Είστε εδώ

News

Renault - Nissan: Οι Γάλλοι θέλουν, οι Ιάπωνες αντιστέκονται

του Σωτήριου Χάλλα

Οι Renault και Nissan έχουν καταφέρει με τη συμμαχία που έχουν σχηματίσει (μαζί με τη Mitsubishi) να αναρριχηθούν σε μία από τις κορυφαίες θέσεις στον κόσμο σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις αυτοκινήτων.

Ωστόσο, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να είναι ένας από τους πιο ανταγωνιστικούς οι Γάλλοι θέλουν αυτή η συμμαχία να πάει ένα βήμα πιο κάτω και να υπάρξει συγχώνευση μεταξύ των δύο εταιρειών. Πρόκειται για μία κίνηση προς την οποία η γαλλική κυβέρνηση στην οποία ανήκει το 15% της Renault πιέζει εδώ και πολύ καιρό όμως τον τελευταίο καιρό οι κινήσεις είχαν παγώσει λόγω της σύλληψης του πρώην διευθύνοντος συμβούλου, Κάρλος Γκον.

Από την άλλη, η Nissan δε θέλει να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο καθώς οι άνθρωποί της πιστεύουν ότι θα χάσουν σημαντικό μέρος από την αυτονομία τους. Αυτό που επιθυμούν οι Ιάπωνες είναι να αποκτήσουν πιο ενεργό και ισότιμο ρόλο καθώς αυτή τη στιγμή το 43.3% της Nissan ανήκει στη Renault η οποία έχει δικαίωμα ψήφου ενώ στους ίδιους ανήκει μόλις το 15% της γαλλικής μάρκας, ποσοστό που δεν τους δίνει δικαίωμα ψήφου.

Τα επιχειρήματά τους προς αυτή την κατεύθυνση είναι ότι οι πωλήσεις της Nissan το 2018 ήταν σαφώς περισσότερες (5.65 εκατ. μονάδες έναντι 3.88 εκατ. μονάδες), ενώ και οι επενδύσεις ήταν περισσότερες κατά 1 δισ. δολάρια, κάτι που δεν αντικατοπτρίζεται στον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένη η συμμαχία.

Η Renault έκανε ένα νέο αίτημα για συγχώνευση στη Nissan, όμως οι μέχρι τώρα αναφορές δείχνουν ότι θα απορριφθεί, όπως και άλλα κατά το παρελθόν.

Σχετικά άρθρα

Ράλι Πορτογαλίας

Στο ράλι Πορτογαλίας είναι η επόμενη συμμετοχή των Λέμπ-Ελενά. Αυτό λίγο πολύ ήταν αναμενόμενο. Το γιατί; Στις επόμενες γραμμές.

Ράλι Πορτογαλίας και Σαρδηνίας

Η εταιρία V Team Project του Στέλιου Φάκαλη διοργάνωσε 3ήμερο δοκιμών για τον Νικολάι Γκριάζιν στην περιοχή της Κόστα Σμεράλντα (Σαρδηνία), που να ταιριάζουν και με τα χώματα του ράλι Πορτογαλίας.

Νέο Skoda Scala

Διαθέσιμο είναι πλέον στην ελληνική αγορά το νέο Skoda Scala, το οποίο προσφέρεται με μια άκρως δελεαστική αρχική τιμή που συνοδεύεται από πλούσιο εξοπλισμό.

Renault

Κόντρα σε όσους υποστηρίζουν ότι οι κινητήρες πετρελαίου τείνουν προς εξαφάνιση η Renault εμπλουτίζει τη σχετική γκάμα του Megane.

Cupra

Για πρώτη φορά είδαμε από κοντά το νέο Formentor στο Σαλόνι της Γενεύης, ενώ η Cupra ξεκίνησε από ένα μαγικό μέρος να οραματίζεται τη δημιουργία του.

Ηλεκτρικά πατίνια

Το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη χρήση ηλεκτρικών πατινιών (e-scooters) τόσο σε δρόμους όσο και σε ποδηλατόδρομους επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο τη δραστηριοποίηση εταιρειών που σχετίζονται μόνο με αυτό το αντικείμενο αλλά και αυτοκινητοβιομηχανιών που έχουν αρχίσει να μπαίνουν στο χώρο.

Alfa Romeo

Η Alfa Romeo έχει πολύ μακρά ιστορία στον αγώνα Mille Miglia που γίνεται κάθε χρόνο στην Ιταλία και στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης παρουσίασε μία ολόχρυση έκδοση της Giulia.

Νίκι Λάουντα

Ο θρύλος της Formula 1, o Αντρέας Νίκολαους «Νίκι» Λάουντα,  τρεις φορές πρωταθλητής (1975, 1977 και 1984), δεν είναι πια εδώ… Άφησε το μάταιο αυτό κόσμο, τη νύχτα σε ηλικία 70 ετών.

Mercedes X-Class

Στο στοιχείο της κυριολεκτικά βρίσκεται η Mercedes X-Class με τη νέα της έκδοση ονόματι Element, καθώς καταφέρνει να ξεχωρίσει, όπως έκανε και από την εμφάνιση της εισάγοντας την κατηγορία των premium pickup.

ΒΜW i8

Το αμάξωμα της BMW i8 είναι σίγουρα από τα πιο φουτουριστικά που έχει δημιουργήσει η βαυαρική εταιρεία, ενώ μοιάζει να το έχει σμιλεύσει κάποιος επιδέξιος γλύπτης με αρκετή φαντασία.