Είστε εδώ

Νομικά Ζητήματα

Ανασφάλιστο όχημα: Ποινική και Διοικητική αντιμετώπιση

Σε περίπτωση που προκληθεί ατύχημα από ανασφάλιστο όχημα, εκτός της πιθανής ευθύνης του κατόχου και του οδηγού με την προσωπική τους περιουσία και ασχέτως υφιστάμενων περιορισμένων αυτής της ευθύνης, η κυκλοφορία και μόνο ανασφάλιστου οχήματος, επισύρει επιπλέον, ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Σε περίπτωση που καταληφθεί, λοιπόν, να κυκλοφορεί ανασφάλιστο όχημα, ο κύριος ή/και κάτοχός του, καλείται ενώπιον του αρμόδιου Πταισματοδικείου να καταβάλλει πρόστιμο μέχρι 3.000€. Επίσης, αφαιρούνται οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας για 1 χρόνο. Σε περίπτωση, δε, πρόκλησης ατυχήματος με το ανασφάλιστο όχημα, οι πινακίδες αφαιρούνται για 2 χρόνια και σε περίπτωση υποτροπής για 3 χρόνια. Ο νόμος, τάσσει περαιτέρω, διοικητικό πρόστιμο το οποίο ανέρχεται στο ύψος των 500€ για τα επιβατηγά και 250€ για τα δίκυκλα. Τέλος, προβλέπεται και η αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 10 ημέρες, μετά το πέρας των οποίων για να αναληφθεί η άδεια, πρέπει να προσκομιστεί βεβαίωση ασφάλισης.

Να σημειώσουμε, πως στο άρθρο 28 του σχεδίου νόμου «επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις» προβλέπεται τροποποίηση των διατάξεων του Π.Δ. 237/1986 το οποίο κωδικοποιεί το Ν. 489/1976, προβαίνοντας 1) στη μείωση του χρόνου αποστέρησης της άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων του ανασφάλιστου οχήματος από τον 1 χρόνο στις 10 ημέρες, 2) στη διατήρηση του χρόνου αποστέρησης της άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος και υποτροπής στα 2 και 3 χρόνια αντίστοιχα, 3) στη διατήρηση των ανωτέρω αναφερόμενων διοικητικών προστίμων, 4) στην εγκαθίδρυση συστήματος εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων από την Γ.Γ.Π.Σ. και τέλος, 5) στη θέση προθεσμίας 8 ημερών από την ειδοποίηση του ιδιοκτήτη ανασφάλιστου οχήματος προκειμένου να παράσχει σχετικές εξηγήσεις άλλως να ασφαλίσει το όχημά του, καταβάλλοντας 250€ παράβολο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, αποφεύγοντας συγχρόνως τις λοιπές ποινικής και διοικητικής φύσεως ποινές.

Συμπερασματικά, εφόσον, πρώτον, ψηφισθεί το σχέδιο νόμου ως έχει και δεύτερον, δεν έχουν παραδώσει τις πινακίδες του οχήματος και δεν διατηρούν το ανασφάλιστο όχημα σε κλειστό χώρο, συνιστάται στους κατόχους ανασφάλιστων αυτοκινήτων να ασφαλίσουν το όχημά τους, διότι διαφορετικά, μετά την ισχύ του νόμου και τη λήψη της σχετικής ειδοποίησης από το Δημόσιο, δεν θα αποφύγουν την καταβολή του ποσού των 250€ ως προαπαιτούμενο για την ασφάλιση του οχήματος.

Πάνος Κορκόβελος

Σχετικά άρθρα

ERC-Αζόρες

Οι αγώνες τελειώνουν στη ράμπα και το 2ο σκέλος του πρώτου γύρου για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ράλι, στις Αζόρες, έφερε ανατροπές.

Ραλφ Σουμάχερ

Μετά το Γκραν Πρι της Αυστραλίας ο Ραλφ Σουμάχερ σχολίασε την αρνητική εικόνα της Williams οι οδηγοί της οποίας, Τζορτζ Ράσελ και Ρόμπερτ Κουμπίτσα, τερμάτισαν δύο και τρεις γύρους, αντίστοιχα, πίσω από τον Μπότας που ήταν ο νικητής.

ΕRC-Αζόρες

Ο πρώτος γύρος του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που περιλαμβάνει 8 αγώνες χωρίς άρωμα Ελλάδας (μεγάλη στεναχώρια αυτό) διεξάγεται στις Αζόρες. 

Aνάβαση Διονύσου

Ο πρώτος γύρος του ομώνυμου θεσμού διεξάγεται 30-31 Μαρτίου στην Ανατολική πλαγιά της Πεντέλης, στην ανάβαση Διονύσου.

Αυτόνομα αυτοκίνητα

Κάθε μέρα που περνάει μας φέρνει πιο κοντά στην κυκλοφορία των αυτόνομων αυτοκινήτων στους δρόμους όμως κάτι τόσο ριζικά καινούριο φέρνει μαζί του και νέες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Αγωνιστικής Λέσχη Αυτοκινήτου Λαμίας

Αρχαιρεσίες του σωματείου ΑΛΑΛ για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. που συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής

Πρόεδρος: Μανώλης Νικόλαος

Αντιπρόεδρος: Κυροδήμος Φώτης

Γενικός Γραμματέας: Στεφανή Γεωργία

Ειδικός Γραμματέας: Κουτρίδης Δημήτριος

Ταμίας: Ανδρικοπούλου Ιωάννα

JLR

Στην πορεία προς την εξάπλωση και την καθιέρωση μιας τεχνολογίας είναι κάποια γεγονότα τα οποία αποτελούν σημαντικούς σταθμούς αφού σηματοδοτούν ότι τείνει να γίνει κυρίαρχη.

Hyundai Tucson N Line

Το Tucson έγινε το πρώτο SUV της Hyundai που απέκτησε τη σπορ έκδοση N Line, την οποία πρωτοείδαμε στο i30.

Skoda

H ναυαρχίδα της Skoda έχει ακόμα ένα λόγο να καμαρώνει για την πορεία της, καθώς έσπασε ένα νέο ρεκόρ.

Διεθνής Αμνηστία

Αυτές τις μέρες πραγματοποιείται στο Όσλο η διάσκεψη Nordic Electric Vehicle (EV) Summit της οποίας βασικό θέμα είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πόσο πράσινα είναι στην πραγματικότητα και τι μπορεί να γίνει ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.