Είστε εδώ

Νομικά Ζητήματα

Ανασφάλιστο όχημα και Επικουρικό Κεφάλαιο

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 489/1976, όπως κωδικοποιήθηκε με το Π.Δ. 237/1986 και το Π.Δ. 314/1993, που εκδόθηκε σε συμμόρφωση προς την 90/232 οδηγία της Ε.Ε., ο κύριος ή κάτοχος αυτοκινήτου που κυκλοφορεί μέσα στην Ελλάδα επί οδού, υποχρεούται να το έχει καλύψει με ασφάλιση για την εκ τούτου έναντι τρίτων αστική ευθύνη.

Κατά το άρθρο 19 παρ. 1β του Ν. 489/1976, όπως ισχύει, το «Επικουρικό Κεφάλαιο» είναι υποχρεωμένο να καταβάλει στα πρόσωπα που ζημιώθηκαν από αυτοκινητικό ατύχημα την προβλεπομένη αποζημίωση λόγω θανάτωσης ή σωματικών βλαβών ή υλικών ζημιών, όταν το ατύχημα προήλθε από ζημιογόνο αυτοκίνητο το οποίο είναι ανασφάλιστο, δηλαδή, όταν δεν έχει ποτέ συναφθεί γι' αυτό κατά το παρελθόν σύμβαση ασφαλίσεως ή όταν αυτή έληξε, λύθηκε ή ακυρώθηκε (και το ατύχημα συνέβη 16 ημέρες μετά τη  γνωστοποίηση της λύσεως ή της ακυρώσεως προς τον ασφαλισμένο) ή ανεστάλη είτε μονομερώς από ένα από τους συμβαλλόμενους είτε με κοινή συμφωνία αυτών.

Επίσης, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 25 του Ν. 489/1976, όπως ισχύει, «από την ημερομηνία που η ασφαλιστική επιχείρηση κηρύσσεται σε κατάσταση πτώχευσης ή ανακαλείται η άδεια λειτουργίας της για παράβαση νόμου, το επικουρικό κεφάλαιο υπεισέρχεται αυτοδίκαια στο σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της ασφαλιστικής επιχείρησης που πηγάζουν από ασφαλιστικές συμβάσεις του κλάδου αστικής ευθύνης από χερσαία αυτοκίνητα οχήματα.».

Τέλος, πρέπει να προσεχθεί το ότι η όποια αξίωση του τρίτου που ζημιώθηκε από αυτοκινητικό ατύχημα κατά του «Επικουρικού Κεφαλαίου», στην περίπτωση που το ζημιογόνο αυτοκίνητο ήταν ανασφάλιστο, υπόκειται στη διετή παραγραφή. Δηλαδή, η σχετική αγωγή πρέπει εντός 2 ετών από την επομένη που συνέβη το τροχαίο ατύχημα, όχι μόνο να έχει κατατεθεί, αλλά να έχει και κοινοποιηθεί.

Ιωάννης Κορκόβελος

Σχετικά άρθρα

Αudi-Porsche

Το ταξίδι του πλοίου “Grande America” , τύπου cargo κατασκευής 1997, δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του καθώς βυθίστηκε κοντά στις γαλλικές ακτές λόγω πυρκαγιάς.

Alfa Romeo

Κατά τη διάρκεια των τριημέρων της Formula 1 βλέπουμε τα μονοθέσια να τρέχουν από τις διάφορες κάμερες που είναι τοποθετημένες στην πίστα ενώ υπάρχουν και οι onboard λήψεις που μας μεταφέρουν πιο κοντά στη δράση.

Skoda

Τα οχήματα της Skoda δεν εξυπηρετούσαν μόνο τη μεταφορά επιβατών, αλλά και ασθενών, καθώς πολλά χρόνια πριν η τσέχικη εταιρεία κατασκεύαζε και ασθενοφόρα.

Ηνωμένες Πολιτείες

Μπορεί στη χώρα μας ο καιρός να έχει γίνει ανοιξιάτικος όμως στο Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών ακόμα και την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχαν έντονες χιονοπτώσεις οι οποίες είχαν επιπτώσεις και στις μετακινήσεις.

Lotus

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει έντονη φημολογία ότι η Lotus ετοιμάζει ένα νέο hypercar σε συνεργασία με τη Williams και συγκεκριμένα το τμήμα προηγμένης μηχανικής των Βρετανών (Advanced Engineering).

Bugatti

Τίτλοι τέλους με χαμόγελα και ικανοποίηση πέφτουν στη συνεργασία της Bugatti με την πολυτελή ελβετική εταιρεία κατασκευής ρολογιών Parmigiani Fleurier.

Fiat

Η Fiat μέχρι τώρα είχε μείνει πίσω στην κούρσα προς τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα αφού είχε δημιουργήσει μόνο μία ηλεκτρική έκδοση του 500 η οποία με τη χαμηλή της αυτονομία δεν έβαλε ποτέ δύσκολα στον ανταγωνισμό.

Bentley

Κυριολεκτικά βουτιά στην ιστορία των χωρών του Αραβικού Κόλπου έκανε το τμήμα εξατομίκευσης Mulliner της Bentley.

Porsche

Σίγουρα η οδήγηση μιας Porsche είναι μοναδική εμπειρία, ωστόσο η γερμανική εταιρεία των supercars επιθυμεί και η απόκτηση τους να γίνεται με ξεχωριστό τρόπο.

Pirelli

Στην ειδική εκδήλωση της BMW στη χώρα μας με την ονομασία “X Passion” όπου η γερμανική εταιρία είχε παρατάξει όλη τη σειρά των SUV, X1,X2,X3,X4,X5, τα ελαστικά όλων των αυτοκινήτων ήταν Pirelli.