Είστε εδώ

News

Renault - Nissan: Οι Γάλλοι θέλουν, οι Ιάπωνες αντιστέκονται

του Σωτήριου Χάλλα

Οι Renault και Nissan έχουν καταφέρει με τη συμμαχία που έχουν σχηματίσει (μαζί με τη Mitsubishi) να αναρριχηθούν σε μία από τις κορυφαίες θέσεις στον κόσμο σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις αυτοκινήτων.

Ωστόσο, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να είναι ένας από τους πιο ανταγωνιστικούς οι Γάλλοι θέλουν αυτή η συμμαχία να πάει ένα βήμα πιο κάτω και να υπάρξει συγχώνευση μεταξύ των δύο εταιρειών. Πρόκειται για μία κίνηση προς την οποία η γαλλική κυβέρνηση στην οποία ανήκει το 15% της Renault πιέζει εδώ και πολύ καιρό όμως τον τελευταίο καιρό οι κινήσεις είχαν παγώσει λόγω της σύλληψης του πρώην διευθύνοντος συμβούλου, Κάρλος Γκον.

Από την άλλη, η Nissan δε θέλει να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο καθώς οι άνθρωποί της πιστεύουν ότι θα χάσουν σημαντικό μέρος από την αυτονομία τους. Αυτό που επιθυμούν οι Ιάπωνες είναι να αποκτήσουν πιο ενεργό και ισότιμο ρόλο καθώς αυτή τη στιγμή το 43.3% της Nissan ανήκει στη Renault η οποία έχει δικαίωμα ψήφου ενώ στους ίδιους ανήκει μόλις το 15% της γαλλικής μάρκας, ποσοστό που δεν τους δίνει δικαίωμα ψήφου.

Τα επιχειρήματά τους προς αυτή την κατεύθυνση είναι ότι οι πωλήσεις της Nissan το 2018 ήταν σαφώς περισσότερες (5.65 εκατ. μονάδες έναντι 3.88 εκατ. μονάδες), ενώ και οι επενδύσεις ήταν περισσότερες κατά 1 δισ. δολάρια, κάτι που δεν αντικατοπτρίζεται στον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένη η συμμαχία.

Η Renault έκανε ένα νέο αίτημα για συγχώνευση στη Nissan, όμως οι μέχρι τώρα αναφορές δείχνουν ότι θα απορριφθεί, όπως και άλλα κατά το παρελθόν.

Σχετικά άρθρα

18η ανάβαση Δημητσάνας

Στην καρδιά του καλοκαιριού, 20 και 21 Ιουλίου, διεξάγεται στην ορεινή Γορτυνία, η ανάβαση Δημητσάνας - Zυγοβιστίου με οργανωτή το σωματείο StartLine.

Ράλι Ρώμης

Ένας από τους Ιταλούς οδηγούς «πρώτης γραμμής» ο Ουμπέρτο Σκάντολα με τον μόνιμο συνοδηγό του Γκουίντο Ντ’ Αμόρε, πρωταθλητές Ιταλίας 2013, θα μοιραστούν τα bucket του Hyundai i20 R5 στο ράλι Ρώμης 19-21 Ιουλίου.

25ο ράλι Ηπειρωτικό

Από την Ελετά Sport, το σωματείο που διοργάνωσε το 25ο  Ηπειρωτικό ράλι λάβαμε από το Δ.Σ. μια σειρά απαντήσεων για το άρθρο που αναρτήσαμε στο motori.gr

Mercedes

Ένα από τα πλεονεκτήματα των ηλεκτροκίνητων μοντέλων είναι η εντελώς αθόρυβη λειτουργία τους που κάνει πιο χαλαρή την οδήγηση, ενώ ταυτόχρονα ξεκουράζει τα αφτιά στις πολύβουες μεγαλουπόλεις.

Ράλι Φινλανδίας

Η ατυχία κτύπησε τον Έβανς και οι γιατροί συνέστησαν στον εργοστασιακό οδηγό της Ford να μην συμμετάσχει στο ράλι Φινλανδίας.

Ο λόγος είναι ότι στο ράλι Εσθονίας μετά από ένα άλμα, και έτσι όπως προσγειώθηκε το Fiesta WRC, είχε σαν αποτέλεσμα να τρανταχτεί η σπονδυλική στήλη του Έβανς.

Silk Way Rally

Με τη δέκατη μέρα και ένατη Ειδική Διαδρομή ολοκληρώθηκε το Silk Way Rally, ένας αγώνας ο οποίος απλώνεται σε τρεις χώρες, Ρωσία (στο κομμάτι της Σιβηρίας), Μογγολία και Κίνα και περνάει από εξαιρετικά δύσβατα και αφιλόξενα εδάφη όπως η έρημος Γκόμπι.

Electrify America

Μία μόδα που έχει κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια στο internet και ειδικότερα στα social media και τις εφαρμογές instant messaging είναι τα emojis, δηλαδή μικρές εικόνες οι οποίες χρησιμοποιούνται από τους συνομιλητές για να συμπυκνώσουν το λόγο τους και να μη χρειάζεται να γράφουν μακροσκελείς π

ΥΠΑ

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την κίνηση των αεροδρομίων το α΄ εξάμηνο του 2019 προκύπτει ότι η αεροπορική κίνηση της χώρας μας παρουσιάζει άνοδο.

SEAT Tarraco 1.5 ΤSI ACT

Αρχικά νομίζαμε ότι τα αυτοκίνητα επιβράδυναν και μας κοίταζαν, καθώς σταματήσαμε πάνω σε μια στροφή (είχαμε πάρει μέτρα ασφαλείας, καθώς υπήρχε άνθρωπος που έλεγχε την κυκλοφοριακή ροή) προκειμένου να έχουμε τη μαγευτική θέα που βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία.

Honda

Ό,τι πιο “φρέσκο” έχει να παρουσιάσει η Honda στον τομέα των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι το μοντέλο πόλης Honda E όμως οι Ιάπωνες δεν πρόκειται να σταματήσουν εκεί.