Είστε εδώ

News

Σκάνδαλο Takata: Νέα απόφαση δικαστηρίου

του Σωτήριου Χάλλα

Περιφερειακό δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτείων, στο ανατολικό Μίσιγκαν, έβγαλε απόφαση σχετικά με το σκάνδαλο Takata και υποχρεώνει την εταιρεία να δώσει αποζημιώσεις στα θύματα.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου η πρώτη δόση πληρωμών αφορά 9.8 εκατομμύρια δολάρια (8.76 εκατομμύρια ευρώ) τα οποία θα μοιραστούν σε 102 περιπτώσεις. Οι αποζημιώσεις, ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού και τον/τους τραυματισμό/ούς που προκλήθηκε, θα κυμαίνονται από 643.3 (575 ευρώ) δολάρια μέχρι 608.013 δολάρια (543.445 ευρώ).

Το σκάνδαλο Takata προκάλεσε τη μεγαλύτερη ανάκληση στην ιστορία της αυτοκίνησης, ειδικά στις Η.Π.Α. όπου επηρεάστηκαν περίπου 70 εκατομμύρια οχήματα, κάτι που μεταφράζεται στο 13% των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν σε όλη τη χώρα.

Το πρόβλημα είναι στους ενεργοποιητές των αερόσακων. Κανονικά αυτός ο μηχανισμός “εκρήγνυται” σε περίπτωση σύγκρουσης ώστε να φουσκώσει τον αερόσακο, ωστόσο οι προβληματικοί ενεργοποιητές της Takata μπορεί να εκραγούν ακόμα και χωρίς να υπάρξει σύγκρουση, τραυματίζοντας ή ακόμα και σκοτώνοντας οδηγό και επιβάτες. Μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει 24 θάνατοι σε παγκόσμιο επίπεδο με τους 16 να είναι στις Η.Π.Α. και πάνω από 250 τραυματισμοί.

Η Takata συνολικά έχει πληρώσει 1 δις δολάρια μέχρι τώρα. Από αυτά τα χρήματα 125 εκατομμύρια θα πάνε σε τραυματίες που δεν έκαναν κάποια νομική ενέργεια ώστε να διεκδικήσουν αποζημιώσεις, 850 εκατομμύρια θα διατεθούν στις αυτοκινητοβιομηχανίες, για να καλύψουν μέρος των εξόδων που έχουν κάνει για την αντικατάσταση των προβληματικών ενεργοποιητών και τα υπόλοιπα 25 εκατομμύρια είναι πρόστιμα.

Σχετικά άρθρα

Ferrari

Στη Scuderia ετοιμάζονται για την επόμενη παράσταση, το νυχτερινό Γκραν Πρι στην πίστα της Σιγκαπούρης, 22 Σεπτεμβρίου, αλλά το άρωμα από τη μεθυστική νίκη στην πίστα της Μόντσα, μπροστά στους χιλιάδες tifosi, επικρατεί ακόμα. 

Ράλι Τουρκίας-3ο σκέλος

Το 3ο και τελευταίο σκέλος του ράλι Τουρκίας περιλαμβάνει 4 Ειδικές Διαδρομές, 38,62 χλμ. 

H τελευταία Ειδική Διαδρομή, η power stage που δίνει έξτρα βαθμούς στους 5 ταχύτερους είναι 7,05 χλμ. 

Lamborghini Sian FKP 37

Τι να σημαίνει άραγε το FKR 37 που χαρακτηρίζει το νέο μοντέλο το οποίο αποκάλυψε σε παγκόσμια πρώτη η Lamborghini στην έκθεση της Φρανκφούρτης. 

Pirelli P Zero

Η μεγαλύτερη αλλαγή στους κανονισμούς στη Formula 1 θα έρθει το 2021. 

Και αυτή η αλλαγή έχει να κάνει με τα ελαστικά που από 13 ιντσών με υψηλό προφίλ, θα περάσουν στα ελαστικά 18 ιντσών με χαμηλό προφίλ.

Ράλι Τουρκίας-2ο σκέλος

Και όμως τα Citroen boys συνεχίζουν αλώβητα τον αγώνα, τη στιγμή που ο Τάνακ εγκατέλειψε από ηλεκτρονικά και ο Νεβίλ συνεχίζει μεν, αλλά πολύ πίσω δε λόγω εξόδου. 

Ράλι Τουρκίας-2ο σκέλος

Η ηλεκτρονική μονάδα του Toyota Yaris WRC έθεσε εκτός τους πρωτοπόρους της βαθμολογίας Τάνακ-Γιερβόγια πριν την ολοκλήρωση του 2ου σκέλους στο ράλι Τουρκίας. 

Ράλι Τουρκίας-2ο σκέλος

Το δεύτερο σκέλος του ράλι Τουρκίας δεν ξεκίνησε καλά για τους Νεβίλ-Γκιλσούλ.

Στην 1η Ειδική Διαδρομή σε μια κλειστή στροφή ο Νεβίλ λόγω σκόνης δεν είδε την πέτρα που «καραδοκούσε». Με αποτέλεσμα να βγουν από το δρόμο, να χάσουν 4 λεπτά και να πέσουν πολύ πίσω στην γενική κατάταξη. 

Μεταγραφικό παζάρι

Αυτή τη στιγμή, είναι λίγες οι θέσεις στη Formula 1 που δεν έχουν καλυφτεί για την επόμενη χρονιά και μία από τις πιο επιθυμητές, είναι εκείνη που αυτή τη στιγμή καταλαμβάνει ο Ρομέν Γκροζάν, στην ομάδα της Haas.

Tesla

Σχεδόν όλες οι εταιρείες που κατασκευάζουν αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων περνάνε από το Νίρμπουργκρινγκ για να κάνουν χρόνο ή ακόμα και κάποιο ρεκόρ, όμως μέχρι τώρα η Tesla έδειχνε να αδιαφορεί πλήρως για την εμβληματική πίστα.

SEAT

Την εταιρική της κοινωνική ευθύνη απέδειξε για ακόμα μια φορά η SEAT με μια κίνηση που στόχο έχει να ωφελήσει το περιβάλλον.