Είστε εδώ

News

Smart: Θα μείνει ή θα φύγει από την Αμερική;

του Σωτήριου Χάλλα

Το μέλλον της Smart ως ανεξάρτητη εταιρεία έχει τεθεί αρκετές φορές σε αμφισβήτηση όμως η Mercedes – Benz, στην οποία ανήκει, έκανε μία συμφωνία με την Geely η οποία εξασφάλισε την παρουσία της στην παγκόσμια αγορά για τα επόμενα χρόνια.

Μπορεί η συμφωνία με τους Κινέζους να εξασφάλισε το μέλλον της Smart σε παγκόσμιο επίπεδο όμως οι άνθρωποι της εταιρείας έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμα ένα μεγάλο δίλημμα, το οποίο έχει να κάνει με την παραμονή τους στην αμερικανική αγορά.

Η Smart πέρασε τον Ατλαντικό το 2008 κάνοντας πολύ επιτυχημένο ξεκίνημα αφού κατέγραψε πωλήσεις 24.622 μονάδων όμως αυτό δεν κράτησε πολύ και μόλις δύο χρόνια μετά τα νούμερα είχαν πέσει στις 5.927 μονάδες.

Οι χαμηλές πτήσεις συνεχίστηκαν τα επόμενα χρόνια με την κορυφαία επίδοση να είναι οι 10.453 ταξινομήσεις το 2010 και φτάνουμε στο 2018 όπου πωλήθηκαν μόλις 1.276 αυτοκίνητα σε όλη τη χώρα. Όσο για το 2019 τα πράγματα δείχνουν να είναι ακόμα χειρότερα αφού στο πρώτο τρίμηνο πωλήθηκαν μόλις 231 μονάδες.

Κοιτώντας τα νούμερα, το επόμενο βήμα φαντάζει μονόδρομος και είναι η αποχώρηση από τις Η.Π.Α. όμως η συμφωνία με την Geely περιπλέκει κάπως την κατάσταση. Σύμφωνα με αυτή, από το 2022 θα αρχίσει η διάθεση μιας νέας γενιάς η οποία θα είναι αποκλειστικά ηλεκτρική και οι Κινέζοι θέλουν να διατίθεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Για να συμβεί αυτό η Smart Αμερικής θα πρέπει να συνεχίσει την παρουσία της στη χώρα παρά τις απογοητευτικές πωλήσεις καθώς αν αποχωρήσει και επιστρέψει οι απώλειες θα είναι πολλαπλάσιες.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα γενιά των μοντέλων της Smart μηχανολογικά θα είναι εξελιγμένα από την Geely και αισθητικά από τη Mercedes – Benz. Τέλος, υπάρχει το ενδεχόμενο η γκάμα να επεκταθεί και στην κατηγορία των μικρών.

Σχετικά άρθρα

18η ανάβαση Δημητσάνας

Στην καρδιά του καλοκαιριού, 20 και 21 Ιουλίου, διεξάγεται στην ορεινή Γορτυνία, η ανάβαση Δημητσάνας - Zυγοβιστίου με οργανωτή το σωματείο StartLine.

Ράλι Ρώμης

Ένας από τους Ιταλούς οδηγούς «πρώτης γραμμής» ο Ουμπέρτο Σκάντολα με τον μόνιμο συνοδηγό του Γκουίντο Ντ’ Αμόρε, πρωταθλητές Ιταλίας 2013, θα μοιραστούν τα bucket του Hyundai i20 R5 στο ράλι Ρώμης 19-21 Ιουλίου.

25ο ράλι Ηπειρωτικό

Από την Ελετά Sport, το σωματείο που διοργάνωσε το 25ο  Ηπειρωτικό ράλι λάβαμε από το Δ.Σ. μια σειρά απαντήσεων για το άρθρο που αναρτήσαμε στο motori.gr

Mercedes

Ένα από τα πλεονεκτήματα των ηλεκτροκίνητων μοντέλων είναι η εντελώς αθόρυβη λειτουργία τους που κάνει πιο χαλαρή την οδήγηση, ενώ ταυτόχρονα ξεκουράζει τα αφτιά στις πολύβουες μεγαλουπόλεις.

Ράλι Φινλανδίας

Η ατυχία κτύπησε τον Έβανς και οι γιατροί συνέστησαν στον εργοστασιακό οδηγό της Ford να μην συμμετάσχει στο ράλι Φινλανδίας.

Ο λόγος είναι ότι στο ράλι Εσθονίας μετά από ένα άλμα, και έτσι όπως προσγειώθηκε το Fiesta WRC, είχε σαν αποτέλεσμα να τρανταχτεί η σπονδυλική στήλη του Έβανς.

Silk Way Rally

Με τη δέκατη μέρα και ένατη Ειδική Διαδρομή ολοκληρώθηκε το Silk Way Rally, ένας αγώνας ο οποίος απλώνεται σε τρεις χώρες, Ρωσία (στο κομμάτι της Σιβηρίας), Μογγολία και Κίνα και περνάει από εξαιρετικά δύσβατα και αφιλόξενα εδάφη όπως η έρημος Γκόμπι.

Electrify America

Μία μόδα που έχει κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια στο internet και ειδικότερα στα social media και τις εφαρμογές instant messaging είναι τα emojis, δηλαδή μικρές εικόνες οι οποίες χρησιμοποιούνται από τους συνομιλητές για να συμπυκνώσουν το λόγο τους και να μη χρειάζεται να γράφουν μακροσκελείς π

ΥΠΑ

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την κίνηση των αεροδρομίων το α΄ εξάμηνο του 2019 προκύπτει ότι η αεροπορική κίνηση της χώρας μας παρουσιάζει άνοδο.

SEAT Tarraco 1.5 ΤSI ACT

Αρχικά νομίζαμε ότι τα αυτοκίνητα επιβράδυναν και μας κοίταζαν, καθώς σταματήσαμε πάνω σε μια στροφή (είχαμε πάρει μέτρα ασφαλείας, καθώς υπήρχε άνθρωπος που έλεγχε την κυκλοφοριακή ροή) προκειμένου να έχουμε τη μαγευτική θέα που βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία.

Honda

Ό,τι πιο “φρέσκο” έχει να παρουσιάσει η Honda στον τομέα των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι το μοντέλο πόλης Honda E όμως οι Ιάπωνες δεν πρόκειται να σταματήσουν εκεί.