.

Club Passione Rossa

Άρωμα Ferrari είχε η Πάτρα, καθώς στην Αχαϊκή πρωτεύουσα γιορτάστηκαν τα 20 χρόνια του Ιταλικού club Ferrari Passione Rossa.

Skoda Scala G-TEC

Η γκάμα του νέου Scala επεκτείνεται, καθώς σύντομα η Skoda θα λανσάρει τη νέα του έκδοση G-TEC, η οποία καταναλώνει και φυσικό αέριο.